• Zveřejněno: 03.07.2019

Datum: 03.07.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Los Angeles - Lee Iacocca, charismatický špičkový manažer amerických automobilek a vizionář, který stál za vznikem sportovního vozu Ford Mustang a minivanu Chrysler, zemřel ve věku 94 let. Oznámil to koncern Fiat Chrysler. Iacocca v úterý ve svém domovu v Bel-Air v Kalifornii podlehl komplikacím pramenícím z Parkinsonovy nemoci, řekla Iacoccova dcera Lia deníku The Washington Post.

Paříž - Velké banky v Evropské unii budou muset navýšit do roku 2027 kapitál o 135 miliard eur (3,4 bilionu Kč), aby splnily nová pravidla kapitálové přiměřenosti schválená Basilejským výborem pro dohled nad bankami Basel III. To znamená, že jejich kapitál se bude muset zvýšit nejméně o 24,4 procenta. Vyplývá to z nejnovějšího odhadu Evropského bankovního úřadu (EBA).

Datum: 03.07.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Paříž - Velké banky v Evropské unii budou muset navýšit do roku 2027 kapitál o 135 miliard eur (3,4 bilionu Kč), aby splnily nová pravidla kapitálové přiměřenosti schválená Basilejským výborem pro dohled nad bankami Basel III. To znamená, že jejich kapitál se bude muset zvýšit nejméně o 24,4 procenta. Vyplývá to z nejnovějšího odhadu Evropského bankovního úřadu (EBA).

New York - Akcie ve Spojených státech se v úterý téměř celou seanci pohybovaly kolem svého pondělního závěru. Výkon trhu byl nevýrazný, protože optimismus vyvolaný příměřím v obchodní válce mezi Spojenými státy a Čínou, který pomohl v pondělí k výraznému růstu akciových trhů, se v úterý vytratil poté, co USA pohrozily zavedením cel na zboží z Evropské unie. Nakonec se trhům podařilo uzavřít s mírným ziskem.

Datum: 02.07.2019 20:07
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Letecké dohody mezi Českem a Ruskem jsou zastaralé, oproti provozu s jinými zeměmi navíc poměrně omezující, řekl ČTK odborník na leteckou dopravu Michal Čupa z portálu Planes.cz. Dnešní situace kolem zastavení letů ruských leteckých společností z Prahy může mít podle něj horší dopady na Česko, zejména kvůli ztrátám z turismu. Rusko patří k nevytíženějším destinacím letů z Prahy, v květnu letělo mezi Prahou a Moskvou na pravidelných linkách více než 70.000 cestujících v obou směrech.

Praha - Pražská burza dnes smazala část svých pondělních ztrát. Index PX zpevnil o 0,08 procenta 1040,72 bodu. Nejvíc se dařilo emisím Avastu a telekomunikační společnosti O2. Brzdou výraznějšího růstu indexu byly hlavně bankovní tituly. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Praha - Koruna dnes vůči euru stagnovala na pondělní zavírací hodnotě 25,44 Kč/EUR. Vůči dolaru česká měna oslabila o šest haléřů, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 22,52 Kč/USD. Aktivita na trhu byla nízká.

Praha - Firma TVEL ruské státní společnosti Rosatom bude v Česku zkoumat vlastnosti svého jaderného paliva. Firma uzavřela dohodu o spolupráci s českým Centrem výzkumu Řež, které je dceřinou společností ÚJV Řež, kterou většinově vlastní skupina ČEZ. Rosatom, který patří o zájemce o stavbu nového tuzemského jaderného bloku, o tom dnes informoval ČTK. Palivo TVEL v současnosti využívají obě tuzemské jaderné elektrárny v Dukovanech a Temelíně.

Praha - Studie Kloknerova ústavu ČVUT, na základě které vedení hlavního města rozhodlo o rekonstrukci Libeňského mostu, nebyla odborně oponována. Uvedla to Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT), podle které je Kloknerův ústav špičková instituce v oblasti diagnostiky staveb, ale nemá zkušenosti s projektováním mostů a na nutných diagnostikách opravené konstrukce může v budoucnu profitovat. Komora reagovala na vyjádření náměstka pražského primátora Adama Scheinherra (Praha Sobě), v kterém zpochybnil nezávislost ČKAIT. Náměstek se k tomu dnes nechtěl vyjadřovat. Ředitel Kloknerova ústavu Jiří Kolísko ČTK sdělil, že studie je volně dostupná a odborné diskuzi se ústav nikdy nebránil.

