• Zveřejněno: 09.05.2019
Datum: 08.05.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

New York - Hlavní indexy na americké akciové burze v úterý oslabily. Eskalace obchodního napětí mezi Spojenými státy a Čínou vnesla na trh obavy o vývoj globální ekonomiky a investoři se odvrátili od rizikovějších aktiv.

Ralsko (Českolipsko) - Demolice v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku budou pokračovat. K zemi půjde dalších deset budov, Liberecký kraj za jejich zbourání zaplatí bezmála devět milionů korun, řekla ČTK náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO). Od roku 2016, kdy kraj s demolicemi v Ralsku začal, už nechal srovnat se zemí 26 objektů a zaplatil za to více než 12 milionů korun. Na další demolice chce žádat o dotace z programu ministerstva pro místní rozvoj, kde je k dispozici 400 milionů korun.

Praha - Ceny parkovacích stání v developerských projektech v Praze v posledních pěti letech vzrostly až o polovinu, náklady na pořízení jednoho takového místa jsou zhruba 300.000 korun. Jejich počet v daném projektu je často vyšší než počet bytů. Více než 90 procent jich je v podzemních garážích, v centru je to ještě větší podíl. Vyplývá to z odpovědí developerských společností, které ČTK oslovila. Prodejní ceny nových bytů za posledních pět let vzrostly v Praze téměř o 90 procent.

Hradec Králové - V centru Hradce Králové začne motoristům v červnu sloužit parkovací dům pro 284 automobilů. Garáže mají pomoci řešit problém s nedostatkem parkovacích míst v historickém centru stotisícového města. Investorem stavby za přibližně 135 milionů korun je soukromá společnost ISP Hradec Králové, která ve městě provozuje parkovací systém. ČTK to dnes řekl člen představenstva ISP Hradec Králové Jiří Holubec.

Plzeň - Plzeňský Daikin Industries, výrobce klimatizačních jednotek pro domácnosti, zvýšil od dubna mzdy všem svým 2500 zaměstnancům v průměru o sedm procent. Pracovníci na kvalifikovaných pozicích a ti, kteří dlouhodobě podávají výborný výkon, dostanou přidáno deset až 15 procent. Jde o jedno z nejvyšších zvýšení mezd mezi výrobními podniky v regionu, reflektuje hospodářské úspěchy, řekl ČTK správní ředitel Jan Voch. Průměrnou mzdu podnik nezveřejňuje.

Praha - Na část Negrelliho viaduktu v pražském Karlíně stavaři dnes umístí novou ocelovou konstrukci, která přemostí ulici Prvního pluku. Nové nosníky o délce 34 metrů a hmotnosti 169 tun osadí největší kolový jeřáb v Česku. Na rozdíl od původního železničního mostu, který odstranili loni v únoru, bude nový most pouze jednokolejný. ČTK to sdělila mluvčí stavební firmy Strabag Edita Novotná.

Mnichov - Německá průmyslová skupina Siemens hodlá oddělit podnikání v oblasti energetiky a zemního plynu do samostatné jednotky. Uvedlo to úterní oznámení společnosti. Divize je pro ni zátěží kvůli rozvoji obnovitelných zdrojů energie a zhroucení poptávky po plynových turbínách.

Datum: 07.05.2019 20:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Investiční skupina PPF miliardáře Petra Kellnera prodala desetiprocentní podíl ve strojírenské skupině Škoda společnosti ovládané Michalem Koreckým. PPF to uvedla v tiskové zprávě. Cenu nezveřejnila. Korecký byl jedním ze spolumajitelů skupiny Škoda Transportation do doby, než Škodu loni převzala PPF. Korecký také jako jediný z bývalých spolumajitelů ve Škodě zůstal i po prodeji skupiny Kellnerově PPF jako člen dozorčí rady.

