• Zveřejněno: 01.05.2019
Datum: 30.04.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Česká republika a Slovensko podle slovenského premiéra Petera Pellegriniho zvažují, že by mohly vyřešit společně otázku budoucího hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. Při příležitosti dnešního Evropského jaderného fóra (ENEF) v Praze Pellegrini novinářům řekl, že považuje za neefektivní, aby Česko a Slovensko investovaly miliardy do úložišť samostatně.

Praha - Koruna dnes posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila o šest haléřů na 25,63 Kč/EUR, k dolaru si polepšila o 17 haléřů, podle serveru Patria Online se v 17:00 obchodovala za 22,84 Kč/USD. Aktualizovaná prognóza České bankovní asociace, která zhoršila odhad růstu české ekonomiky, korunu neovlivnila.

Praha - Pražská burza dnes mírně oslabila. Index PX klesl o 0,14 procenta na 1068,72 bodu, přestože ztratily jen tři tituly, a to Avast, Erste Bank a Philip Morris. Ostatní emise uzavřely dnešní seanci se ziskem. Nejvíce, 1,27 procenta, si připsala pojišťovna VIG. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Příbram - Centrální komise ministerstva dopravy rozhodla o výstavbě všech tří částí navrženého obchvatu Příbrami. Práce budou rozděleny do dvou etap a vyžádají si téměř 1,9 miliardy korun. Stavět by se mělo v letech 2023 až 2026. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

Praha - Pirátští poslanci by preferovali zavedení digitální daně na evropské úrovni. Zdanění digitálních služeb pouze na národní úrovni má podle nich rezervy, zahraniční firmy se tak mohou povinnosti dále vyhýbat díky sídlům v jiných státech. V komentáři pro média to uvedl pirátský místopředseda Mikuláš Peksa. TOP 09 je připravena diskutovat s vládou o zavedení digitální daně za předpokladu, že současně s tím se nějaká daň nebo povinné pojistné sníží. ČTK to řekl předseda poslaneckého klubu strany Miroslav Kalousek. Koalice ANO a ČSSD se na pondělním jednání domluvila na tom, že chce zavést sedmiprocentní daň pro velké internetové firmy, jako jsou Facebook a Google.

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) nevyloučil, že by do budoucna mohla zaniknout některá současná ekonomická ministerstva. Jako možnost označil vznik ministerstva pro hospodářství. Řekl to na briefingu po uvedení nového ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) do úřadu. Babiš uvedl, že vkládá do Havlíčka velké naděje, že mu s integrací ekonomických ministerstev pomůže. Havlíček se dnes stal také vicepremiérem pro hospodářství.

Praha - Prioritou nového ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) by mělo být urychlení výstavby dopravní infrastruktury, řekl dnes premiér Andrej Babiš (ANO) po uvedení nového ministra do úřadu. Kremlíkovi doporučil, aby se zaměřil na legislativní změny, které stavby usnadní. Mezi další cíle Babiš zařadil transformaci úřadů podřízených ministerstvu nebo zefektivnění řízení provozu na dálnicích.

Praha - Finanční skupiny PPF a EMMA se dohodly na dokončení procesu převodu 2,5 procenta akcií skupiny Home Credit. Podíl dosud vlastněný skupinou EMMA tak přejde do vlastnictví PPF. Tento krok je naplněním předchozích dohod obou skupin. PPF Group tak nově bude držet 91,12 procenta akcií skupiny Home Credit a Emma Capital 8,88 procenta, informovaly dnes ČTK společnosti PPF a Emma Capital.

Valtice - Šampionem 26. ročníku mezinárodní soutěže vín Grand Prix Vinex je Ryzlink rýnský 2016, pozdní sběr Miroslavy Balounové z Velkých Pavlovic. Letos soutěžilo 693 vzorků vín od 120 výrobců z 11 vinařských zemí. Pořadatelé o tom informovali v tiskové zprávě.

