• Zveřejněno: 17.09.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda ČR na svém pondělním zasedání schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem ve výši 40 miliard korun. Nyní zamíří k posouzení do Poslanecké sněmovny. Jednání kabinetu se zúčastnil i prezident republiky Miloš Zeman. Pro ČT řekl, že rozpočtu vyjádřil podporu s dvěma kritickými výhradami: Jsou v něm „úplně zbytečné dotace na obnovitelné zdroje, zejména solární“ a počet státních úředníků stále roste.

Prezident Miloš Zeman také kritizoval stále existující daňové výjimky, za nimiž stojí různé lobbistické skupiny, které se jich nechtějí vzdát. Vzhledem k síle těchto skupin uvedl, že bude třeba postupovat „salámovou metodou“ a rušit výjimky postupně.

Celkový dopad výjimek prezident Miloš Zeman vyčíslil na 318 miliard korun. Pokud by se je podařilo odbourat, bylo by více peněz na dopravní infrastrukturu či na sociální výdaje, uvedl. Zároveň uvedl, že pokud by se současný návrh rozpočtu zásadně v Poslanecké sněmovně nezměnil, je prezident Miloš Zeman připraven „v zásadě rozpočet podepsat“. 

Premiér Andrej Babiš (ANO), už po schválení návrhu státního rozpočtu, řekl k výhradám prezidenta, že za nárůstem počtu státních zaměstnanců jsou hlavně zvyšující se počty učitelů a dalších profesí. O daňových výjimkách, po jejichž zrušení prezident Miloš Zeman volá, řekl, že se tím kabinet bude ještě zabývat.

Premiér Andrej Babiš očekává bitvu o rozpočet ve sněmovně. Chtěl by přesvědčit opozici, která pokládá návrh za nezodpovědný, o tom, že je prorůstový. Jednat hodlá i s komunisty, kteří po počátečních výhradách podporu vládnímu návrhu státního rozpočtu předběžně slíbili. Novinářům po jednání kabinetu řekl, že na rozdíl od kritiků návrhu nevidí riziko krize.
„Vnímáme, že se tu někdo snaží mluvit o krizi, já tu žádnou krizi nevidím, v rámci naší země,“ uvedl Andrej Babiš s odkazem na spotřebu domácností.

ČSSD je s návrhem rozpočtu spokojena, podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka vláda dospěla ke kompromisu. Růst penzí a rodičovského příspěvku podle něj posílí spotřebu.

Podle ekonoma Michala Skořepy z České spořitelny lze mít sice k rozpočtu řadu připomínek, ale navržený 40miliardový schodek nepovažuje za žádnou tragédii, uvedl v ranním Studiu 6.

„Samotné číslo, 40 miliard, není žádná tragédie. Já osobně jsem vždy příznivcem toho, dívat se na veřejné finance jako celek, a ty jsou pořád ještě v plusu,“ konstatuje Michal Skořepa. Dodává, že ekonomové posuzují spíše strukturální deficit a ten je podle výpočtu České národní banky v tuhle chvíli na nule.