• Zveřejněno: 04.05.2019
Datum: 03.05.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Česká měna dnes mírně ztratila vůči euru a stagnovala k dolaru. K 17:00 koruna oslabila k euru oproti předchozímu závěru o tři haléře na 25,72 Kč/EUR. K dolaru sice také oslabila, ale pouze o jeden haléř na 22,99 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Praha - Pražská burza zakončila týden poklesem, index PX dnes oslabil o 0,36 procenta na 1079,63 bodu. Dolů ho dnes stáhly především akcie Erste Bank a také elektrárenské společnosti ČEZ. Aktivita na trhu byla průměrná. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Praha - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily, když index PX klesl o 1,1 procenta na 1080 bodů. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se nejlépe vedlo akciím Stock Spirits. Naopak nejvíce oslabily akcie Moneta Money Bank, které se ovšem obchodovaly bez nároku na dividendu. Výrazné oslabení zaznamenaly také akcie Erste Group. Předcházející týden české akcie klesly o 0,9 procenta.

Spálené Poříčí (Plzeňsko) - Města a obce na trase mezi Plzní a Brdy připravují asi 37 kilometrů dlouhou nadregionální cyklotrasu. Plzeňský kraj ji chápe jako prioritu a dává na ni letos nejvíce dotací. Měla by být hotová příští rok. ČTK to dnes řekl náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek (STAN), který je zároveň místostarostou Spáleného Poříčí. Podle něj už nebudou muset cyklisté jezdit po silnici první třídy na Rožmitál a Příbram.

Praha - Senátní veřejné slyšení o tom, zda Česko potřebuje vodní kanál Dunaj-Odra-Labe, se uskuteční v polovině června. Horní komora rozhodla o termínu dnes, záměr uspořádat ke koridoru slyšení schválila už v březnu. Plán vodního kanálu dlouhodobě podporuje prezident Miloš Zeman, proti jsou naopak ekologové.

Washington/New York - Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v dubnu klesla na 3,6 procenta z březnových 3,8 procenta. Ocitla se tak nejníže za 49 let, oznámilo dnes americké ministerstvo práce. Ekonomika vytvořila 263.000 pracovních míst, zatímco analytici v průzkumu agentury Reuters v průměru předpokládali, že vznikne 185.000 pracovních míst.

Londýn/New York - Americký dolar dnes mírně klesá vůči koši předních světových měn. Obchodníci totiž zaměřili pozornost na některé slabší aspekty celkově příznivé vládní zprávy o dubnovém vývoji trhu práce ve Spojených státech. Euro kolem 17:45 SELČ vykazovalo vůči dolaru nárůst asi o 0,1 procenta na 1,1185 USD.

New York/Londýn - Ceny ropy se dnes zvyšují po výrazném čtvrtečním poklesu, za kterým stály údaje o růstu těžby a zásob ve Spojených státech. Krátce před 19:00 SELČ si cena severomořské ropy Brent připisovala 0,8 procenta na 71,30 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala nárůst o 0,7 procenta na 62,26 dolaru za barel.

Datum: 03.05.2019 16:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Nový ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) dnes odvolal z funkce generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jana Kroupu. Jeho nástupcem jmenoval od 6. května Pavola Kováčika. Kremlík to uvedl na svém twitterovém účtu, informaci potvrdilo ministerstvo dopravy.

Velké Meziříčí (Žďársko) - Dálnice D1 u Velkého Meziříčí bude v noci ze soboty na neděli úplně uzavřená kvůli bourání nadjezdu vedoucího k rozhledně a sjezdovce na Fajtově kopci. Uzavírka bude platit mezi exity na 141. a 146. kilometru. Auta budou v obou směrech jezdit po objízdné trase přes krajskou silnici II/602 od sobotních 19:00 do 9:00 v neděli, uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký.

Olomouc - O 150 milionů korun více než dosud zaplatí hejtmanství ročně Českým drahám za zajištění železniční dopravy v Olomouckém kraji. Roční platba za vlaky tak přijde krajský rozpočet celkem na 650 milionů korun. Vyplývá to z dnes podepsaných smluv mezi hejtmanstvím a Českými drahami, které budou mít regionální železniční dopravu v Olomouckém kraji na starost do roku 2029. V růstu ceny jsou podle hejtmanova náměstka Jana Zahradníčka (ANO) zahrnuty vyšší náklady na železniční dopravu i nasazení 12 modernizovaných vlakových souprav.