Pňovany (Plzeňsko) - Po novém železničním mostě přes přehradu Hracholusky na Plzeňsku projel dnes kolem 17:15 po devíti měsících první vlak. Na lokální trati z Pňovan na severu Plzeňska do Bezdružic na Tachovsku tak skončila výluka, která trvala od 23. července. Ode dneška tam budou vlaky projíždět pravidelně. ČTK to řekla mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Radka Pistoriusová. Most, který nahradil 118 let starou ocelovou konstrukci, už 27. dubna otestovaly tři těžké dieselové lokomotivy, každá vážila 116 tun.

Minsk - Dodávky ropy ropovodem Družba by měly být ke konci příštího týdne, respektive 10. až 11. května, obnoveny na 60 až 65 procent současného ročního průměru. To odpovídá 40 procentům kapacity systému. Běloruské tiskové agentuře Belta to dnes řekl první náměstek ředitele společnosti Gomeltransněfť Družba Andrej Verigo. Firma provozuje ropovod na běloruském území. Plné obnovení provozu si vyžádá nejméně šest měsíců.

Chicago/New York - Americkému řetězci restaurací s rychlým občerstvením McDonald's v prvním čtvrtletí klesl čistý zisk o tři procenta na 1,3 miliardy dolarů (29,7 miliardy Kč). Firma ale díky reklamním akcím nad očekávání zvýšila prodej na klíčovém americkém trhu. Odbyt v provozovnách otevřených nejméně rok tam vzrostl o 4,5 procenta, stojí v dnešním sdělení firmy.

Londýn/New York - Severomořská ropa Brent se dnes odpoledne kvůli napětí ve Venezuele vyšplhala přes hranici 73 dolarů za barel. Po tvrzení venezuelského prezidenta Nicoláse Madura, že má stále podporu armádních velitelů navzdory pokusu o převrat, který by mohl ještě více ohrozit tamní ropný export, ale cena část nárůstu ztratila.

New York/Londýn - Euro se dnes vůči americkému dolaru vyšplhalo na týdenní maximum nad 1,12 USD poté, co údaje o vývoji ekonomiky eurozóny v prvním čtvrtletí překonaly očekávání analytiků. Dolar naopak tlačí dolů smíšené údaje o ekonomice Spojených států a opatrnost investorů před zasedáním americké centrální banky (Fed).

Řím - Italská ekonomika se v letošním prvním čtvrtletí vymanila z recese. Italský statistický úřad ISTAT dnes oznámil, že hrubý domácí produkt (HDP) se oproti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,2 procenta. Itálie je třetí největší ekonomikou eurozóny po Německu a Francii.

Bratislava/Dillí - Britská automobilka Jaguar Land Rover (JLR) bude svůj novogenerační vůz Land Rover Defender 4x4 vyrábět na Slovensku, nikoli v Británii. Prodávat se tento model začne začátkem příštího roku poté, co jej firma představí na frankfurtském autosalonu. Společnost vlastněná indickou Tata Motors to sdělila dnes v Dillí.

Datum: 30.04.2019 16:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Vláda chce zavést sedmiprocentní digitální daň pro velké internetové firmy, jako je Facebook nebo Google. Na zavedení daně se dohodla koalice ANO a ČSSD. Ministerstvo financí by mělo do konce května vypracovat příslušný návrh. Vyplývá to z informací ČTK od ministerstva financí a vládní ČSSD.

Praha - Na operační program Doprava by mohlo jít v programovém období 2021 až 2027 zhruba 100 miliard korun z evropských dotací, tedy o 20 miliard Kč méně než v současném období. Na konferenci Žofínské fórum to dnes uvedl náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček. Důležité podle něj je, že doprava bude mít stejně jako v posledních dvou obdobích samostatný program.

Praha - Mýtných úseků s nulovou sazbou bude méně, kraje aktualizovaly seznam silnic, na kterých si přejí mýto bez poplatku. Ze zhruba 870 kilometrů silnic první třídy, o které se mýto v příštím roce rozšíří, by tak mělo být zdarma přibližně 600 kilometrů. ČTK to dnes sdělila předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Nulovou sazbu bude muset ještě schválit vláda, kraje však loni dostaly slib, že stát bude jejich výběr respektovat.

