• Zveřejněno: 04.04.2019

Datum: 04.04.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Pohonné hmoty v České republice opět zdražily a dostaly se tak na úroveň z poloviny letošního ledna. Výrazněji se od minulé středy zvýšila cena benzinu Natural 95, který motoristé v současné době natankují v průměru za 31,62 koruny za litr, což je o 69 haléřů více než před týdnem. Průměrná cena nafty od té doby stoupla o devět haléřů na 31,58 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Paliva zdražují od poloviny února, předtím čtvrt roku zlevňovala.

Hradec n. Svitavou (Svitavsko) - V Pardubickém kraji leží v mimořádné kalamitní zóně vyhlášené ministerstvem zemědělství kvůli napadení lesů kůrovcem šest katastrálních území na Svitavsku. Některé obce v oblasti vlastní poměrně rozsáhlé lesní porosty. Například Hradec nad Svitavou hospodaří asi na 150 hektarech lesa, rozsah jejich poškození kůrovcem ale zatím ještě nezná.

San Francisco - Dodávky vozů Tesla na trhy v prvním čtvrtletí klesly ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 31 procent na 63.000 vozů. Automobilka měla problémy s prvními dodávkami sedanu Model 3 do Evropy a Číny. Společnost však současně v prohlášení zveřejněném v noci na dnešek potvrdila svůj výhled, že letos plánuje dodat na trhy 360.000 až 400.000 vozů, a dodala, že objednávky v USA na nový Model 3 byly vyšší, než byla schopná v prvním čtvrtletí uspokojit.

Washington - Americký prezident Donald Trump vydal ve středu memorandum o boji s on-line prodejem padělků, který má zabránit nabídkám padělaného zboží na portálech Amazon, eBay nebo Alibaba. Oznámil to Bílý dům. V dokumentu se uvádí, že na síti v této sféře panují poměry srovnatelné s divokým Západem.

Tokio - Japonská prokuratura nechala znovu, už počtvrté zatknout bývalého šéfa japonské automobilky Nissan Motor Carlose Ghosna na základě nových podezření z finančních deliktů. Podle televize NHK odvedla policie Ghosna dnes ráno z jeho tokijského domu k výslechu.

Datum: 04.04.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Šanghaj - Americká automobilka Ford Motor hodlá během příštích tří let uvést na čínský trh 30 nových modelů, z nichž více než třetina bude mít elektrický pohon. Oznámila to firma, která se snaží zvrátit pokles prodeje na čínském trhu.

New York - Americké akcie během středečního obchodování posílily díky nadějím na dosažení obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou. K růstu velkou měrou přispěly akcie výrobců čipů, jejichž tržby jsou silně závislé na Číně. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie 30 předních amerických podniků, si připsal 0,15 procenta a uzavřel na 26.218,13 bodu.