• Zveřejněno: 29.06.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Evropská unie v pondělí vyplatila první peníze z rozsáhlého fondu obnovy po pandemii covidu-19, a to 800 milionů eur (přes 20 miliard korun). Podle zpravodajství České televize peníze zamířily do šestnácti členských zemí EU, včetně České republiky.

První peníze budou směřovat do 41 národních a regionálních programů. Mezi jejich příjemce patří také například Německo, Francie, Polsko či Slovensko, uvedla Evropská komise.

Fond v celkové hodnotě 800 miliard eur (přes 20 bilionů korun), označovaný jako NextGenerationEU, je financován dluhopisy vydávanými Evropskou komisí. Vyplacené peníze jsou součástí iniciativy REACT-EU, která pod tento fond spadá.

Komise ve vydané zprávě mezi jiným uvedla, že podmínky pro využití těchto zdrojů byly maximálně zjednodušeny.

To například znamená, že národní spolufinancování není povinné. EU tedy může pokrýt 100 procent nákladů, pokud to členské státy považují za nezbytné. Okamžitá likvidita v podobě 11 procent předběžného financování pak má pomoci zajistit rychlé zavedení této podpory, a předejít tak případným překážkám. Navíc neexistuje předběžná podmínka ani požadavky na tematické zaměření nebo rozdělení podle kategorií regionů.

  • Zdroj: Česká televize