• Zveřejněno: 30.04.2019

Datum: 30.04.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Vláda schválila poskytnutí ropy petrochemického holdingu Unipetrol ze státních hmotných rezerv. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Bližší informace k rozhodnutí neposkytla, materiál byl totiž projednáván v utajeném režimu.

New York - Americké akcie v pondělí mírně posílily, indexy S&P 500 a Nasdaq se tak vyšplhaly až na nová rekordní maxima. Náladu na akciovém trhu podpořily mimo jiné příznivé údaje o vývoji spotřebitelských výdajů ve Spojených státech, napsala agentura Reuters.

Beverly Hills (USA) - Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová předpokládá, že Spojené státy a Čína dosáhnou dohody o urovnání svých obchodních sporů, které znepokojují finanční trhy a zastiňují vyhlídky světové ekonomiky. Lagardeová to podle agentury Reuters uvedla na konferenci Milkenova institutu.

Varšava - Polsko se rozhodlo odstoupit od dvou kontraktů na výstavbu silnic uzavřených s italskou společností Salini Impregilo. Oznámilo to podle agentury Reuters polské ředitelství silnic a dálnic GDDKiA. Kontrakty se týkají části dálnice A1 na jihu Polska a části rychlostní silnice S3 na západě země. Italský podnik podle GDDKiA neprovedl dohodnuté práce.

Datum: 29.04.2019 20:01
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Výdajové rámce státního rozpočtu a státních fondů by příští rok měly být 1,598 bilionu korun. V roce 2021 by to mělo být 1,661 bilionu korun a o rok později 1,730 bilionu Kč. Vyplývá to z návrhu Rozpočtové strategie sektoru veřejných institucí, kterou dnes schválila vláda. Na twitteru o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). MF snížilo rámce proti jejich aktualizaci ve Střednědobém výhledu státního rozpočtu České republiky o šest miliard pro rok 2020 i 2021.

Praha - Ministerstvo financí plánuje loňský přebytek státního rozpočtu 2,9 miliardy korun využít na snížení vydaných státních dluhopisů o 1,6 miliardy korun a na zvýšení stavu na účtech státních finančních aktiv o 1,3 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu Státního závěrečného účtu za rok 2018, který dnes schválila vláda. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Schválený rozpočet na loňský rok počítal se schodkem 50 miliard korun.

Praha - Vláda dnes schválila čtyři miliardy korun krajům na opravy silnic druhých a třetích tříd. Dvě miliardy kraje dostanou z rozpočtové rezervy a Státního fondu dopravní infrastruktury. Další dvě miliardy by měly kraje získat z evropských peněz. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Praha - Vláda dnes schválila poskytnutí ropy petrochemického holdingu Unipetrol ze státních hmotných rezerv. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Bližší informace k rozhodnutí neposkytla, materiál byl totiž projednáván v utajeném režimu.

Brno - Jarní sucho v neděli zasáhlo intenzivně už velkou část republiky. Nejvyšším stupněm, tedy extrémním suchem trpělo 30 procent území, dalších 30 procent trpělo o stupeň nižším výjimečným suchem. Kromě oblastí, které se s extrémním suchem potýkají už řadu týdnů, přibyla velká část jižních Čech, západní část Vysočiny, východní část středních Čech či Plzeňsko. Nadále se extrémní sucho rozšiřovalo na Moravě, v Polabí a Poohří. Vyplývá to z mapy zemědělského sucha, kterou dnes zveřejnil portál InterSucho.

Praha - České dráhy loni hospodařily se ziskem téměř 1,2 miliardy korun, o více než 200 milionů korun vyšším než v roce 2017. K výsledku skupiny přispěla především nákladní doprava, která vykázala zisk 663 milionů korun. Osobní přeprava naopak skončila ve ztrátě 230 milionů korun. Dnes o tom informovalo vedení skupiny. Státní dopravce loni přepravil 179 milionů cestujících, nejvíce za deset let. Zisk za loňský rok vykázali i konkurenční dopravci RegioJet a Leo Express.