Praha - Státní Česká exportní banka (ČEB) loni zvýšila čistý zisk meziročně o 37 procent na 352 milionů korun. K růstu pomohlo započtení přeplatku daně z příjmu. Bilanční suma banky klesla o 8,5 procenta na 57,45 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy ČEB. Banka poskytuje českým vývozcům finanční produkty a poradenství pro export do rizikovějších teritorií a na nové perspektivní trhy, od poloviny loňska spadá už jen pod ministerstvo financí.

Praha - Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) odvolal k dnešnímu dni ředitele státního podniku VOP CZ (bývalý Vojenský opravárenský podnik) Marka Špoka. Zdůvodnil to nespokojeností s fungováním vedení firmy a komunikací podniku. Ministerstvo to dnes oznámilo v tiskové zprávě. Špok řekl ČTK, že rozhodnutí ministra respektuje a více se k odvolání nechce vyjadřovat.

Praha - Zpřísnění postihů za týrání zvířat by měla Sněmovna podle dnešního doporučení zemědělského výboru schválit. Poslanecká novela předpokládá až osmileté vězení za týrání zvířat nebo provozování množíren či nový trest zákazu chovu zvířat. Předlohou se bude ještě zabývat garanční ústavně-právní výbor.

Praha - Zvýšený počet porážek skotu potvrzuje, že je nedostatek píce. Uvedl to dnes Zemědělský svaz ČR. Podle údajů Českého statistického úřadu se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšila produkce hovězího a telecího masa o šest procent na 18.456 tun. Tajemník Agrární komory ČR Jan Doležal odhaduje, že počty porážek stoupnou i ve druhém čtvrtletí.

Praha - Pražské plynárenské loni meziročně klesl zisk na polovinu z předchozích 1,2 miliardy na 634 milionů korun, tržby stagnovaly na 12,5 miliardy Kč. Dnes to uvedl server Euro.cz. Prodej plynu meziročně klesl o pět procent na 12,77 miliardy kilowatthodin, napsal server.

České Budějovice - Stavba nového terminálu pro cestující na Jihočeském letišti v Plané u Českých Budějovic má zhruba dva měsíce zpoždění. Hotová měla být v dubnu, dokončená bude v červnu, původní náklady 408 milionů Kč stoupnou o několik milionů. Ke konci května skončí ve funkci z osobních důvodů ředitel letiště Ladislav Ondřich. Dočasně ho bude zastupovat jeho náměstek Robert Kala. Kraj hledá strategického partnera pro obsluhu letiště, s výběrem mu poradí Česká spořitelna a právní kancelář Havel & partners. ČTK to dnes řekly jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) a mluvčí Jihočeského letiště Martina Vodičková.

Jihlava - Radní Vysočiny dnes schválili seznam 25 úseků silnic, které chce kraj opravit díky letošnímu příspěvku od státu. Jde o akce zhruba za 150 milionů korun, o jejichž přípravu se postarají krajští silničáři. Pokud by na ně kraj peníze nakonec nedostal, je připraven zaplatit je ze svých prostředků. Po dnešním zasedání krajské rady to uvedl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

Brno - Lidé, kteří cestují autobusem kolem brněnského autobusového nádraží na Zvonařce, musejí nyní každý den počítat se zpožděním 20 až 30 minut, které stráví v dlouhých kolonách aut. Aktuálně jde o nejkomplikovanější místo ve městě kvůli dlouhodobé rekonstrukci Dornychu a Plotní ulice. Dopravní podnik se snaží linky, u nichž je to možné, odklánět jinými ulicemi podle aktuální situace. Dispečeři krajské dopravy takovou možnost nemají, jelikož autobusy musí zajet na autobusové nádraží, vyplývá z odpovědí mluvčí dopravního podniku Hany Tomaštíkové a ředitele společnosti Kordis JMK Jiřího Horského pro ČTK.

Minsk - Dodávky ropy ropovodem Družba by měly být ke konci příštího týdne, respektive 10. až 11. května, obnoveny na 60 až 65 procent současného ročního průměru. To odpovídá 40 procentům kapacity systému. Běloruské tiskové agentuře Belta to dnes řekl první náměstek ředitele společnosti Gomeltransněfť Družba Andrej Verigo. Firma provozuje ropovod na běloruském území. Plné obnovení provozu si vyžádá nejméně šest měsíců.

