• Zveřejněno: 07.05.2019
Datum: 06.05.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Peking - Čína zvažuje, že zruší jednání se Spojenými státy o vzájemném obchodu poté, co americký prezident Donald Trump uvedl, že Spojené státy od pátku zvýší současné desetiprocentní clo na zboží z Číny v objemu 200 miliard dolarů (4,6 bilionu Kč) ročně na 25 procent. S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedl list The Wall street Journal (WSJ). Další kolo schůzek, od kterého se čekalo završení několikaměsíčního procesu, je přitom naplánováno na tento týden.

Washington - Americký výrobce letadel Boeing věděl o softwarovém problému letounů 737 Max zhruba rok, neinformoval o tom ale ani letecké společnosti, ani regulační orgány. Částečné a nekonzistentní objasnění situace poskytl až po pádu indonéského stroje tohoto typu. Vyplývá to z nedělního prohlášení společnosti, o němž informovala světová média. Boeing nicméně trvá na tom, že tato věc nepředstavuje bezpečnostní riziko.

Datum: 06.05.2019 03:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Pavol Kováčik se dnes ujme funkce generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic, ráno ho uvede do úřadu ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Kováčik nahradí Jana Kroupu, který úřad vedl téměř čtyři a půl roku. Nový šéf silničářů, jenž byl dosud šéfem dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury, by podle ministra měl mimo jiné urychlit výstavbu dálnic a silnic.

Washington - Spojené státy od pátku zvýší současné desetiprocentní clo na zboží z Číny v objemu 200 miliard dolarů (4,6 bilionu Kč) ročně. Na twitteru to v neděli oznámil prezident Donald Trump. Clo bude nově činit 25 procent. Obchodní jednání s Čínou podle něj pokračují, ale příliš pomalu. Na tento týden je přitom naplánováno další kolo schůzek, od kterého se čekalo završení několikaměsíčního procesu.

Datum: 05.05.2019 20:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Velké Meziříčí (Žďársko) - Provoz na dálnici D1, kde se mezi 141. a 146. kilometrem jezdí v obou směrech jen ve dvou pruzích, zůstává i dnes v podvečer bez kolon. Úsek byl v noci na dnešek zavřený kvůli demolici nadjezdu. Nyní zde auta jezdí místo ve třech pruzích v obou směrech jen ve dvou. Místo zůstává plynule průjezdné i přes zvyšující se provoz, který v neděli večer většinou nastává. ČTK to řekl policejní mluvčí z Vysočiny David Linhart.

Washington - Spojené státy od pátku zvýší současné desetiprocentní clo na zboží z Číny v objemu 200 miliard dolarů (4,6 bilionu Kč) ročně. Na twitteru to dnes oznámil prezident Donald Trump. Clo bude nově činit 25 procent. Obchodní jednání s Čínou podle něj pokračují, ale příliš pomalu.

Datum: 05.05.2019 12:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Česko má být do budoucna modelovou evropskou zemí pro využití umělé inteligence (AI). Počítá s tím Národní strategie umělé inteligence, kterou v pondělí vládě předloží nový ministr průmyslu a obchodu a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Strategie se dělí do sedmi kapitol podle prioritních oblastí. Mezi ně patří podpora vědy a výzkumu, financování, průmysl, vzdělávání, sociální dopady, regulace a mezinárodní spolupráce.

Velké Meziříčí (Žďársko) - Dálnice D1 je mezi 141. a 146. kilometrem v obou směrech již opět průjezdná dvěma pruhy. Dnes kolem 08:00 zde skončila noční uzavírka kvůli pracím na demolici nadjezdu a během dopoledne byl obnoven provoz v obou směrech vždy ve dvou pruzích. A v tomto režimu bude pokračovat i v následujících dnech, řekl dnes před 10:30 ČTK policejní mluvčí z Vysočiny David Linhart. Dodal, že noční uzavírku dálnice neprovázely komplikace.

Praha - Ministerstvu životního prostředí (MŽP) chybí 3,3 miliardy Kč na navržené projekty pro ekologizaci českého průmyslu. Tvrdí to Svaz sléváren ČR. Česko podle něj dlouhodobě neplní evropské normy na kvalitu ovzduší polétavého prachu, oxidu dusičitého a benzo(a)pyrenu. Čas na nápravu má Česko do roku 2020, potom mu hrozí pokuta v řádu miliard korun, uvedl svaz. Podle MŽP není interpretace svazu korektní.

