• Zveřejněno: 05.04.2019

Datum: 05.04.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Veterináři loni zjistili při kontrolách trhů nějaké pochybení v 19 procentech případů, předloni to bylo ve zhruba čtvrtině. ČTK to sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Loni se počet kontrol mimo jiné i farmářských trhů zvýšil meziročně o 40 procent na 460.

Kožichovice (Třebíčsko) - Ve velkých sklenících v Kožichovicích u Třebíče začnou růst rajčata koncem letošního léta. Skleníky zabírající 3,3 hektaru jsou určené pro celoroční dodávky rajčat do tuzemských obchodů. Na okraji průmyslové zóny je dokončuje společnost Farma Kožichovice. První rajčata by v nich měla uzrát na přelomu října a listopadu, řekl dnes ČTK vedoucí provozu Aleš Konečný. Blízko skleníků firma zároveň buduje energetické centrum, které bude produkovat teplo a elektřinu. Oba projekty by měly být v provozu od září.

Washington - Americký prezident Donald Trump prohlásil, že během čtyř týdnů by mohlo být dosaženo dohody, která má ukončit devítiměsíční obchodní válku mezi Spojenými státy a Čínou. Jeho čínský protějšek Si Ťin-Pching mezitím vyzval k rychlému završení rozhovorů. Trump nicméně neohlásil datum, kdy se s čínským prezidentem sejde, aby obchodní válku ukončili, poznamenala agentura AFP.

Datum: 05.04.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

New York - Americké akcie během čtvrtečního obchodování převážně posílily. Širší index S&P 500 se přiblížil svému šestiměsíčnímu maximu, když ztráty akcií technologických firem pomohly vyrovnat zisky Boeingu a Facebooku. Zpevňoval dolar.

New York - Jeffu Bezosovi (55 let) zůstane po rozvodu s manželkou MacKenzie (48 let) 75 procent z podílu, který pár dosud vlastní ve firmě Amazon. MacKenzie Bezosová ve svých čtvrtečních tweetech uvedla, že manželovi přenechá i hlasovací práva nad svým podílem ve firmě a vzdá se i veškerých svých zájmů v deníku The Washington Post a ve vesmírné společnosti Blue Origin, za nimiž stojí také její exmanžel a i po rozvodu nejbohatší člověk na světě.

Datum: 04.04.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Čínský konglomerát CITIC Group dokončil ke konci března akvizici 100 procent ve společnosti CEFC Europe, která je největším čínským investorem v ČR. ČTK to dnes řekl mluvčí firmy CITIC Europe Pavel Bednář. CEFC vlastní podíly v několika českých firmách. Skupina CEFC China, do které CEFC Europe patřila, v ČR vlastní podíly například ve společnostech Travel Service, Médea a Empresa Media a část podílu v Pivovarech Lobkowicz.

Praha - Pražská burza dnes oslabila. Index PX klesl o 0,11 procenta na 1085,49 bodu. Zlevnily například akcie Komerční banky a bankovní skupiny Erste. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Praha - Koruna dnes ráno po zprávě o propadu německých průmyslových objednávek sice nejprve oslabovala, nakonec ale ve srovnání se středou mírně posílila k oběma hlavním světovým měnám. V 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 25,69 Kč/EUR a 22,89 Kč/USD.

Brno - Přestože studie proveditelnosti na stavbu podzemní železnice v Brně, která by spojila jih se severem města, měla být podle správy železnice zadaná do konce roku 2018, zatím není jasné, kdo ji vůbec zadá. Na polovinu dubna je naplánovaná schůzka vedení Brna a Jihomoravského kraje, kde se bude jednat o tom, že zadavatelem studie bude město, napsala ČTK Radka Loukotová z tiskového oddělení magistrátu.

New York/Londýn - Euro oslabuje německá hospodářská statistika a zprávy o možném zhoršení odhadu růstu italské ekonomiky. Krátce po 17:00 SELČ ztrácela jednotná evropská měna k dolaru 0,1 procenta na 1,1218 USD.

Bratislava - Slovenský parlament dnes po výtkách Evropské komise (EK) zrušil zvláštní zdanění velkých obchodních řetězců, které země zavedla na začátku letošního roku. Sněmovna tak hlasy všech 141 přítomných poslanců učinila jen dva dny poté, co EK vydala předběžné opatření ohledně pozastavení platnosti slovenského zákona o mimořádném odvodu. Poprvé měly řetězce novou daň zaplatit právě po skončení prvního čtvrtletí.

