• Zveřejněno: 27.05.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Otázka zvýšení platů ve státní a veřejné sféře v příštím roce, a to v souvislosti s projednáváním návrhu státního rozpočtu pro rok 2019, byla hlavním tématem jednání mimořádného jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR (tripartity), které se dnes 27. května uskutečnilo na Úřadu vlády ČR.

Z tiskové konference jednání tripartity vyplývá, že ministerstvo financí navrhuje pro příští rok zvýšení platů ve veřejné správě a službách o dvě procenta. Učitelé by pak měli dostat přidáno o deset procent. Po mimořádném jednání tripartity to prohlásila vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová. Zaměstnavatelé, jak se vyjádřil prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák, návrh vlády ČR v podstatě podporují. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula se postavil proti. Odbory žádají zvýšení platů pro učitele o 15 procent, pro nepedagogické pracovníky a zdravotníky o deset procent a pro ostatní o osm procent.

Ministryně financí Alena Schillerová ve své argumentaci, že nelze přijmout návrh odborů, uvedla, že se musíme domluvit na reálném růstu české ekonomiky. Ministerstvo počítá s tím, že v příštím roce by měla ekonomika vzrůst o 2,4 % a inflace by měla činit 1,6 %. Tím ministryně Alena Schillerová zdůvodnila svůj návrh přidat učitelům o deset procent a ostatním o dvě procenta. Zároveň k tomu uvedla, že rezorty by měly získat potřebné finanční prostředky úsporami s tím, že by měly mít o desetinu nižší výdaje než letos a přitom by polovinu z uspořených peněz mohly použít na platy. Konkrétně, jestliže „někdo snižuje o deset procent, pět procent by se mu vrátilo do rozpočtu. K tomu přičteme růst o dvě procenta, takže celkem růst o sedm procent," uvedla Alena Schillerová. Přičemž sdělila, že tento plán zapracuje do návrhu státního rozpočtu, který předloží na konci května. Při této příležitosti však upozornila, že její návrh podpořili ministři za hnutí ANO, zatímco s koaliční stranou ČSSD se zatím na tom nedohodla.

Poté se ujal slova předseda ČMKOS Josef Středula, který zdůraznil, že v nedávném prohlášení premiéra Andreje Babiše před volbami do Evropského parlamentu zaznělo, jak nám ekonomika roste, a že jsme v rámci EU na tom po ekonomické stránce poměrně dobře. Právě proto odbory požadují pro učitele zvýšení platů o 15 procent a pro nepedagogické pracovníky, a také i pro zdravotnické pracovníky, navýšení platů o 10 %. V této souvislosti Josef Středula zdůraznil, že odbory požadují, aby se o tyto sumy zvýšily tarify, a nikoliv, aby se to zapracovalo do složky mimořádného ohodnocení učitelů a zdravotníků ve formě odměn. Což zdůvodnil tím, že tyto sumy peněz se často k zaměstnancům ve školství či zdravotnictví ani nedostanou. Současně s tím vyjádřil názor, že pro odbory je neakceptovatelné, aby růst mezd byl na úrovni inflace. Poukázal přitom na to, že výdělky našich zaměstnanců stále ještě výrazně zaostávají za výkonem české ekonomiky.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák uvedl, že by výrazněji měli dostat přidáno učitelé a také zdravotní sestry, a to nejen z nemocnic, ale hlavně ze sociálních služeb. Konstatoval, že právě na zdravotní setry z oblasti sociálních služeb, se v těchto návrzích zapomíná.

Podle Jaroslava Hanáka by ostatní zaměstnanci státní a veřejné správy měl mít zvýšené platy nejvýše o dvě procenta, protože česká ekonomika na vyšší zvýšení platů nemá. „Bohatá léta, kdy rostla přes čtyři procenta, jsou u konce," řekl Jaroslav Hanák. Míní, že platy ve veřejném sektoru nemohou "dramaticky předbíhat" mzdy ve firmách. Zdůraznil, že v posledních letech se výdělky zaměstnanců veřejných služeb a správy zvedaly rychleji než lidem v soukromé sféře.

Ještě je však nutné poznamenat, že v úvodu svého vystoupení Jaroslav Hanák sdělil, že zaměstnavatelé i odbory byly překvapeni tím, že vláda ČR, potažmo ministerstvo financí, svým sociálním partnerům nedalo dopředu údaje o situaci v české ekonomice dopředu písemně, jak to bývalo při těchto jednáních vždy obvyklé. Poznamenal, že k tomu asi došlo díky hektické době před volbami do Evropského parlamentu.

V závěru tiskové konference uvedla ministryně Alena Schillerová, že na tomto jednání tripartity zazněly názory všech tří sociálních partnerů, takže mají všichni o čem přemýšlet, aby se nakonec našla stanoviska, která by byla přijatelná pro všechny. Zároveň uvedla, že příští tripartita v souvislosti s návrhem státního rozpočtu pro rok 2019 se uskuteční 10. června.