• Zveřejněno: 07.04.2019
Datum: 05.04.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Letecký dopravce Smartwings v létě omezí kapacity svých letů o osm procent. Společnost tak dočasně pozastaví provoz některých linek nebo sníží počet letů do některých destinací. Na vybraných linkách také upraví letové časy. Zákazníkům dotčených spojů dopravce nabídne jiné lety, případně vrácení peněz. Společnost Smartwings o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Jde o důsledek současného odstavení strojů Boeing 737 MAX, kterých má dopravce ve své flotile sedm. Stále není zřejmé, kdy se tato letadla budou moci vrátit do provozu.

Praha - Zvýšení spotřebních daní z tabáku, lihu a hazardu od příštího roku zhruba o desetinu navrhuje ministerstvo financí (MF). Podle výrobců lihovin a tabáku i sázkových kanceláří to ale povede k rozšíření černého trhu a zdražování. Daňová zátěž u jedné krabičky cigaret by mohla stoupnout o 12 až 13 korun. Názor opozice není jednotný, například ODS růst daní podporuje.

Praha - Zvýšení spotřební daně je podle národní protidrogové koordinátorky Jarmily Vedralové nástroj ke snížení dostupnosti alkoholu. Českou republiku k němu už kvůli vysoké spotřebě alkoholu vyzvaly Organizace pro hospodářkou spolupráci a rozvoj (OECD) i Světová zdravotnická organizace (WHO), dodala Vedralová. Za správný krok označil zvýšení těchto daní i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ministerstvo financí navrhuje zvýšení spotřební daně na tabák, líh a hazard.

Praha - Plánované zvýšení spotřební daně povede ke zdražení půllitrové lahve 40procentní lihoviny o 9,1 Kč, zaplatí to spotřebitelé. ČTK to dnes sdělil výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) Vladimír Darebník. Ministerstvo financí, které dnes do meziresortního připomínkového řízení návrh poslalo, s unií návrh nekonzultovalo. Darebník očekává také růst černého trhu.

Praha - Koruna v závěru týdne posilovala. Podpořila ji příznivá data o únorových maloobchodních tržbách v ČR, pomohla také informace o růstu průmyslové výroby v Německu. Vůči euru dnes česká měna zpevnila o šest haléřů na 25,63 Kč/EUR, k dolaru si polepšila o sedm haléřů na 22,82 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Praha - Pražská burza dnes stagnovala, index PX stoupl o 0,06 procenta na 1086,09 bodu. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy. Posílení si připsaly například akcie bankovní skupiny Erste. Naopak ztráty postihly třeba cenné papíry výrobce lihovin Stock. Podle analytiků poznamenalo akcie Stocku oznámení plánovaného zvyšování spotřební daně z lihovin.

Praha - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily, když index PX přidal 1,1 procenta na 1086,1 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se nejlépe vedlo akciím výrobce bankovní skupiny Erste, naopak nejvíce oslabily akcie likérky Stock Spirits. Předcházející týden české akcie oslabily o půl procenta.

Praha - Dovoz ojetých osobních aut v 1. čtvrtletí letošního roku meziročně klesl o 1,1 procenta na 41.964 vozů. Podíl přestárlých ojetin starších deseti let se stále pohyboval nad 50 procenty, maximálně tříleté vozy měly podíl osm procent. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Ostrava - Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK), která dodává vodu více než milionu lidí hlavně na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku, zahájila plošnou deratizaci kanalizační sítě proti nekontrolovatelnému množení potkanů. Rozmístí 44.000 kusů návnad, které dohromady váží více než 3,5 tuny. ČTK to dnes sdělil mluvčí SmVaK Marek Síbrt.

Praha - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových podal trestní oznámení kvůli lukrativnímu pozemku u vlakového nádraží Praha-Dejvice a společně se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) připravuje žalobu na určení neplatnosti smlouvy. Úředníci se podle týdeníku Euro domnívají, že smlouva byla uzavřena v rozporu se zákonem o privatizaci, protože ji neschválila vláda. Díky nestandardnímu přímému prodeji loni získala nárok na pozemek společnost Amádeus Real podnikatele Václava Klána, uvedl dnes týdeník na webu.

