• Zveřejněno: 18.06.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ostrý nesouhlas zaměstnanců nemocnic vyvolala slova ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha o zvyšování platů a mezd, která pronesl v pondělí 10. června na jednání tripartity. Uvádí se dnes v tiskové zprávě Odborového svaz zdravotnictví a sociální péče ČR, kterou zdravotnické odbory dnes vydali.

Podle zdravotnických odborů ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pondělí uvedl, že personální situace v nemocnicích je sice problém, ale že ministerstvo podniká všechny možné kroky, aby se situace stabilizovala. Opakované navýšení platů bylo pozitivní, ale nyní již není třeba platy a mzdy zvyšovat, je třeba stabilizovat nemocnice. Za adekvátní považuje zvýšení platů asi o 2 až 3 %, tedy o očekávanou inflaci.

Sdělil, že problém mají pouze odbory, a to na centrální úrovni, v nemocnicích se odboráři se svými managementy domlouvají bez problémů. Z praxe zná případy, kdy odbory už nechtěly finance na zvýšení platů, ale domluvily se s managementem, že je nutné finance investovat do rozvoje nemocnice.

Podle zdravotnických odborů se od té doby se ministrovi Adamu Vojtěchovi i premiérovi Andreji Babišovi ozývají zástupci odborových organizací i jednotliví zaměstnanci nemocnic a sdělují jim svůj názor na tato ministrova slova, na situaci v nemocnicích, na potřebu dalšího zvyšování platů a mezd i na další problémy zdravotnictví. Zdravotnické odbory s výrokem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha nesouhlasí a odkazují na webové stránky OS zdravotnictví a sociální péče ČR, aby si jednotliví čtenáři na tamějším portálu zdravotnických odborů našli jejich skutečné názory na politiku zvyšování mezd, jak ji v současné době uplatňuje ministerstvo zdravotnictví.