• Zveřejněno: 03.03.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Hospodaření státního rozpočtu skončilo za leden a únor ve schodku 27,4 miliardy korun, uvedlo v pondělí ministerstvo financí. Jde o nejhorší únorový výsledek od roku 1993, tedy v moderní historii ČR. Vedle slabších příjmů z EU za horším hospodařením stojí i větší výdaje na sociální dávky nebo nárůst platů ve školství. Uvedl to ve pondělní zprávě server Novinky.cz.

Zpráva konstatuje, že schodek za první dva měsíce je o 7,5 miliardy větší než loni, před dvěma lety byl rozpočet naopak v přebytku 26 miliard.

Celkové výdaje přitom meziročně vzrostly o 19,4 miliardy. Ministerstvo financí to odůvodňuje tím, že kromě sociálních dávek a nárůstu platů v regionálním školství dynamiku výdajů ovlivnily neinvestiční transfery Státnímu fondu dopravní infrastruktury a v neposlední řadě i kapitálové výdaje.

Na druhé straně rozpočtové příjmy sice vrostly o 11,8 miliardy, kdy stoupl výběr u daní z příjmů, spotřební daně i DPH. Ale ministerstvo financí zároveň upozorňuje, že ještě nezačaly platit všechny daňové změny, od kterých si slibuje další zlepšení výběru. Naráží tím na start další fáze EET, která začne platit od května. Zvýšení spotřební daně u tabáku a lihu se má také projevit až během roku, protože prodejci ještě doprodávali zásoby pořízené s původní sazbou.

Takže, výsledkem je, že rozpočet ČR je ve schodku téměř 20 miliard korun. To je nejhorší výsledek za čtyři roky!

Z výdajů nejvíce rostly sociální dávky, například důchody o šest miliard a rodičovský příspěvek o 1,2 miliardy.

Ekonom Komerční banky František Táborský to komentuje tak, že první dva měsíce letošního roku tímto výsledkem potvrzují prognózu finančního sektoru, že dojde k horšímu hospodaření státu. Tuzemská ekonomika letos dále zpomalí, což se, podle Františka Táborského, podepíše na slabším výběru daní. Zároveň v tuto chvíli nelze vyčíslit dopad zpomalení čínské ekonomiky z důvodu šíření koronaviru, které se časem podepíše i na slabších prodejích tuzemských firem.

Ke konci roku by mělo státu pomoci jednorázové inkaso 16,2 miliardy korun díky změně daňového řádu. I tak František Táborský odhaduje deficit ke konci roku na zhruba 60 miliard. Schválený deficit počítá se 40 miliardami.

  • Zdroj: Novinky.cz