• Zveřejněno: 31.05.2019
Datum: 30.05.2019 08:04
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Ceny pohonných hmot v Česku se dál zvyšují. Průměrná cena benzinu stoupla za týden o 28 haléřů na 33,67 koruny za litr. Nafta zdražila od minulé středy o 17 haléřů na 32,74 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Praha - Technická závada dnes časně ráno zastavila na na více než hodinu provoz metra na lince A v úseku Dejvická - Náměstí Míru. Mezi stanicemi Depo Hostivař - Náměstí Míru a Dejvická - Nemocnice Motol byl provoz zachován. ČTK to řekli policejní mluvčí Jan Rybanský a mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Londýn - Výroba osobních aut v Británii se minulý měsíc propadla nejvíce od globální finanční krize, protože továrny omezily produkci kvůli očekávanému odchodu Británie z Evropské unie, který se nakonec nekonal. Celková výroba klesla o 44,5 procenta na 70.971 vozů. Pokles byl nejvyšší od roku 2009, kdy Británie mířila do recese. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil svaz výrobců a prodejců aut SMMT.

Datum: 30.05.2019 03:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Část solárních elektráren po celém Česku se v následujících dnech otevře veřejnosti. Každoroční akce, kterou pořádá Solární asociace v rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje, letos začíná dneškem a končí příští středu 5. června. Podle organizátorů je cílem podpořit rozvoj udržitelné energetiky, představit fungování elektráren a možnosti využití sluneční energie a dát najevo, že lze žít ve společnosti, která přispívá k udržitelnému rozvoji.

Praha - V soutěží významných světových osobností sociálních sítí Global Social Awards uspěl americký fotbalista Ross Smith se svou 92letou babičkou, jihoafrická moderátorka Bonang Mathebaová, brazilská modelka Paola Antoniniová, která při autonehodě přišla o nohu, nebo maďarská videobloggerka Vivien Alexy. Ocenění byla předána ve středu v pražském Foru Karlín. Ceny se udělují například za inspiraci, kterou osobnosti přinášejí, a za jejich vliv na společnost.

Horní Slavkov (Sokolovsko) - Společnost ČEZ Energo dokončila v Horním Slavkově výstavbu dvou kogeneračních jednotek. Stojí v sousedství městské kotelny v Hornově ulici a každá má tepelný i elektrický výkon 20 MW. Společnost to ve středu sdělila ČTK.

New York - Hlavní akciové indexy na americké burze ve středu opět oslabily kvůli trvajícím obavám o globální růst. Jejich ceny reagují na prohlubující se obavy z důsledků obchodní války mezi Čínou a Spojenými státy. Investoři se utíkají k bezpečnějším druhům aktiv, jako jsou vládní dluhopisy. Na devizovém trhu zpevňoval dolar.

Jokohama (Japonsko) - Japonská automobilka Nissan, která už dlouho tvoří alianci s francouzským Renaultem, v případném spojení svého partnera s italsko-americkou společností Fiat Chrysler Automobiles (FCA) nespatřuje žádné větší nevýhody. Agentuře Reuters to ve středu řekl její šéf Hiroto Saikawa. Představitelé aliance Nissan, Renault a Mitsubishi se dnes setkali na plánované schůzce v Jokohamě. Její původní témata zastínil nynější plán Francouzů, díky němuž by vznikl třetí největší výrobce automobilů na světě.

Datum: 29.05.2019 20:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Brno - Cena vojenských vrtulníků, které české armádě nabízejí Spojené státy, se blíží představám české vlády. Na veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET v Brně to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Požádal ale ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO), aby americkou stranu požádal o zlepšení platebních podmínek. Podle Babiše není důvod, aby Česko platilo vysokou zálohu. Konkrétní nabídka by měla z USA přijít do poloviny června, uvedl Metnar. Na veletrhu také Babiš podpořil český zbrojní průmysl. Je podle něj škoda, že byl po listopadu 1989 omezen.

Brno - Objem exportu zbraní a vojenského materiálu z Česka loni podle odhadu klesl zhruba ke 14 miliardám korun z 15,1 miliardy korun v roce 2017. ČTK to dnes na brněnském veletrhu IDET řekl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP) Jiří Hynek. Letos by export podle Hynka dál klesat neměl.

Praha - Koruna dnes nepatrně oslabila k euru, ztratila jeden haléř na 25,86 Kč/EUR. K dolaru si česká měna proti úternímu závěru pohoršila o sedm haléřů a kolem 17:00 se obchodovala za 23,21 Kč/USD. Vyplývá to z informací na serveru Patria Online.