Praha - Pražská burza dnes oslabila. Index PX klesl o 0,11 procenta na 1063,50 bodu. Dolů burzu táhlo hlavně oslabení akcií energetické firmy ČEZ a bankovní skupiny Erste. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Praha - Koruna dnes mírně oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru si od pondělního podvečera pohoršila o jeden haléř na 25,73 Kč/EUR, k americkému dolaru oslabila o dva haléře na 23,00 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Praha - Střední a větší podniky podle šetření Zemědělského svazu ČR pěstují řepku olejku na 12,5 procenta výměry. Podle předsedy svazu Martina Pýchy jí tak velké podniky nepěstují tolik, kolik si část veřejnosti myslí, uvedl dnes na tiskové konferenci. Obilovin bylo podle údajů Českého statistického úřadu zaseto 2,5krát více, zelené obilí podle něj ale nikdo neřeší, kdežto žlutě kvetoucí řepku si lidé zapamatují. Svaz tak reagoval na dlouhodobou kritiku zemědělců, podle něj jsou velké zemědělské podniky osočované z toho, že na svých polích střídají pouze tři plodiny - řepku, kukuřici a pšenici - a že je řepky v ČR oseto příliš ploch.

New York - Světové devizové trhy se po nervózním pondělí stabilizovaly. Dolar vůči předním měnám mírně zpevnil. Na nejnižší úrovni za dva a půl měsíce ale zůstává čínský jüan.

New York/Londýn - Ceny ropy táhnou dolů obnovené obavy o osud americko-čínských obchodních rozhovorů a globálního růstu. Odepisují téměř dvě procenta a pohybují se kolem svého měsíčního minima. Ještě větším ztrátám brání nižší nabídka vyvolaná americkými sankcemi proti Íránu a Venezuele.

Milán - Italský výrobce luxusních sportovních automobilů Ferrari v prvním čtvrtletí překonal odhady analytiků. Jeho upravený provozní zisk (EBITDA) stoupl o 14 procent na 311 milionů eur (osm miliard Kč). Analytici v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali zisk jen 284 milionů eur. Firma podle svého dnešního sdělení těžila především z dobrého odbytu modelu Portofino.

Brusel - Pivovar Anheuser-Busch InBev (AB Inbev) zvažuje zapsání části akcií svých asijských aktivit na akciové burze v Hongkongu. Tento krok má největšímu světovému pivovaru umožnit snížit vysoké zadlužení a případně v Asii uskutečnit akvizice. Hodnota společnosti AB Inbev činí zhruba 172 miliard dolarů (téměř čtyři bilony Kč) a hodnota asijské části z toho představuje třetinu, napsala agentura AP.

Frankfurt n. Mohanem - Německá prokuratura požaduje po německé sekci švýcarské banky UBS pokutu 83 milionů eur (přes dvě miliardy Kč) za to, že pomáhala svým německým klientům vyhýbat se placení daní, uvedla agentura Reuters.

Datum: 07.05.2019 16:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Sněmovní rozpočtový výbor dnes zaujal nesouhlasné stanovisko k většině poslaneckých návrhů k vládní novele zákona o elektronické evidenci tržeb (EET), který kromě jiného rozšiřuje EET na další obory. Výbor dnes odmítl návrh na zamítnutí novely a negativně se postavil i k návrhu na zrušení celého zákona o EET. Podpořil však úlevy týkající se předvánočního prodeje ryb. Třetí čtení novely by mělo přijít ve Sněmovně na řadu v pátek. Kdy se ho podaří dokončit, není však jasné, v pátek to zřejmě nebude.

Praha - Slovinské papírny Vipap Videm Krško by měla koupit pražská společnost RIDG Holding. S prodejem papíren, ve kterých ministerstvo financí drží přímý podíl 96,5 procenta, ovšem podléhá ještě schválení vládou. Na dotaz ČTK to dnes sdělilo ministerstvo financí. Zbylých 3,5 procenta akcií je v držení společnosti, MF tak fakticky ovládá 100procentní podíl ve firmě.

Praha - Nejlepším městem pro podnikání za loňský rok je Prostějov. Na druhém místě se umístil Humpolec a třetí místo patří Brnu. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků výzkumu Město pro byznys 2018, který zpracovala agentura Datank. V pořadí 11. ročníku soutěže se zúčastnilo všech 205 obcí s rozšířenou působností v ČR a 22 městských částí Prahy. Loni zvítězila Ostrava před Humpolcem a Brnem.