Karlovy Vary - Karlovarský kraj rozdělí obcím na podporu výstavby a údržby cyklostezek 3,7 milionu korun. Přispěje například na vybudování stezky mezi Hroznětínem a Velkým Rybníkem, z Hájů u Chebu do Podhradu, na nový cyklistický mobiliář nebo i vypracování projektových dokumentací. Rozdělení peněz už schválila rada kraje, bude se jím zabývat ještě krajské zastupitelstvo, řekl ČTK hejtmančin náměstek Martin Hurajčík (ANO).

Olomouc - Tuzemská produkce květin se loni po několikaletém výraznějším růstu zvýšila pouze o 1,1 procenta na 2,278 miliardy korun z 2,254 miliardy korun v roce 2017. Růst produkce květin podle pěstitelů utlumily výkyvy počasí a sucho. "Oproti roku 2017 je to spíše stagnace," řekl na dotaz ČTK předseda Svazu květinářů a floristů Jiří Horák. V roce 2018 vzrostl dovoz květin do Česka, jejich vývoz naopak klesl.

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověří, zda státní podnik Lesy ČR (LČR) hospodaří s majetkem státu v souladu s předpisy, účelně a hospodárně. Půjde o kontrolu, kterou nově do letošního plánu zařadilo v dubnu širší vedení úřadu, kolegium. Kontrolu povede nový člen kolegia úřadu Vladimír Koníček, který byl do svého zvolení poslancem KSČM a řadu let vedl sněmovní kontrolní výbor.

Praha - Na Budějovickém náměstí v Praze Krči by mohl na rohu ulic Antala Staška a Na Krčské stráni vyrůst parkovací dům s několika stovkami parkovacích míst. Nyní je tam běžné parkoviště. V budově by byly rovněž ordinace a obchodní prostory. Vyplývá to z dokumentu zveřejněném v systému EIA, který posuzuje vliv staveb na životní prostředí. Kdy a zda dům vznikne, není z dokumentu jasné. Investorem má být podle materiálu společnost Budějovická.

Znojmo - Správa Národního parku Podyjí přes zimu rekonstruovala poslední z dosud neopravených rybníků, o které se stará - Čížovský malý rybník. Získal zvýšenou hráz, na poli skončily stovky tun vyvezeného bahna. Kvůli suchu se ale možná ani nenaplní a v létě vyschne. ČTK to řekla vedoucí oddělení obecné ochrany přírody a krajiny a státní správy národního parku Martina Kosová.

Ostrava - Společnost Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK) v loňském roce vytvořila čistý zisk 89,3 milionu korun, prakticky stejný jako v roce 2017. Tržby jí vzrostly téměř o 7,3 milionu korun (0,7 procenta) na více než 1,1 miliardy korun. Společnost to uvedla ve výroční zprávě. OVAK dodávají vodu přibližně 300.000 obyvatel Ostravy a okolí.

Praha - Rozdíl v nájmech mezi Prahou a Brnem se v prvním čtvrtletí mírně snížil. U nejžádanějších bytů 2+KK byl na konci loňského roku 28 procent, na konci března 22 procent. V Praze byla průměrná měsíční cena nájmu 16.500 korun, v Brně 13.500 korun. Vplývá to z údajů portálu Ideální nájemce.cz, které má ČTK k dispozici. Při porovnání čtyř největších měst Česka vzrostly meziročně ceny u bytů 2+KK nejvíce v Ostravě, téměř o pětinu. V Praze růst činil 3,1 procenta.

Praha - Podíl zahraničních investorů, kteří drží české státní dluhopisy, během prvního čtvrtletí klesl na 40,1 procenta. Vyplývá to z dat ministerstva financí. Zahraniční investoři tak ke konci března drželi státní dluhopisy vydané v Česku za 603,8 miliardy korun. Celkové zadlužení ČR prostřednictvím dluhopisů činilo 1,66 bilionu korun.

Washington - Americký ropný koncern ExxonMobil zažaloval u soudu v USA kubánskou státní společnost Cuba-Petróleo (Cupet) a kubánskou korporaci Cimex kvůli tomu, že kubánská vláda v 60. letech vyvlastnila majetek firmy Standard Oil, předchůdkyně Exxonu. Podání žaloby podle agentury Reuters umožnil americký prezident Donald Trump, který na rozdíl od svých předchůdců v nejvyšším úřadu přestal blokovat část amerického zákona z roku 1996.