Londýn/New York - Ceny ropy dnes zastavily počáteční ztráty a vrátily se k růstu. Důvodem jsou obavy z eskalace konfliktu v Libyi, což by mohlo narušit dodávky ropy z této severoafrické země. Ceny ropy jsou tak na cestě vykázat růst i za celý tento týden.

New York/Londýn - Americký dolar dnes mírně posiluje, přispívá k tomu zejména příznivá statistika o vývoji zaměstnanosti a vyhlídky na uzavření americko-čínské obchodní smlouvy, jak avizoval prezident Donald Trump. Dolarový index kolem 17:45 SELČ přidával asi 0,1 procenta na 97,43 bodu.

Washington/New York - Prezident Donald Trump vyzval americkou centrální banku (Fed), aby snížila úrokové sazby. Její dosavadní politika zvyšování sazeb ekonomiku podle prezidenta zbrzdila. Trump také navrhuje, aby Fed znovu přistoupil k mimořádným podpůrným opatření známým jako kvantitativní uvolňování měnové politiky.

Ženeva - Rusko vyhrálo u Světové obchodní organizace (WTO) spor s Ukrajinou týkající se zastavení dovozu ukrajinského železničního zařízení do Ruska. Moskva argumentovala národní bezpečností. Je to poprvé, co WTO rozhodla o právu na výjimku ve volném obchodu právě z důvodu národní bezpečnosti, uvedla dnes agentura Reuters.

Istanbul - V Istanbulu dnes začala obří logistická operace, během níž se přesune veškerý letecký provoz z dosluhujícího Atatürkova letiště na nově dostavěné mezinárodní letiště na předměstí Arnavutköy v evropské části města. Informovala o tom turecká média. "Velké stěhování", jak přesun pojmenovaly aerolinky Turkish Airlines, má trvat 45 hodin, přes 700 nákladních aut během té doby převeze přes 47.000 tun vybavení.

Paříž - Francouzská banka Société Générale podle zdrojů agentury Reuters propustí stovky lidí z investiční divize - 600 v Paříži a dalších několik set v Londýně a New Yorku. Šéf banky Frédéric Oudéa už před dvěma měsíci uvedl, že podnik sníží náklady na korporátní a investiční bankovnictví o 500 milionů eur v reakci na propad zisku této divize o více než polovinu za čtvrté čtvrtletí. Société Générale vlastní většinový podíl v české Komerční bance.

Washington - Novým šéfem Světové banky (SB) se stane dosavadní vysoký činitel amerického ministerstva financí David Malpass. Do funkce ho dnes jednohlasně a podle očekávání schválila na příštích pět let výkonná rada této instituce. Mluvčí banky uvedl, že Malpass se funkce ujme příští týden.

Datum: 05.04.2019 16:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Spotřební daně z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, by měly stoupnout příští rok o zhruba deset procent. Rovněž spotřební daň lihu by měla stoupnout, a to zhruba o 13 procent. Zvýšit by se měla také daň z některých hazardních her. Vyplývá to z informací na vládních internetových stránkách. Materiál poslalo ministerstvo financí (MF) k připomínkám.

Praha - Letecký dopravce Smartwings v létě omezí kapacity svých letů o osm procent. Společnost tak dočasně pozastaví provoz některých linek nebo sníží počet letů do některých destinací. Na vybraných linkách také upraví letové časy. Společnost Smartwings o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Jde o důsledek současného odstavení strojů Boeing 737 MAX, kterých má dopravce ve své flotile sedm. Stále není zřejmé, kdy se tato letadla budou moci vrátit do provozu.

Praha - Míra nezaměstnanosti za březen klesla na tři procenta z únorových 3,2 procenta, vyplývá z odhadů analytiků oslovených ČTK. Důvodem je zahájení sezonních prací. Úřad práce zveřejní data v pondělí 8. dubna.

