• Zveřejněno: 28.04.2019
  • Autor: Robert Břešťan

Amatérští průvodci ze zahraničí nabízející v Praze své služby jsou podle zastupitelů hlavního města ostudou metropole. Podle profesionálních tuzemských průvodců je to dokonce dobře organizovaná mafie. Praha i průvodci nyní lobbují za změnu.

Současný stav by měla změnit novela živnostenského zákona, která prošla prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Navržená změna ale vyvolává spory a kontroverze.

Podle jedněch přesun průvodcovské živnosti z volné zpět na vázanou problém s falešnými průvodci a nekvalitními výklady vyřeší, podle jiných černé průvodce nevyžene a situaci na poli tuzemského cestovního ruchu jen zkomplikuje.

A třeba podle poslance Tomia Okamury, který podniká v příjezdovém cestovním ruchu a svým střetem zájmů se ani netají, je návrh „opravdu přímo fatální“ a „v podstatě totálně zlikviduje cestovní ruch v České republice“.

Medvědi, rybičky a deštníky

Okamura je vedle svého politického působení nadále aktivní jako člen Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Zůstává i jednatelem cestovní kanceláře Miki Travel. Ta se specializuje především na příjezdovou turistiku japonských návštěvníků.

Byl to právě Okamura, kdo aktivně pomáhal prosadit to, aby se činnost turistických průvodců přesunula v roce 2008 z živnosti vázané mezi živnosti volné.

Vedlejším důsledkem toho, že třeba právě pro Miki Travel může levně pracovat neškolený japonský průvodce, je i rozmach amatérských průvodců „zdarma“, stejně jako skupiny „lovců turistů“, naháněčů s typickými velkými deštníky, slibující bezplatnou prohlídku a výklad o Praze.

„Celkový kolorit příjezdové turistiky je nyní takový, že vedle thajských masáží, rybičkových pedikúr, obřích medvědů a suvenýrů na Královské cestě, je vše podbarveno návalem deštníků před Czech Tourismem na Staroměstském náměstí a na dalších místech a velkým množstvím naháněčů jak na ‚free tours‘, tak na různé projížďky Prahou. Vše je perfektně mafiánsky organizováno,“ říká Naděžda Wellerová ze Sdružení průvodců ČR.

Návrh na novelu živnostenského zákona předložilo vládě pražské zastupitelstvo, vláda vloni v srpnu souhlasila, letos v březnu zákon prošel prvním čtením a v těchto dnech jej projednávají poslanecké výbory.

„Problém je v nekvalifikovaném výkonu průvodcovských služeb, v poskytování nesprávných, nepravdivých či zavádějících informaci. Dnes může živnost průvodce získat kdokoliv, komu je 18 let a má čistý trestní rejstřík,“ vysvětlovala před poslanci návrh pražského zastupitelstva radní Hana Kordová Marvanová.

Pokud by novela prošla, průvodce by nově (respektive opět, protože stávající úprava platí až od roku 2008) musel mít buď vzdělání v cestovním ruchu, či doklad o rekvalifikaci, či příslušnou zkoušku.

Zlatou uličku postavil Havel

Jak taková prohlídka zdarma obvykle vypadá? Zahraniční turisté se o Praze a České republice dozvědí často informace, nad nimiž našinec překvapeně kroutí hlavou.

„Jsou školení podle stejných brožur připravených tak, aby informace turisty určitě zaujaly. Všichni pak opakují například to, že Zlatá ulička na Pražském hradě jsou jen filmové kulisy, protože komunisty neopravované ruiny nechal strhnout Havel a jeho kamarádi filmaři instalovali dnešní kulisy,“ nabízí příklad Jana Horníková ze Sdružení průvodců ČR.