• Zveřejněno: 05.06.2019

Datum: 05.06.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Paříž - Ve Francii bude do dvou až čtyř let zakázáno ničení nového neprodaného zboží, jako je oblečení, hygienické potřeby, kosmetika a elektronika. Oznámil to premiér Édouard Philippe. Francie bude podle něj první zemí na světě, která tomuto ukázkovému příkladu plýtvání učiní přítrž.

Stockholm - Skandinávské aerolinky SAS na podzim přestanou v letadlech prodávat duty-free výrobky. Sníží tak hmotnost letadel a tím i spotřebu paliva, a zároveň přispějí k ochraně ovzduší. Podnik doufá, že se tak přiblíží vytčenému cíli do roku 2030 omezit emise výfukových plynů alespoň o 25 procent.

Sydney - Tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) Austrálie v prvním čtvrtletí zpomalilo v celoročním přepočtu na 1,8 procenta, což byl nejpomalejší růst od globální finanční krize. Zpráva podle analytiků naznačuje, že ekonomika potřebuje agresivní měnové a fiskální stimuly, které by zemi bohatou na suroviny ochránily před sklouznutím do recese. Australská ekonomika roste nepřetržitě již 28 let, upozornila agentura Reuters.

Datum: 05.06.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Český statistický úřad dnes zveřejní, jak se v dubnu vyvíjely tržby maloobchodníků. V březnu zpomalily růst na 4,3 procenta z únorových 5,1 procenta. Podle analytiků spotřebitelé ale mají díky předchozímu rychlému růstu mezd stále chuť utrácet, což může v letošním roce podporovat ekonomický růst a kompenzovat negativní dopad evropského zpomalení ekonomiky.

Brusel - Počet dokončený projektů přímých zahraničních investic loni v Evropě klesl o čtyři procenta, a zaznamenal tak první pokles od roku 2012. Přispěla k tomu nejistota způsobená odchodem Británie z Evropské unie. Vyplývá to z průzkumu konzultační společnosti Ernst & Young.

Washington - Světová banka (SB) zhoršila výhled globální ekonomiky. Celosvětový hospodářský růst v letošním roce podle její nové prognózy zpomalí na 2,6 procenta z loňských tří procent. V lednu banka letošní růst odhadovala na 2,9 procenta. Výhled pro Spojené státy zůstal beze změn, pro eurozónu je ale horší.

New York - Americké akcie posílily a všechny tři hlavní indexy vykázaly nejvyšší denní růst za pět měsíců. Akcie tak reagovaly na prohlášení šéfa americké centrální banky (Fed) Jeroma Powella, který naznačil, že základní úroková sazba v USA by se mohla snížit. Powell to zdůvodnil současnými ekonomickými riziky, včetně globální obchodní války.

Paříž - Evropští výrobci lihovin plánují uvádět na etiketách ke svým nápojům také údaje o kaloriích a přísadách, aby tak podpořili snahy o zdravější životní styl. V EU je povinné uvádět tyto informace u potravin a nápojů, alkoholické nápoje však mají výjimku a tyto údaje zveřejňovat nemusejí. Informovala o tom agentura Reuters.

Datum: 04.06.2019 20:01
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Investice do dopravní infrastruktury na řekách bude mít nadále na starosti Ředitelství vodních cest (ŘVC), jehož zřizovatelem je ministerstvo dopravy. Úřad bude také zodpovědný za provoz přístavů a dalších vodních staveb. Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) se na tom dohodl s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (ČSSD), oznámilo dnes ministerstvo dopravy. Kremlíkův předchůdce Dan Ťok se na začátku letošního roku s Tomanem dohodl na přesunu těchto pravomocí na státní podniky Povodí, na které dohlíží ministerstvo zemědělství.

Praha - Česká měna dnes dále posilovala k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila koruna k 17:00 oproti předchozímu závěru o šest haléřů na 25,74 Kč/EUR a k dolaru o 12 haléřů na 22,92 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Podle analytiků přispěly k posílení koruny dnešní údaje o růstu průměrné mzdy v Česku.