Brno - Brněnské firmě Kentico Software, která se zabývá vývojem softwaru pro zákazníky na celém světě, loni klesl obrat o 52 milionů na 422 milionů, zisk klesl téměř devětkrát na deset milionů korun. Obrat se tak vrátil na úroveň roku 2016, ziskovost je nejnižší za posledních pět let, a to i přes to, že se loni výrazně zvýšil zájem o nový produkt společnosti, jímž je Kentico Cloud. Využívají jej i mnohé velké globální společnosti, uvedl v tiskové zprávě generální ředitel Petr Palas.

Dubí (Teplicko) - Dubská sklárna O-I získala ocenění Obal roku 2019. Zabodovala s výroční lahví pro rum Božkov Republica Exclusive a novou lahví pro Starou Mysliveckou. Lahve ze sklárny v Dubí ocenění obdržely především za inovativní řešení designu a využití příběhu obou značek. Firma výrobu díky modernizaci zvýšila o 1000 tun na 72.000 tun skla za rok. ČTK to řekl mluvčí společnosti Jakub Splavec.

Jihlava - Na dálnici D1 by měla přibýt místa pro odstavení kamionů v případě mimořádných situací. Vzniknout by měla na části nyní uzavřených odpočívek. Ředitelství silnic a dálnic dokončí jejich inventuru v červenci, řekl dnes novinářům v Jihlavě ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) po setkání se zástupci kraje. V zimě by se podle něj na D1 mělo zvýšit nasazení údržbové techniky i informovanost řidičů, v některých úsecích možná nebudou moci kamiony předjíždět.

Hradec Králové - Na hlavní železniční trati z Hradce Králové do Prahy bude od 11. do 22. července výluka v úseku mezi Hradcem Králové, Chlumcem nad Cidlinou a Velkým Osekem. Vlaky a rychlíky budou nahrazeny autobusy. U některých autobusů nebudou zajištěny vlakové přípoje. ČTK o tom dnes informoval Tomáš Fiala z hradeckého centra Českých drah. Důvodem výluky jsou opravy na trati.

Dubaj - Vláda Spojených arabských emirátů stanovila 122 hospodářských aktivit ze 13 sektorů, ve kterých povolí zahraniční vlastnictví ve firmách až do výše 100 procent. Druhá největší ekonomika arabského světa tak chce přilákat investory a podpořit hospodářský růst. Informovaly o tom agentury Bloomberg a Reuters.

Londýn - Ceny ropy dnes odepisují více než dvě procenta. Obavy o zpomalení globální ekonomiky, které by přineslo nižší poptávku, přebily zprávu, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), Rusko a další spojenci prodloužili stávající dohodu o snížení těžby do konce března příštího roku.

New York - Americký dolar dnes mírně oslabuje. Optimismus související se zmírněním obchodního napětí mezi Spojenými státy a Čínou se vytratil a americký prezident Donald Trump nyní zaměřil svoji pozornost na Evropskou unii, které hrozí zavedením cel.

Datum: 02.07.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Česká republika povolila letecké spoje všech ruských aerolinek dočasně do 7. července, Rusko zase do té doby umožní přelety Českých aerolinií (ČSA). O provozu od příštího týdne budou obě země dále jednat, uvedlo dnes ministerstvo dopravy na dotaz ČTK. Česko dnes zrušilo povolení spojům ruského Aeroflotu poté, co Rusko omezilo přelety ČSA přes sibiřskou část ruského území. Rusko patří k dlouhodobě nejvytíženějším leteckým destinacím z Česka.

Moskva/Praha - Ruské letecké společnosti Aeroflot a Ural Airlines (Uralskije avialinii) oznámily, že na základě rozhodnutí českých úřadů omezily počet dnešních letů na linkách do Prahy. Ural Airlines později sdělila, že lety mohla obnovit. České ministerstvo dopravy ČTK informace potvrdilo s tím, že jde o odvetné opatření vůči ruským aerolinkám, které bylo po dnešním jednání dočasně posunuto.

Vídeň - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci se domluvili na prodloužení dohody o snížení těžby ropy o devět měsíců, což znamená do konce března příštího roku. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Dohoda byla původně sjednána pouze na první polovinu letošního roku, její prodloužení ale už v pondělí schválili představitelé kartelu OPEC.

