• Zveřejněno: 12.07.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

„Myslím si, že získání důvěry nové vlády ČR v Poslanecké sněmovně PČR ukončilo dlouhé období ne zrovna stabilní situace, které nás provázelo od říjnových voleb do Poslanecké sněmovny díky politice pravicových stran, které v podstatě nechtěly přijmout jako realitu to, že vítězné hnutí ANO bude sestavovat vládu ČR v čele se svým předsedou Andrejem Babišem. Nové vládě přejeme, aby se co nejrychleji ujala své role dát do pořádku všechny náležitosti, které se v uplynulých měsících ne vždy důrazně řešily, a to díky řadě obstrukcí některých pravicových opozičních stran. Věříme, že se to nové vládě premiéra Andreje Babiše bude dařit,“ řekl nám Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných odborů (ASO) a předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů (OSPZV-ASO).

Podle Bohumíra Dufka prezident Miloš Zeman ve svém projevu na podporu vlády ČR velice správně ocenil, že její Programové prohlášení je zaměřeno na investiční činnost v dopravní infrastruktuře, ať již silniční nebo železniční. „Vždyť urychlení výstavby železničních koridorů je velmi důležité pro další rozvoj hospodářství České republiky,“ podotkl k tomu Bohumír Dufek.

Pokud jde o investice do energetiky, myslím si, že Česká republika bude mít finanční prostředky na výstavbu dvou bloků atomových elektráren Dukovany a Temelín. Protože se, pomalu a jistě, blíží doba, kdy skončí tak nesmyslně nastavená vysoká finanční podpora výstavby solárních panelů. Takže, lze očekávat, že tyto prostředky, které se již nebudou vydávat na rozvoj solární energie, budou předisponovány do výstavby těchto dvou důležitých jaderných bloků, neboť výroba elektrické energie z jádra je podstatou schválené energetické koncepce České republiky,“ jak dále poznamenal Bohumír Dufek.

„Také se musím zmínit i o tom, že jak se prezident Miloš Zeman ve svém projevu dotkl projektu DUNAJ – LABE – ODRA, tak naše Asociace samostatných odborů chystá na začátek září velkou konferenci o zajištění dostatku vody pro Českou republiku, pro naše zemědělství, ale i pro běžný život občanů. Právě úvahy o využití systému průplavů mezi řekami Dunaj – Labe – Odra se týkají i možnosti získání vody pro zemědělské oblasti jižní Moravy,“ řekl nám Bohumír Dufek.

V závěru našeho rozhovoru Bohumír Dufek zdůraznil, že Asociace samostatných odborů očekává od této vlády ČR, že se bude pravidelně zvyšovat minimální mzda, a že poroste životní úroveň občanů České republiky. „Na druhé straně, že se podaří zlikvidovat některé pravicové nesmysly za bývalých vlád ODS a dalších pravicových stran, a v neposlední řadě, že této vládě podaří i oddělení důchodového účtu od ostatních rozpočtů, jako tomu bylo dříve, než byly počátkem 90. let minulého století sloučeny,“ konstatoval Bohumír Dufek.