• Zveřejněno: 02.10.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Prezidenti České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska se dnes sejdou na zámku v Lánech k jednání o spolupráci Visegrádské skupiny (V4) v Evropské unii.

Prezident ČR Miloš Zeman přivítá svou slovenskou kolegyni Zuzanu Čaputovou, polského prezidenta Andrzeje Dudu a hlavu maďarského státu Jánose Ádera před polednem u vstupu do lánského zámku. Čtveřici prezidentů čeká ceremoniál s vojenskými poctami. Poté se hlavy států přesunou do zámku ke dvěma blokům jednání, mezi které je vložený slavnostní oběd.

Podle zpravodajství České televize je prezidentský summit v Lánech je součástí českého předsednictví ve visegrádské skupině. Prezidenti Visegrádské skupiny by měli debatovat o ambicích V4 za nového rozložení sil v EU poté, co unii opustí Velká Británie.

Předseda Asociace mezinárodních otázek (AMO) Vít Dostál k tomu v České televizi sdělil, že jde především o to, že Velká Británie při projednávání řady otázek celoevropského významu ve strukturách Evropské unie v Bruselu podporovala některá stanoviska zemí V4, ať již šlo o ekonomické či mezinárodní otázky. Zároveň by podle Víta Dostála měli prezidenti zemí V4 i o novém víceletém finančním rámci EU na roky 2021 až 2027, což je důležité z hlediska toho, neboť i nadále existují ekonomické rozdíly mezi původními zeměmi EU15 a nově přijatými zeměmi ze střední a východní Evropy.

Na programu jednání prezidentu jsou přirozeně i další otázky, jako například jaké jsou či možná budou dopady globálních obchodních a celních válek nebo jaký je aktuální stav dopravních infrastrukturních projektů. V popředí zájmu této schůzky v Lánech je i podpora procesu rozšíření Evropské unie o státy západního Balkánu.

Ve čtvrtek se k summitu připojí také slovinský prezident Borut Pohur a srbský prezident Aleksandar Vučić.