• Zveřejněno: 04.06.2019

Datum: 04.06.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Setkání lídrů českého exportu 2019, na němž budou diskutovat mimo jiné předseda vlády Andrej Babiš (ANO), ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) či ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), se dnes uskuteční v Betlémské kapli v Praze. Akce se zúčastní i několik stovek ředitelů vývozních firem.

Praha - Valná hromada společnosti O2 Czech Republic bude dnes rozhodovat o výplatě akcionářům 21 korun na akcii, stejně jako loni. Částka zahrnuje dividendu za loňský rok 17 korun a čtyři koruny jako část emisního ážia, tedy z rozdílu mezi tržní a nominální cenou akcie.

New York - Akcie ve Spojených státech zahájily nový týden poklesem. Ztrácely hlavně technologické společnosti, v čele s firmami Facebook, Alphabet a Amazon.com kvůli obavám, že se na ně zaměří americké antimonopolní úřady. K poklesu přispěla i nejnovější statistika. Indexu Dow Jones se však ke konci obchodování podařilo ztráty smazat.

Helsinky - Finská společnost Nokia zaznamenala v posledních týdnech zvýšený zájem o telekomunikační zařízení příští generace 5G. Podařilo se jí tak překonat čínského konkurenta Huawei v počtu získaných objednávek na sítě 5G. Řekl to agentuře Reuters prezident pro zákaznické operace společnosti Nokia Federico Guillén.

Omaha (USA) - Letošním vítězem každoroční charitativní aukce oběda s finančníkem a filantropem Warrenem Buffettem je čínský podnikatel v oblasti kryptoměn Justin Sun. Aukce skončila v pátek večer a vítěz za možnost poobědvat s Buffettem zaplatil rekordních 4,57 milionu dolarů (zhruba 105 milionů Kč). Jeho totožnost byla odhalena teprve nyní.

San José - Americká technologická společnost Apple na vývojářské konferenci WWDC v San José oficiálně představila svůj nový operační systém pro mobilní zařízení iOS 13. Podle firmy by měl nový systém přinést mimo jiné zvýšení výkonu, například rychlejší spouštění aplikací.

Datum: 03.06.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Hospodaření státu za celý rok zřejmě skončí ve schodku, schválený 40miliardový schodek bude i přes květnové výsledky dodržen. Vyplývá to z dnešního vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) po jednání vlády. Schodek státního rozpočtu ke konci května stoupl na 50,9 miliardy korun z dubnových 29,7 miliardy korun.

Praha - Ministerstvo financí v následujících třech letech pošle ministerstvu zemědělství 305 milionů korun na další přípravu přehrady v Nových Heřminovech. Zemědělský resort s tím počítá v materiálu, který dnes schválila vláda. Vyplývá to z informací na vládních internetových stránkách. Peníze by měly jít například na stavbu silnice, přeložky inženýrských sítí nebo na demolici některých objektů. Na samotnou stavbu přehrady, která by se měla začít stavět v roce 2022 a měla by být uvedena do provozu v roce 2027, má ministerstvo zemědělství najít peníze do konce dubna roku 2022.

Praha - Soukromý dopravce Leo Express v polovině roku přiveze z Číny tři nové vlaky od největšího vlakového výrobce na světě CRRC. Vlaky za celkem pět miliard korun včetně opce na dodávku dalších 30 vlaků budou mít uspořádání a vzhled, které vytvořil samotný dopravce. Leo Express o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Dopravce chce vlaky využívat na českých i mezinárodních tratích, vyjet by měly v příštím roce.

Praha - V Česku se po třech letech objevila hniloba včelího plodu, veterináři ji prokázali v Dolních Štěpanicích na Semilsku. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Včelstva byla veterináři v ohnisku usmrcena a spálena, v okolí veterináři vytyčili ochranné tříkilometrové pásmo, kde se musí dodržovat opatření pro přesuny včelstev a sledovat příznaky nákazy. Chovatelé, kteří mají včely v ochranném pásmu, musí do 16. června Krajské veterinární správě v Liberci nahlásit aktuální údaje o počtu včelstev a jejich umístění.