Praha - Investory nových jaderných zdrojů v Česku mají být dceřiné firmy energetické společnosti ČEZ - EDU II pro jadernou elektrárnu Dukovany a ETE II pro jadernou elektrárnu Temelín. Navrhovaný investorský model stavby bude v pondělí schvalovat vláda. Materiál, který má ČTK k dispozici, počítá s tím, že investice by měla být placena skupinou ČEZ - a to jak externím financováním, tak vlastními zdroji. Jako podpora státu budou podle něj uzavřeny smlouvy mezi státem a ČEZ, které umožní zajistit získání úvěru pro stavbu zdroje za výhodných podmínek obdobných tomu, jako by si půjčoval stát.

Praha - Bouřky, které v pondělí odpoledne zasáhly část země, způsobily klientům pojišťoven škody za mnoho desítek milionů korun. Například Agra pojišťovna, která pojišťuje zemědělce, po bouřkách odhaduje pojistné událostí až na 70 milionů Kč. Nejčastější škody na polních plodinách jsou podle ní způsobeny krupobitím.

Praha - České akcie v prvním pololetí stouply podle indexu PX o téměř šest procent, přesto zaostaly za americkými či západoevropskými trhy. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Mezi nejziskovější patřily akcie CME, které přidaly přes polovinu hodnoty. Výraznější pokles zaznamenaly jen akcie PFNonwovens. Loni klesly akcie o devět procent, předloni vzrostly o 17 procent.

Řitka (u Prahy) - Česká pošta od pondělí umožňuje placení kartami VISA a MasterCard na všech zhruba 3200 pobočkách. Dosud to bylo možné jen na 750 poštách. Podle vedení státního podniku se tím pošta přizpůsobuje potřebám zákazníků, kteří jsou zvyklí platit bezhotovostně. Na poskytování finančních služeb dlouhodobě spolupracuje s ČSOB.

Přerov - Rekordní zisk 1,036 miliardy korun vykázala loni přerovská chemička Precheza, jejíž profit ve srovnání s rokem 2017 vzrostl 100 milionů korun. Precheza v roce 2018 díky vysoké poptávce po titanové bělobě, která je jejím klíčovým produktem, zvýšila tržby o 165 milionů korun z 3,5 miliardy v roce 2017 na 3,665 miliardy korun. Loňské tržby byly také nejvyšší v historii firmy. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy Prechezy. Chemička patří do koncernu Agrofert, který předloni premiér Andrej Babiš (ANO) vložil do svěřenského fondu,

Praha - Veterináři nařídili stáhnout mražené obalované kuřecí řízky z Německa od výrobce Mantos International Food, zjistili se v nich úlomky tvrdých plastů. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Kolik jich je v oběhu a kolik se jich prodalo, veterináři neví. Letos a loni byly k dostání v řetězci Iceland. Podle obchodního ředitele řetězce Daniela Nedomy byl výrobek stažen z českých prodejen minulý pátek, v žádné šarži pro český trh se podle něj plast nenašel, ale mateřská společnost Iceland Foods vyhodnotila riziko jako vysoké, a proto rozhodla o zastavení prodeje a likvidaci výrobků.

Praha - Pražský dopravní podnik ve spolupráci s organizací ROPID, která plánuje pražskou hromadnou dopravu, testuje ve třech stanicích metra nový navigační systém. Nové značení navádí cestující ve stanici I. P. Pavlova, Nádraží Holešovice a ode dneška také Náměstí Míru. Organizace ROPID o tom informuje ve svém zpravodaji. Východy z metra jsou značeny podobně jako na dálnici - písmenem E jako exit a číslem. O prázdninách provede dopravní podnik anketu mezi cestujícími na svém webu a sociálních sítích. Na základě vyhodnocení doinstaluje novou navigaci do dalších stanic.

Brno - Pěstitelé meruněk na jižní Moravě už většinou sklízejí. S ohledem na suché a horké počasí různé odrůdy dozrávají současně. Úroda je většinou průměrná, avšak například ve Stošíkovicích či Slupi na Znojemsku jarní mráz úrodě ublížil a bude zde podprůměrná, vyplývá z odpovědí pěstitelů pro ČTK.

