• Zveřejněno: 09.04.2019

Datum: 09.04.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Řím - Italské vinohrady jsou v průměru dražší než ostrovy v karibské oblasti. Cena za hektar vinice pro pěstování piemontského vína barolo je o půl milionu eur vyšší, než kolik si musí připravit zájemce o karibské ostrovy, které jsou k mání za zhruba dva miliony eur (asi 51 milionů Kč). Vyplývá to z údajů italského zemědělského spolku Coldiretti, z nichž cituje agentura APA.

Hamburk - Italská firma Avio Interiors představila na veletrhu v Hamburku prototyp nové verze sedadel pro letadla, které mají vyšší sklon, a cestující tak absolvují let téměř vestoje. Cílem návrhu je ušetřit co nejvíce místa, a tím umožnit vyšší obsazenost letadel. Podle vyjádření firmy, které cituje britský list Independent, bude komfort cestujících "přijatelný".

Datum: 09.04.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Ministerstvo financí (MF) dnes zveřejní novou makroekonomickou prognózu. V předchozí lednové prognóze MF zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta z 2,9 procenta. Pro rok 2020 počítá zatím MF s růstem ekonomiky o 2,4 procenta.

Praha - Nejrychlejší 3D tiskárnu na světě, souboj 3D tiskáren nebo soutěž v pokrývání aut fóliemi mohou ode dneška vidět návštěvníci letošního 26. ročníku veletrhu Reklama Polygraf Obaly v pražských Letňanech. Vyplývá to z informací organizátorů akce.

New York - Akcie na burze ve Spojených státech v pondělí táhl dolů průmyslový sektor v čele s výrobcem letadel Boeing. Trh ovlivnil názor analytiků, že firmy za letošní první čtvrtletí vykážou meziroční pokles, což bude první kvartální snížení od roku 2016. Hlavní indexy ale uzavřely nejednotně, v závěru oslabil pouze Dow Jones, zatímco S&P 500 a Nasdaq propad srovnaly a mírně vzrostly.

Varšava - Polští taxikáři v pondělí protestovali ve Varšavě proti nekalé konkurenci a za lepší právní úpravu podnikání v osobní přepravě. Podle listu Gazeta Wyborcza protest způsobil dopravní problémy v části hlavního města a na dálnici A2. Zapojila se do něj asi tisícovka taxíků. Taxikáři chtějí v protestech pokračovat i v následujících dnech, zatím je ale podle varšavského rádia Eska přerušili do dnešního odpoledne, aby dali šanci jednáním se zástupci vlády.

Milán - Milánský soud poskytl problémovému italskému módnímu domu Roberto Cavalli ochranu před věřiteli. Ochrana bude trvat 120 dní a firma v této době musí předložit svým věřitelům plán na oživení podnikání. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dva informované zdroje. Ve firmě Cavalli nebyl k zastižení nikdo, kdo by se ke zprávě vyjádřil.

Datum: 08.04.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) nedokázal urychlit výstavbu silnic a dálnic a nepodařilo se mu rychle odstranit reklamní billboardy od dálnic. Jeho úspěchem naopak byla soutěž na provozovatele mýtného systému a stabilizace resortu dopravy. Vyplývá to z komentářů odborníků, které ČTK oslovila. Ťok dnes oznámil svůj záměr odejít z vlády.

Brno/Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil sedmi zdravotním pojišťovnám pravomocně celkovou pokutu 1,79 milionu korun. Chybovaly v zakázkách na dodávku očkovacích látek pro léta 2018 až 2021, uvedl v tiskové zprávě mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Předseda Úřadu Petr Rafaj rozklad pojišťoven zamítl. Nyní se rozhodovalo o spáchání přestupku, protože pojišťovny již uzavřely smlouvy s dodavatelem. Pojišťovny chtějí kvůli rozhodnutí úřadu podat správní žaloby.