Praha - České dráhy plánují prodej svých dceřiných společností ČD Cargo a ČD - Telematika státu. Podnik tím chce navýšit své zdroje na plánované investice. Jiné dceřiné firmy chce dopravce naopak posílit. Novinářům to dnes řekl generální ředitel ČD Miroslav Kupec. O transakci kolem ČD - Telematiky už podnik se státem jedná.

Praha - Soud dnes přiznal České televizi (ČT) nárok na omluvu za výroky o jejím hospodaření, které pronesl generální ředitel TV Barrandov ve svém pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa. ČT poukazovala na to, že tvrzení zasáhla do její dobré pověsti. Společnost Barrandov Televizní Studio požadovala zamítnutí žaloby, napadená vyjádření měla podle ní faktický podklad a moderátor chtěl podnítit veřejnou diskusi. Verdikt není pravomocný a Soukup oznámil, že televize podá odvolání.

Praha - Ministerstvo zemědělství chce v novele zákona o potravinách zakázat tzv. dvojí kvalitu pod pokutou až 50 milionů korun. Výrobky se stejným obalem budou muset mít stejné vlastnosti a složení v ČR jako v jiných evropských státech, uvedl dnes na tiskové konferenci ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Chce tak zpřísnit Evropou schválenou směrnici. V ní se uvádí, že se výrobky musí lišit "významně".

Praha - Česká měna dnes nepatrně zpevnila k euru i dolaru a obchodování zakončila na 25,69 Kč/EUR a 23,01 Kč/USD. Na trhu je klid před čtvrtečním zasedáním bankovní rady České národní banky, na kterém se očekává zvýšení úrokových sazeb. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online a vyjádření analytiků.

Praha - Pražská burza dnes výrazně oslabila, index PX odepsal 1,95 procenta na 1070,23 bodu. Dolu ho táhl finanční sektor. Investoři se obávali možného zavedení sektorové daně pro banky, pojišťovny a mobilní operátory. Poté, co premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že s daní nepočítá, začaly tituly své ztráty korigovat. Aktivita na trhu byla vysoká. Celkový objem obchodů přesáhl 1,2 miliardy korun, což je více než dvojnásobek průměru. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Praha - Šéfem komunikačního týmu ministerstva průmyslu a obchodu bude Jan Piskáček (41). V rozhovoru s ČTK to dnes řekl budoucí ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Končící ministryně Marta Nováková (oba za ANO) několikrát označila za svou chybu v čele resortu právě komunikaci a práci tiskového oddělení. Podle Havlíčka tento tým v posledních měsících naprosto selhal, a proto se od základu změní. Jméno nového tiskového mluvčího bude podle Piskáčka oznámeno po jmenování Havlíčka ministrem.

Brusel - Praha měla v loňském roce opět nejnižší míru nezaměstnanosti ze všech regionů Evropské unie, činila 1,3 procenta. Druhou nejnižší pak měl český region Jihozápad. Naopak nejvyšší nezaměstnanost měl zámořský departement Francie Mayotte, kde dosáhla 35,1 procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnil Evropský statistický úřad Eurostat.

New York - Ceny ropy zahájily nový týden bez výraznějších změn. V pátek přitom ukončily téměř týdenní růst poklesem o zhruba tři procenta kvůli požadavku amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zvýšila svoji těžbu, a zmírnila tak dopad sankcí USA vůči Íránu.

New York - Americký dolar se dnes vůči koši předních měn drží v blízkosti nejvyšší úrovně za téměř dva roky. Investoři nyní čekají na nové hospodářské údaje ze Spojených států a dalších zemí i na výsledek zasedání americké centrální banky (Fed).

Moskva/Minsk/Praha - Na hranici s Běloruskem již dnes v poledne místního času (11:00 SELČ) dotekla ropovodem Družba čistá ropa, řekl podle agentury Reuters mluvčí místopředsedy ruské vlády Dmitrije Kozaka. Minulý týden se do ropovodu Družba, kterým teče ropa i do České republiky, dostala ropa znečištěná organickým chloridem, který může poškodit rafinerie. Země napojené na ropovod proto zastavily dovoz ruské ropy.