Praha - Pražská burza dnes posílila. Index PX stoupl o 0,23 procenta na 1040,51 bodu. Nahoru burzu táhly hlavně akcie Komerční banky, energetické firmy ČEZ a Moneta Money Bank, s nimiž se obchodovalo v největších objemech z hlavních emisí. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Praha - Developer J&T Real Estate prodal kancelářský areál Rustonka v Praze 8 korejskému investičnímu fondu Hana Alternative Asset Management a společnosti White Star Real Estate, která působí ve střední a východní Evropě. Korejský fond má výraznou většinu. Firma to dnes ČTK sdělila v tiskové zprávě. Cenu nezveřejnila, pouze uvedla, že jde o jednu z největších transakcí na českém realitním trhu v tomto roce.

Brno - Aero Vodochody opraví 16 letounů L-159 pro českou armádu. Hodnota zakázky na čtyři roky je 1,6 miliardy korun. Součástí prací jsou i některá vylepšení letounů. Aero Vodochody a ministerstvo obrany to dnes oznámily na brněnském veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET. Smlouvu podepsaly už dříve.

Praha - Spotřeba mléka a mléčných výrobků loni v ČR klesla o 0,3 procenta na 245,8 kilogramu na osobu bez započítání másla. ČTK to dnes sdělili zástupci Českomoravského svazu mlékárenského.

Praha - V předstihu před dnešním datem emise se upsaly dluhopisy v hodnotě 90 milionů eur (2,33 miliardy Kč), které vydala společnost EMMA Gamma Finance podnikatele Jiřího Šmejce. Společnost o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě. Obligace jsou určeny k financování investice skupiny EMMA Capital do chorvatské společnosti SuperSport, kterou získala v rámci rozdělení Sazka Group mezi skupiny KKCG Karla Komárka a EMMA.

Plzeň - Odbory plzeňského výrobce lisů, firmy TS, které v pondělí vyhlásily stávkovou pohotovost, dnes v Plzni jednaly s ředitelem a mateřskou firmou ŽĎAS ze Žďáru nad Sázavou. Slíbila lepší informovanost téměř 210 plzeňských zaměstnanců. Manažeři uvedli, že je firma ve ztrátě a nemá dost zakázek, řekl ČTK po jednání předseda odborů Ervín Eger. Mítink, na který zaměstnanci čekají, podle něj odmítli. Odbory dnes stávkovou pohotovost neodvolaly. ŽĎAS vlastní čínská CITIC Group.

Brno - Ministerstvo obrany koupí od firmy Tatra Trucks 31 vojenských těžkých terénních nákladních vozidel Tatra pro přepravu kontejnerů. Smlouvu na zakázku v hodnotě asi 500 milionů korun dnes podepsal na veletrhu IDET pověřený náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Filip Říha a zástupci firmy.

Londýn/New York - Ceny ropy se dnes výrazně snižují kvůli rostoucím obavám, že obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou povede k poklesu poptávky. Severomořská ropa Brent kolem 17:30 SELČ vykazovala pokles o 1,8 procenta na 68,82 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela dokonce 3,2 procenta na 57,26 dolaru za barel.

Londýn/New York - Z obav o vývoj světového obchodu a o globální ekonomický růst těží na devizových burzách japonský jen a švýcarský frank považované v dobách nejistoty za takzvané bezpečné měny a částečně i dolar, na který se nahlíží jako na rezervní měnu.

Frankfurt/Londýn - Evropské akcie dnes výrazně oslabily, panevropský akciový index STOXX 600 tak uzavřel na nejnižší úrovni za více než tři měsíce. Jedním z hlavních důvodů byla zpráva, že se Čína chystá omezit vývoz vzácných kovů do Spojených států. Tyto kovy jsou klíčové pro technologický sektor, který je významnou součástí americké ekonomiky. Investoři se obávají, že výsledkem by mohlo být zpomalení hospodářského růstu.

Brusel - Evropská komise dnes zaslala Itálii dopis, ve kterém vládu žádá o vysvětlení zhoršujícího se stavu italských veřejných financí. Agentuře Reuters to řekl nejmenovaný činitel z Evropské unie. Zaslání dopisu by mohlo otevřít cestu disciplinárnímu řízení s Itálií, které by teoreticky mohlo skončit pokutou kolem 3,5 miliardy eur (zhruba 90,5 miliardy Kč).

Moskva - Společnost Lukoil v prvním čtvrtletí meziročně zvýšila čistý zisk o 37 procent na 149,2 miliardy rublů (téměř 53 miliard Kč). Druhému největšímu producentovi ropy v Rusku pomohl podle jeho dnešního sdělení mimo jiné slabší rubl, který vykompenzoval nižší ceny ropy a slabé rafinační marže.

