• Zveřejněno: 30.05.2019
Datum: 29.05.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Hradec Králové - Několik tisíc hektarů lesa ohrožuje kůrovcová kalamita v Orlických horách. Situaci, kterou někteří zdejší vlastníci lesů označili za vážnou, ztěžuje kalamita ze zimy, kdy sníh masivně lámal vrcholky stromů. Vyplynulo to z vyjádření některých vlastníků lesů v regionu. Rozloha CHKO Orlické hory činí 204 kilometrů čtverečních, největšími vlastníky jsou Kolowratské lesy, lesy státního podniku Lesy ČR a porosty v majetku Kristiny Colloredo-Mansfeld. V Orlických horách tvoří smrčiny více než 80 procent lesních porostů.

Caracas - Venezuelská ekonomika klesla ve třetím čtvrtletí loňského roku meziročně o 22,5 procenta. Podle agentury Reuters o tom infornovala venezuelská centrální banka, která zveřejnila první hospodářské ukazatele za více než tři roky. Inflace za loňský rok dosáhla v zemi 130.060 procent, uvedla banka. Mezinárodní měnový fond přitom odhadl venezuelskou inflaci o řád výše.

Peking - Čínská společnost Neolix zahájila masovou výrobu samořízených dodávkových vozů, a stala se tak zřejmě první firmou na světě, která dodávky bez řidiče začala vyrábět. Informovala o tom agentura Bloomberg. Firma očekává, že v prvním roce od zahájení výroby dodá až 1000 těchto vozů. Mezi zákazníky Neolixu patří čínské firmy JD.com a Huawei Technologies.

Datum: 29.05.2019 03:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Brno - Na brněnském výstavišti dnes začíná trojice bezpečnostních veletrhů v čele s veletrhem obranné a bezpečnostní techniky IDET. Vystavovat přijede 520 firem z 35 zemí, což je zhruba stejně jako v roce 2017, kdy se veletrhy konaly dosud naposledy.

Praha - Významné světové osobnosti sociálních sítí budou dnes oceněny v soutěži Global Social Awards v pražském Fóru Karlín. Nominovaná je například šestnáctiletá Švédka Greta Thunbergová upozorňující na nutnost řešení klimatických změn. Dále jsou nominovány mimo jiné česká blogerka Anna Šulcová a první modelka s Downovým syndromem Madeline Stuartová z Austrálie. Ceny budou udělovány například za inspiraci, kterou osobnosti přináší, a za jejich dopad na společnost.

Praha/Lausanne - Česko kleslo o čtyři příčky na žebříčku ekonomické konkurenceschopnosti, který sestavuje každý rok švýcarský institut IMD. Zatímco loni byla ČR na 29. místě, letos skončila na 33. pozici. I tak si ale Česká republika vede nejlépe ze států visegrádské čtyřky. Nejkonkurenceschopnější zemí světa je Singapur, následovaný Hongkongem. Nejhůře ze srovnání vyšla Venezuela. V úterý zveřejněné vydání žebříčku IMD zahrnuje 63 ekonomik světa.

Šanghaj/Frankfurt nad Mohanem - Čínská automobilka Aiways hodlá v příštím roce uvést na evropský trh sportovně-užitkový vůz s plně elektrickým pohonem. Informoval o tom list Financial Times (FT) na svých internetových stránkách. Podle listu by to měl být první elektromobil s čínskou značkou nabízený v Evropě.

New York - Americký výrobce rostlinných náhražek masa Beyond Meat bude od příštího roku vyrábět i v Evropě. Firma se ve spolupráci s nizozemským výrobcem masa Zandbergen World's Finest Meat snaží rozšířit svou produkci mimo Spojené státy a podle agentury AP by mohla těžit z růstu poptávky po alternativách masa v evropském regionu. Akcie společnosti, které od jejího vstupu na burzu tento měsíc více než ztrojnásobily svou hodnotu, v reakci na její úterní oznámení přidávají přes devět procent na 86,85 dolaru (více než 2000 Kč) za jednu akcii.

Cupertino (USA) - Americká technologická společnost Apple v úterý po několikaleté přestávce představila novou verzi svého hudebního přehrávače iPod. Sedmou generaci přístroje iPod touch lze ode dneška objednávat na internetových stránkách firmy, model s kapacitou 32 gigabytů stojí 5990 korun.

Datum: 28.05.2019 20:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Obchody Tesco od července zvýší základní tarifní mzdy provozním zaměstnancům o pět až sedm procent. Zaměstnancům distribučního centra mzdy vzrostou v průměru o 6,5 procenta. Společnost Tesco se na tom dohodla se zástupci odborových organizací. ČTK to dnes oznámila firma i Nezávislé odbory Tesco. Výši průměrné mzdy firma nesdělila.