Dubaj - Počet turistů přijíždějících do hlavního města Srí Lanky Kolomba v reakci na velikonoční teroristické útoky v příštích dvou měsících klesne o 50 procent. Řekl to dnes novinářům na konferenci cestovního ruchu v Dubaji šéf srílanského úřadu pro cestovní ruch Kišu Gomes. Sníží se podle něj i počet turistů v dalších částech země, a to o zhruba 30 procent.

Stockholm - Největší světová služba pro streamování hudby Spotify v prvním čtvrtletí poprvé dosáhla hranice 100 milionů předplatitelů. Firma dnes rovněž oznámila, že snížila čtvrtletní ztrátu, zatímco její tržby výrazně stouply.

Teplice - Severočeská vodárenská společnost (SVS) musela kvůli vstupu České republiky do Evropské unie a dané legislativě investovat zhruba 4,6 miliardy korun. Společnost, kterou vlastní obce a města v Ústeckém a Libereckém kraji, splnila závazky v čištění odpadních vod, nedostala ale přislíbené evropské dotace.

Datum: 29.04.2019 16:04
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Česko má nyní přes přerušení dodávek ruské ropy ropovodem Družba pokryty komerčními subjekty zásoby pohonných hmot na příštích 30 dní. Po dnešním jednání poradní skupiny, ve které jsou zastoupeni všichni velcí hráči na trhu s pohonnými hmotami, to řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Distributoři podle něj mimo jiné navýšili dovoz nafty vlaky ze zahraničí. Poradní skupina také doporučila vládě uvolnit nouzové zásoby ropy pro rafinerii v Litvínově.

Praha - Ministerstvo zemědělství chce v novele zákona o potravinách zakázat tzv. dvojí kvalitu pod pokutou až 50 milionů korun. Výrobky se stejným obalem budou muset mít stejné vlastnosti a složení v ČR jako v jiných evropských státech, uvedl dnes na tiskové konferenci ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Chce tak zpřísnit Evropou schválenou směrnici. V ní se uvádí, že se výrobky musí lišit "významně".

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) sektorové daně pro banky nebo mobilní operátory zavádět nechce, řekl dnes Lidovým novinám (LN). Jeho vyjádření pro Českou televizi, ve kterém o daních mluvil, bylo překroucené, uvedl. Zvláštní daň pro banky prosazuje koaliční sociální demokracie.

Praha - Ze zájemců o možnou stavbu nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany by se podle budoucího ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) neměl dopředu nikdo vylučovat, tedy ani Rusko a Čína. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK. Popřel zároveň informace Deníku N, že by úterní schůzka pracovní skupiny, kde se setká zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl se zástupci tajných služeb, úřadu vlády a několika ministerstev, měla pozice obou zemí v případném tendru zlepšit.

Praha - Hlavní město vybralo variantu rekonstrukce Libeňského mostu, která počítá s posílením, nikoliv náhradou stávající konstrukce. Jde o druhou nejlevnější ze čtyř navržených variant, podle odhadu Kloknerova ústavu ČVUT by měly práce stát zhruba 476,9 milionu a trvat přes dva roky. O variantě dnes rozhodli pražští radní. Zároveň zrušili několik let starou a od roku 2016 přerušenou veřejnou zakázku na původní projekt bourání mostu. Opravy základů a pilířů by měly začít ještě letos, práce na mostovce se zastavením dopravy pak na konci roku 2021.

Praha - Den daňové svobody připadá letos podle výpočtů Liberálního institutu na 28. května, loni to bylo 22. května. Češi tak budou na stát letos pracovat 148 dní. Za meziročním zhoršením je především zpomalení hospodářského růstu, informoval dnes v tiskové zprávě institut. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby jeho příjem připadá státu.