Paříž - Prodej nových osobních automobilů v západní Evropě se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 3,5 procenta na 3,78 milionu vozů. Vyplývá to z dnešních údajů výzkumné organizace LMC Automotive. Odhad růstu západoevropského automobilového trhu pro celý letošní rok LMC snížila na pouhých 0,3 procenta z dříve předpokládaných 0,8 procenta, napsala agentura Reuters.

Londýn/New York - Ceny ropy se dnes zvyšují a blíží se k hranici 70 dolarů za barel. Za jejich růstem stojí dohoda Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců o omezení dodávek na trh i vyhlídky na další americké sankce vůči Íránu.

Řím - Italská vláda hodlá snížit odhad letošního růstu italské ekonomiky na pouhých 0,1 procenta z doposud předpokládaného jednoho procenta. Agentuře Bloomberg to řekly zdroje obeznámené s návrhem nového hospodářského výhledu, který by měl kabinet schválit příští středu.

Burgwedel (Německo) - Německý drogistický řetězec Rossmann, podnikající i v České republice, loni zvýšil tržby o 5,1 procenta na 9,46 miliardy eur (243 miliard Kč). Bližší údaje o hospodářských výsledcích rodinná firma tradičně nezveřejňuje, nicméně čistý zisk podle jejího zakladatele Dirka Rossmanna "výrazně převýšil 200 milionů eur". Citovala jej dnes agentura DPA.

New York - Celosvětové omezení korupce by mohlo zvýšit globální roční daňové příjmy o zhruba bilion dolarů (téměř 23 bilionů Kč). Vyplývá to podle agentury Reuters z nové analýzy Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Bělehrad - Šest balkánských zemí zruší do roku 2021 vzájemné roamingové poplatky. Dohodu podporovanou Evropskou unií (EU) podepsaly Albánie, Bosna, Černá Hora, Kosovo, Severní Makedonie a Srbsko dnes na summitu o digitálních technologiích v Bělehradu. Informovala o tom agentura AP.

Berlín - Firma Adidas bude spolupracovat s americkou zpěvačkou Beyoncé na tvorbě značkové obuvi, oblečení a lifestylových potřeb. Německý výrobce sportovního oblečení a obuvi, který již dříve uzavřel partnerství s americkým raperem Kanye Westem, to uvedl ve svém dnešním sdělení. Adidas inspiruje úspěšná spolupráce Pumy a popové hvězdy Rihanny, která jeho německému konkurentovi pomohla získat více ženských zákaznic a zvednout prodej, napsala agentura Reuters.

Datum: 04.04.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Sněmovna by podle výboru pro veřejnou správu měla schválit jednodušší povolování rybníků a terénních úprav, které budou sloužit k zachycování vody. Výbor pro veřejnou správu to dnes doporučil schválit beze změn. Rozhodl o tom navzdory námitkám ochránců přírody, kteří by byli ze schvalování takových staveb prakticky vyloučeni.

Praha - Počet elektromobilů v tuzemsku zvolna roste, proti dalším evropským státům však Česko výrazně zaostává. Podíl elektromobilů na nově registrovaných autech činí v ČR 0,3 procenta, v Evropě je to přes jedno procento. Zájem českých motoristů brzdí především vysoké ceny elektromobilů. Vyplývá to ze studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA). V prvním čtvrtletí letošního roku bylo v ČR zaregistrováno 132 elektromobilů a 1416 vozů s hybridně-elektrickým pohonem. Prodej nových osobních aut s konvenčním pohonem dosáhl 59.616 vozů.

Praha - ERV Evropská pojišťovna vybrala loni na pojistném 673 milionů korun. To je meziroční nárůst o pětinu. Pojišťovna, která se specializuje na cestovní pojištění, to dnes oznámila ČTK.

Praha - Palackého most mezi Smíchovem a Podskalím v posledních týdnech prozkoumávali potápěči v rámci celkové diagnostiky, kterou si zadala Technická správa komunikací (TSK). Most je ve špatném stavu a plánuje se jeho rekonstrukce, ke které je nejprve nutné zhodnocení jeho stavu. Průzkum zatím ukázal, že pilíře nejsou podemlety. Novinářům to dnes sdělili zástupci TSK a firmy Inset, která průzkum zajišťuje. V květnu a červnu jsou na mostě v plánu zátěžové zkoušky. Diagnostiku TSK nechává dělat i u dalších pražských mostů.

Praha - Stavba protihlukové stěny zkomplikuje od pondělí 8. dubna dopravu na pražské Jižní spojce ve směru k Barrandovskému mostu. Přibližně 600 metrů dlouhá zeď vyroste do konce října mezi nájezdem z Budějovické ulice a sjezdem do ulice Na Strži. Po dobu výstavby bude v tomto úseku Jižní spojky omezený provoz v pravém jízdním pruhu, uvedla v tiskové zprávě mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková.

Praha - Mezi Strossmayerovým náměstím a Hradčanskou nepojedou od 11. dubna od 0:30 hodin do 18. dubna 4:30 hodin tramvaje. Důvodem je oprava tramvajové trati na Strossmayerově náměstí. Do 17. května pak budou následovat další omezení kvůli výměně kolejových konstrukcí a opotřebených kolejnic v ulici Dukelských hrdinů, na nábřeží Kapitána Jaroše a na náměstí Republiky. ČTK o tom informovala mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková.

České Budějovice - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nemůže dokončit 50 metrů dálnice D3 v úseku Ševětín-Borek. Majitel pozemku podal žalobu proti rozhodnutí krajského úřadu, který zamítl odvolání majitele proti vyvlastnění kvůli stavbě dálnice. Žalobu podal majitel pozemku ke Krajskému soudu v Českých Budějovicích, který rozhodne do 90 dní od podání žaloby. Na dotaz ČTK potvrdila žalobu mluvčí soudu Ivana Vobejdová.

Hradec Králové - Královéhradecký kraj a stát letos dají do staveb a oprav silnic prvních až třetích tříd na území hradeckého kraje 2,52 miliardy korun. Z toho kraj bude investovat do svých silnic druhých a třetích tříd 1,5 miliardy, tedy nejvíce ve své novodobé historii. Zbylou miliardu korun bude letos investovat stát do silnic prvních tříd. Novinářům to dnes řekli představitelé kraje a Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD).

Jihlava - V některých částech Vysočiny se už loni těžba dřeva kvůli kůrovci v meziročním porovnání i víc než zdvojnásobila. Pořád je vidět mnoho suchých stromů. Kácení podle lesníků oslovených ČTK limituje nedostatek těžebních kapacit a odbytu na dřevo. Lesnické firmy se přesto budou snažit zpracovat souše dřív než do konce roku 2022, jak jim nově umožnilo ministerstvo zemědělství. Kromě znehodnocení dřeva budou podle nich suché stromy brzo nebezpečné a zodpovědnost za možné škody a zranění veřejnosti zůstala majiteli lesa. Vysočina patří mezi regiony nejpostiženější kůrovcem.

České Budějovice - Vrchní soud v Praze bude rozhodovat, zda zastavení insolvenčního řízení proti vagonce Legios Loco platí. Krajský soud v Českých Budějovicích řízení zastavil v březnu. Proti tomu se však odvolal Serhij Varcarjuk (Serhiy Vartsaryuk) z Ukrajiny. V odvolání uvádí, že Legios Loco má dluhy po splatnosti vůči několika firmám. Mediální konzultantka Legios Loco Radka Háčková jej označila za nastrčenou osobu a odvolání za snahu firmu ovládnout. Legios Loco podle ní žádné dluhy nemá.

Vimperk (Prachaticko) - Šumavský národní park vypsal výběrové řízení na práce v lesích na následující dva roky. Firmy, které vzejdou z tendru, podepíšou s parkem rámcovou smlouvu, bez níž se nebude moci v lesích zasahovat. Předpokládaný objem prací v následujících letech je více než 296 milionů korun. Subjekty, které uzavřou s parkem rámcovou smlouvu, budou smět usilovat o zakázky týkající se těžby, sázení a dalších zásahů. ČTK to řekl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Brusel - Novou podobu pravidel pro trh s plynem, předběžně dohodnutou s členskými zeměmi, dnes potvrdilo při hlasování plénum Evropského parlamentu. Úprava pravidlům evropského jednotného trhu podřizuje všechny plynovody vedoucí z jiných zemí na území států EU a v jejich pobřežních vodách. V praxi tak například nový plynovod North Stream 2 po dnu Baltského moře bude muset provozovat jiná společnost než ruský gigant Gazprom, připomněl český europoslanec Luděk Niedermayer.

Tel Aviv - Americký podnikatel Elon Musk jedná s izraelskou vládou o výstavbě tunelů v této zemi. V kampani před nadcházejícími parlamentními volbami to prohlásil premiér Benjamin Netanjahu. Muskova společnost Boring, zaměřená na ražbu tunelů, by mohla pomoci rozvoji infrastruktury v zemi s přetíženým systémem veřejné dopravy a nejhorším dopravním provozem ve vyspělém světě, píše agentura Bloomberg.

Washington - Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden klesl o 10.000 na 202.000 osob. Dostal se tak na nejnižší úroveň od prosince 1969. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce. Údaje signalizují, že podmínky na trhu práce navzdory zpomalování růstu ekonomiky zůstávají příznivé.

Moskva - Prodej nových osobních a lehkých užitkových aut v Rusku za první čtvrtletí mírně klesl o 0,3 procenta na téměř 392.000 vozů. Největší zájem byl o domácí vozy značky Lada. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo podnikatelské sdružení AEB.

Datum: 04.04.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Česká televize letos investuje celkem půl miliardy korun. Investice budou směřovat do obměny technologií pro nový vysílací standard DVB-T2 i rekonstrukce areálu na Kavčích horách. V rozhovoru s ČTK to uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Praha - Česká televize nebude pro nynější rozsah poskytovaných služeb minimálně do roku 2021 požadovat úpravu výše koncesionářského poplatku. Posledních deset let je v nezměněné výši 135 korun, jeho reálná hodnota je ale vzhledem k růstu cen o 24 Kč nižší. V rozhovoru s ČTK to řekl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Praha - V Poslanecké sněmovně v současnosti čeká na projednání a schválení již pět výročních zpráv o činnosti a hospodaření České televize, což není normální. Sněmovna tak v podstatě nevykonává roli nejvyššího kontrolního orgánu ČT. V rozhovoru s ČTK to řekl generální ředitel České televize Petr Dvořák. Vyjádření zástupců sněmovního volebního výboru, který se zabývá médii, ČTK shání.

Praha - Tři čtvrtiny firem loni pocítily nedostatek pracovníků. Situaci nejčastěji řeší tak, že současným zaměstnancům práci přidávají. Vyplývá to z průzkumu agentury Marketing Insight pro Raiffeisenbank mezi korporátními klienty banky s obratem 50 až 250 milionů Kč. Polovina firem s nedostatkem pracovníků uvedla, že jejich zaměstnanci musí pracovat přesčas.

Praha - Teplárenské sdružení ČR (TS ČR) odmítá návrh zrušit s okamžitou platností pětileté období, po které vláda nemůže svým nařízením měnit sazby úhrad z vydobytých nerostů. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Teplárenského sdružení ČR Pavel Kaufmann. Sdružení se podle něj obává dopadů do ceny nakupovaného uhlí, a tím i do cen tepla pro konečné spotřebitele. Žádá proto po vládě záruku, že v případě zrušení moratoria nebudou zvýšeny sazby úhrad z vytěženého uhlí.

Praha - Letecký dopravce Ryanair spustil v letním letovém řádu v Praze 16 nových linek, od konce března tak létá například do Zadaru nebo na Mallorku. Celkem z pražského letiště provozuje 31 linek. Dnes o tom irská společnost informovala v tiskové zprávě. V zimě chce přidat další linky.

Česká Třebová (Orlickoústecko) - České dráhy dnes v České Třebové, významném železničním uzlu, uvedly do provozu první ze dvou simulátorů pro výcvik strojvedoucích. Budou sloužit pro nácvik všech možných situací. Měly by pomoci snížit počet nehod na železnici, které se v poslední době nahromadily, řekl novinářům generální ředitel Českých drah Miroslav Kupec. Simulátory stály 30 milionů korun.

Temelín (Českobudějovicko) - Technici v jaderné elektrárně Temelín začnou o víkendu zavážet palivo do reaktoru prvního bloku, který je od 1. března plánovaně odstaven. Zavezou tam 163 palivových souborů, mezi nimi i šest zkušebních od firmy Westinghouse Electric Sweden. Elektrárna je chce v nadcházejících letech testovat. Nyní využívá palivo ruské firmy TVEL. ČTK to dnes řekl temelínský mluvčí Marek Sviták. Odstávka prvního bloku by měla trvat dva měsíce.

Karlovy Vary - Karlovarští celníci zajistili v regionu od začátku roku dalších 22 nelegálních automatů v hodnotě více než dva miliony korun. Pokračují tak v kontrolách nelegálních heren. Loni objevili 118 nepovolených výherních automatů, informovala dnes ČTK Lenka Havelková z Celního úřadu pro Karlovarský kraj.

Brno - Peníze, které chce vláda letos uvolnit na likvidaci kůrovcové kalamity a obnovu lesů, jsou podle jihomoravských vlastníků lesů naprosto nedostatečné. Legislativní opatření podle nich navíc příliš neřeší podstatu problému. Lesníci kritizují i vzniklou mapu, která vyčleňuje nejpostiženější lesy do červené zóny, ve které je možné nekácet již uschlé stromy a těžit aktuálně napadené. Podle nich neodpovídá mapa realitě a některé postižené katastry v červené zóně nejsou, vyplývá z odpovědí vlastníků lesů na dotaz ČTK.

Ostrava - Státní podnik Lesy ČR (LČR), který hospodaří na největší ploše lesů, plánuje letos v Moravskoslezském kraji vytěžit 1,91 milionu metrů krychlových dřeva, což bude zhruba o 13 procent méně než loni. Největší část budou tvořit stromy napadené kůrovcem. V loňském roce to bylo více než 70 procent, přičemž většina ostatního vytěženého dřeva byly stromy poškozené větrem. ČTK to řekla mluvčí LČR Eva Jouklová.

Berlín - Zakázky německého průmyslu se v únoru snížily o 4,2 procenta po lednovém poklesu o 2,1 procenta. Propad byl nejvyšší od ledna 2017. Údaje, které dnes zveřejnilo německé ministerstvo hospodářství, posilují obavy, že největší evropská ekonomika měla slabý začátek roku.

Berlín - Přední německé ekonomické instituty podstatně snížily společný odhad letošního růstu německé ekonomiky, a to na 0,8 procenta z 1,9 procenta, která odhadovaly loni na podzim. Zpráva ale varuje, že pokud Británie odejde z Evropské unie bez dohody, hospodářský růst může být ještě podstatně nižší.

Londýn - Britská ekonomika by byla na konci loňského roku zhruba o tři procenta vyšší, kdyby se Britové v referendu v červnu 2016 nerozhodli opustit Evropskou unii. Od hlasování o brexitu se ekonomická aktivita v zemi každé čtvrtletí snížila o 6,6 miliardy liber (199 miliard Kč). Vyplývá to z nejnovějšího odhadu škod způsobených brexitem, který zveřejnila agentura S&P Global Ratings.

Milán - Italská bankovní skupina UniCredit připravuje nabídku na získání kontrolního podílu v německé Commerzbank. Uvedl to list Financial Times s odvoláním na informované zdroje. Plán italské banky přichází v době, kdy se mluví o spojení Commerzbank s větší německou Deutsche Bank.

New York - Miliardářský investor Carl Icahn prodal svůj podíl 2,7 procenta na provozovateli alternativní taxislužby Lyft Georgovi Sorosovi, stalo se tak ještě před vstupem firmy na akciovou burzu. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací to uvedl list The Wall Street Journal (WSJ). Hodnota transakce není známa, nicméně při ceně primární nabídky akcií (IPO) se pohybuje na úrovni 550 milionů dolarů (12,6 miliardy Kč).

Berlín - Německý ministr financí Olaf Scholz souhlasil, že vláda poskytne 240 milionů eur (6,2 miliardy Kč) jako pomoc čtyřem spolkovým republikám, na které bude mít dopad rozhodnutí vlády o postupném vyřazení uhelných elektráren z provozu. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vládní zdroj.

 

  • Zdroj: ČTK