New York - Největší americký průmyslový konglomerát General Electric (GE) v letošním prvním čtvrtletí ztrojnásobil zisk meziročně na 954 milionů dolarů (téměř 22 miliard Kč). Přispěly k tomu zejména vyšší tržby letecké, ropné, plynárenské a zdravotnické divize. Akcie společnosti před začátkem obchodování v reakci vykazovaly růst o více než deset procent.

Berlín - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie v dubnu zrychlilo na 2,1 procenta z březnových 1,4 procenta. Vyplývá to z rychlého odhadu, který dnes zveřejnil spolkový statistický úřad. Inflace v největší evropské ekonomice tak překročila cíl Evropské centrální banky (ECB), analytici ale upozorňují, že růst cen může souviset s jednorázovým zdražováním kolem velikonočních svátků.

Stockholm/Praha - Stávka pilotů skandinávských aerolinek SAS vstoupila do pátého dne, dohoda je přitom stále v nedohlednu. Na dnešek bylo zrušeno přes 500 letů, z toho jeden zpáteční mezi Stockholmem a Prahou.

Londýn - Telekomunikační skupina Vodafone objevila bezpečnostní mezery v zařízení, která čínská společnost Huawei dodala v letech 2011 a 2012 její italské součásti. Uvádí se to v dnešní sdělení společností. Největší evropská telekomunikační skupina uvedla, že bezpečnostní chyby našla ve dvou produktech a že oba případy byly rychle vyřešeny.

Datum: 30.04.2019 12:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Optimálním řešením pro stavbu nových bloků v Česku by byly jaderné zdroje menšího výkonu. V projevu na dnešním Evropském jaderném fóru (ENEF) v Praze to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Odborníci upozorňují na to, že ve světě se tato zařízení teprve vyvíjejí, praktická zkušenost s jejich provozem téměř chybí. Babiš dnes uvedl, že je na Česku a Evropské unii, v jaké míře se budou na jejich rozvoji angažovat.

Praha - Česká republika a Slovensko podle slovenského premiéra Petera Pellegriniho zvažují, že by mohly vyřešit společně otázku budoucího hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. Při příležitosti dnešního Evropského jaderného fóra (ENEF) v Praze Pellegrini novinářům řekl, že považuje za neefektivní, aby Česko i Slovensko investovaly miliardy do úložišť samostatně.

Praha - Česká bankovní asociace (ČBA) v aktualizované prognóze dále zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 2,4 procenta z únorových 2,6 procenta. Odhad komplikují prohlubující se nejistoty vnějšího prostředí, zejména hrozba dalšího zpomalování německé ekonomiky. Asociace o tom dnes informovala na tiskové konferenci. Pro příští rok asociace odhaduje růst ekonomiky o 2,3 procenta.

Praha - Zadlužení českých domácností u bank a družstevních záložen se za březen zvýšilo o 8,3 miliardy korun na 1,665 bilionu Kč. Meziročně bylo jejich zadlužení vyšší téměř o 109 miliard korun. Dluhy nefinančních podniků mezi koncem února a března vzrostly o 2,3 miliardy na 1,105 bilionu Kč. V porovnání s loňským březnem stouply o 59,5 miliardy. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka.

Praha - Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) se loni poprvé od roku 2010 dostala do zisku. Po předloňské ztrátě 2,7 miliardy korun skončila v kladných 210 milionech korun. ČTK to dnes sdělila mluvčí společnosti Michaela Lagronová. V následujících letech firma neočekává, že by potřebovala státní dotace, jak tomu bylo v minulosti.

Praha - Produkce masa v Česku po loňském vytrvalém růstu letos v prvním čtvrtletí klesla o 0,1 procenta na 108.674 tun. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Výkup mléka naopak stoupl o 0,6 procenta na zhruba 741,5 milionu litrů.

Praha - Růst cen bytů v Česku by se měl letos zastavit. Loni vzrostly ceny bytů o šest až deset procent, přičemž v některých regionech ke konci roku mírně klesaly. Vyplývá to z průzkumu Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN), jehož výsledky zveřejnila na dnešní konferenci. Objem hypotečních úvěrů se podle respondentů letos nezvýší.

Praha - Podnikání v Česku je stále především mužskou záležitostí. Pouze 15 procent společností vlastní výhradně ženy, dalších 17 procent vlastní ženy spolu s muži. Celkem tak mají majetkový podíl v téměř třetině firem. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.

Čimelice (Písecko) - Firma Siko, největší český prodejce koupelnového vybavení, měla loni konsolidovaný obrat 3,74 miliardy Kč, meziročně o 440 milionů vyšší. Konsolidovaný zisk EBITDA klesl o 12 milionů na 458 milionů korun. Loni skupina investovala 580 milionů do IT, obnovy prodejen, pozemků pro nové prodejny a dostavby centrály. ČTK to dnes řekl generální ředitel firmy Tomáš Vala.

Liberec - V Libereckém kraji hrozí, že bude muset kvůli nedostatku peněz odložit některé plánované opravy silnic třetích tříd. Ohrožená je třeba oprava silnice v Mříčné na Semilsku nebo z Cvikova do Lindavy na Českolipsku. Od státu kraj dostane méně peněz, než s kolika počítal. ČTK to dnes řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Liberecký kraj počítal s tím, že od státu dostane na opravy 163 milionů korun, bude to ale jen zhruba polovina.

Líně (Plzeňsko) - Líně na severním Plzeňsku kompletně revitalizovaly velké bývalé vojenské sídliště, na němž bydlí více než polovina z 2700 obyvatel obce. Obnovu okolí bytových domů, která přišla na 17 milionů korun, podpořila společenství vlastníků bytů, která opravila fasády a střechy. Úprava, která zvýšila zájem mladých o byty, slouží jako vzor pro mnoho obcí z regionu, řekl dnes ČTK starosta Michal Gotthart (Sdružení nezávislých kandidátů Líní a Sulkova).

Litvínov (Mostecko) - Železniční trať z Oldřichova u Duchcova do Litvínova na Mostecku bude plně elektrizovaná. Stavební práce na úseku dlouhém 13,5 kilometru potrvají dva roky a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) za ně zaplatí zhruba 1,1 miliardy korun. S výlukami musí cestující letos počítat od 5. června do 2. prosince.

Hamilton (Bermudy) - Mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), která v České republice vlastní televizi Nova a další televizní stanice, v prvním čtvrtletí zvýšila provozní zisk před odpisy a amortizací (OIBDA) o 7,7 procenta na 38,1 milionu USD (874,7 milionu Kč). Výsledek překonal očekávání analytiků a firma zlepšila výhled na celý rok. V České republice zisk OIBDA ale klesl, a to o 2,8 procenta na 14,95 milionu dolarů.

Teherán - Írán bude ropu dál vyvážet, navzdory tlaku Spojených států, jejichž cílem je snížit export této suroviny z Íránu až na nulu. Prohlásil to dnes íránský prezident Hasan Rúhání. Výpadek íránské ropy na trhu je připravena nahradit Saúdská Arábie, uvedla agentura Reuters.

Brusel - Tempo růstu ekonomiky eurozóny i celé Evropské unie v prvním čtvrtletí zrychlilo ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,2 procentního bodu. Růst hrubého domácího produktu (HDP) eurozóny činil 0,4 procenta, v celé EU pak 0,5 procenta. Vyplývá to z rychlého odhadu, který dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Brusel - Míra nezaměstnanosti v zemích eurozóny v březnu klesla na 7,7 procenta ze 7,8 procenta v únoru, a ocitla se tak nejníže od září 2008. Stejný pokles zaznamenala celá Evropská unie, a to na 6,4 procenta z 6,5 procenta v únoru. Je to nejnižší hodnota od zahájení měření v lednu 2000. Ukazují to sezonně upravené údaje, které dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat. Nejnižší míra nezaměstnanosti je nadále v České republice, kde činí 1,9 procenta.

Amsterodam - Evropský výrobce letecké techniky Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil očištěný provozní zisk na 549 milionů eur (14,1 miliardy Kč) ze 14 milionů eur ve stejném období loni. Přispěl k tomu hlavně vyšší odbyt komerčních letadel, který zastínil odliv hotovosti způsobený předzásobením součástkami. Vyplývá to z údajů, které dnes firma zveřejnila.