Praha - Koruna dnes posílila vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru zpevnila od posledního závěru o haléř na 25,62 Kč/EUR. Na dolar si polepšila o sedm haléřů, a dnes kolem 17:00 se obchodovala v kurzu 22,75 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Praha - Pražská burza potřetí za sebou uzavřela bez větší změny. Index PX dnes odepsal 0,15 procenta na 1084,46 bodu. Víc než o procento klesly akcie Erste Bank, dál ztrácely cenné papíry tabákové firmy Philip Morris. Vzhůru šly naopak akcie energetické společnosti ČEZ. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna stagnovala k euru, mírně posílila vůči dolaru.

Praha - Česko bude v druhé polovině letošního roku v aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G opět lákat čtvrtého mobilního operátora. Vláda dnes schválila návrh podmínek aukce. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér Andrej Babiš (ANO).

Praha - Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) podpoří jen takový nárůst minimální mzdy, který bude odpovídat jasným ekonomickým údajům. Podle ministryně je těžko představitelné, že by růst minimální mzdy byl zhruba dvojnásobný než růst průměrné mzdy. Schillerová to řekla na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády.

Pardubice - Společnost Ryanair dnes oznámila, že zruší od července pravidelnou linku mezi Pardubicemi a Londýnem. Důvodem jsou problémy s letadly Boeing Max. Letiště se snaží vyjednat alespoň částečné zachování letů, řekla ČTK Hana Šmejkalová, ředitelka společnosti East Bohemian Airport (EBA ), která letiště v Pardubicích provozuje.

Praha - Odbory přišly dnes s dosud nejvyšším požadavkem na zvýšení minimální mzdy. Pro příští rok žádají přidání o 1650 korun na 15.000 Kč. Zaměstnavatelé skokový růst odmítají a poukazují na zpomalování ekonomiky. Přidali by nejvýš 700 korun. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že podpoří jen takový nárůst, který bude odpovídat jasným ekonomickým údajům. O výsledné částce bude jednat tripartita a rozhodne o ní vláda. Od příštího roku mohl pravidelnou valorizaci stanovit zákoník práce. Jeho chystaná novela vzorec ale nakonec obsahovat nebude. Odboráři a zástupci firem se na něm nedohodli.

Brno - Nadpoloviční podíl akcií brněnského prodejce letenek Kiwi.com má získat americký fond General Atlantic. Uvedl to dnes server Forbes.cz s odkazem na několik nejmenovaných zdrojů. Zakladatel a generální ředitel Oliver Dlouhý informaci nepotvrdil. Fond by měl za podíl 51 procent zaplatit 100 milionů liber (téměř tři mld Kč). Loňský obrat firmy dosáhl téměř 31 miliard korun.

Litovel (Olomoucko) - Strojírenská skupina Papcel z Litovle na Olomoucku zprovoznila v závodu Mayak-Technocell v Rusku nový papírenský stroj na výrobu dekoračního a tapetového papíru. Strojní dodávky z Papcelu měly hodnotu přes 35 milionu eur (896 milionů korun). ČTK to dnes řekla mluvčí Papcelu Martina Pavlíková. Na vývoz této výrobní technologie litovelské firmě poskytla úvěr Česká exportní banka. Realizaci investičního projektu pojistila česká pojišťovací agentura EGAP.

Jihlava - O opravu dálnice D1 mezi Koberovicemi a Humpolcem na Pelhřimovsku se ucházejí čtyři stavební firmy. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nabídly rekonstrukci 8,8 kilometru dálničního úseku za ceny od 1,097 miliardy korun po 1,546 miliardy, a to bez daně. Stavba by měla začít v průběhu letošního léta, informoval dnes ČTK mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Plzeň - V Plzeňském kraji by měly ještě letos vzniknout nové přestupní uzly mezi vlakovou a autobusovou dopravou doplněné o parkovací místa pro osobní auta a o zabezpečená parkovací místa pro kola. Krajští zastupitelé dnes přispěli 17,6 milionu korun na vznik uzlů v Přešticích, Nýřanech, Blovicích a v Nepomuku na Plzeňsku. Všechna města zároveň získala dotace z EU, řekl dnes ČTK hejtmanův náměstek pro dopravu Pavel Čížek (STAN).