Praha - V České republice je v programovém období 2014 až 2020 podporována z evropských dotací především výstavba dopravní infrastruktury. Z deseti největších podpořených projektů jsou v polovině případů příjemci podpory Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ČR a Správa železniční dopravní cesty. Největším projektem je výstavba dálnice D35 v úseku Opatovice - Časy - Ostrov v Pardubickém kraji s dotací 8,16 miliardy korun. Vyplývá to ze statistik ministerstva pro místní rozvoj.

Praha - Koruna v úvodu týdne posilovala. Vůči dolaru zpevnila ve srovnání s pátečním závěrem o 15 haléřů na 23,04 Kč/USD. K euru si česká měna polepšila o tři haléře, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 25,80 Kč/EUR.

Praha - Pražská burza v úvodu týdne posílila, index PX vzrostl počtvrté za sebou, dnes o 0,56 procenta na 1049,90 bodu. Nahoru ho táhly především bankovní emise v čele s Komerční bankou, jejíž akcie si polepšily o dvě a tři čtvrtě procenta. Vyššímu růstu indexu bránily zejména cenné papíry operátora O2, které se dnes poprvé obchodovaly bez nároku na dividendu a ztratily 7,6 procenta. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Brno - Příprava dlouho očekávaného obchvatu brněnské městské části Tuřany se po dlouhé době znovu dala do pohybu. Zástupci městské části se s vedením Brna dohodli, že začnou připravovat výkup pozemků, přes které by měl plánovaný obchvat vést. Místostarosta Tuřan Miroslav Dorazil (ODS) o tom dnes informoval na tiskové konferenci. Platnost územního rozhodnutí je podle něj prodloužená do června roku 2021.

Praha - Středočeské hejtmanství pokračuje v přípravách stavby silniční propojky dálnic D7 a D8. Preferuje variantu vedoucí poblíž části obce Holubice zvané Kozinec. Tato trasa má oproti té, která by mohla vést blíže nedaleké obci Tursko, snížit dopravu na nynějších silnicích a celkově má zajistit plynulejší a bezpečnější provoz. Radní dnes schválili doplněnou dokumentaci k záměru. ČTK o tom informovala Helena Frintová ze středočeského hejtmanství.

Tlučná (Plzeňsko) - Obří čtyřhektarový skleník na rajčata v Tlučné u Plzně zřejmě nevznikne. Na haldách po těžbě uhlí ho chtěla postavit firma Pilsen Technologies. Sedm metrů vysokou stavbu na kopci nad Tlučnou ale obec ani místní nechtějí. Mají obavu, že bude v noci zářit a naruší krajinný ráz. Starosta Tlučné Jan Opl (Tlučeňáci) dnes ČTK řekl, že investor nechce jít do střetu s obcí a zamyslí se nad změnou projektu i lokality. Lenka Šantorová ze sekretariátu Pilsen Technologies na dotaz ČTK řekla, že firma upravuje projekt a hledá jinou lokalitu.

New York - Aktivita ve zpracovatelském průmyslu Spojených států rostla v květnu nejpomaleji za více než dva a půl roku. Údaje, které dnes zveřejnila organizace ISM, tak snižují naději na mírné oživení ekonomického růstu.

New York - Akcie amerického výrobce elektrických aut Tesla od počátku letošního roku klesly o 43 procent. To je jejich nejhorší začátek roku od doby, kdy se s nimi začalo obchodovat na burze. Nejvíce to pocítil šéf automobilky Elon Musk, který kvůli poklesu akcií přišel o 4,9 miliardy USD (113 miliard Kč), upozornila agentura Bloomberg.

Londýn/New York - Ceny ropy dnes navzdory přechodnému růstu opět klesají. Na trhu totiž přetrvávají obavy z negativních dopadů obchodních sporů na světovou ekonomiku. Kolem 17:30 SELČ vykazovala severomořská ropa Brent pokles o 0,8 procenta na 61,48 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela 0,3 procenta na 53,35 dolaru za barel.

