• Zveřejněno: 01.04.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda ČR se rozhodla zákonem danou valorizaci důchodů, která se bude pro rok 2020 pohybovat kolem 700 korun měsíčně, doplatit zvláštním příspěvkem, aby bylo průměrné zvýšení o 900 korun. Zásluhovost se zvyšovat nebude.

Podle zpravodajství České televize ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) uvedla, že se nebude zvyšovat základ, ze kterého se penze vypočítávají. Zásluhovost tak zůstane na stejné úrovni.

Podle premiéra Andreje Babiše (hnutí ANO) současné hospodářské výsledky umožňují, aby zákonem stanovené navýšení dosáhlo 720 korun. Proto s přesným výpočtem doplatku vláda ČR počká na další makroekonomická data.

Ministryně jana Maláčová k tomu dodala, že přesná čísla budou známa na konci léta. Zároveň konstatovala, že výše průměrného důchodu dosáhne 14 200 korun. Premiér Andreja Babiš tuto informaci doplnil o sdělení, že česká republika tak směřuje ke slibovanému průměrnému důchodu 15 tisíc korun v roce 2021.

Polepší si lidé s nízkou penzí

Česká televize dále k tomu uvedla, že důchody se skládají ze dvou částí. Pevný díl je pro všechny stejný a nyní činí 3270 korun. V procentní výměře se odráží odpracovaná doba a výše odvodů. Pevná výměra by měla podle novely odpovídat 10,6 místo deseti procent průměrné mzdy. Polepšili by si lidé s nízkou penzí, ostatním důchodcům by jejich důchody od příštího roku rostly pomaleji než dosud.

Nízkou zásluhovost penzí kritizoval v minulosti Ústavní soud. Zákonodárci ji pak museli od roku 2012 posílit. Aby chystaná novela neskončila kvůli oslabení zásluhovosti u ústavních soudců, všem příjemcům starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů by se musela pevná část penze od ledna zvednout ještě o 200 korun.

Jak dále Česká televize uvádí, příští rok by to stálo 7,5 miliardy navíc, v dalších dvou letech každoročně osm miliard a v budoucnu 23 až 24 miliard ročně, spočítalo ministerstvo práce. Stejně se postupovalo už letos, kdy všichni důchodci dostali do pevné části 300 korun navíc. Tento rok to stojí dodatečně zhruba 11 miliard, v dalších letech bude částka vyšší.

Na konci loňska pobíralo nějaký důchod 2,9 milionu lidí, z nich víc než 2,4 milionu mělo starobní penzi. Jak vysoká bude zákonná valorizace a kolik nad ni by se mělo přesně do slíbených 900 korun přidávat, se zatím neví. Ukazatele růstu cen a mezd, které jsou potřeba pro výpočet, statistici zveřejňují v létě.