Zlín - Zlínská radnice připravila rekonstrukci ulice Díly VI. Práce začnou v pondělí, hotové by měly být do konce letošního roku. Počítá se s přestavbou celé ulice, kostkový povrch nahradí asfaltobeton, podél vozovky bude oboustranně opraven chodník pro pěší a na východní straně povede trasa cyklostezky, uvedl dnes v tiskové zprávě zástupce radnice Lukáš Fabián.

Washington - Spojené státy rozšířily seznam produktů z Evropské unie, na které by mohly uvalit cla kvůli vleklému sporu ohledně subvencování výroby letadel. Dodatečný seznam zboží zveřejněný Úřadem amerického obchodního zmocněnce (USTR) zahrnuje například olivy, italské sýry či skotskou whisky. Týká se produktů, jejichž roční vývoz z EU do USA dosahuje čtyř miliard dolarů (90 miliard Kč). Washington tak krátce po dohodě o obnovení obchodních rozhovorů s Čínou zvyšuje svůj obchodní tlak na EU, upozornila agentura Reuters.

Berlín - Německo uložilo společnosti Facebook pokutu dva miliony eur (51 milionů korun) za to, že zkreslovala informace o nelegálním obsahu na své sociální síti. Podle agentury DPA to dnes oznámil Spolkový justiční úřad (BfJ). Rozhodnutí o pokutě není pravomocné, provozovatel sociální sítě se může odvolat.

Kalná nad Hronom (Slovensko) - Navýšení rozpočtu dostavby slovenské jaderné elektrárny Mochovce o 270 milionů eur (6,9 miliardy korun), jak to letos na jaře ohlásila společnost Slovenské elektrárne (SE), nemusí stačit. Na dotaz ČTK to dnes novinářům řekl Branislav Strýček, generální ředitel SE, které dokončují dva bloky zmíněné elektrárny. Šéfka slovenského úřadu jaderného dozoru Marta Žiaková vyjádřila naději, že se podaří dodržet termín náběhu třetího bloku elektrárny do provozu v únoru příštího roku.

Brusel/Řím - Evropská komise (EK) před případným spuštěním disciplinárního řízení vůči Itálii kvůli porušování fiskálních pravidel Evropské unie projedná ve středu v Bruselu stav italských veřejných financí. Podle unijního zdroje agentury Reuters komise chce, aby Řím blíže vysvětlil svůj rozpočtový plán na příští rok.

"Potřebujeme politický závazek (na rok 2020)," řekl agentuře Reuters nejmenovaný evropský činitel.

Datum: 02.07.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Česká republika povolí letecké spoje všech ruských aerolinek dočasně do 7. července, Rusko zase do té doby umožní přelety Českých aerolinií (ČSA). O provozu od příštího týdne budou obě země dále jednat, uvedlo dnes ministerstvo dopravy na dotaz ČTK. Česko dnes zrušilo povolení spojům ruského Aeroflotu poté, co Rusko omezilo přelety ČSA přes sibiřskou část ruského území. Rusko patří k dlouhodobě nejvytíženějším leteckým destinacím z Česka.

Praha - Na letecké lince mezi Prahou a Moskvou jsou dnes zrušeny tři zpáteční lety Aeroflotu a odlet hodinu po půlnoci do Moskvy. ČTK to řekl mluvčí letiště Roman Pacvoň. U přepážky Aeroflotu na letišti stály dopoledne podle zpravodaje ČTK ve frontě desítky lidí, společnost jim přebookovává zrušené lety. Ruská letecká společnost Aeroflot dnes spolu s Ural Airlines oznámila, že zastavila některé lety na linkách do Prahy kvůli rozhodnutí českých úřadů zrušit jim povolení k letům do Česka. Podle Pacvoně by ale linka Ural Airlines do Jekatěrinburgu měla dnes dopoledne odletět.

Moskva - Ruské letecké společnosti Aeroflot a Ural Airlines (Uralskije avialinii) oznámily, že omezily počet dnešních letů na linkách do Prahy. Důvodem je podle nich rozhodnutí českých úřadů zrušit Aeroflotu povolení k letům do Česka. Podle zdrojů ruských agentur jde o odvetné opatření české strany a problém řeší ministerstva dopravy obou zemí. Ruské ministerstvo obvinilo české úřady, že svým krokem porušily dohodu o leteckém spojení s Ruskem. Ural Airlines později lety do Prahy obnovila.