Praha - Soud dnes přiznal České televizi (ČT) nárok na omluvu za výroky o jejím hospodaření, které pronesl generální ředitel TV Barrandov ve svém pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa. ČT poukazovala na to, že tvrzení zasáhla do její dobré pověsti. Společnost Barrandov Televizní Studio žádala zamítnutí žaloby s tím, že napadená vyjádření měla faktický podklad a že moderátor chtěl podnítit veřejnou diskusi. Verdikt není pravomocný. Reakci TV Barrandov ČTK zjišťuje.

Praha - Regionální televize Praha TV získala podíl 30 procent v brněnské televizi TV Brno 1. Se změnami už souhlasila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Uvedli to zástupci Praha TV.

Temelín (Českobudějovicko) - První blok jaderné elektrárny Temelín začal dnes v 15:04 znovu vyrábět elektřinu. Skončila tak plánovaná odstávka kvůli výměně paliva, která začala 1. března. Trvala 59 dní, energetici při ní vyměnili téměř třetinu paliva, také zkontrolovali bezpečnostní systémy a otestovali nový kontejner na použité palivo. Než bude první blok na plném výkonu, udělají ještě energetici testy, až bude reaktor na výkonu 80 procent. Začátek odstávky druhého bloku plánuje elektrárna na druhou polovinu června, také na dva měsíce. ČTK to dnes řekl temelínský mluvčí Marek Sviták.

Brno - Tržby železničního dopravce RegioJet loni rostly o téměř půl miliardy na 1,59 miliardy korun. Zisk před zdaněním činil 102 milionů korun, napsal v tiskové zprávě mluvčí Aleš Ondrůj. Poprvé v zisku byl dopravce v roce 2015, na železnici působí od roku 2011. Předloni byl ve ztrátě. Nyní působí kromě Česka také na Slovensku a v Rakousku. Letos od prosince začne poprvé jezdit na dotovaných spojích v Česku objednávaných státem a Ústeckým krajem. Hospodářské výsledky dnes oznámily i České dráhy, které sice loni hospodařily se ziskem 1,2 miliardy, ale osobní doprava skončila ve ztrátě 230 milionů.

Moskva - Na hranici s Běloruskem již dnes v poledne místního času (11:00 SELČ) dotekla ropovodem Družba čistá ropa, řekl podle agentury Reuters mluvčí místopředsedy ruské vlády Dmitrije Kozaka. Minulý týden se do ropovodu Družba, kterým teče ropa i do České republiky, dostala ropa znečištěná organickým chloridem, který může poškodit rafinerie. Země napojené na ropovod proto zastavily dovoz ruské ropy.

Washington - Spojené státy přehodnotí sdílení informací se zeměmi, které budou v budoucích sítích 5G využívat technologii čínské firmy Huawei. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil přední americký diplomat pro kybernetickou politiku Robert Strayer. Zároveň dodal, že nevidí rozdíl, pokud se zařízení nespolehlivého výrobce použije ve strategických či nestrategických částech sítí. Technologie Huawei mohou podle USA znamenat bezpečnostní riziko a čínská vláda by je mohla využívat ke špionáži. Huawei to odmítá.

Brusel - Evropská komise (EK) přijala návrh vydavatelů platebních karet Visa a Mastercard, že podstatně sníží poplatky, které vybírají od maloobchodníků za platby kartami vydanými spotřebitelům mimo Evropskou unii. Snížení se má v průměru pohybovat kolem 40 procent. Uvádí se to v dnešním sdělení komise.

Stockholm/Praha - Skandinávský letecký přepravce SAS byl kvůli stávce pilotů nucen zrušit na dnešek a na úterý 1213 letů, což se dotkne zhruba 110.000 cestujících. Týká se to všech dnešních spojů mezi Prahou a Oslem, Kodaní a Stockholmem. Všechny byly plánovány na odpolední hodiny. Letiště Václava Havla má mezi zrušenými také úterní zpáteční let mezi Prahou a Stockholmem. Podle webových stánek SAS by se však úterní dopolední let z Osla do Prahy a odpolední z Prahy do Stockholmu měly uskutečnit. SAS však upozorňuje, že situace se ještě může změnit.

Peking/Praha - Státní agentura CzechTrade otevřela nové zahraniční zastoupení v čínském Kantonu. Memorandum o zřízení pobočky bylo podepsáno v neděli při návštěvě prezidenta Miloše Zemana s delegací v Číně, sdělil dnes ČTK CzechTrade. Kromě Kantonu má agentura v Číně pobočky také v Pekingu, Čcheng-tu a Šanghaji.

Datum: 29.04.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - České dráhy loni hospodařily se ziskem téměř 1,2 miliardy korun, o více než 200 milionů korun vyšším než v roce 2017. K výsledku skupiny přispěla především nákladní doprava, která vykázala zisk 663 milionů korun. Osobní přeprava naopak skončila ve ztrátě 230 milionů korun. Dnes o tom informovalo vedení skupiny. Státní dopravce loni přepravil 179 milionů cestujících, nejvíce za deset let.

Brno - Tržby železničního dopravce RegioJet loni mírně rostly na 1,1 miliardy korun. Zisk před zdaněním činil 102 milionů korun, napsal v tiskové zprávě mluvčí Aleš Ondrůj. Poprvé v zisku byl dopravce v roce 2015, na železnici působí od roku 2011. Předloni byl ve ztrátě. Nyní působí kromě Česka také na Slovensku a v Rakousku. Letos od prosince začne poprvé jezdit na dotovaných spojích v Česku objednávaných státem a Ústeckým krajem. Hospodářské výsledky dnes oznámily i České dráhy, které sice loni hospodařily se ziskem 1,2 miliardy, ale osobní doprava skončila ve ztrátě 230 milionů.

Praha - Počet žádostí policie a dalších institucí internetovým firmám o odposlech či informace k datové komunikaci jejich uživatelů se loni meziročně zvýšil o 20 procent. Vyplývá to z odhadu společnosti VSHosting, která provozuje datové centrum Serverpark. Konkrétní počet žádostí firma neuvedla. Nárůst byl nižší než u mobilních operátorů, kde se počet požadavků podle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) zvýšil meziročně o čtvrtinu.

Praha - Vláda dnes projedná poskytnutí ropy petrochemického holdingu Unipetrol ze státních hmotných rezerv. Firma má v současnosti zásoby sirné ruské ropy pro svou rafinerii v Litvínově asi na pět dní. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl budoucí ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Do Česka od pátku ropovodem Družba neteče žádná ropa, evropské státy ji ruské straně odmítly kvůli jejímu znečištění organickým chloridem.

Praha - Zadlužený e-shop s módou Zoot.cz se dohodl s většinou svým věřitelů na reorganizaci, při které se chce očistit od dluhů a připravit se na růst. Provozu e-shopu se situace nedotkne. Firma to dnes sdělila ČTK v tiskové zprávě. Návrh na povolení reorganizace chce podat v nejbližších dnech k Městskému soudu v Praze. Plán počítá se vstupem nového investora, kterým se má stát společnost z investiční skupiny Natland. Dluh e-shopu dosahuje 752 milionů Kč, z toho více než 310 milionů korun připadá na nezajištěné věřitele a téměř 239 milionů na vydané dluhopisy.

Moskva - Ruský plynárenský gigant Gazprom loni zdvojnásobil čistý zisk na 1,46 bilionu rublů (518 miliard Kč). Státní firmě, která k tvorbě hrubého domácího produktu (HDP) Ruska přispívá více než pěti procenty, podle jejího dnešního sdělení pomohl především rekordní prodej suroviny do Evropy.

Teherán - Íránská ekonomika bude letos již druhým rokem slábnout a míra inflace by mohla dosáhnout 40 procent, řekl agentuře Reuters k situaci v zemi trpící stále přísnějšími sankcemi ze strany Spojených států zástupce Mezinárodního měnového fondu (MMF).

New York - Mezinárodní internetový zprostředkovatel turistických pronájmů Airbnb ve spolupráci s newyorskou realitní společností RXR Realty hodlá převést část komerčních nemovitostí v New Yorku na "novou kategorii městského ubytování". Jsou to v podstatě hotelové pokoje rozšířené o obývací pokoj a kuchyň, které lze rezervovat pouze prostřednictvím platformy Airbnb. Projekt znamená dosud největší krok Airbnb do sféry tradičních hotelových služeb, napsal server televize CNBC.

