• Zveřejněno: 17.03.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Německá automobilová skupina Volkswagen uzavře na dva až tři týdny své evropské závody. Největšího výrobce aut na světě k tomu vede pandemie způsobená novým typem koronaviru a s ní související odbytové potíže. Poslední směna bude ve většině provozů tento pátek, oznámil koncern. Výrobu přeruší také automobilka Škoda Auto, která pod něj spadá. Podle informací premíéra Andreje Babiše (ANO) se tak stane v pátek, podle odborového předáka Jaroslava Povšíka se však výroba zastaví již ve středu ve 22:00 a znovu má být obnovena v neděli 5. dubna ve 22:00. Uvedla to dnes ve svém zpravodajství Česká televize.

Podle předsedy správní rady a generálního ředitele Volkswagenu Herberta Diesse důvodem zastavení výroby vozů značky Volkswagen je významné zhoršení odbytu a zvýšená nejistota dodávek dílů do závodu koncernu, což je vázáno na důsledky situace, která vzniků v Evropě v návaznosti na epidemii koronaviru. Ke konci týdne se podle něj výroba zastaví ve španělských závodech, v portugalském městě Setubal, dále v Bratislavě a v italských provozech Lamborghini a Ducati. Většina německých a evropských závodů Volkswagenu se začne připravovat na pozastavení výroby na dva až tři týdny, uvedl koncern. Zatímco, závody skupiny Volkswagen v Číně provoz naopak znovu zahájily. Výjimkou jsou závody ve městech Čchang-ša a Urumči.

ŠKODA AUTO také zastavuje výrobu

Automobilka Škoda Auto, která je součástí německého koncernu Volkswagen, přestane vyrábět v pátek. Uvedl to premiér s odkazem na rozhodnutí majitele, Volkswagenu. „Bereme to na vědomí,“ řekl s tím, že to může mít obrovský dopad na celý dodavatelský řetězec, na subdodavatele. Zdůraznil, že k zastavení výroby nedojde z rozhodnutí vlády.

Pro celý automobilový průmysl jde podle výkonného ředitele Sdružení automobilového průmyslu Zdeňka Petzla o velmi nepříjemné, byť s ohledem na aktuální složitou zdravotní situaci v ČR patrně nevyhnutelné preventivní opatření. „I když Škoda Auto není jediným odběratelem dílů, pro řadu českých dodavatelů představuje 20 - 30 procent produkce, a tudíž zásadní zásah do jejich chodu. Je zjevné, že jak pro automobilky, tak pro kompletní dodavatelský řetězec budou celkové ekonomické dopady opatření proti koronaviru obrovské,“ řekl pro ČTK.

„Škodovka by měla zastavit linky a nechat lidi doma. A přidat by se měly další firmy! Lidé mají logicky strach. A navíc oprávněný pocit nespravedlnosti. Mnozí z kanceláří pracují z bezpečí domova, zvládnou za sto procent mzdy zajistit svoje děti. Není to fér,“ uvedl k danému problému zastavení výroby v mladoboleslavské automobilce Robin Povšík, který je politickým náměstkem ministryně práce.

Herbert Diess dále ve svém prohlášení uvedl, že loňský rok byl pro celou skupinu Volkswagen úspěšný. Varoval však, že letošní rok bude obtížný, protože epidemie onemocnění způsobená novým koronavirem zatím přinese neznámé provozní a finanční problémy.

Volkswagen je největším výrobcem aut na světě, skupina vlastní celkem 12 značek. Patří mezi ně značky osobních automobilů Volkswagen, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Porsche, značky nákladních aut MAN a Scania a rovněž užitkové vozy Volkswagen a motocykly Ducati.

Škoda Auto provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích a v Česku zaměstnává asi 37 tisíc lidí.  

Francouzský PSA už výrobu zastavil

V pondělí oznámil dočasné uzavření svých evropských závodů, včetně továrny ve slovenské Trnavě, francouzský výrobce automobilů PSA. Téhož dne o přerušení provozu ve většině závodů informoval rovněž italsko-americký konkurent Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Odstávky mají u obou automobilek trvat do 27. března.

  • Zdroj: Česká televize