Praha - Dlouholetá ředitelka zpravodajství a publicistiky Primy Jitka Obzinová (55) se rozhodla po deseti letech opustit televizní skupinu. Společnost začne obratem hledat jejího nástupce, který zastřeší i plánovaný zpravodajský projekt CNN Prima News. Prima to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Praha - V Česku bylo letos v dubnu vyhlášeno 53 bankrotů obchodních společností, tedy o 20 méně než v březnu. Bankrotů podnikatelů v dubnu proti předchozímu měsíci ubylo o 49 na 392. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, kterou dnes firma poskytla ČTK.

Praha - V České republice bylo letos v dubnu vyhlášeno 1021 osobních bankrotů, o 198 méně než v březnu. Návrhů na osobní bankrot ubylo o 162 na 1006. Vyplývá to z údajů společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, které má ČTK k dispozici.

Praha - Dovoz ojetých osobních aut do dubna klesl o 1,2 procenta na 57.298 vozů. Jejich průměrné stáří je 10,2 roku, přičemž podíl vozidel starších deset let se stále pohybuje kolem 51 procent. Vyplývá to z aktuálních údajů Svazu dovozců aut, které má ČTK k dispozici.

Holovousy (Jičínsko) - Mrazy, které Česko zasáhly v noci na dnešek, způsobily ovocnářům podle prvních odhadů škody za desítky milionů korun. Mráz, který místy byl až minus čtyři stupně Celsia, nejvíc poškodil hrušně a třešně. Na některých místech mrazy poškodily i jabloně, který jsou hlavním ovocným druhem v ČR. Přesnější poškození sadů mrazy by měly být známé za několik týdnů. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Brno - Zájem o nové automobily v Česku v prvních čtyřech měsících letošního roku klesl. Lidé přihlásili do Centrálního registru vozidel o 9595 aut méně než od ledna do dubna roku 2018, což představuje pokles o 10,4 procenta. V tiskové zprávě o tom informovalo brněnské Centrum dopravního výzkumu.

Kraslice (Sokolovsko) - Na Stříbrném potoce u Kraslic by mohla vzniknout nová vodní nádrž. Měla by mít plochu 2,84 hektaru a zadržet 115.000 krychlových metrů vody, vyplývá z dokumentace pro posouzení vlivu na životní prostředí. Dokumentaci nechala vytvořil Kraslická městská společnost, investorem kvůli vysoké ceně nicméně nebude ani ona, ani město Kraslice, řekl ČTK starosta Roman Kotilínek (HNHRM). Náklady jsou předběžně odhadovány v řádu desítek milionů korun, možná až ke 100 milionům a zatím není jasné, jak by byla výstavba hrazena.

Benešov - Řidiče i chodce v Benešově čekají od června omezení kvůli výstavbě dopravního terminálu. Autobusové nádraží se 2. června dočasně přesune do Táborské ulice, kde vznikne 11 provizorních zastávek. O den později bude uzavřena Nádražní ulice mezi křižovatkami s Žižkovou a Jiráskovou ulicí. Objížďka pro auta do 3,5 tuny povede podle informací na webu města jednosměrně dolní částí autobusového nádraží. Ostatní auta budou jezdit obousměrně po silnicích II/110, II/112 a II/106.

Jablonec nad Nisou - V Jablonci nad Nisou se takřka po pěti měsících podařilo alespoň v jednom směru zprůjezdnit Podhorskou ulici, která je součástí frekventované silnice I/14. Zcela uzavřená byla od prosince minulého roku kvůli částečnému zřícení Střední školy řemesel a služeb. Auta mohou kolem ní jezdit ve směru od Lučan nad Nisou, řekl dnes ČTK mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla. "Opačný směr od centra bude zprůjezdněn nejdříve v říjnu," dodal mluvčí.

Brusel - Tempo růstu české ekonomiky v letošním roce zpomalí na 2,6 procenta z loňských 2,9 procenta. Ve svém jarním hospodářském výhledu to dnes předpověděla Evropská komise (EK). V únorové prognóze ještě předpokládala, že hospodářský růst si udrží loňské tempo. Odhad růstu české ekonomiky na příští rok dnes komise snížila na 2,4 procenta z dříve předpokládaných 2,7 procenta.