Kolín - Dopravce Okresní autobusová doprava Kolín (OAD) bude v Kolíně od února příštího roku provozovat po deset let hromadnou dopravu. Zástupci OAD a města dnes podepsali smlouvu. V současnosti provozuje veřejnou dopravu v Kolíně společnost Arriva. Na další období vybíral Kolín provozovatele v tendru a OAD jako jediná splnila požadavky výběrového řízení. Nová smlouva umožňuje městu víc hlídat kvalitu veřejné dopravy, jsou v ní zaneseny i sankce v případě nedodržení parametrů.

Dětmarovice (Karvinsko) - Elektrárna Dětmarovice na Karvinsku si za více než 600 milionů korun pořídí nový absorbér, jenž nahradí zařízení, které v roce 2017 zničil požár. Zakázka má být hotová příští rok v květnu. ČTK to dnes oznámil mluvčí skupiny ČEZ, která elektrárnu provozuje, Vladislav Sobol. Absorbér je zařízení, které slouží ke snižování emisí síry. Dětmarovická elektrárna má dvě tato zařízení.

Brno - Inspektoři odhalili v několika obchodech v Česku masové konzervy a sklenice z Polska s nižším podílem masa, než výrobci či distributoři uvádějí. Ve všech třech odhalených výrobcích byl podíl masa nižší oproti údajům na etiketě o více než desetinu. Vyplývá to z tiskové zprávy, kterou dnes zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Výrobky našli inspektoři v obchodech v Praze, Ostravě a Náchodě.

Brno - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes podalo na brněnský magistrát žádost o vyvlastnění tělocvičny, kterou vlastní Sokol Husovice. Stojí totiž v cestě stavbě brněnského velkého městského okruhu u Tomkova náměstí, kde vznikne mimoúrovňová křižovatka. Podle ředitele brněnského závodu ŘSD Davida Fialy už silničáři vyčerpali za 2,5 roku jednání veškeré možnosti, jak se se Sokoly dohodnout na prodeji a dále už nemají čas, řekl dnes novinářům. Vyjádření Sokola ČTK shání.

Praha - Podnikatelé v leteckém průmyslu, stavebnictví, gastronomických službách, vzdělávání nebo realitách doprovodí premiéra Andreje Babiše (ANO) na každoroční setkání předsedů vlád zemí střední a východní Evropy, které ve čtvrtek a v pátek hostí chorvatský Dubrovník. Zúčastní se dvoustranných jednání se zástupci firem z 15 evropských států a Číny. ČTK to dnes sdělila Hospodářská komora.

Zlín - Zlínský kraj letos rozdělí téměř 42,3 milionu korun na podporu obnovy venkova. Dnes to schválili krajští zastupitelé. Peníze poputují do 60 obcí, v nichž žije do 2000 obyvatel. Samosprávy je využijí k financovaní obnovy obecního majetku, zpracování územních plánů, ochrany životního prostředí a projektů sloužících k obnově a rozvoji znevýhodněných území. Všechny obce, které letos o podporu zažádaly, se svými žádostmi uspěly, řekl dnes ČTK krajský radní Jan Pijáček (ODS).

Brusel - Úřad Evropské unie pro dohled nad ochranou dat (EDPS) zahájil vyšetřování, které má zjistit, zda produkty poskytnuté americkou softwarovou společností Microsoft institucím EU splňují nová pravidla o ochraně dat. Vyplývá to z dnešního prohlášení úřadu.

Berlín - Německý chemický a farmaceutický koncern Bayer hodlá v Německu zrušit 4500 pracovních míst. Snižování počtu zaměstnanců je součástí restrukturalizace, která má výrazně posílit produktivitu a ziskovost podniku po převzetí americké biotechnologické společnosti Monsanto.