Šen-čen (Čína) - Rozhodnutí Spojených států umístit čínského výrobce telekomunikačních zařízení Huawei na černou listinu by mohlo poškodit miliardy spotřebitelů po celém světě. Způsobí rovněž újmu americkým podnikům a bude mít dopad na zaměstnanost v USA. Uvedl to dnes podle serveru BBC vedoucí právní zástupce Huawei Sung Liou-pching.

Londýn - Nejvýznamnějším firemním daňovým rájem světa jsou Britské Panenské ostrovy. Vyplývá to ze žebříčku, který dnes zveřejnila organizace Tax Justice Network. Žebříček hodnotí, jak výrazně daná země napomáhá nadnárodním podnikům vyhýbat se placení daní. Česká republika je v tomto přehledu na 31. místě.

Datum: 29.05.2019 16:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Ostrava - Společnost Vítkovice, a. s., která zastřešuje služby pro některé dceřiné společnosti ze skupiny Vítkovice (dříve Vítkovice Machinery Group) ostravského podnikatele Jan Světlíka, loni hospodařila se ztrátou 3,24 miliardy korun. Vyplývá to z pozvánky na valnou hromadu společnosti uveřejněné na jejích internetových stránkách.

Brno - Doplnění zapůjčené ropy do státních rezerv bude podle předsedy předsedy Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavla Švagra trvat asi půl roku. Švagr to dnes řekl ČTK a Českému rozhlasu na brněnském veletrhu IDET. Ropovodem Družba asi měsíc ropa netekla kvůli kontaminaci, stát formou zápůjčky poskytl Unipetrolu asi třetinu z rezerv.

Brno - Šéfové státních rezerv ropy zemí visegrádské čtyřky chtějí otevřít debatu o možném zapůjčování ropy mezi zeměmi v době ropných krizí. Podle předsedy Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavla Švagra je to mimořádně zásadní otázka. Řekl to dnes ČTK a Českému rozhlasu na brněnském veletrhu IDET.

Praha - Bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek zřejmě budou moci evidovat tržby podnikatelé s ročním obratem do 600.000 korun místo 200.000 korun, jak navrhovala vláda. Elektronické evidenci tržeb by vůbec neměl podléhat předvánoční prodej sladkovodních ryb vždy od 18. do 24. prosince. Pozměňovací návrhy dnes podpořila Sněmovna v dílčích hlasováních při schvalování vládní novely, která rozšiřuje EET na další obory podnikání.

Praha - Hlasování o změnách v elektronické evidenci tržeb bude ve Sněmovně pokračovat až v pátek. Dnes se už se poslanci k závěrečnému schvalování nedostali, hlasovali jen o části z osmi stovek pozměňovacích návrhů. V dílčím hlasování vyňala Sněmovna z povinnosti evidovat tržby předvánoční prodej sladkovodních ryb a rozšířila okruh podnikatelů, kteří budou moci evidovat tržby pomocí papírových účtenek. Hnutí ANO v pondělí na koaliční radě deklarovalo, že chce hlasování v pátek dokončit.

Brno - Cena vojenských vrtulníků, které české armádě nabízejí Spojené státy, se blíží představám české vlády. Na veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET v Brně to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Požádal ale ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO), aby americkou stranu požádal o zlepšení platebních podmínek. Podle Babiše není důvod, aby Česko platilo vysokou zálohu. Konkrétní nabídka by podle Metnara měla z USA přijít do poloviny června. Na veletrhu také Babiš podpořil český zbrojní průmysl. Je podle něj škoda, že byl po listopadu 1989 omezen.

Praha - Diskontu Penny Market v roce 2018 v Česku meziročně vzrostl obrat o téměř osm procent na 42 miliard Kč. Také zisk po zdanění se loni řetězci zvýšil proti roku 2017 o více než 300 milionů na 866 milionů korun. Do roku 2020 firma plánuje zmodernizovat všech svých 380 prodejen za zhruba miliardu korun. V současnosti řetězec dokončil modernizaci 30 prodejen na území Prahy. Hospodářské výsledky i novou podobu prodejen dnes vedení diskontu představilo na tiskové konferenci.