New York - Americký dolar dnes na devizovém trhu oslabuje. Během dne se vůči japonskému jenu propadl až na nejnižší hodnotu za čtyři a půl měsíce a ke švýcarskému franku na dvouměsíční minimum. Mohou za to nejnovější kroky amerického prezidenta Donalda Trumpa v zahraničním obchodě.

Moskva - Čistá ruská ropa doputuje potrubím do Polska 8. nebo 9. června. S odkazem na sdělení provozovatele ropovodů Transněfť to dnes uvedla agentura TASS. Potvrdila tak dřívější informace polských médií. Dodávky suroviny do Evropy ropovodem Družba byly v dubnu zastaveny, protože do soustavy se dostala znečištěná ropa.

Moskva - Plynárenský gigant Gazprom se dnes díky silnému růstu ceny svých akcií stal největší veřejně obchodovanou firmou v Rusku. Vystřídal tak na tomto postu bankovní společnost Sberbank. Informoval o tom list Financial Times na svých internetových stránkách.

Moskva - Těžba ropy v Rusku v květnu klesla na 11,11 milionu barelů denně z dubnových 11,23 milionu barelů denně. Dostala se tak na nejnižší úroveň od loňského června. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů ruského ministerstva energetiky. Za květnovým poklesem těžby stojí zejména přerušení dodávek ropovodem Družba v důsledku kontaminace.

Datum: 03.06.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Schodek státního rozpočtu ke konci května stoupl na 50,9 miliardy korun z dubnových 29,7 miliardy korun. Loni v květnu skončilo hospodaření státu ve schodku 23,1 miliardy korun. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo financí. Meziroční srovnání je podle úřadu ovlivněno mimo jiné faktem, že v loňských prvních čtyřech měsících získal rozpočet mimořádně 20,7 miliardy korun jako část závěrečných plateb vztahujících se k unijnímu programovému období 2007 až 2013. Pro letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 40 miliard korun.

Praha - Nákladní dopravce ČD Cargo na konci června vydá dluhopisy v hodnotě jedné miliardy korun. Peníze, které za obligace dostane, chce investovat do vozového parku. ČTK to dnes sdělil předseda představenstva ČD Cargo Ivan Bednárik. V květnu vydaly dluhopisy za celkem 13 miliard korun i mateřské České dráhy.

Praha - Na pražské Pankráci dnes začaly přípravné práce geologického průzkumu pro stavbu trasy metra D z Pankráce do Písnice. ČTK to sdělila mluvčí dopravního podniku (DPP) Aneta Řehková. Průzkum začne letos 19. června a vyjde na zhruba 1,58 miliardy korun. Se zahájením průzkumu souhlasili před dvěma týdny pražští radní, kteří schválili také výstavbu metra D.

Praha - Státnímu distributorovi paliv Čepro loni vzrostl čistý zisk meziročně o 39 procent na rekordních 1,28 miliardy korun. Tržby stouply o 22 procent na 58,8 miliardy korun. Na tiskové konferenci to dnes uvedl předseda představenstva společnosti Jan Duspěva. Na zisku, který poprvé překročil miliardu korun, se podle něj pozitivně projevily makroekonomická situace a rozvoj dopravy.

Praha - Čínský výrobce Huawei zvýšil v Česku v prvním čtvrtletí prodej chytrých telefonů o 40 procent na 221.000. Snížil tak náskok vedoucího Samsungu, jehož prodeje se zvýšily o dvě procenta na 339.000. Uvedla to dnes analytická firma Gartner. Před technologiemi Huawei v závěru roku varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Nově přijaté sankce v USA a dalších zemích mohou prodej telefonů Huawei v nadcházejícím období výrazně ovlivnit.

Praha - V Česku se po třech letech objevila hniloba včelího plodu, veterináři ji prokázali v Dolních Štěpanicích na Semilsku. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Včelstva byla veterináři v ohnisku usmrcena a spálena, v okolí veterináři vytyčili ochranné tříkilometrové pásmo, kde se musí dodržovat opatření pro přesuny včelstev a sledovat příznaky nákazy.