Rijád - Investoři již vyjádřili zájem o koupi prvních zahraničních dluhopisů největší ropné firmy na světě Saudi Aramco za více než 30 miliard USD (682,4 miliardy Kč). Uvedl to dnes saúdskoarabský ministr pro energetiku Chálid Fálih. Firma přitom podle dřívějších informací plánuje vydat dluhopisy jen za asi 10 miliard USD, přesnou výši zatím nestanovila. Poptávka po dluhopisech firmy je považována za ukazatel případného zájmu o akcie firmy v primární nabídce akcií, uvedla agentura Reuters.

New York/Londýn - Dolar dnes vůči koši předních měn oslabil kvůli příznivým údajům z ekonomik USA a Číny. Data zmírnila obavy z vývoje globální ekonomiky a zájem investorů o dolar jako o relativně bezpečnou investici klesl.

Londýn;New York - Ceny ropy zahájily nový týden růstem až na nejvyšší hodnotu za pět měsíců. Mohou za to boje v Libyi, které posílily obavy o dodávky na trhy. Dodávky jsou již nyní napjaté kvůli dohodě o snížení těžby Organizací zemí vyvážejících ropu a americkým sankcím vůči Íránu a Venezuele.

Abú Zabí - Americká investiční firma Carlyle koupí 30 až 40 procent španělské energetické společnosti Cepsa od společnosti Mubadala ze Spojených arabských emirátů. Oznámila to dnes Carlyle s tím, že hodnota podílu činí 4,8 miliardy dolarů (109,4 miliardy Kč).

Haag - Nizozemsko se stane první zemí s úvěrovým hodnocením AAA, která vydá takzvané zelené dluhopisy podporující projekty zaměřené na zlepšení životního prostředí. Prodej cenných papírů s 20letou splatností bude zahájen v květnu, uvedla agentura Bloomberg.

Datum: 08.04.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Na výši růstu minimální mzdy v příštím roce se podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) mají dohodnout zaměstnavatelé a odbory. Rozhodnutí očekává nejpozději začátkem podzimu. Maláčová to dnes novinářům řekla v reakci na požadavek odborů navýšit minimální mzdu příští rok o 1650 korun na 15.000 korun. Zaměstnavatelé takový růst odmítají. Maláčová nechtěla uvést přesnou částku, jakou by si představovala, přiklání se nicméně k vyššímu růstu.

Praha - Odbory a zaměstnavatelé se nedohodli na tom, jak by se měla v budoucnu v Česku valorizovat minimální mzda. V chystané novele zákoníku práce, která měla podle původního plánu pravidelný růst nejnižšího výdělku upravit, tak vzorec nebude. Novinářům to dnes řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Spor se vede hlavně o to, jak by se částka měla stanovit a jak by měla být vysoká.

Praha - Schválení návrhu odborů na navýšení minimální mzdy o 1650 korun na 15.000 korun od příštího roku by představovalo zásadní ohrožení české ekonomiky. Shodli se na tom analytici, které dnes oslovila ČTK. Rovněž zaměstnavatelé takový růst minimální mzdy odmítají. Museli by podle Hospodářské komory omezovat investice a zdražovat.

Praha - Odboráři se chystají do dvou týdnů oznámit své požadavky na růst platů ve veřejném sektoru pro příští rok, o kterých budou chtít vyjednávat s vládou. Budou usilovat o to, aby celá přidávaná suma putovala do základní, tedy tarifní části platů. Novinářům to dnes řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Platy ve veřejných službách a správě se zvyšovaly naposledy letos v lednu. Tarify se upravily od dvou do sedmi procent podle profesí, učitelům pak o deset procent. Velká část peněz měla putovat do odměn.