Praha - Pražská burza dnes rostla, index PX posílil o 0,37 procenta na 1053,83 bodu. Dařilo se hlavně akciím pojišťovny VIG a Monety Money Bank. V červeném skončila pouze likérka Stock. Celkový objem obchodů byl 458 milionů korun, což je pod dlouhodobým průměrem. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Praha - Valná hromada O2 dnes schválila výplatu akcionářům 21 Kč na akcii. Z toho 17 korun bude tvořit dividenda a zbytek výplata části emisního ážia. Vyplývá to z hlasování akcionářů. Stejnou částku na akcii O2 vyplatila akcionářům i loni.

Nový Bydžov (Hradecko) - Odbory ve firmě Amcor Flexibles z Nového Bydžova na Hradecku vyhlásily stávkovou pohotovost. Vedení podniku podle odborů odmítá vyjednávat o kolektivní smlouvě, do níž odbory například chtějí zakotvit zvýšení platů o 15 procent při udržení ostatních složek mzdy. Podnik má asi 150 zaměstnanců. ČTK o tom dnes informovala Kateřina Kordovská z Odborového svazu Kovo. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.

Praha - U příjmů z hazardních her nad 100.000 korun chce ministerstvo financí danit 15 procenty čistou výhru. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva Jakub Vintrlík. Reagoval na dopolední prohlášení Institutu pro regulaci hazardních her, že základem daně bude hrubá výhra a výherce bude muset v určitých případech platit státu více, než ve skutečnosti získal. Vláda podle něj o tomto kroku rozhodla v souladu s legislativními pravidly.

Hradec Králové - Společnost ISP Hradec Králové dnes v centru Hradce Králové oficiálně otevřela parkovací dům Jana Gayera pro 284 automobilů. Veřejnosti začnou garáže za asi 135 milionů korun sloužit ve středu ráno. Soukromá firma ISP, která v Hradci Králové provozuje parkovací systém, začíná chystat stavbu dalšího parkovacího domu, a to ve čtvrti Slezské Předměstí. ČTK to řekl člen představenstva ISP Hradec Králové Jiří Holubec

Praha - Autobusový dopravce FlixBus posílí v letním jízdním řádu své linky o desítky spojů týdně. Zvýšení frekvence plánuje zejména na trasách mezi Prahou a Brnem, Libercem nebo Karlovými Vary. Na některých linkách přidá i nové zastávky. Dnes o tom FlixBus informoval v tiskové zprávě. Autobusové i železniční jízdní řády se v Česku mění 9. června.

Londýn/New York - Americký dolar po pondělním poklesu dnes mírně posiluje. Růst ale brzdí prohlášení šéfa americké centrální banky (Fed) Jeroma Powella, který naznačil, že základní úroková sazba v USA by se mohla snížit. Powell to zdůvodnil současnými ekonomickými riziky, včetně globální obchodní války.

Londýn/New York - Ceny ropy dnes klesly na nejnižší úrovně od začátku letošního roku, posléze ale ztráty smazaly a začaly se zvyšovat. Výraznější poptávku ale podle analytiků brzdí známky zpomalování růstu ekonomiky. Šéf ruského ropného gigantu Rosněfť se navíc postavil proti možnému prodloužení těžebních škrtů dohodnutých s Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC) do konce roku.

Brusel - Sociálním sítím jako je Facebook by mělo být nařízeno, aby po celém světě sledovaly a mazaly všechny příspěvky kopírující obsah, o kterém některý soud v EU rozhodl, že má být odstraněn. Uvedl to dnes generální advokát Soudního dvora Evropské unie Maciej Szpunar. Facebook tento názor kritizuje. Podle něj by mohl mít vážný dopad na to, jak firma funguje, protože podkopává přeshraniční svobodu vyjadřování.

Frankfurt nad Mohanem - Plánovaný prodej cateringové divize LSG Sky Chefs německých aerolinek Lufthansa naráží na protesty zaměstnanců. Odbory vyhlásily na čtvrtek krátkodobou stávku o polední přestávce, informovala dnes agentura DPA. Zaměstnanci v minulosti protestovali i proti přesunu kuchyní do Česka.

