• Zveřejněno: 30.11.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda ČR dokončuje Národní investiční plán pro roky 2019 až 2030, který měl zahrnout přes 17 tisíc projektů za 3,45 bilionu korun. Podle zpravodajství České televize to na setkání představitelů českého stavebnictví prohlásil premiér Andrej Babiš.

Podle premiéra Andreje Babiše ministerstvo pro místní rozvoj provedlo rozsáhlý sběr dat, kde byly osloveny nejen všechny resorty, ale i obce, města a kraje. Všichni zainteresovaní to činili ve velmi úzké spolupráci. Proto také pracovníci ministerstva měli výjezdy do krajů. Výsledkem je vytvoření mapy investičních preferencí, která bude nyní konfrontována s kapitálovými možnostmi České republiky.

Premiér Andrej Babiš zároveň připomněl, že vláda zrušila plošné udělování investičních pobídek a chce se zaměřit na hi-tech projekty. Finalizuje také Národní investiční plán na 12 let, v němž je přes 17.000 projektů za cca 3,5 bilionu korun.

Období 2019 až 2030 chce vláda rozdělit na dvě části. V té první do roku 2022 zahrnula do programu projekty za 1,226 bilionu korun. Premiér Andrej Babiš k tomu dodal, že vláda vychází z toho, že pokud tato vláda vydrží do konce funkčního období, tak bude ještě sestavovat rozpočet na rok 2022. Proto to ministerští úředníci takto rozdělili. Teď to budou analyzovat. Zároveň musí stanovit priority a najít na to peníze.

Kabinet podle premiéra Andreje Babiše sestaví Radu vlády pro veřejné investování a při ministerstvu pro místní rozvoj vytvoří státní expertizu, která bude odpovědná za koordinaci přípravy projektů. „Rada vlády bude odpovědná za finální výběr projektů,“ konstatoval předseda vlády ČR.

Podle analytika Deloitte Davida Marka chybí k hodnocení investičního plánu detaily typu: jaký bude způsob financování nebo jak bude vypadat koordinace s čerpáním EU fondů. Jinak, podle Davida Marka, koordinované a dlouhodobě plánované veřejné investice potřebuje česká ekonomika jako sůl. Dlouhodobé zanedbávání veřejných investic, podle něj, vede k tomu, že české dálnice jsou neprůjezdné a české univerzity hluboko ve světových žebříčcích.

Česká republika má rezervy zejména v investicích do dopravní infrastruktury, doplnil analytik Komerční banky Jakub Matějů. Ve kvalitě silniční sítě podle Světové banky zaujímá 25. místo z 29 zemí EU. Dopravní zatížení přitom stoupá. Přičemž dodal, že národní investiční plán je dobrým krokem, je ale třeba přejít k činům!

Na konferenci „Setkání lídrů českého stavebnictví“ se pak řešil i vývoj oboru. Z průzkumu analytické firmy CEEC Research vyplývá, že by příští rok mohlo českého stavebnictví meziročně vzrůst o 2,6 procenta, v roce 2020 pak o 0,6 procenta. Tržby stavebních firem by příští rok měly vzrůst v průměru o 3,9 procenta. Firmy mají zakázky v průměru na devět měsíců dopředu.

O zlepšování ve stavebnictví pak v pondělí informoval také Český statistický úřad. Podle jeho konjunkturálního průzkumu je nálada podnikatelů ve stavebnictví nejvýše za posledních více než deset let, od září 2008.

Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy stavebnictví, po dvou letech útlumu, zažívá letos oživení. Za celý rok 2018 by mělo vzrůst dvouciferným tempem. Přitom dodal, že ceny stavebních prací letos v průměru meziročně stoupají nejvýrazněji od roku 2008. Tehdy rostly za celý rok o 4,5 procenta, letos zatím o tři procenta. Ovšem, jak dále uvedl, ve zbývajících měsících roku však tento celoroční růst zesílí. Stavební práce zdražují kvůli růstu mezd a růstu cen energií. Nezanedbatelnou roli hraje také nedostatek některých stavebních materiálů a z něho plynoucí tlak na růst cen. Růst stavební produkce a související růst cen ve stavebnictví je příznakem dlouho nevídané situace, kdy stavební firmy a podniky získávají silnější pozici v cenovém vyjednávání. Nemusí již brát cokoli, co se vůbec naskytne', ale mohou si více vybírat.