Ostrava - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pokračuje v provizorních opravách dálnice D1 (dříve D47) mezi Ostravou a polskými hranicemi. Opravy potrvají do července. Na nejproblematičtějších úsecích je rychlost omezena na 60 kilometrů v hodině. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Hrádek nad Nisou (Liberecko) - Tržby výrobce plenek a hygienických potřeb Drylock Technologies v Hrádku nad Nisou na Liberecku se díky rozšíření výroby loni téměř zdvojnásobily. Firma prodala výrobky za 160 milionů eur (4,115 mld.Kč). Další výrazný růst výroby přitom plánuje Drylock i v letošním roce, kdy by měly tržby dosáhnou 274 milionů eur (sedm mld.Kč). Při dnešním slavnostní otevření nového závodu to novinářům řekl jeho ředitel Leoš Preisler.

Třebíč - Společnost OHL ŽS Brno dnes převzala staveniště mostu a ramp u třebíčské nemocnice. Jak už dřív ukázaly pravidelné prohlídky mostu, jeho nosná konstrukce je v havarijním stavu. Oprava původně naplánovaná na rok 2020 tak musí začít ještě letos. Úplná uzavírka mostu začne 13. května. Auta by po něm mohla znovu jezdit do konce října. Oprava mostu a navazující rampy u třebíčské nemocnice vyjde na více než 100 milionů korun, řekl dnes novinářům Libor Joukl z Krajské správy a údržby silnic Kraje Vysočina.

Luhačovice (Zlínsko) - V květnu a červnu se budou v Luhačovicích na Zlínsku počítat auta, která projedou městem, a to na čtyřech hlavních vjezdech do lázeňského města. Novinářům to dnes řekl starosta Luhačovic Marian Ležák (nez.) Výsledky sčítání se využijí při zadávací studii plánovaného obchvatu města.

Chomutov - Odboráři z hutních závodů Ferromet a Válcoven trub Chomutov, kteří jsou téměř měsíc ve stávkové pohotovosti, navrhnou příští týden vedení společnosti jméno zprostředkovatele. Jednání s vedením firmy nevedlo k dohodě. Odbory ale stále upřednostňují přímé jednání s vedením společnosti. ČTK to dnes řekl předseda odborové organizace Železárny Veselí Stanislav Malušek.

Sychrov (Liberecko) - Zámecký hotel Sychrov zatím nového vlastníka nemá. Společnost Naxos, která majitele při prodeji zastupovala, nabídku stáhla. Prodej ukončila na žádost vlastníka, řekl dnes ČTK Luděk Naglmüller z firmy Naxos. Majitelem čtyřhvězdičkového hotelu je společnost Regal estate ze skupiny SYNER Group (dříve S group). Zda bude prodej pokračovat přímým jednáním se zájemci, není zatím jasné.

Zlín - Zlínská radnice začala budovat cyklostezku ve Výletní ulici a na Tyršově nábřeží v centru města. Hlavní část stavebních prací by měla být hotova do konce letošního roku, úplné dokončení je plánované na červen příštího roku. Náklady jsou asi 47 milionů korun, řekl dnes ČTK mluvčí radnice Zdeněk Dvořák.

Turnov (Semilsko) - Podoba nové knihovny v Turnově v Českém ráji by mohla být známá do konce letošního roku. Město osloví místní projekční firmy a další tři architektonická studia z republiky, která už výstavbu nějaké knihovny navrhovala. Podle starosty Tomáše Hockeho (Nezávislý blok) půjde o uzavřenou soutěž.

Choťovice (Kolínsko) - V Choťovicích na Kolínsku byl dnes poprvé v České republice představen takzvaný robotický nosič nářadí, neboli robot určený pro práci na poli. Komerčně dostupný bude letos v létě, jeho cena se pohybuje řádově v milionech korun, řekli dnes novinářům zástupci výrobce a českého distributora. Měl by nahradit práci, kterou lidé vykonávají za pomoci traktorů.

Mikulášovice (Děčínsko) - Nožířská firma Mikov uvedla na trh tzv. nožičku, nůž s rukojetí ve tvaru dámské nohy. Výrobek kdysi patřil mezi vyhledávané zboží továrny v Mikulášovicích na Děčínsku, která dodává zákazníkům klasickou rybičku. Firma věří, že i nožička si své majitele najde. ČTK o novince dnes informoval mluvčí společnosti Bedřich Jetelina.