Londýn/Mexiko - Americký prezident Donald Trump dnes avizoval, že příští týden zřejmě opravdu nařídí zavést nová cla na veškerý dovoz mexického zboží do USA. Jak už zdůvodnil, učiní to kvůli migraci, a to navzdory diplomatickým snahám zavedení cel odvrátit. Zástupci Mexika se mají ve středu setkat s představiteli USA, aby předložili svůj návrh řešení, a doufají, že se jim podaří cla odvrátit. Trump však prohlásil, že jednání nebudou zřejmě stačit.

Berlín - V Německu se květnu výrazně zvýšil prodej nových osobních aut. Meziročně vzrostl o 9,1 procenta na 332.962 vozů, od začátku roku pak o 1,7 procenta na 1,5 milionu vozů. Uvedl to dnes spolkový úřad pro motorová vozidla KBA. Největší automobilový trh v Evropě se tak po březnovém a dubnovém poklesu vrátil k růstu.

Paříž - Francouzská automobilka Renault odložila rozhodnutí o chystaném sloučení s italsko-americkým výrobcem aut Fiat Chrysler Automobiles (FCA) na středu. Renault se ale podle zdrojů agentury Reuters chystá na nabídku FCA odpovědět kladně, vyplynulo podle nich z dnešního jednání v centrále firmy v Boulogne-Billancourt u Paříže. Z fúze by vzešel třetí největší výrobce aut na světě.

Pretoria - Jihoafrická ekonomika v prvním čtvrtletí klesla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 3,2 procenta. Znamená to nejvýraznější pokles za posledních deset let. Způsobil to hlavně výpadek elektřiny, který poškodil důležitá odvětví, jako je zpracovatelský sektor a těžba. Zpráva, kterou dnes zveřejnil jihoafrický statistický úřad, ohrožuje snahy nově zvoleného prezidenta Cyrila Ramaphosy o podporu růstu a reformy.

Datum: 04.06.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Nová hospodářská strategie České republiky by podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) měla nasměrovat stát k finální produkci s vyšší přidanou hodnotou. Vláda začala po 20 letech připravovat hospodářskou politiku státu, která by ho měla vést až do roku 2030, řekl dnes Havlíček na Setkání lídrů průmyslu a exportu v pražské Betlémské kapli. Zástupcům byznysu ji představil poprvé. Jedním z jejích základů bude inovační strategie, která má z Česka vytvořit lídra v umělé inteligenci a inovacích.

Praha - Investice do dopravní infrastruktury na řekách bude mít nadále na starosti Ředitelství vodních cest (ŘVC), jehož zřizovatelem je ministerstvo dopravy. Úřad bude také zodpovědný za provoz přístavů a dalších vodních staveb. Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) se na tom dohodl s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (ČSSD), oznámilo dnes ministerstvo dopravy. Kremlíkův předchůdce Dan Ťok se na začátku letošního roku s Tomanem dohodl na přesunu těchto pravomocí na státní podniky Povodí, na které dohlíží ministerstvo zemědělství.

Praha - Nejpravděpodobnějším výhledem měnové politiky České národní banky v nejbližší době je stabilita úrokových sazeb. Na dnešním Setkání lídrů průmyslu a exportu to řekl člen Bankovní rady České národní banky Tomáš Holub. Proces normalizace měnové politiky je podle něj správná věc a odraz solidního stavu české ekonomiky.

Praha - Průměrná hrubá mzda v Česku v letošním 1. čtvrtletí meziročně vzrostla o 7,4 procenta na 32.466 korun. Reálně byl růst výdělků kvůli inflaci nižší, činil 4,6 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Tahounem růstu byly zejména vyšší platy státních zaměstnanců. Mezi regiony nejvyšší nominální nárůst o 7,9 procenta zaznamenaly Olomoucký a Středočeský kraj, naopak nejnižší o 6,5 procenta byl na Vysočině. Podle analytiků výsledky překonaly očekávání trhu i prognózu České národní banky. Průměrná mzda roste v Česku v meziročním srovnání nepřetržitě od začátku roku 2014.

Praha - Vládní ustanovení, které pracovníkům z Ukrajiny zajišťuje vyšší minimální a zaručenou mzdu než domácím zaměstnancům, porušuje podle Asociace samostatných odborů (ASO) české zákony i Evropskou sociální chartu. Nenaplňuje pravidlo stejné odměny za stejnou práci, a diskriminuje tak české zaměstnance. ASO to dnes uvedla v prohlášení, které zaslala ČTK. Vyzývá ke stávce a protestům. Odborové centrály se v pohledu na odměňování neshodnou. Zatímco ASO stanovení mzdové hranice odmítla, Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) ji od počátku podporovala.

Praha - Mobilní operátor T-Mobile začne převádět dokoupená data do dalšího zúčtovacího období. Uživatelé tak o nevyčerpaná data na konci měsíce nepřijdou, jak tomu bylo dosud. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě. Konkurenční O2 dokoupená data převádí od podzimu 2016, Vodafone data zatím nepřevádí.

Plzeň - Strojírenská skupina Škoda Transportation zvýšila meziročně čistý zisk o 30 procent na 327 milionů korun. Tržby výrobce vlaků, lokomotiv, tramvají, trolejbusů a vozů metra se zvedly o jedno procento na loňských 11,78 miliardy korun. Konsolidovaný hospodářský výsledek před zdaněním naopak klesl meziročně na polovinu a dosáhl hodnoty necelých 268 milionů korun. Jde o auditované a konsolidované hospodářské výsledky podle mezinárodních účetních standardů IFRS, které firma zveřejnila v obchodním rejstříku.

Olomouc - Na železniční trati ze Senice na Hané do Červenky na Olomoucku nebudou od pátku 7. června do pondělí 10. června kvůli plánové výluce jezdit vlaky. Zajištěna bude náhradní autobusová doprava. ČTK to dnes sdělila mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Ejpovice (Plzeňsko) - Největší dopravní stavba v regionu, modernizace železniční trati Rokycany - Plzeň za téměř sedm miliard korun, je uklizená a nezbyly po ní žádné odpady. Stavbu pět let preventivně dozorovala Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Plzeňském kraji. Vznikl zhruba milion metrů krychlových vytěžené horniny, výkopků z terénních úprav a ražby tunelů a vše bylo uklizeno. ČTK to dnes řekla ředitelka oblastního inspektorátu ČIŽP Petra Hořčicová.

Votice (Benešovsko) - Votice na Benešovsku chtějí odkoupit budovu, v níž sídlí finanční úřad a která je nyní na prodej. Uvnitř by mohla být školní družina, úřad práce, služebna městské či státní policie nebo stanoviště záchranné služby, řekl ČTK starosta Jiří Slavík (TOP 09). Jakou částku je město ochotno zaplatit, neuvedl.

Prostějov - Agentura Moody's potvrdila Prostějovu vysoký mezinárodní rating A1 s pozitivním výhledem a národní rating Aa1.cz. Ratingy českých měst se pohybují od stupně A1 do Baa1, přičemž stupněm A1 je nyní v tuzemsku hodnoceno pouze pět měst včetně Prostějova. Novinářům to dnes řekl Igor Ovčáčík z agentury Moody's. Ratingové ohodnocení dokládá důvěryhodnost města dostát řádně a včas svým závazkům.

České Budějovice - Lidé nad 55 let z jižních Čech, kteří nemohou dlouho najít práci, se ve vzdělávacích kurzech učí, jak zaměstnavatelům představit své silné stránky. Projekt Zpátky do práce 50 plus, který nabízí Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů (JSRLZ), zatím absolvovalo 272 lidí. ČTK to dnes v Českých Budějovicích na konferenci o zaměstnanosti řekla Dana Feferlová z JSRLZ.

Ostrava - Výrazně komplikovaný je od rána průjezd nejlidnatější ostravskou částí Jih, kde se od dnešního dne kvůli rekonstrukci zcela uzavřely mosty ve Výškovické ulici. Na objízdných trasách se tvořily dlouhé kolony, v nichž řidiči museli popojíždět. Kolony vznikaly v Čujkovově i Pavlovově ulici, kudy vedou objízdné trasy.

Brno - Společnost Garrett Motion dnes ve svém brněnském centru představila testovací vůz Audi Q7 s technologií e-turbo, kterou jinak vyvíjí pro vozy F1 závodního týmu Ferrari. Testovací vůz je první v Česku s technologií elektrifikovaného turbodmychadla. Uvedli to dnes zástupci společnosti Garrett Motion. Brněnské centrum spolupracovalo na přípravě demonstračních prototypů, testování této technologie v brněnské laboratoři stále pokračuje.