Praha - Investory nových jaderných zdrojů v Česku mají být dceřiné firmy energetické společnosti ČEZ - EDU II pro jadernou elektrárnu Dukovany a ETE II pro jadernou elektrárnu Temelín. Navrhovaný investorský model stavby bude v pondělí schvalovat vláda. Materiál, který má ČTK k dispozici, počítá s tím, že investice by měla být placena skupinou ČEZ - a to jak externím financováním, tak vlastními zdroji. Jako podpora státu budou podle něj uzavřeny smlouvy mezi státem a ČEZ, které umožní zajistit získání úvěru pro stavbu zdroje za výhodných podmínek obdobných tomu, jako by si půjčoval stát.

Kopřivnice (Novojičínsko) - Kopřivnické automobilce Tatra Trucks klesla loni EBITDA (provozní zisk před odpisy) z 646 milionů korun na minus 69 milionů. Tržby se jí meziročně snížily o 1,9 miliardy na 3,8 miliardy korun. Tatra to dnes sdělila ČTK v tiskové zprávě.

Washington - Spojené státy rozšířily seznam produktů z Evropské unie, na které by mohly uvalit cla kvůli vleklému sporu ohledně subvencování výroby letadel. Dodatečný seznam zboží zveřejněný Úřadem amerického obchodního zmocněnce (USTR) zahrnuje například olivy, italské sýry či skotskou whisky. Týká se produktů, jejichž roční vývoz z EU do USA dosahuje čtyř miliard dolarů (90 miliard Kč).

Berlín - Německé podniky působící v zahraničí jsou ohledně svých vyhlídek na příštích 12 měsíců nejpesimističtější od roku 2015. Za jejich pesimismem stojí zejména důsledky obchodních sporů a protekcionismu. Vyplývá to z výsledků průzkumu Německé průmyslové a obchodní komory (DIHK). Ta nyní předpokládá, že německý export se letos zvýší pouze o procento. V předchozí, podzimní prognóze přitom letošní růst vývozu komora odhadovala na 2,5 procenta.

Moskva - Těžba ropy v Rusku se v červnu zvýšila na 11,15 milionu barelů z květnových 11,11 milionu barelů denně. Ukazují to údaje ruského ministerstva energetiky. Rusko však nadále plnilo mezinárodní dohodu o omezení produkce ropy na více než 100 procent, uvedla dnes agentura Reuters.

Peking - Peking ukončí limity pro zahraniční investory v čínském finančním sektoru už v příštím roce, což je o rok dříve, než se plánovalo. Oznámil to dnes čínský premiér Li Kche-čchiang. Čína bude podle něj také pokračovat v otevírání svého zpracovatelského sektoru, včetně automobilového průmyslu.

Hongkong - Největší světový pivovar Anheuser-Busch InBev hodlá v rámci uvedení své asijsko-tichomořské divize Budweiser Brewing Company APAC na hongkongskou burzu získat až 9,8 miliardy dolarů (zhruba 221 miliard Kč). To by letos ve světě představovalo největší primární veřejnou nabídku akcií (IPO). Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Paříž - Americký internetový prodejce Amazon ve Francii letos vytvoří 1800 stálých pracovních míst. V zemi, která po Británii a Německu představuje jeho třetí největší trh v Evropě a v níž od roku 2010 investoval přes dvě miliardy eur (51 miliard Kč), tak bude mít ke konci letošního roku zhruba 9300 zaměstnanců. Společnost to uvedla ve svém dnešním sdělení.

Praha- Společnost Dun & Bradstreet v první polovině letošního roku snížila rating více zemím než za celý loňský rok. Globální ekonomika slábne a potýká se s řadou problémů, což se letos již také nepříznivě odrazilo na ratingovém hodnocení států, uvedla D&B. Firma svými politickými, ekonomickými a obchodními analýzami, které zpracovává pro 132 zemí světa, upozorňuje na rizika plynoucí z obchodního styku.

Pravy (Pardubicko) - Pardubičtí celníci během kontroly na silnicích zjistili nelegální převoz 1,5 tuny surového tabáku. Únik na spotřební dani dosahuje téměř 3,5 milionu korun. ČTK o tom informoval Tomáš Culek z Celního úřadu pro Pardubický kraj.

Přílohy: