• Zveřejněno: 20.12.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors letos dodá do Ruska domluvený počet traktorů. Podle zprávy Hospodářských novin to ve středu prohlásil výkonný ředitel Zetoru Marian Lipovský. Potvrdil, že Zetor by měl v letech 2018 až 2022 dodat ruské firmě KEMZ celkem 6000 strojů. Kolik jich má firma dodat letos, ale neupřesnil. Zetor v pondělí oznámil odborům, že do konce března propustí 260 lidí, což je asi 40 procent zaměstnanců. Důvodem jsou ekonomické potíže firmy.

Hospodářské noviny dále uvedly, že memorandum o dodávkách pro ruský trh podepsal Zetor loni v listopadu. "Mohu potvrdit, že v těchto dnech probíhá intenzivní jednání s ruským partnerem o odběrovém závazku pro příští rok. Více informací s ohledem na probíhající jednání nebudeme blíže komentovat," sdělil Marian Lipovský. Neodpověděl však na otázku Hospodářských novin, zda firma dokáže dostát tak velké zakázce po snížení počtu zaměstnanců o 40 procent.

Jak jsme vás již informovali, pro propouštění zaměstnanců a plošné snižování mezd se vedení Zetoru rozhodlo kvůli horším obchodním výsledkům v první polovině letošního roku. Vedení očekávalo, že v druhé polovině roku poptávka stoupne, to se ale nestalo. Kvůli změnám legislativy musel podnik navíc investovat do modernizace všech modelových řad traktorů a nedokázal cenově konkurovat globálním hráčům na trhu.

Majitel Zetoru, firma HTC Investments, připravuje podle Mariana Lipovského na příští rok výraznou kapitálovou investici, která umožní v příštím roce pokračovat v započatých změnách.

Výpovědi začnou v Zetoru rozdávat v lednu, výpovědní lhůta tak začne zaměstnancům plynout v únoru, většina by jich měla skončit do konce března. Je ale možné, že část zaměstnanců přistoupí na dohodu.

Podle výročních zpráv, konstatují Hospodářské noviny, několik let společnosti klesají tržby a snižuje se i počet vyrobených traktorů. Zatímco v roce 2014 společnost prodala 4187 traktorů a utržila 3,8 miliardy korun, v loňském roce to bylo 2765 traktorů a tržby 2,9 miliardy. Neustále mírně klesá i počet zaměstnanců, od roku 2014 o 128 lidí.