• Zveřejněno: 08.04.2019

Datum: 08.04.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Týniště nad Orlicí (Rychnovsko) - Dodavatel katalyzátorů Cataler, který patří japonské automobilce Toyota Motor, staví v Týništi nad Orlicí svou první evropskou továrnu. Ročně by měla vyprodukovat milion katalyzátorů pro osobní auta, výroba naplno začne příští rok. Firma zaměstná 70 až 100 lidí. Informují o tom dnes Hospodářské noviny (HN).

Rabat - Maroko plánuje v letošním roce získat z prodeje zahraničních dluhopisů nejméně jednu miliardu USD (23 miliard Kč). Ukončí tak pětiletou přestávku ve vydávání zahraničních dluhopisů, protože země se rozhodla změnit svoji strategii a použít dluhopisy k financování svého programu obnovy hospodářství. Řekl to agentuře Bloomberg ministr financí a hospodářství Muhammad Binašaabún. Marocké království je jedinou zemí v regionu, která má rating v investičním pásmu.

Yamoussoukro - Nigerijský miliardář Aliko Dangote, který je známý jako nejbohatší muž v Africe, se během víkendového diskusního fóra v Pobřeží slonoviny svěřil, že si jednou z banky vybral deset miliónů dolarů v hotovosti (asi 228,5 milionu korun), jen aby si uvědomil, že jsou to opravdové peníze - a ne pouze čísla na papíře.

Datum: 08.04.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Úřad práce dnes zveřejní údaje o nezaměstnanosti za březen. Podle odhadů analytiků míra nezaměstnanosti za březen klesla na tři procenta z únorových 3,2 procenta. Důvodem je zahájení sezonních prací.

Praha - Český statistický úřad dnes zveřejní výsledky průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu za únor. Do letošního roku vstoupily průmyslová výroba i stavebnictví oslabením a zahraniční obchod ČR skončil v lednu v přebytku 12,1 miliardy korun, meziročně tak byl nižší o 7,7 miliardy Kč.

Praha - Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) se chystá dnes oznámit, jaké navýšení minimální mzdy pro příští rok bude po vládě požadovat. V lednu se nejnižší výdělek zvedl o 1150 korun na 13.350 korun. ČMKOS jako největší odborová centrála usilovala pro letošek o přidání o 1500 korun. Dá se očekávat, že ani pro rok 2020 částka nejspíš skromnější nebude. Odbory poukazují na to, že Česko má jednu z nejnižších minimálních mezd v EU a částka se pohybuje pod hranicí příjmové chudoby.

Praha - Pražští taxikáři budou dnes protestovat proti novele zákona o silniční dopravě, která podle nich vychází vstříc alternativním poskytovatelům taxislužeb typu Uber či Taxify. Řidiči se sejdou v 09:00 na Strahově a poté se vydají pěšky na Malostranské náměstí, kde plánují protestní shromáždění. Návrh novely zákona schválila vláda a nyní ji bude projednávat Parlament. Vozidla taxislužeb by podle ní už nemusela mít taxametr ani střešní svítilnu, ruší i zkoušky z místopisu.

Praha - Dopravu na pražské Jižní spojce ode dneška zkomplikuje stavba protihlukové stěny. Přibližně 600 metrů dlouhá zeď vyroste do konce října mezi nájezdem z Budějovické ulice a sjezdem do ulice Na Strži. Po dobu výstavby bude v tomto úseku Jižní spojky omezený provoz v pravém jízdním pruhu, informovala na webu Technická správa komunikací.

Datum: 07.04.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Dubaj - Přímé zahraniční investice v Dubaji se loni zvýšily o 41 procent na 38,5 miliardy dírhámů (239,4 miliardy Kč). Počet investičních projektů stoupl o 43 procent na 523. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila dubajská vláda.

Istanbul - Přesun leteckých společností z Atatürkova letiště v Istanbulu na nové obří Letiště Istanbul na severu města byl dokončen. Agentuře DPA to potvrdila mluvčí firmy IGA, která je provozovatelem nového komplexu. Atatürkovo letiště je nyní pro cestující uzavřeno. Nadále ho budou využívat nákladní letadla a částečně by areál měl sloužit jako park a výstaviště.

Vídeň - Obrat rakouského výrobce křišťálu a šperků Swarovski v loňském roce zůstal téměř beze změny, činil 3,5 miliardy eur (90 miliard Kč). Mohl za to převážně nepříznivý vývoj směnných kurzů, zvláště amerického dolaru a čínského jüanu. V letošním roce však firma očekává růst obratu o sedm procent, řekl listu Tiroler Tageszeitung mluvčí firmy Markus Langes-Swarovski.

Datum: 07.04.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Průměrná penze by se měla v roce 2021 zvýšit o 800 Kč, aby dosáhla plánovaných 15.000 Kč. V televizním diskusním pořadu Otázky Václava Moravce to dnes řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Peníze na to chce získat zavedením digitální daně, zvýšením některých spotřebních daní či zrušením daňových výjimek. Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) uvedl, že vláda rozdává peníze, o kterých si myslí, že je získá. Možný příjem ze zavedení digitální daně nepovažuje v této souvislosti za dostatečně vysoký.