Praha - Autoklub ČR dnes spustil společně s Platformou VIZE 0 portál s informací pro motoristy při cestách do zahraničí. Stránky obsahují informace o pravidlech provozu v zahraničí a také o aktuální situaci na hlavních tazích. Uvedli to tvůrci stránek na dnešní tiskové konferenci. Stránky obsahují i aktualizované přehledy cen paliv, v květnu byl nejdražší benzin v Nizozemsku, nejlevněji bylo ve východně Evropě. Informace jsou na internetových stránkách autoklubu i platformy.

Praha - Soukromý dopravce Leo Express v polovině roku přiveze z Číny tři nové vlaky od největšího vlakového výrobce na světě CRRC. Vlaky za celkem pět miliard korun budou mít uspořádání a vzhled, které vytvořil samotný dopravce. Leo Express o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Dopravce chce vlaky využívat na českých i mezinárodních tratích, vyjet by měly v příštím roce.

Přimda (Tachovsko) - Devadesátihektarová zóna pro výrobu a logistiku by měla v příštích letech vzniknout v katastru pohraničního města Přimdy na Tachovsku u dálnice D5 na Německo. Developerská skupina CPI miliardáře Radovana Vítka, která skoupila pozemky poblíž osady Mlýnec, už dvakrát jednala na městském úřadu. Zatím není hotová vizualizace, řekla ČTK starostka Marie Šperková (SNK - Přimda a její obce). Pokud developer zaplní celou plochu, půjde po plzeňských Borských polích o druhý největší industriální park v Plzeňském kraji.

Otrokovice (Zlínsko) - Otrokovickému výrobci pneumatik Continental Barum loni mírně klesly tržby na necelých 55,8 miliardy korun, předloni činily 57,2 miliardy korun. Důvodem poklesu tržeb byla zejména nižší poptávka po osobních pláštích, výroba nákladních plášťů však vzrostla. Společnosti loni také klesl zisk, a to na 3,04 miliardy korun po zdanění, o rok dříve měla zisk 3,59 miliardy korun. ČTK to dnes zjistila z výroční zprávy společnosti zveřejněné na serveru justice.cz.

Hradec Králové - Hradecká stavební společnost Stako hodlá na přelomu července a srpna začít s přestavbou zchátralého objektu bývalé krajské odborové rady v lokalitě Aldis v Hradci Králové na čtyřhvězdičkový kongresový hotel. Hotel s více než 100 pokoji by společnost chtěla dostavět do konce roku 2021. Náklady projektu včetně koupě nemovitosti by měly činit asi 220 milionů Kč. ČTK to dnes řekl jednatel firmy Stako Petr Kulda.

Bolatice (Opavsko) - Společnost Lanex z Bolatic na Opavsku, která vyrábí lana a produkty z technického textilu, vyvinula nový typ lana určeného pro námořní dopravu. Lano z polyetylenu je výjimečné svou pevností, která je osmkrát vyšší než u stejně vážícího ocelového lana. Lana, které bude sloužit ke kotvení námořních lodí, chce firma zpočátku prodat ročně 150 tun. ČTK to dnes řekl ředitel Lanexu Martin Václavek.

Moskva - Čistá ruská ropa doputuje potrubím do Polska 8. nebo 9. června. S odkazem na sdělení provozovatele ropovodů Transněfť to dnes uvedla agentura TASS. Potvrdila tak dřívější informace polských médií. Dodávky suroviny do Evropy ropovodem Družba byly v dubnu zastaveny, protože do soustavy se dostala znečištěná ropa.

