• Zveřejněno: 27.12.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Prezident ČR Miloš Zeman v letošním vánočním poselství varoval, že z diskusí o změnách klimatu se postupně stává nové náboženství. Z Evropy se podle něj nesmí stát „ekologický skanzen“, kde klesne životní úroveň obyvatel. Zeman v projevu chválil stav české ekonomiky, naopak řešit je podle něj třeba pomalé soudy i stavební řízení. Lidem protestujícím proti premiérovi vzkázal, že ministerský předseda vzešel ze svobodných parlamentních voleb. Uvedla to Česká televize ve svém zpravodajství.

V úvodu vánočního projevu se prezident Miloš Zeman věnoval ekonomice. Česko označil za úspěšnou zemi s nejnižší mírou nezaměstnanosti v Evropské unii a stabilním ekonomickým růstem, kde rostou mzdy i důchody. „I když se o nás Češích říká, že jsme nejskeptičtější národ v Evropě, myslím si, že nad těmito úspěchy bychom se měli společně radovat,“ je, podle zpravodajství České televize, přesvědčen prezident.

Prezident Miloš Zeman dále vyjmenoval několik problémů, které Českou republiku tíží. Všechny z nich shrnuje slovo „pomalost“. Zeman mluvil kupříkladu o pomalých soudních i stavebních řízeních, ale také o budování dopravní infrastruktury. Konstatoval, že v případě stavebních řízení je Česjá republika na úrovni státu Burkina Faso a dalších afrických zemí. Zrychlení je podle něj nutné k překonání bytové krize. V těchto souvislostech vyzval ministryně spravedlnosti a místního rozvoje a ministra dopravy ke zlepšení situace v jejich resortech.

Vládu premiéra Andreje Babiše (ANO) prezident pochválil za předložení národního investičního plánu s horizontem třiceti let. „Některé projekty samozřejmě přesahují funkční období jakékoli vlády,“ zdůraznil Miloš Zeman, který odmítl kritiku tohoto programu. Jemu samotnému se však nelíbí zpoždění výstavby jaderných bloků.

Prezident Miloš Zeman se v poselství věnoval rovněž změnám klimatu. Domnívá se, že z diskusí o klimatických změnách se stává nové náboženství. Podle něho se již miliony let se na naší planetě střídají teplá a chladná období. Uvádí se, že před několika miliony let byla průměrná teplota na zeměkouli o tři stupně vyšší, než je dnes. A není si jist, zda rozhodujícím faktorem globálního oteplení je lidská činnost, a nikoli přírodní zákony, pohyb zemské osy a další kosmické vlivy. Jako příklad, podle něj, poslouží Grónsko, jež bylo před tisíci lety zelené, bohaté na pastviny. Pak přišla malá doba ledová a obyvatelé Grónska zemřeli dílem hlady a dílem zimou.

Prezident ČR Miloš Zeman rovněž hovořil o podpoře obnovitelných zdrojů, na něž vydává Česko desítky miliard korun ročně. Uvedl, že jsou dotovány ve prospěch solárních baronů. Ve skutečnosti, ale produkce solárních elektráren představuje pouhá tři procenta z celkové produkce elektřiny v České republice, dodal Miloš Zeman. Zároveň připomněl, že slunce někdy svítí a někdy nesvítí, vítr někdy fouká a někdy nefouká, a tak tyto zdroje stejně musí lidé zálohovat klasickými elektrárnami. Současně varoval, že snad nedojde k tomu, aby úvahy o zelené Evropě dosáhly té míry, že se zde objeví zelené bankovnictví, to znamená, že úvěry nebudou poskytovány podle bonity investičních projektů, ale podle zelené ideologie. Do budoucna by se, podle Miloše Zemana, mohlo stát, že se průmysl „přestěhuje“ za levnější energií do zemí v Asii. Upozornil, že z Evropské unie by se stal ekologický skanzen s nižší životní úrovní jeho obyvatel.

Prezident Miloš Zeman v poselství komentoval rovněž vnitropolitický vývoj. „Povšiml jsem si demonstrací středoškoláků proti klimatické změně. Nic proti tomu, byl bych pouze rád, kdyby demonstrovali v sobotu a v pátek se učili,“ řekl Miloš Zeman.

Prezident ČR Miloš Zeman dále hovořil i o protestech organizovaných spolkem Milion chvilek pro demokracii. Povšiml si rovněž demonstrací v Praze, jejichž účastníci vyžadovali demisi ministerského předsedy. Podle něho se dá na to odpovědět velice stručně. V parlamentní demokracii, kterou Česká republika je a nadále bude, premiéři přicházejí a odcházejí na základě výsledku svobodných voleb. V této souvislosti dále uvedl, že příští rok čekají Českou republiku krajské volby. Přál by si, aby na kandidátkách bylo co nejvíce úspěšných starostů. Podle něho by tam, na kandidátkách, neměl být lidé, kteří jsou na ně dosazeni shora, to je ze stranických sekretariátů. Jde potom o lidi, kteří nemají žádné životní zkušenosti s řízením velkých společenských celků.

V závěru svého poselství – v novoročním přání – popřál prezident Čechům kromě zdraví, štěstí, úspěchů a radosti ze života i bolest. „Takovou bolest, o které mluvil Tomáš Masaryk, když řekl, že myšlení bolí,“ zdůraznil Zeman. Čechům popřál, aby byli „svobodnými osobnostmi, které si vytvářejí svůj vlastní názor a nenechají se nikým manipulovat“.

Prezident kritizoval nadávky na sociálních sítích bez připravených argumentů. Diskuse by podle něj měly probíhat mezi různými názorovými skupinami, aniž by byl kdokoli předem vyloučen.

  • Zdroj: Česká televize