Brusel - Evropská komise (EK) dnes mírně snížila odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny i celé Evropské unie. V EU by se měl hrubý domácí produkt (HDP) podle nové prognózy zvýšit o 1,4 procenta a v eurozóně o 1,2 procenta. Oba odhady jsou tak o 0,1 procentního bodu nižší než v únorové prognóze komise.

Berlín - Německá automobilka Porsche musí kvůli dieselovém skandálu zaplatit pokutu 535 milionů eur (13,8 miliardy Kč). Částku jí vyměřilo státní zastupitelství ve Stuttgartu. Pokutu, kterou je potřeba zaplatit do šesti týdnů, automobilka přijala. Skandál s manipulacemi při měření emisí, na který se přišlo v roce 2015, tak má dozvuky ještě dnes.

Moskva - Ruské úřady odhalily zdroj kontaminace ropy v ropovodu Družba, oznámil dnes ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Dodal, že v souvislosti s kontaminací byli zadrženi čtyři lidé. Uvedly to dnes agentury Reuters a TASS. Vyšetřování podle Novaka odhalilo skupinu podniků, která za kontaminací ropovodu stojí.

Addis Abeba - Nejnižší mzdy v textilním průmyslu mají dělníci v Etiopii, kde si měsíčně vydělají v průměru jen 26 dolarů (necelých 600 Kč). Vyplývá to z nové studie newyorské univerzity, o níž dnes informovala agentura AP. Podle autorů studie vláda stanovila velmi nízké základní mzdy, aby do země přilákala velké oděvní firmy. V etiopských šicích dílnách se v současnosti vyrábějí například zakázky pro značky H&M, Gap, či PVH.

Datum: 07.05.2019 12:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Stát plánuje v následujících deseti letech dát na propojování vodárenských soustav 24 miliard korun, řekl dnes na tiskové konferenci po jednání Národní koalice pro boj se suchem premiér Andrej Babiš (ANO). Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) půjdou peníze nejvíce do Středočeského a Jihočeského kraje. Na obnovu vodovodů pak dá stát šest miliard korun. Tyto projekty jsou zahrnuty v národním investičním plánu. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) bude možné další peníze čerpat z evropských fondů, dohromady se tak podle něj v Česku v následujícím desetiletí investuje do řešení vody 50 miliard korun.

Praha - Maloobchodní tržby bez prodejů aut v Česku v březnu zpomalily růst na 4,3 procenta z únorových 5,1 procenta. Stejně jako v předchozích měsících se nejvíce zvýšily tržby internetových obchodů a zásilkových služeb. Vyšší tržby vykázali i obchodníci s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, s obuví a oděvy a s potřebami pro dům a zahradu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Praha - Stát uspěl s nárokem na náhradu škody přes 97 milionů korun v kauze solární elektrárny v Moldavě na Teplicku. ČTK to dnes sdělil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Elektrárna v Moldavě patří k těm, které byly narychlo uvedeny do provozu před koncem roku 2010, kdy výrazně klesla dotovaná výkupní cena elektřiny vyráběné ze slunce. Ve věci čelí obžalobě dva představitelé firmy Talwin, Krajský soud v Brně jim letos zatím nepravomocně uložil po sedmi letech vězení.

Praha - Objem pohledávek předaných inkasním agenturám loni meziročně klesl o 3,5 miliardy Kč na 23,5 miliardy korun a průměrná pohledávka, kterou agentury řešily, se snížila o 5551 Kč na 16.053 korun. Pohledávky za domácnostmi činily 89 procent. Vyplývá to z výsledků pravidelného průzkumu inkasního trhu v Česku, který provedla Asociace inkasních agentur spolu se společností EY. ČTK má jeho výsledky k dispozici.

Praha - Poplatek z ubytovacích kapacit vzroste možná razantněji, než jak v novele navrhla vláda. Sněmovní rozpočtový výbor trvá na tom, aby maximální sazba mohla činit už od příštího roku 100 korun na osobu a den. Kabinet chce sazbu ponechat příští rok na nejvýše 21 korunách, o rok později by mohla být až 50 korun na osobu a den. Poplatek by za hosty podle předlohy odváděli i ubytovatelé v soukromí, tedy pronajímatelé zapojení například do služby typu Airbnb. S návrhem výboru nesouhlasí například Asociace hotelů a restaurací ČR, která podporuje vládní verzi novely.

