• Zveřejněno: 25.08.2020

Vyjednávací týmy Evropské unie a Británie mají za sebou další několikadenní blok jednání o podobě budoucích vztahů a ani tentokrát se zřejmě nepřiblížily kompromisu kolem nejožehavějších otázek. Hlavní britský vyjednavač David Frost si v prohlášení stěžoval, že Unie v některých bodech trvá na zachování dosavadního stavu. Jeho protějšek Michel Barnier dokonce vyjádřil pocit, že vyjednávání se tento týden v určitých momentech neposouvalo kupředu, ale vzad.

„V této fázi se dohoda mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií jeví jako nepravděpodobná,“ citovala Barniera agentura Reuters. Unijní diplomat tak zopakoval své hodnocení z července.

Rozhovory mezi Londýnem a unijní sedmadvacítkou o podobě nového partnerství začaly letos v březnu v návaznosti na formální odchod Británie z EU. Od začátku přitom bylo jasné, že jednání budou velmi složitá, protože počáteční návrhy dvou stran se v řadě bodů rozcházely. EU sice souhlasí s britskou představou o vzájemné výměně zboží a služeb bez cel či kvót, výměnou za neomezený přístup na společný trh ale požaduje dodržování společných pravidel o podmínkách hospodářské soutěže.

„EU stále trvá na tom, že musíme nejen přijmout kontinuitu u unijní politiky o státní pomoci (firmám) a rybolovu, ale také na tom, že toto musí být domluveno před pokračováním jakékoli podstatnější práce ve kterékoli jiné oblasti vyjednávání,“ uvedl Frost. „Jsou další významné oblasti, které stále čekají na řešení,“ doplnil.

Barnier zase obvinil britskou stranu, že „opět neukázala žádnou skutečnou ochotu pokročit s tématy stěžejního významu pro EU“. Potřebu dohodnout se na pravidlech hospodářské soutěže označil za podmínku pro přístup na unijní trh, o níž nelze vyjednávat. „Proč bychom měli souhlasit s tím, že britská vláda bude schopna vytvářet pokřivení konkurence namířená proti našim firmám?“ tázal se hlavní unijní vyjednavač.

Obě strany ve vyjádřeních připomínají, že na včasné uzavření dohody už nezbývá mnoho času. Ačkoli Británie už není členem EU, stále musí dodržovat unijní právo, to se ale změní s koncem roku, když vyprší přechodné období brexitu. Pokud EU a Británie do té doby neuzavřou dohodu o nové podobě vztahů, přineslo by to bariéry ve výměně zboží i služeb.

Před dnes ukončeným kolem vyjednávání se objevily signály, že EU je připravena nabídnout ústupky v souvislosti s dodržováním pravidel pro státní podporu firmám. Následující blok jednání je naplánován v týdnu od 7. září. Říjen je pak podle Barniera nejzazším možným termínem pro dosažení dohody tak, aby mohla vstoupit v platnost ještě před prosincovým koncem přechodného období.

https://euractiv.cz/section/brexit/news/vyjednavani-mezi-eu-a-britanii-zustavaji-na-mrtvem-bode/?utm_source=traqli&utm_medium=email&utm_campaign=2098&tqid=3eTndWk1WVcBNUTTDzETHdIsylwSVyBf6xtGvxswjw

  • Zdroj: Euractiv.cz