Brno - Počet postavených domů s dřevěnou nosnou konstrukcí loni v Česku znovu vzrostl. Lidé jich postavili 2945, meziročně o 36 procent víc. Uvedla to dnes Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD) na základě údajů Českého statistického úřadu. Podíl dřevostaveb na trhu rodinných domů tak dosáhl 16,1 procenta.

Ostrava - Novým předsedou představenstva společnosti Vítkovice, a. s., která zastřešuje služby pro některé dceřiné společnosti ze skupiny Vítkovice (dříve Vítkovice Machinery Group) ostravského podnikatele Jan Světlíka, se stal Rodan Broskevič, který byl předtím místopředsedou. Dosavadní předsedkyně Michaela Žvaková odešla začátkem června spravovat vybrané restrukturalizované firmy z původní skupiny. ČTK to dnes řekla mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Brusel - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně v květnu zpomalilo na 1,2 procenta z dubnových 1,7 procenta. Inflace se tak vzdálila od cílové úrovně Evropské centrální banky (ECB). Vyplývá to z rychlého odhadu, který dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat.

Peking - Čínské ministerstvo zahraničí varovalo podniky působící ve Spojených státech, že mohou čelit pronásledování ze strany amerických úřadů. Peking rovněž vyzval čínské turisty k opatrnosti při návštěvě USA a poukázal na potenciální hrozby, například loupeže či střelecké útoky. Informovaly o tom dnes agentury Reuters a AFP s odvoláním na čínská státní média.

Datum: 04.06.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku letos v 1. čtvrtletí meziročně vzrostla o 7,4 procenta na 32.466 korun. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Reálně, tedy při zohlednění inflace, stoupla mzda o 4,6 procenta. Průměrná mzda v Česku se nepřetržitě zvyšuje od začátku roku 2014. Statistici upozornili, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Praha - Růst mezd v letošním prvním čtvrtletí překonal očekávání. Kladně se na tom podepsala nejen situace na pracovním trhu, ale i stát, který zvýšil výdělky svým zaměstnancům a od ledna také minimální mzdu. Vyplývá to z vyjádření analytiků pro ČTK. Ti se dnes také shodli, že vzhledem k tomu, že růst překonal i prognózu České národní banky (ČNB), nemusí být u konce ani zvyšování úrokových sazeb, protože mohou rychleji růst spotřebitelské ceny v Česku. Analytici přitom neočekávají, že by se solidní růst mezd v dalších čtvrtletích neopakoval.

Praha - V Česku se po třech letech objevila hniloba včelího plodu, veterináři ji prokázali v Dolních Štěpanicích na Semilsku. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Včelstva byla veterináři v ohnisku usmrcena a spálena, v okolí veterináři vytyčili ochranné tříkilometrové pásmo, kde se musí dodržovat opatření pro přesuny včelstev a sledovat příznaky nákazy. Chovatelé, kteří mají včely v ochranném pásmu, musí do 16. června Krajské veterinární správě v Liberci nahlásit aktuální údaje o počtu včelstev a jejich umístění.

Plzeň - Strojírenská skupina Škoda Transportation zvýšila meziročně čistý zisk o 30 procent na 327 milionů korun. Tržby výrobce vlaků, lokomotiv, tramvají, trolejbusů a vozů metra se zvedly o jedno procento na loňských 11,78 miliardy korun. Konsolidovaný hospodářský výsledek před zdaněním naopak klesl meziročně na polovinu a dosáhl hodnoty necelých 268 milionů korun. Jde o auditované a konsolidované hospodářské výsledky podle mezinárodních účetních standardů IFRS, které firma zveřejnila v obchodním rejstříku.

Praha - Investice do dopravní infrastruktury na řekách bude mít nadále na starosti Ředitelství vodních cest (ŘVC), jehož zřizovatelem je ministerstvo dopravy. Úřad bude zodpovědný i za jejich provoz. Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) se na tom dohodl s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (ČSSD), oznámilo dnes ministerstvo dopravy. Kremlíkův předchůdce Dan Ťok se na začátku letošního roku s Tomanem dohodl na přesunu těchto pravomocí na státní podniky Povodí, na které dohlíží ministerstvo zemědělství.

Praha - Nová hospodářská strategie České republiky by podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) měla nasměrovat stát k finální produkci s vyšší přidanou hodnotou. Vláda začala po 20 letech připravovat hospodářskou politiku státu, která by ho měla vést až do roku 2030, řekl dnes Havlíček na Setkání lídrů průmyslu a exportu v pražské Betlémské kapli. Zástupcům byznysu ji představil poprvé. Jedním z jejích základů bude inovační strategie, která má z Česka vytvořit lídra v umělé inteligenci a inovacích.

Praha - Dluh obchodních společností u nebankovních finančních institucí dosahoval na konci prvního čtvrtletí 158,8 miliardy korun, a meziročně tak vzrostl o 12,4 miliardy korun. Průměrný dluh na jednu společnost se meziročně nepatrně zvýšil na 2,2 milionu korun. Určitou formu dluhu mělo u nebankovních finančních institucí 72.212 firem, meziročně o 4335 více. Vyplývá to ze statistik Nebankovního registru klientských informací.

Ostrava - Soukromý železniční dopravce RegioJet chce v Moravskoslezském kraji nabrat až 200 zaměstnanců. Až 150 nových pracovních míst vytvoří pro rychlíkové spoje na trase Bohumín - Ostrava - Přerov - Brno a zpět, kde od 15. prosince nahradí České dráhy. ČTK to dnes sdělil mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Praha - Zdaněním výher nad 100.000 korun sazbou 15 procent stát na výběru daní nic nezíská, inkaso se naopak sníží. Naopak lze očekávat obcházení nové daňové povinnosti ze strany hráčů. Na tiskové konferenci to dnes uvedl ředitel Institutu pro regulaci hazardních her Jan Řehola. Vláda podle něj schválila návrh ministerstva financí, který se týká všech sázkových her včetně například Sportky, bez projednání v připomínkovém řízení a porušila tím legislativní pravidla. Reakci ministerstva ČTK shání.

Nové Město na Moravě (Žďársko) - Výrobce lyží Sporten v Novém Městě na Moravě změnil v důsledku loňského spojení s rakouským výrobcem lyží Kästle název na Kästle CZ. V obchodním rejstříku je změna zapsaná od letošního února. Značka Sporten ale zůstává v portfoliu společnosti, řekl dnes ČTK její statutární ředitel Vladimír Dušánek.

Hustopeče - Hustopečská mandlovice, unikátní destilát vyrobený z vinného lihu a přírodního mandlového výtažku, se pod svým současným názvem bude prodávat nejspíš jen do konce června. ČTK to řekla zakladatelka a jednatelka hustopečské mandlárny Kateřina Kopová, která značku vybudovala.

Brusel - Míra nezaměstnanosti v zemích eurozóny v dubnu klesla na 7,6 procenta ze 7,7 procenta v březnu, a ocitla se tak nejníže od srpna 2008. V celé Evropské unii tento ukazatel zůstal na březnové úrovni 6,4 procenta. Je to nejnižší hodnota od zahájení měření v lednu 2000. Ukazují to sezonně upravené údaje, které dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat. Nejnižší míra nezaměstnanosti je nadále v České republice, kde činí 2,1 procenta.

Brusel - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně v květnu zpomalilo na 1,2 procenta z dubnových 1,7 procenta. Inflace se tak vzdálila od cílové úrovně Evropské centrální banky (ECB). Vyplývá to z rychlého odhadu, který dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat.

Peking - Čínské ministerstvo zahraničí varovalo podniky působící ve Spojených státech, že mohou čelit pronásledování ze strany amerických úřadů. Peking rovněž vyzval čínské turisty k opatrnosti při návštěvě USA a poukázal na potenciální hrozby, například loupeže či střelecké útoky. Informovaly o tom dnes agentury Reuters a AFP s odvoláním na čínská státní média.

Melbourne - Australská centrální banka dnes snížila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na rekordní minimum 1,25 procenta. Reagovala tak na zpomalování růstu domácí ekonomiky. Poukázala rovněž na rostoucí hospodářská rizika pramenící ze sporů v mezinárodním obchodě.