Washington/New York - Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v dubnu klesla na 3,6 procenta z březnových 3,8 procenta. Ocitla se tak nejníže za 49 let, oznámilo dnes americké ministerstvo práce. Ekonomika vytvořila 263.000 pracovních míst, zatímco analytici v průzkumu agentury Reuters v průměru předpokládali, že vznikne 185.000 pracovních míst.

Bratislava - Snížení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) na ubytování na Slovensku a zavedení povinných příspěvků větších zaměstnavatelů pracovníkům na jejich rekreaci letos přispěly v zemi ke zvýšení počtu Slováků v ubytovacích zařízeních. Novinářům to dnes řekl státní tajemník (náměstek) ministerstva dopravy Peter Ďurček. Šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko, jehož strana zmíněná opatření prosadila, chce rozšířit povinné poskytování takzvaných rekreačních poukázek plošně na všechny zaměstnavatele.

Rijád - Saúdská Arábie zřejmě v červnu zvýší těžbu ropy, tato ropa však bude určena pro domácí výrobu elektřiny. Nepodpoří tak vývoz, což požadují po zemi Spojené státy. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje. Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy.

Milán (Itálie) - Italsko-americké automobilce Fiat Chrysler Automobiles (FCA) v letošním prvním čtvrtletí klesl zisk téměř o polovinu na 508 milionů eur (13,1 miliardy Kč) z 951 milionů eur před rokem. Na výsledek měly podle dnešního sdělení automobilky negativní dopad změny ve výrobě a úpravy podnikatelské strategie v Evropě.

Datum: 03.05.2019 12:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Česká národní banka zhoršila pro letošní i příští rok odhad vývoje veřejných financí. Nově letos očekává přebytek 0,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP), když v únoru očekávala 1,2 procenta HDP. Pro příští rok odhad zhoršila na 0,2 procenta HDP z předchozích 1,3 procenta HDP. Vyplývá to ze shrnutí Zprávy o inflaci, které dnes banka zveřejnila. Loni skončily veřejné finance v přebytku 0,9 procenta.

Praha - Sektorová daň pro banky by podle vládní ČSSD měla mít podobu odvodu z aktiv. Sazba by vzrůstala progresivně od 0,05 procenta do 0,3 procenta a přinesla by rozpočtu až 14 miliard korun ročně, řekl dnes novinářům předseda sociální demokracie a vicepremiér Jan Hamáček. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek uvedl, že se shodl se zástupci bank na tom, že zavedení daně by mohlo zpomalit českou ekonomiku. Upřednostňuje vytvoření fondu, do kterého by banky přispívaly. Hamáček to nevidí jako systémové řešení.

Praha - Senát chce zrušit zákon, který zakazuje prodej ve velkých obchodech o vybraných svátcích. Svůj návrh na zrušení zákazu prodeje dnes vložil do poslanecké novely, která má z regulace prodejní doby vyjmout velkoobchod. Předloha se tak nyní vrátí do Sněmovny, která o senátním návrhu rozhodne.

Praha - Senát chce zrušit daň z nabytí nemovitých věcí. Svůj návrh dnes vložil do poslanecké novely zákonného opatření Senátu o dani z nabytí, která má osvobodit od daně první prodej bytů v rodinných domech. S pozměňovacím návrhem na zrušení daně přišel senátní hospodářský výbor. Předlohu tak nyní dostane opět Sněmovna, která o senátním návrhu na zrušení daně rozhodne. Na dani z nabytí vybral stát jen loni 13,6 miliardy korun, předloni to bylo 12,5 miliardy.

Krásná Lípa (Děčínsko) - Národní park České Švýcarsko mění strategii boje s kůrovcem. Dosavadní masivní kácení a vznik holých ploch totiž nebylo účinné. Vnitřní část smrkového lesa správci parku nechají napospas kůrovci, kácet se bude jen na okraji parku. Hlavním důvodem změny přístupu je dlouhodobé sucho. ČTK to dnes řekl ředitel parku Pavel Benda.

Praha - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) posunulo termín pro podávání nabídek na auditora nového mýtného systému konsorcia společností CzechToll/SkyToll. Obálky s nabídkami uchazečů bude místo dneška otevírat až 17. května. Předpokládaná cena desetiletého kontraktu je 495 milionů korun. Mýtný systém bude od příštího roku na zhruba 2100 kilometrech dálnic a silnic první třídy.

Mladá Boleslav - Automobilka Škoda Auto investovala v letošním prvním čtvrtletí meziročně o 74,3 procenta více. Peníze šly především na vývoj nových modelů a elektromobilitu. Investice se tak promítly do celkového výsledku firmy, provozní výsledek české automobilky klesl v prvním čtvrtletí o 6,2 procenta na 410 milionů eur (10,5 miliardy Kč). Tržby stouply o 8,2 procenta na 4,9 miliardy eur (125,6 miliardy Kč), uvedla dnes firma v tiskové zprávě.

Praha - Zpomalení růstu ekonomiky, pokračující růst nákladů na zaměstnance a růst cen očekávají v letošním roce finanční ředitelé českých firem. Vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte mezi řediteli. Celkem 56 procent finančních ředitelů očekává letos růst ekonomiky 1,6 až 2,5 procenta. Proti loňskému roku se tak snížil z 31 procent na 22 procent podíl těch, kteří očekávají růst rychlejší.

Praha - Největší tuzemští železniční dopravci České dráhy a RegioJet vypraví na hokejový šampionát na Slovensku speciální vlaky se stovkami míst. Spoje budou jezdit mezi Prahou a Bratislavou. Vedle speciálních linek mohou zájemci využít i pravidelných linek, které směřují také do Košic. V případě velkého zájmu je dopravci mohou posílit o další vozy. ČTK to dnes sdělili zástupci obou firem. Mistrovství světa v ledním hokeji se uskuteční od 10. do 26. května v Bratislavě a Košicích.

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje před nákupem vstupenek na hokejový šampionát na Slovensku přes webové stránky Viagogo.com. Za poslední rok inspekce eviduje víc než 140 podání spotřebitelů, kteří si nejčastěji stěžují na zvýšení ceny vstupného během objednávky a nemožnost stornovat transakci. Stížnosti se týkaly také neplatných vstupenek nebo nevrácení peněz za vstupenku na zrušený koncert. ČOI to oznámila ČTK.

Praha - Hokejové mistrovství světa na Slovensku, které začne za týden v Bratislavě a Košicích, nemá podle bookmakerů vyloženého favorita. Za adepty na titul považují hlavně Rusko, Kanadu a Švédsko s kurzy 3,5:1 až 4,5:1. Česko je s kurzy 14,5:1 až 16:1 na šestém místě. Sázkaři věří nejvíce Švédům, na triumf Čechů jde asi 15 procent sázek. Sázkové kanceláře, které ČTK oslovila, očekávají překonání loňského hokejového rekordu přijatých sázek z MS v Dánsku s 1,3 miliardy korun.

Pardubice - Pardubický kraj v nové soutěži vybral firmu na výstavbu psychiatrického pavilonu v Pardubické nemocnici. Původní výběrové řízení bylo vloni zrušeno mimo jiné kvůli podezření, že existovala dohoda mezi přihlášenými uchazeči. Nejvýhodnější ze sedmi podaných nabídek nyní dosáhla 318 milionů včetně DPH, což je asi o šest milionů více než v první soutěži. Kraj kromě ceny uplatnil také kritérium délky stavby.

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v prodejně řetězce Tesco ve Frýdku-Místku ošizené párky vyrobené v Polsku. Uzené kuřecí párky Morliny Berlinky v balení po 250 gramech a datem spotřeby do 21. dubna obsahovaly méně masa, než výrobce uváděl na obale. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Výrobcem párků je polská společnost Animex Foods Sp.

Praha - Společnost Barrandov Televizní Studio dostala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) pokutu 200.000 korun za tendenční a nevyváženou reportáž v pořadu Moje zprávy z loňského listopadu. Rada to dnes uvedla v tiskové zprávě. Vyjádření Barrandov TS ČTK zjišťuje.

Brusel - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně v dubnu zrychlilo na 1,7 procenta z březnových 1,4 procenta. Vyplývá to z rychlého odhadu, který dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Nejvíce rostly ceny energií, výrazně pak zrychlil růst cen služeb.

Vídeň - Rakouské bankovní skupině Erste Group, která vlastní Českou spořitelnu, stoupl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 12,2 procenta na 377 milionů eur (9,7 miliardy Kč). Výsledky překonaly očekávání díky zájmu o úvěry na hlavních trzích v čele s Rakouskem a Českou republikou. Uvedla to banka v dnešním prohlášení.

Sydney - Australské investiční bance Macquarie Group vzrostl v loňském fiskálním roce zisk meziročně o 16,6 procenta na rekordních 2,98 miliardy australských dolarů (48 miliard Kč). Přispěl k tomu prodej aktiv a vysoký růst v divizi obchodování a investování. Banka, která je aktivní i v České republice, však varovala, že v letošním fiskálním roce očekává mírný pokles zisku.