Praha - Českou poštu vyjde letošní zvýšení mezd o deset procent na 1,4 miliardy korun. Podnik mzdy navýšil od dubna a celkově by měl letos dosáhnout průměrné mzdy 27.430 Kč měsíčně. ČTK to řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Průměrná mzda v ČR ve 4. čtvrtletí byla téměř 34.000 korun.

Praha - Změny v daňové uznatelnosti technických rezerv pojišťoven, které navrhuje ministerstvo financí, je podle pojišťoven trestem za jejich obezřetné chování. ČTK to řekl výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek. Materiál poslalo ministerstvo financí (MF) k připomínkám. Změny, jejichž cílem je zvýšit příjmy veřejných rozpočtů, by měly platit podle plánů ministerstva od ledna 2020.

Dukovany (Třebíčsko) - Energetici očekávají, že výkon jaderné elektrárny v Dukovanech v období od letošního února do dubna bude nejvyšší za deset let. Důvodem je ideální teplota vody v chladicích věžích a plný výkon všech čtyř bloků. Elektrárna nyní vyrábí asi 2000 MW elektřiny za hodinu, což odpovídá celoroční spotřebě 600 českých domácností. Pokud výkon vydrží do konce dubna, mohla by elektrárna vyrobit přes čtyři terrawathodiny (TWh), což by byl rekord za deset let, řekl ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Praha - Dovoz ojetých osobních aut v 1. čtvrtletí letošního roku meziročně klesl o 1,1 procenta na 41.964 vozů. Podíl přestárlých ojetin starších deseti let se stále pohyboval nad 50 procenty, maximálně tříleté vozy měly podíl osm procent. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Turnov (Semilsko) - Turnov znovu nabízí k prodeji pozemky pro výstavbu jednoho či dvou bytových domů u sídliště Výšinka. Město podmínky upravilo, protože za předchozích o pozemky na ploše zhruba 4500 metrů čtverečních nikdo neprojevil zájem. ČTK o tom informoval starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Praha - Budoucí podnikatelé by mohli získat možnost vyřídit si živnostenský list nebo založit společnost s ručením omezeným prostřednictvím internetu za jeden den. Předpokládá to pirátský návrh změn zákonů o zakládání obchodních společností, který autoři podali do Sněmovny. Náklady na získání živnostenského listu nebo na vznik firmy by činily 500 korun, poplatek by bylo možné uhradit platební kartou.

Brno - Po dvou měsících zkušebního provozu volně přístupné wifi sítě ve vozech brněnské MHD přistoupil dopravní podnik ke zvýšení objemu dat, která si může každý uživatel stáhnout. Místo čtyř MB to nyní je 100 MB. Podle generálního ředitele firmy Miloše Havránka je nynější množství pro uživatele vyhovující a komfortní. Řekl to novinářům.

Pardubice - Společnost East Bohemian Airport (EBA), která provozuje mezinárodní civilní letiště v Pardubicích, je v dobré finanční kondici, uvedla dnes v tiskové zprávě. Reaguje na zprávy v médiích, že má ekonomické problémy. Výsledky hospodaření za loňský rok firma ČTK neposkytla.

Šumperk - Na železniční trati z Velkých Losin do Koutů nad Desnou na Šumpersku nebudou příští týden od pondělí do pátku jezdit vlaky. Zajištěna je náhradní autobusová doprava. ČTK to dnes řekla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Brusel - Evropská komise podezírá německé automobilky BMW, Daimler a Volkswagen, že uzavřely tajnou dohodu, která měla v letech 2006 až 2014 omezit konkurenci při vývoji technologií pro čištění emisí u naftových a benzinových osobních aut. Mohly se tak dopustit porušení antimonopolních pravidel EU, uvedla dnes EK.

Brusel - Společnost Valve, provozovatel internetového obchodu s videohrami Steam, a pět producentů videoher porušují pravidla hospodářské soutěže v EU, neboť omezují nákupy spotřebitelů na základě toho, ze které země zákazník pochází. Tak zní předběžný závěr šetření Evropské komise (EK), o němž vyšetřované firmy dnes informovala.

Washington/New York - Americká ekonomika v březnu vytvořila zhruba 196.000 nových pracovních míst, což je více, než se očekávalo. V únoru vzniklo nejméně míst za 17 měsíců. Míra nezaměstnanosti pak zůstala na 3,8 procenta, oznámilo dnes americké ministerstvo práce. Růst průměrné hodinové mzdy ale v březnu zpomalil na 0,1 procenta z únorových 0,4 procenta.

Havana - Kubánské noviny musejí kvůli hospodářské krizi od příštího týdne snížit počet stran, některý den dokonce vůbec nevyjdou. Na vině je nedostatek papíru. S odkazem na oficiální deník kubánské komunistické strany Granma o tom dnes informují světové agentury. Podobné opatření přijal dřívější kubánský vůdce Fidel Castro na počátku ekonomického propadu v devadesátých letech - tehdy to byla předzvěst dalších vládou nařízených hospodářských omezení.

Oslo - Norský státní fond bohatství, který je největší na světě, v rámci reorganizace portfolia cenných papírů s pevným příjmem v objemu 300 miliard USD (6,8 bilionu Kč) přestane investovat do dluhopisů států a firem z deseti zemí, včetně České republiky, vydávaných v lokálních měnách. Cílem tohoto kroku je snížit počet měn, ve kterých jsou investice fondu. Oznámilo to dnes norské ministerstvo financí.

Datum: 05.04.2019 12:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Maloobchodní tržby bez prodejů aut v Česku v únoru zrychlily meziroční růst na 5,1 procenta z revidovaných lednových 4,9 procenta. Téměř o pětinu se zvýšily tržby internetových obchodů a zásilkových služeb. Růst podpořil také větší zájem nakupujících o oděvy, obuv, sportovní a rekreační zboží. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Praha - Únorový růst maloobchodních tržeb překonal očekávání. Rostoucí spotřeba domácností je dále klíčovým faktorem růstu ekonomiky, shodli se analytici. Za rok 2019 ale očekávají další mírně zpomalení růstu maloobchodních tržeb kvůli slabšímu ekonomického růstu a mírně nižší dynamice mezd. Maloobchodní tržby bez prodejů aut v únoru zrychlily meziroční růst na 5,1 procenta z revidovaných lednových 4,9 procenta.

Praha - Spotřební daně z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, by měly stoupnout příští rok o zhruba deset procent. Rovněž spotřební daň lihu by měla stoupnout, a to zhruba o 13 procent. Zvýšit by se měla také daň z některých hazardních her. Vyplývá to z informací na vládních internetových stránkách. Materiál poslalo ministerstvo financí (MF) k připomínkám.

Praha - Pro zvýšení základní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu hlasovali na jednání bankovní rady ČNB minulý týden členové bankovní rady Vojtěch Benda a Aleš Michl. Pro rozhodnutí ponechat úrokové sazby beze změny hlasovalo pět zbylých členů rady. Vyplývá to ze záznamu z jednání, který dnes ČNB zveřejnila. Rada tak úrokové sazby nezměnila. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, zůstala na 1,75 procenta. Benda i Michl hlasovali pro růst sazeb i na únorovém zasedání rady ČNB. I tehdy rada sazby nezvýšila.

Praha - Příjmy hudebního průmyslu v Česku loni meziročně vzrostly o osm procent na 902 milionů korun. Digitální prodej byl stejně jako o rok dřív vyšší než na fyzických nosičích, streamingovým službám přenášejícím hudbu přes internet příjmy stouply o 44 procent. Vyplývá to z údajů, které dnes ČTK poskytla česká pobočka Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI).

Sokolov - Společnost ČEPS začala s výstavbou nové, výkonnější rozvodny 420 kV elektrické energie u Sokolova. Investice za asi 700 milionů korun má posílit přenosovou a distribuční soustavu v regionu, sdělila ČTK mluvčí ČEPS Hana Klímová.

Plzeň - Plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel s.r.o., jež v lednu zastavily výrobu, doplatily všem svým téměř 600 zaměstnancům zbytek mzdy za únor. K tomu jim poslaly ještě zhruba třetinu březnové výplaty. Termín doplatku zatím zaměstnavatel neuvedl, řekla dnes ČTK předsedkyně odborů Ivanka Smolková.

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) použije téměř dvě miliardy korun z evropských dotací, které byly původně určené na podporu vysokorychlostního internetu, na návaznou zdravotní péči. Jde například o pořízení lůžek, monitorů nebo plicních ventilátorů v klinické onkologii nebo chirurgii. MMR podpoří 43 náhradních projektů financovaných z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Na setkání s novináři to dnes řekla ministryně pro místní rozvoj (za ANO) Klára Dostálová.

Brno - Brněnské strojírně Královopolská loni stouply celkové tržby na 715 milionů korun, tedy o 40 procent ve srovnání s rokem 2017. Důvodem je dokončení dlouhodobějších projektů, řekla ČTK předsedkyně dozorčí rady Hana Halasová. Dodala, že k výraznému oživení došlo hlavně na východních trzích, tedy v Rusku, kde se Královopolská vrací k vysokým číslům prodeje z předchozích let.

Nový Bor (Českolipsko) - V Novém Boru na Českolipsku začali dnes lesníci kácet stromy poškozené v březnu vichřicí Eberhard. Práce v městských lesích nad sídlištěm Rumburských hrdinů budou pokračovat i v sobotu. Lidé by proto v zájmu ochrany zdraví a života do prostoru těžby neměli vstupovat, řekla dnes ČTK mluvčí novoborské radnice Radmila Pokorná.

Praha - Nejstarší dochovaný automobil značky Audi na světě, který vlastní Národní technické muzeum (NTM) v Praze, odcestoval do Německa. Vůz vyrobený v roce 1911 je součástí výstavy v ingolstadtském Audi Museum Mobile, která připomíná 150 let od narození automobilového konstruktéra Augusta Horcha. O zápůjče unikátního Audi 10/26 PS dnes informoval mluvčí NTM Adam Dušek. Automobilů Audi z období před první světovou válkou se ve světě zachovalo jen několik málo kusů.

Berlín - Výroba německého průmyslu v únoru po období poklesů a stagnace stoupla o 0,7 procenta a zmírnila tak obavy ze zpomalování největší evropské ekonomiky. Hlavní podíl na růstu mělo stavebnictví a výroba kapitálového zboží, slabý zůstává zpracovatelský sektor. Vyplývá to z dnešních údajů spolkového statistického úřadu, který upravil směrem vzhůru lednový údaj, a to z původně hlášeného poklesu 0,8 procenta na 0,0 procenta.

Bukurešť - Ministři financí zemí eurozóny se dnes dohodli uvolnit Řecku sumu téměř jedné miliardy eur (25,7 miliardy Kč) v rámci přislíbené podpory po ukončení záchranného programu. Výplata prostředků je podmíněna zaváděním reforem, které byly dohodnuty v rámci podpory této země.

Soul - Jihokorejská společnost Samsung Electronics zřejmě za první čtvrtletí vykáže nejslabší zisk za více než dva roky. Podle předběžných údajů jí provozní zisk meziročně klesl o 60 procent na 6,2 bilionu wonů (téměř 125 miliard Kč). Hospodaření firmy zasáhly především nižší ceny paměťových čipů a zhoršení poptávky po displejích, ale také rostoucí konkurence na trhu chytrých telefonů.

Washington - Americká společnost Boeing má další softwarový problém se strojem 737 MAX, který po březnové nehodě v Etiopii nesmí létat. Boeing komplikaci, která se týká řízení vztlakových klapek, považuje za "relativně drobnou", nejmenovaní činitelé citovaní listem The Washington Post ji ale hodnotí jako kritickou pro letovou bezpečnost. Dosud se Boeing potýkal se softwarovým problémem stabilizačního systému MCAS, který etiopští vyšetřovatelé označují za jeden z faktorů březnové tragédie.

San Francisco - Americká technologická společnost Google rozpustila poradní komisi pro etické otázky související s umělou inteligencí, kterou založila minulý týden. Důvodem jsou podle internetového zpravodajského portálu Vox kontroverze kolem dvou z jejích osmi členů.