Praha - Stavební firmy v Česku zahájily letos do konce února stavbu 1567 bytů v bytových domech, meziročně o dvě pětiny více. Nejvíce jich bylo v Praze, kde počet zahájených staveb stoupl zhruba pětinásobně. Počet zahájených staveb rodinných domů v ČR meziročně vzrostl o 0,3 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Praha - Stavební spořitelny poskytly za první čtvrtletí úvěry za 11,4 miliardy korun, což je meziroční pokles o zhruba třetinu. Naopak zájem o nové smlouvy o stavebním spoření stoupl meziročně o sedm procent na 132.000. Vyplývá to z výsledků tuzemských stavebních spořitelen, které má ČTK k dispozici.

Praha - Zhruba třicet vozů taxi se dnes dopoledne sjelo na parkovišti na pražském Strahově k protestu proti novele zákona o silniční dopravě, která podle nich vychází vstříc alternativním poskytovatelům taxislužeb typu Uber či Bolt (dříve Taxify). Následně se průvod asi čtyř desítek lidí vydal pěšky na Malostranské náměstí, kde taxikáři přečetli dvě prohlášení, jedno adresované vládě a druhé americkému velvyslanci. Novelu zákona schválila vláda a nyní ji bude projednávat Parlament. Vozidla taxislužeb by podle ní už nemusela mít taxametr ani střešní svítilnu, ruší i zkoušky z místopisu.

Praha - Meziroční inflace v březnu stoupla na 2,8 až 2,9 procenta z únorových 2,7 procenta, vyplývá z odhadů analytiků oslovených ČTK. Důvodem je podle nich růst cen spojených s bydlením, především energií, a zdražování potravin. Český statistický úřad zveřejní údaje o březnové inflaci ve středu 10. dubna.

Praha - Podnikatelé v leteckém průmyslu, stavebnictví, gastronomických službách, vzdělávání nebo realitách doprovodí premiéra Andreje Babiše (ANO) na každoroční setkání předsedů vlád zemí střední a východní Evropy, které ve čtvrtek a v pátek hostí chorvatský Dubrovník. Zúčastní se dvoustranných jednání se zástupci firem z 15 evropských států a Číny. ČTK to dnes sdělila Hospodářská komora.

Nový Jičín - Většinový vlastník novojičínského výrobce klobouků Tonak, švédská společnost PCTC Invest vytěsní z firmy drobné akcionáře. Vyplacení menších akcionářů (takzvaný squeeze-out) dnes schválila valná hromada Tonaku. Za akcii chce PCTC Invest vyplácet 17,07 Kč, více než 7000 drobných akcionářů by tak měla vyplatit celkem přes šest milionů Kč.

Horní Počaply (Mělnicko) - Středočeské hejtmanství pozastavilo přípravu posudku vlivu na životní prostředí pro stavbu silnic poblíž chystané spalovny u Horních Počapel na Mělnicku. Nové silnice by měly například odvést dopravní zátěž ze středů obcí. Kraj chce zapracovat připomínky a jednat s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD). ČTK to zjistila v informačním systému Cenia.

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost spolku Egeria, který zpochybňoval výjimky vydané pro stavbu rychlostní silnice D49 v úseku Hulín-Fryšták. Ministerstvo životního prostředí povolilo kvůli stavbě zásahy do přirozeného prostředí čmeláků, čolků, raků, žab, netopýrů, bobra, medvěda, rysa, vlka a vydry.

Brusel - Evropská komise (EK) dnes vyměřila americkému konglomerátu General Electric (GE) pokutu 52 milionů eur (1,3 miliardy Kč). Firma podle komise poskytla nesprávné informace při prošetřování plánu GE na převzetí dánského výrobce lopatek větrných turbín LM Wind. Vyměření pokuty podle komise ale nemá žádný vliv na předloňské schválení transakce.

Peking - Čínská společnost China Aircraft Leasing Group Holdings pozastavila svou zakázku na sto letadel Boeing 737 MAX, dokud nedostane záruky ohledně jejich bezpečnosti. Informoval o tom dnes podle agentury Reuters list South China Morning Post s odvoláním na prohlášení čínského podniku.

Varšava - Protest proti nekalé konkurenci a za lepší právní úpravu podnikání v osobní přepravě zahájili dnes dopoledne taxikáři před sídlem předsedy polské vlády ve Varšavě. Podle listu Gazeta Wyborcza protest způsobil na dálnici A2 a také v části hlavního města dopravní problémy.

Linec - Horní Rakousy žádají Slovensko, aby zastavilo dostavbu jaderné elektrárny Mochovce. Zprovoznění dvou nových bloků chtějí zabránit všemi politickými a právními prostředky, uvádí se v dopise, který podle agentury APA zaslal slovenské vládě rada pro životní prostředí této rakouské spolkové země Rudi Anschober.

New York - Provozovatel internetové sociální sítě pro sdílení obrázků Pinterest by chtěl v rámci primární veřejné nabídky svých akcií získat až 1,3 miliardy dolarů (zhruba 30 miliard Kč). Firma dnes ve zprávě pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) oznámila, že stanovila cenové rozpětí nabídky na 15 až 17 dolarů za akcii.

Datum: 08.04.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Nezaměstnanost v březnu klesla na tři procenta z únorových 3,2 procenta. Bez práce bylo 227.000 lidí, což je nejnižší březnová hodnota od roku 1997. Počet volných pracovních míst se zvýšil na téměř 340.000. Oznámil to dnes Úřad práce ČR. Loni v březnu byla míra nezaměstnanosti 3,5 procenta.

Praha - Nezaměstnanost zůstane nízká kolem tří procent i v dalších měsících, může i klesnout. Postupně ovšem během roku podniky kvůli zpomalení ekonomiky utlumí tvorbu nových pracovních míst. Vyplývá to z vyjádření analytiků oslovených ČTK k březnovým údajům o nezaměstnanosti.

Praha - Průmyslová produkce i stavební výroba se v únoru po lednovém poklesu vrátily k růstu. Průmysl vzrostl meziročně o 1,5 procenta, stavebnictví o 5,8 procenta. Analytici v letošním roce předvídají zpomalení průmyslového růstu a zároveň očekávají, že bytová výstavba zůstane nižší. Zahraniční obchod ČR skončil v únoru v přebytku 17,6 miliardy korun, meziročně tak klesl o 1,4 miliardy. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Praha - Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) požaduje pro příští rok navýšení minimální mzdy o 1650 korun na 15.000 korun. O částce začne vyjednávat s vládou. Na tiskové konferenci to dnes oznámil předák největší odborové centrály Josef Středula. Minimální mzda se zvedala naposledy v lednu, a to o 1150 na 13.350 korun. Proti rychlému růstu nejnižšího výdělku se stavějí zaměstnavatelé. Přidání projedná tripartita.

Praha - Ke konci března bylo v ČR evidováno 17.736 firem a osob, které nespolehlivě odvádí daň z přidané hodnoty (DPH). Meziročně tak jejich počet stoupl o 36 procent. Informovala o tom dnes poradenská společnosti Bisnode. V ČR bylo ke konci března 7932 nespolehlivých plátců a 9804 nespolehlivých osob.

Praha - Zhruba třicet vozů taxi se dnes dopoledne sjelo na parkovišti na pražském Strahově k protestu proti novele zákona o silniční dopravě, která podle nich vychází vstříc alternativním poskytovatelům taxislužeb typu Uber či Taxify. Podle Martina Běhounka ze Sdružení českých taxikářů, které protest pořádá, očekávají organizátoři účast asi 50 řidičů. Později dopoledne se jejich zástupci chystají pěšky sejít na Malou Stranu a předat politikům dopis. Novelu zákona schválila vláda a nyní ji bude projednávat Parlament. Vozidla taxislužeb by podle ní už nemusela mít taxametr ani střešní svítilnu, ruší i zkoušky z místopisu.

Praha - Dvě pětiny kontrolovaných prodejců a poskytovatelů služeb v turisticky atraktivních lokalitách porušily v loňské letní sezoně předpisy. Informovala o tom dnes Česká obchodní kontrola (ČOI). Nejčastějším prohřeškem podle ní bylo nedodržení zásad poctivého prodeje a neseznámení zákazníků s cenou výrobků nebo služeb. V porovnání s rokem 2017 se počet zjištěných nedostatků zvýšil téměř o osm procent.

Praha - Snadnější přístup k hypotékám než ostatní žadatelé by mohli získat mladí Češi do 36 let. Na pořízení vlastního bydlení by si mohli půjčit až sto procent hodnoty nemovitosti a stačily by jim k tomu nižší příjmy. Vyplývá z návrhu novely zákona o ČNB, který ministerstvo financí koncem minulého týdne poslalo vládě, píšou dnešní Hospodářské noviny (HN). Nyní materiál podle ministerstva financí projedná Legislativní rada vlády, která na to má až 60 dní. Následně o zařazení novely na program jednání vlády rozhodne premiér.

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil sedmi pojišťovnám pravomocně celkovou pokutu 1,79 milionu korun. Chybovaly v zakázkách na dodávku očkovacích látek pro léta 2018 až 2021, uvedl v tiskové zprávě mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Předseda Úřadu Petr Rafaj rozklad pojišťoven zamítl. Nyní se rozhodovalo o spáchání přestupku, protože pojišťovny již uzavřely smlouvy s dodavatelem. Největší pokutu dostala Všeobecná zdravotní pojišťovna, a to 600.000 korun.

Nový Bor (Českolipsko) - Konkurz na někdejší sklářský gigant Crystalex Nový Bor po více než deseti letech skončil. Soud tak uzavřel insolvenční řízení v poslední z firem sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT), zjistila dnes ČTK v insolvenčním rejstříku. Rozprodej majetku zkrachovalé novoborské sklárny vynesl 614 milionů korun, věřitelé ale žádali zhruba osmkrát víc. Většinu peněz získala Citibank Europe, velké peníze dlužil podnik i zaměstnancům. Od roku 2010 sklárna znovu vyrábí s novým majitelem pod názvem Crystalex CZ.

Praha - Český výrobce kosmetiky Dermacol loni meziročně zvýšil tržby o 13 procent na 715 milionů korun. Více než třetinu tržeb představuje export, který v posledních letech výrazně roste. Zisk se snížil na 61 milionů korun z předchozích téměř 143 milionů korun. O výsledcích dnes společnost informovala v tiskové zprávě. Dermacol vlastní podnikatel Vladimír Komár, který je také spoluvlastníkem televize Prima. Kosmetiku firma vyrábí v továrně v Brně-Lesné.

Praha - Až 60 procent Čechů se obává, že jim invaliditu způsobí autonehoda či jiný závažný úraz, to se však stane jen ve čtyřech procentech případů. Za ostatními 96 procenty případů invalidity stojí závažná onemocnění. Vyplývá to z průzkumu průzkum Kooperativa pojišťovny mezi 1000 respondenty.

Praha - Návštěvnost tuzemských webů v březnu proti předchozímu měsíci vzrostla o 0,7 procenta na 7,03 milionu uživatelů. Počet zhlédnutých stránek stoupl o pět procent na 13,7 miliardy. Vyplývá to z údajů měření NetMonitor. Výsledky ovlivnil fakt, že únor byl o tři dny kratší, stejně jako pokračující jarní prázdniny v březnu v některých krajích.

Berlín - Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny se v dubnu vyšplhala na nejvyšší úroveň od loňského listopadu. K růstu důvěry přispěly známky oživování hospodářské aktivity v Číně, které podpořily optimismus ohledně budoucího vývoje. Vyplývá to z výsledků průzkumu výzkumné společnosti Sentix.

 

  • Zdroj: ČTK