Brno - Deštivý a studený květen zemědělcům výrazně pomohl a kondice porostů se výrazně zlepšila. Potvrzují to jak satelitní snímky, tak ohlasy zemědělců, kteří jsou respondenty portálu InterSucho. Sucho vymizelo v květnu v povrchové vrstvě do 40 centimetrů zcela a v hloubce do jednoho metru ve velké části republiky, řekl dnes ČTK bioklimatolog a koordinátor projektu InterSucho Miroslav Trnka. V dalších dvou až třech týdnech se definitivně rozhodne, jak bude vypadat letošní úroda na polích. Dneškem by mělo deštivé počasí končit.

Varšava/Praha - Polská petrochemická společnost PKN Orlen věří, že jednání naplánovaná na 3. června v Moskvě o obnově dodávek ruské ropy severní větví ropovodu Družba do Polska budou v celé záležitosti bodem obratu. Řekl to dnes před novináři šéf společnosti Daniel Obajtek. Současně podle agentury Reuters ujistil, že rafinerie společnosti zajišťují dodávky pro polský trh v plném rozsahu. Obajtek se ale odmítl vyjádřit k otázce, odkdy by do Polska mohla znovu začít téct čistá ruská ropa.

Berlín - Počet lidí bez práce v Německu se v květnu nečekaně zvýšil a růst zaznamenal poprvé za téměř dva roky. Podle sezonně upravených údajů bylo bez práce 2,279 milionu lidí, což je o 60.000 více než v dubnu. Oznámil to dnes spolkový úřad práce. K růstu přispěly mimořádné vlivy, ale také zpomalení růstu ekonomiky. Míra nezaměstnanosti stoupla na pět procent z dubnových 4,9 procenta.

Lucemburk - Největší světový producent oceli, společnost ArcelorMittal, ohlásil další snížení výroby ve svých závodech v Evropě, v tomto měsíci už podruhé. Důvodem je slabá poptávka a růst dovozu. Počátkem měsíce firma oznámila škrty v Polsku a ve Španělsku, dnes přidala další, které se dotknou závodů ve Francii a Německu, ve čtvrtém čtvrtletí pak opět Španělska. ArcelorMittal vlastní také ocelárnu v Ostravě, už se ale dohodl na jejím prodeji.

Datum: 29.05.2019 12:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Sněmovní opozici se dnes nepodařilo prosadit zamítnutí vládní předlohy o rozšíření elektronické evidence tržeb na další obory podnikání. Zamítnutí nepodpořili poslanci vládních ANO a ČSSD a také KSČM, která kabinet v dolní komoře toleruje.

Praha - České firmy se stále vyhýbají plnění informační povinnosti. Za rok 2017 finanční výkazy nezveřejnilo 63 procent společností. V posledních pěti letech výsledky svého hospodaření nepublikovala každá třetí firma. Naopak spolehlivě se k této zákonné povinnosti staví pětina českých podniků, vyplývá z analýzy poradenské firmy Bisnode.

Praha - Klíčovou podmínkou pro úspěšné fungování Národního rozvojového fondu je zavedení profesionálního řízení, které bude nezávislé na vládě i samotných bankách a dalších přispěvatelích. Na dnešní konferenci týdeníku Euro věnované bankovnictví to uvedl výkonný ředitel České bankovní asociace (ČBA) Pavel Štěpánek.

Brno - Holding Agrofert může prostřednictvím své firmy Penam koupit pekárny United Bakeries. Musí ale prodat několik svých závodů, aby nebyla narušena hospodářská soutěž. Tuto podmínku stanovil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), jehož povolení transakce podléhá. ČTK to řekl mluvčí úřadu Martin Švanda. Penam si od odkupu slibuje úsporu nákladů. Agrofert nesdělil, které závody chce prodat.

Brno - Ministerstvo obrany plánuje podpis smlouvy na nákup 12 vojenských vrtulníků do konce roku. Ještě v letních měsících by měla být uzavřena smlouva na dodávky mobilních radiolokátorů MADR z Izraele. Na diskusním setkání se zástupci českého obranného průmyslu na veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET to řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). V blízké době také předpokládá podpis smlouvy na dodávku obrněnců Titus.

Brno - Obrněné taktické vozidlo Zetor Gerlach 4x4 by se od roku 2020 mohl začít vyrábět v desítkách kusů. Projekt počítá s výrobou v zemi odběratele, základnou pro výrobu podvozků má být Brno. ČTK to řekl mediální zástupce firmy Zetor Engineering Tomáš Kurtanský. Vůz má dnes premiéru na veletrhu IDET, který začal na brněnském výstavišti.

Brno - Soukromý železniční dopravce RegioJet odložil na neurčito vstup na linku z Prahy do Českých Budějovic. Důvodem jsou výluky na trati způsobené její rozsáhlou modernizací. Původně měl dopravce vyjet v dubnu, druhý termín byl 9. června. Uvedl to server Zdopravy.cz.

Liberec - Liberecký kraj nakonec nebude kupovat zámecký hotel Sychrov. Kraj si nechal zpracovat znalecký posudek, na základě kterého mohl majiteli nabídnout jen zhruba 40 až 45 milionů korun. Další miliony by přitom musel do objektu investovat. Pro vlastníka, firmu Regal estate ze skupiny SYNER Group (dříve S group), byla nabídka nepřijatelná. Víc ale kraj dát nemůže, proto jednání o koupi skončila, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana pro sociální věci Pavel Svoboda (ČSSD).

Vrbátky (Prostějovsko) - Hospodaření Cukrovaru Vrbátky se v roce 2018 kvůli propadu cen cukru i špatné úrodě cukrovky poprvé v jeho novodobé historii od roku 1995 ponořilo do červených čísel, když po předloňském osmdesátimilionovém zisku vykázal ztrátu 27,7 milionu korun. Tržby Cukrovaru Vrbátky loni klesly bezmála o třetinu na 498 milionů korun ze 708 milionů korun v roce 2017. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy Cukrovaru Vrbátky.

Kladno - V Kladně skončila přestavba vodojemu, bude v něm moderní vodohospodářský dispečink dohlížející na zásobování téměř 300.000 Středočechů vodou. Část prostor také Středočeské vodárny od podzimu zpřístupní veřejnosti, nyní v nich vznikají interaktivní expozice. Pokračuje také instalace technologií. ČTK to při dnešní prohlídce vodojemu řekl technický ředitel Středočeských vodáren Bohdan Soukup.

Washington - Žádný z velkých obchodních partnerů Spojených států zatím nesplňuje podmínky, aby mohl být označen za manipulátora s měnou. Devět zemí, včetně Číny, je však potřeba pozorně sledovat. Ve své pravidelné pololetní zprávě zveřejněné v noci na dnešek to uvedlo americké ministerstvo financí.

Frankfurt/Londýn - Evropské akcie dnes oslabují, jejich hlavní index dopoledne odepisoval kolem jednoho procenta. Jedním z hlavních důvodů je zpráva, že se Čína chystá omezit vývoz vzácných kovů do Spojených států. Tyto kovy jsou klíčové pro technologický sektor, který je významnou součástí americké ekonomiky. Investoři se obávají, že výsledkem by mohlo být zpomalení hospodářského růstu.

Berlín - Počet lidí bez práce v Německu se v květnu nečekaně zvýšil a růst zaznamenal poprvé za téměř dva roky. Podle sezonně upravených údajů bylo bez práce 2,279 milionu lidí, což je o 60.000 více než v dubnu. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad. K růstu přispěly mimořádné vlivy, ale také zpomalení růstu ekonomiky.

Varšava - Polská společnost PKN Orlen věří, že jednání naplánovaná na 3. června v Moskvě o obnově dodávek ruské ropy severní větví ropovodu Družba do Polska budou bodem obratu v celé záležitosti. Uvedl to dnes před novináři šéf společnosti Daniel Obajtek. Současně podle agentury Reuters ujistil, že rafinérie společnosti zajišťují dodávky pro polský trh v plném rozsahu. Obajtek se ale odmítl vyjádřit k otázce, odkdy by do Polska mohla opět téci čistá ruská ropa.

Peking - Čína hodlá do konce června vydat první část dovozních licencí na kovový šrot a stanovit kvóty na dovoz tohoto materiálu. Počátkem roku Peking už zavedl omezení na import šrotu s menším obsahem kovu, od 7. července budou platit dovozní omezení na měděný, hliníkový a ocelový šrot, uvedla dnes agentura Reuters.

Tokio - Japonská automobilka Toyota Motor zvažuje investici až 60 miliard jenů (12,7 miliardy Kč) do čínského provozovatele alternativní taxislužby Didi Chuxing. Chce si tak upevnit podnikání v Číně, napsal dnes japonský list Nikkei. Firmy uvažují také o zřízení společného podniku, který by v Číně nabízel přepravní služby, včetně sdílených jízd. Čína je největším automobilovým trhem světa.

Helsinky - Málo známé finské společnosti Uros, která působí v oblasti internetu věcí (IoT), loni vzrostly tržby o 171 procent na 1,31 miliardy eur (33,9 miliardy Kč). Firma je i zisková. Další výrazný růst čeká i v budoucnosti, zejména díky spolupráci s americkou společností Qualcomm. Místní ekonomický týdeník Talouselämä spekuluje, že Uros by se mohl stát další finskou technologickou hvězdou po firmě Nokia.