Londýn - Britská společnost Ineos miliardáře a nejbohatšího Brita Jima Ratcliffa investuje dvě miliardy dolarů (více než 46 miliard Kč) do výstavby tří petrochemických závodů v Saúdské Arábii. Závody budou součástí komplexu v hodnotě pěti miliard dolarů, který v této zemi buduje státní společnost Saudi Aramco a francouzský Total. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Brusel - Evropská komise (EK) začala vyšetřovat, zda Litva neposkytla nedovolenou finanční pomoc státní energetické společnosti Lietuvos Energija. Uvádí to dnešní oznámení EK. Litevská vláda si podnik vybrala k poskytování služeb ve správě strategických rezerv na léta 2013 až 2018 a za to mu dávala peníze.

Londýn - Britský zpracovatelský průmysl je nejpesimističtější od července 2016, tedy od doby krátce poté, co si země odhlasovala odchod z Evropské unie. Ukázal to průzkum organizací IHS Markit a CIPS. Kvůli brexitu klesl počet domácích i zahraničních zakázek. Někteří klienti ze stejného důvodu také přesunuli své dodavatelské řetězce mimo Británii.

Datum: 03.06.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Podmínky ve zpracovatelském sektoru Česku v květnu zůstaly bez změny, když index PMI zůstal na dubnových 46,6 bodu. Nadále je to nejhorší hodnota od prosince 2012. Informovala o tom dnes společnost IHS Markit. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru. Index sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek a zásoby.

Praha - Ve způsobech zhodnocení peněz mezi Čechy převládají investice do nemovitostí. V průzkumu, který pro Expobank CZ uskutečnila agentura Ipsos, to uvedlo téměř 60 procent dotázaných. Na druhém místě se umístily spořicí účty a stavební spoření (31,7 procenta). Jako další výhodné investiční nástroje označuje čtvrtina dotázaných akcie, podílové fondy a dluhopisy. Pětina lidí zmiňuje investice do drahých kovů.

Praha - Společnými generálními řediteli TV Nova budou dosavadní finanční ředitelka Klára Brachtlová a obchodní ředitel Jan Vlček. Oba zároveň zůstanou jednateli společnosti. Nahradí Christopha Mainusche, který je jedním ze dvou generálních ředitelů mateřské CME. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Praha - Pražský dopravní podnik (DPP) zahájí přípravu projektu výstavby tramvajové tratě z Malovanky na Strahov. Tramvaje by nově mohly jet z Bělohorské ulice od zastávky Malovanka dále Vaníčkovou ulicí a končily by v dnešním obratišti autobusů Stadion Strahov. Trať dlouhá 1,3 kilometru by podle dřívějších odhadů měla vyjít na 660 milionů korun. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní.

Praha - Sládci pivovaru v Čížové na Písecku uvařili v Česku poprvé pivo z recyklované vody. Pocházela z pražské čističky odpadních vod. Zatím ho pod značkou ERKO vzniklo 15 hektolitrů, vodu čistili odborníci z Veolie. ČTK to řekli zástupci pivovaru a Veolie. Pivovar má roční kapacitu 3000 hektolitrů.

Brno - Většinový podíl v brněnské firmě Kiwi.com, která vytvořila vyhledávač levných letenek, koupil americký fond General Atlantic. Svůj podíl prodal Impuls Capital Ondřeje Tomka i další investoři. Podle tiskové zprávy společnosti Kiwi.com si spoluzakladatelé Oliver Dlouhý a Jozef Képesi ponechají nadále významný podíl. Cenu transakce společnost zveřejňovat nebude, řekl dnes ČTK její zakladatel Oliver Dlouhý. Podle dřívějších nepotvrzených údajů měl General Atlantic za podíl zaplatit téměř tři miliardy korun.

Přerov - Otevření jednoho z nejvytíženějších tahů v Přerově, Polní ulice, která je kvůli rekonstrukci uzavřena od poloviny března, se v termínu nestihne. Řidiči měli začít tah znovu využívat od poloviny července, stavbaři však požádali o prodloužení termínu kvůli problémům s kanalizací. Zástupci radnice chtějí od srpna na tahu zavést alespoň jednosměrný provoz, informovala dnes ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová. Uzavření Polní způsobuje ve městě velké dopravní potíže, ve špičkách lidé stojí v kolonách i desítky minut.