Praha - Ministerstvo zemědělství navrhuje zařadit do hájených území pro stavbu vodních děl nebo pro hospodaření s vodou 49 nových lokalit. Nyní je v tzv. Generelu lokalit pro akumulaci povrchových vod 65 míst. Jak dnes řekl po jednání Národní koalice pro boj se suchem náměstek ministra zemědělství Aleš Kendík, nová místa projednal úřad se státními podniky povodí, nemělo by jít o kontroverzní lokality. Seznam ministerstvo zatím nezveřejnilo, chce o něm napřed jednat s ministerstvem životního prostředí a dotčenými obcemi. Podle Kendíka jednání začnou do měsíce.

Praha - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vypsala tendr na rekonstrukci budovy v Jeseniově ulici na pražském Žižkově, kde ještě do ledna sídlilo Autonomní sociální centrum Klinika. Přestavba budovy za přibližně 45 milionů korun bez DPH by měla být hotová do konce příštího roku. Správa železnic ji chce využít jako kanceláře pro své zaměstnance. ČTK to sdělil mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Praha - Češi letos v zaměstnání stráví mimopracovními aktivitami v průměru 65 minut denně, což je stejně jako loni. Zaměstnavateli tím způsobí ztrátu rekordních 51.813 korun za rok, tedy o 3869 Kč více, než loni. Vyplývá to z pravidelné analýzy společnosti truconneXion, kterou má ČTK k dispozici.

Brno - Skupina KKCG miliardáře Karla Komárka se stala výlučným vlastníkem Sazka Group. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) totiž povolil KKCG nákup 25 procent akcií Sazka Group, které ještě nevlastnila. Čtvrtinu akcií odkoupila KKCG od Holdingu Emma Capital Jiřího Šmejce. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě.

Šumperk - Šumperský výrobce outdoorového oblečení Tilak získal zakázku na 1300 bund pro policii curyšského kantonu. Zakázka je na lehké bundy z japonského Pertexu zateplené americkým materiálem Polartec Alpha a jedna bunda vyjde na několik tisíc korun. Informovaly o tom dnešní Hospodářské noviny (HN).

Hradec Králové - V Hradci Králové ve čtvrti Svinary dnes otevřeli nový most přes řeku Orlici. Most stavbaři vybudovali od loňského dubna na místě 111 let starého železného mostu plukovníka Šrámka, který byl v havarijním stavu. Investorem mostu za 80 milionů korun včetně DPH byl Královéhradecký kraj. Svinarský most je důležitý pro dopravu ve východní části stotisícového Hradce Králové.

Blučina (Brněnsko) - Silničáři Jihomoravského kraje získali tři roky po oznámení záměru kladné stanovisko EIA pro stavbu obchvatu Blučiny na Brněnsku, vyplývá z dokumentu na Informačním portálu EIA. Mohou tak pokračovat v přípravě stavby, která má výrazně zlepšit život obyvatel obce. Denně jí projede podle sčítání dopravy z roku 2016 nao 5000 aut s velkým podílem kamionů. Nyní je potřeba získat územní rozhodnutí a stavební povolení.

Berlín - Objem zakázek německého průmyslu se v březnu vrátil k růstu, jeho tempo však výrazně zaostalo za očekáváním analytiků. Ministerstvo hospodářství dnes oznámilo, že zakázky se zvýšily o 0,6 procenta, zatímco analytici podle průzkumu agentury Reuters čekali nárůst o 1,5 procenta.

Mexiko - Americký nápojový gigant PepsiCo hodlá v letošním a příštím roce investovat v Mexiku asi čtyři miliardy dolarů (zhruba 92 miliard Kč), a vytvořit tak 3000 nových pracovních míst. Firma uvedla, že investice se uskuteční ve spolupráci s mexickým partnerem Grupo Gepp.

Berlín - Německo dnes spustilo první úsek dálnice, na němž se speciální nákladní auta mohou pomocí trolejí dobíjet rovnou za jízdy. Pětikilometrová testovací trasa na hesenské dálnici A5 nedaleko Frankfurtu nad Mohanem má ukázat, zda bude takový způsob nákladní dopravy možné využít i v širším měřítku a přispět jím ke snižování emisí oxidu uhličitého (CO2).