Praha - Státní rozpočet ČR není připravený na problémy, jaké by přinesl je třeba brexit bez dohody nebo obchodní válka USA se spojenci. V televizním diskusním pořadu to dnes řekl europoslanec Luděk Niedemayer (TOP 09). Stát podle něj nemá dlouhodobě vydávat výrazně více peněz, než jich získává. V okamžiku zakolísání ekonomiky na to nejvýrazněji doplatí slabší příjmové skupiny, zdůraznil.

Praha - Zrušení povinného přimíchávání biopaliv do benzinu a nafty, jež navrhly čtyři desítky poslanců v čele s Piráty, vláda nejspíš odmítne. Důvodem jsou podle ministerstev závazky vůči EU. Poslanecký návrh již dříve odmítl i premiér Andrej Babiš (ANO). Původně kladný postoj k předloze změnilo v minulém týdnu ministerstvo dopravy. Pouze ministerstvo financí se k novele postavilo neutrálně. Vyplývá to ze stanovisek na vládním webu. Vláda se bude návrhem zabývat v pondělí.

Praha - Česko se nedostatečnou podporou rozvoje akumulace energie připravuje do budoucna o miliardové příjmy z této oblasti. Tvrdí to Asociace pro akumulaci energie a baterie AKU-BAT CZ. Poukazuje přitom na odhad společnosti Bloomberg New Energy Finance (BNEF), podle kterého by do roku 2040 měla akumulace energie přilákat celosvětové investice 620 miliard dolarů, tedy přibližně 14 bilionů korun.

Černá Hora (Blanensko) - Branou pivovaru v Černé Hoře na Blanensku dnes při zahájení turistické sezony v Moravském krasu prošlo 963 lidí, kteří takzvaně měli za ušima. Organizátoři stejně jako v předchozích ročnících vybrali české rčení či přísloví a lidé jej kreativně přetvořili do reality. Už potřinácté se tak zapíše zahájení sezony do České knihy rekordů jako největší počet lidí na jednom místě, kteří naplní rčení, řekl ČTK prezident Agentury Dobrý den Miroslav Marek.

Datum: 07.04.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Česko bude v druhé polovině roku v rámci aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G opět lákat čtvrtého mobilního operátora. Vláda v pondělí projedná návrh podmínek aukce, vyplývá z programu kabinetu a materiálu ministerstva průmyslu. Vláda se měla aukcí zabývat před třemi týdny, ale bod odložila kvůli jednání s operátory.

Praha - Stát postaví novou trasu silnice I/45 mezi Novými Heřminovy a Zátorem za přibližně 1,23 miliardy korun. Stavba nahradí současnou cestu, která bude kvůli připravované stavbě přehrady z části zatopena. Vyplývá to z dokumentu ministerstva dopravy, který v pondělí projedná vláda. Termín stavby silnice i přehrady zatím není jasný.

Praha - Průměrný český investor vydělal v investicích do fondů za první čtvrtletí roku v průměru 5,32 procenta. V prvních třech měsících vydělávala téměř všechna aktiva, pouze dílčí fondy zaměřené na specifické alternativní investice vykázaly ztrátu. Vyplývá to z Indexu českého investora (CII750) společnosti Swiss Life Select a agentury Thomson Reuters. Index sleduje výkonnost 750 investičních fondů působících na českém kapitálovém trhu.

Chrast (Chrudimsko) - Chrast na Chrudimsku zvažuje přestavbu zchátralého kina na společenské centrum. Kino je zavřené od roku 2007. Náklady město odhaduje na 25 milionů korun. Město budovu registrovalo jako brownfield, tedy zanedbaný areál, dotace by mohlo získat z ministerstva pro místní rozvoj. ČTK to řekl starosta Vojtěch Krňanský (ANO).

Most - Mostečtí radní vyhověli žádosti mosteckého autodromu a udělili mu výjimku z platnosti obecně závazné vyhlášky o regulaci hlučných činností pro významné akce sezony 2019. Rada města vyhověla ve 12 případech s tím, že u všech těchto akcí je povoleno jejich konání pouze do 18:00, uvádí radnice na svém webu.

Vysoké Mýto (Orlickoústecko) - Společnost Iveco Czech Republic zvýšila loni tržby o téměř osm procent na 17,1 miliardy korun. Hospodářský výsledek se přesto zhoršil. Výrobce autobusů dosáhl zisku před zdaněním 2,58 miliardy korun, to je meziročně o zhruba 120 milionů méně. S odkazem na výroční zprávu společnosti to dnes uvedl server E15. Vysokomýtský podnik je českou částí italského koncernu Iveco a nástupcem Karosy.

Komárov (Berounsko) - Výrobce pístních kroužků do motorů a kompresorů Piston Rings Komarov v loňském roce utržil 440 milionů korun, podobně jako předloni. Společnost se 412 zaměstnanci navazuje na tradiční výrobu v Komárově na Berounsku známou dříve pod značkou Buzuluk. Vzhledem k vyšším investicím v předchozím období letos plánuje investovat méně, zhruba 17 milionů korun, uvedl generální ředitel Petr Mašek.

 

  • Zdroj: ČTK