Brno - Letošní první lahve mladého vína prodávaného pod značkou Svatomartinské budou moct vinaři otevřít netypicky už v pátek 8. listopadu. Dosud platil přísný zákaz jeho prodeje před 11. listopadem, tedy svátkem svatého Martina. Změnu oznámil Vinařský fond, který je majitelem ochranné známky Svatomartinské.

České Budějovice - Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutovala českobudějovickou firmu Pizza Del Monte za to, že společnost porušila zákon o obalech. Pokuta 90.000 Kč nabyla právní moci v květnu. Je to pro firmu druhá pokuta za stejné porušení zákona, první sankce 60.000 Kč byla loni v dubnu. ČTK to dnes v tiskové zprávě oznámila mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová.

Olomouc - Těžba dřeva v Olomouckém kraji loni kvůli odstraňování stromů napadených kůrovcem i likvidaci rozsáhlých polomů meziročně vzrostla o 17,3 procenta na rekordních 3,369 milionu metrů krychlových. Těžba dřeva v Olomouckém kraji byla v roce 2018 třetí nejvyšší v Česku. Více dřeva bylo vytěženo jen na Vysočině a v Jihočeském kraji. ČTK dnes informaci získala z údajů Českého statistického úřadu.

Washington/Chicago - Více než 300 letadel Boeing 737 MAX a staršího modelu 737 má zřejmě na křídlech instalovány nesprávně vyrobené díly. V neděli to oznámil americký Federální úřad pro letectví (FAA) s tím, že bude vyžadovat jejich urychlenou výměnu. Letadla 737 MAX přitom už kvůli jinému problému několik měsíců nelétají.

New York - Americká investiční banka Goldman Sachs snížila odhad růstu americké ekonomiky na toto čtvrtletí na 1,1 procenta, zatímco ještě asi před týdnem počítala s růstem 1,3 procenta. Důvodem je podle jejich analytiků obchodní válka, kterou Spojené státy vedou s Čínou a dalšími zeměmi. Pokud bude obchodní spor eskalovat, pak analytici další americké investiční banky Morgan Stanley předpovídají, že by do roka mohla přijít hospodářská recese. Uvedla to agentura Bloomberg.

Mnichov (Německo)/San José (USA) - Německý výrobce počítačových čipů Infineon Technologies se dohodl na převzetí amerického výrobce polovodičů Cypress Semiconductor za devět miliard eur (přes 232 miliard Kč) včetně dluhu. Firmy to dnes uvedly ve společném oznámení. Jde o další velkou transakci v sektoru, který se potýká se zpomalováním růstu, uvedla agentura Bloomberg.

Londýn/Berlín - Útlum aktivity průmyslu v zemích eurozóny se v květnu prohloubil, aktivita se tak snižuje už čtyři měsíce. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila společnost IHS Markit. Ta příčiny vidí zejména v obchodní válce mezi Čínou a Spojenými státy, ve zpomalování poptávky po automobilech, v problémech kolem odchodu Británie z Evropské unie a v geopolitické nejistotě vůbec. V největší ekonomice eurozóny, tedy v Německu, je situace nejhorší téměř za sedm let. Objevují se tam ale známky stabilizace.

Peking - Čínský vydavatel platebních karet China UnionPay začne nabízet své debetní i kreditní karty na evropském trhu. Státem kontrolovaný gigant, který je největším vydavatelem platebních karet na světě, tak pokračuje v expanzi v souboji s americkými podniky Visa a Mastercard, napsal list Financial Times (FT).

Peking - Důvěra v čínskou ekonomiku v květnu zůstala beze změny, index magazínu Caixin vzrostl na 50,2 bodu, a to navzdory obchodní válce se Spojenými státy. Výsledek překonal očekávání, informovala dnes agentura Reuters. Čínský statistický úřad naopak v pátek uvedl, že index nákupních manažerů (PMI) klesl o 0,7 na 49,4 bodu. Hranice 50 bodů je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.