Amsterodam - Nizozemský výrobce elektroniky a lékařské techniky Philips v prvním čtvrtletí zvýšil zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITA) meziročně o šest procent na 364 milionů eur (9,4 miliardy Kč). Firma nicméně kvůli poklesu poptávky nedostála očekávání analytiků ani ziskem, ani růstem tržeb, uvedla dnes agentura Reuters.

Londýn - Největší britská automobilka Jaguar Land Rover (JLR) testuje software, který řidičům těchto osobních automobilů umožní získat kryptoměnu IOTA oplátkou za sdílení dat. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Firma vyvíjí technologii "inteligentní peněženky", která bude řidiče odměňovat za hlášení užitečných dat poskytovatelům navigací a místním orgánům. Šlo by o informace jako například zácpy na silnicích nebo výmoly.

Praha - Negativa z regulatorních opatření EU začínají pro české podnikatele převažovat nad pozitivy členství v unii. Na konferenci nazvané 15 let v EU - příběh české ekonomiky, kterou pořádá Česká podnikatelská reprezentace při EU (CEBRE), to dnes řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Ekonomicky ale bylo podle něj členství ČR v EU přínosné.

Praha - Ceny obědů v Česku za poslední rok stouply o sedm korun. Češi za ně letos v březnu platili v průměru 120,50 Kč. Nejrychleji rostly útraty za obědy v Ostravě, Olomouci a Jihlavě, nadprůměrný růst vykázalo i Ústí nad Labem. Vyplývá to ze zjištění společnosti Edenred, která nabízí stravenky Ticket Restaurant. Nejdražší obědy jsou stále v Praze. Důvodem zdražování je mimo jiné inflace.

Praha - Z Týnce nad Sázavou a Jílového začne do Prahy od středy jezdit 12 nových kloubových autobusů. Jejich nasazení je reakcí na růst počtu cestujících mezi Prahou a Středočeským krajem, uvedly dnes ve společné tiskové zprávě organizace Integrovaná doprava Středočeského kraje (IDSK), Ropid a dopravní společnost Arriva.

České Budějovice - Komunální a lesní techniku poprvé nabídne výstava Hobby od 8. do 12. května na Výstavišti v Českých Budějovicích. Představí se přes 300 vystavovatelů, cílí na zahrádkáře, pěstitele, kutily a chovatele. Novinkou je stavební veletrh, s mobilní laboratoří dorazí i vědci z Biologického centra Akademie věd ČR. Jedním z odborných témat bude sucho v ČR. Hobby loni přilákalo 40.000 lidí. Novinářům to dnes řekli pořadatelé.

Plzeň - V Plzni dnes začala rekonstrukce části Mohylové ulice za 92 milionů korun včetně DPH. Bude uzavřená. Po frekventované krajské silnici druhé třídy si zkracují cestu řidiči mířící od Prahy na Most a Karlovy Vary. Kraj, město a Vodárna Plzeň opraví půlkilometrový úsek od Husova parku k Masarykově ulici a most přes Úslavu na Chrástecké ulici. Stavba, jejíž dokončení je plánováno nejpozději na květen 2020, je rozdělena do tří etap, řekl ČTK mluvčí kraje René Zeithaml.

Olomouc - Přiložit ruku k dílu při výsadbě nového lesa budou moci v sobotu lidé na akci Pojďme zalesnit Jeseníky, kterou na mýtině poblíž obce Rejvíz na Jesenicku připravila společnost Arcibiskupské lesy a statky Olomouc (ALSOL). Návštěvníci vysadí mladé sazenice dřevin a zároveň se dozví informace o stavu okolních lesů decimovaných kůrovcem a suchem, odborníci jim také vysvětlí pravidla nové výsadby. ČTK to dnes sdělil ředitel ALSOL Petr Skočdopole.