Praha - Česká měna dnes bez impulzů ze světových trhů a nových čísel z ekonomiky k euru oslabila o dva haléře na 25,85 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna proti pondělnímu závěru ztratila šest haléřů na 23,14 Kč/USD. Vyplývá to z informací na serveru Patria Online a vyjádření analytiků.

Praha - Pražská burza dnes po ztrátách většiny hlavních emisí oslabila. Index PX klesl o 0,20 procenta na 1038,16 bodu. Zlevnily i emise bank a energetické firmy ČEZ, s nimiž se obchodovalo v největších objemech. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Pardubice - Opravy historické radnice v Pardubicích budou stát kolem 110 milionů korun. Město přitom v počátcích předpokládalo, že budovu opraví za 60 milionů korun. Kvůli novým nákladům cena ale roste. ČTK to řekl primátorův náměstek Petr Kvaš (ODS).

Praha - K veřejným Wi-Fi sítím se připojuje 94 procent dospělých Čechů. Téměř polovina (49 procent) na nich provádí i citlivé aktivity, jako je například zadávání hesel, internetové bankovnictví nebo posílání intimních fotek. Vyplývá to z letošního průzkumu vzdělávacího projektu Digitální pevnost.

Plzeň - Plzeňský kraj dosáhl v roce 2017 v hrubém domácím produktu (HDP) na obyvatele 82,8 procenta průměru evropské osmadvacítky. Ve standardu kupní síly se tak umístil na pátém místě za Prahou, Jihomoravským, Středočeským a Královéhradeckým krajem. Oproti průměru roku 2012 se ukazatel zvýšil o 8,6 procentního bodu, v porovnání s průměrem ČR byl o 6,8 bodu nižší. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad v Plzni.

Uherský Brod (Uherskohradišťsko) - Česká zbrojovka z Uherského Brodu na Uherskohradišťsku loni investovala více než 400 milionů korun. ČTK to dnes bez podrobností sdělil mluvčí firmy Radek Hauerland. Společnost obchoduje s více než sto zeměmi světa, mezi největší zahraniční odběratele patřily v roce 2018 USA, Jihoafrická republika, Kanada, Francie, Thajsko, Německo, Polsko, Slovensko, Rakousko, Maďarsko, Austrálie a Itálie, uvedl Hauerland.

Praha - Čeští vědci a firmy se zapojí do pětiletého projektu Ecobreed financovaného z evropského programu Horizont 2020 za zhruba 150 milionů korun (5,8 milionu eur). Náklady v ČR budou kolem 12,9 milionu korun (půl milionu eur). Dnes to uvedla řešitelka projektu z Výzkumného ústavu rostlinné výroby Dagmar Janovská. Budou zkoumat mimo jiné metody šlechtění bioosiv, zaměří se na pohanku, brambory, pšenici a sóju. Biozemědělci můžou ve své produkci využívat bioosiva, pokud chtějí použít konvenční osivo, musí požádat Ústřední kontrolní zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) o výjimku.

Praha - Pražská Technická správa komunikací (TSK) zahájí 4. června rekonstrukci frekventované Vídeňské ulice v Praze 4. Uzavřen a opraven bude úsek od ulice K Zeleným domkům po kruhový objezd u obchodního centra v Dobronické ulici. Práce potrvají do září. ČTK to dnes sdělila mluvčí TSK Barbora Lišková. Objízdné trasy povedou po Kunratické spojce nebo přes Jalodvorskou a Libušskou ulici. Autobusy pojedou ulicí K Zeleným domkům nebo přes Zálesí, Štúrovu a Libušskou ulici.

Jihlava - Kraj Vysočina letos nezačne opravovat silniční průtah městem Třešť na Jihlavsku, ačkoliv to měl v plánu. Dvě firmy, které se o zakázku za desítky milionů korun ucházely, předložily příliš vysoké cenové nabídky. Radní kraje dnes rozhodli veřejnou zakázku zrušit. Znovu ji chtějí vypsat na podzim, aby se stavba mohla uskutečnit příští rok. Novinářům to řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

Vraňany (Mělnicko) - Připravovanou stavbu rekreačních přístavišť v Česku zbrzdil možný převod projektů od Ředitelství vodních cest na státní podniky povodí. Definitivně má rozhodnout ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Dokud rozhodnutí nepadne, není možné zahájit tendry na práce. ČTK a Právu to při dnešním zahájení stavby pěti nových mostů na plavebním kanálu Vraňany - Hořín na Mělnicku řekl ředitel Ředitelství vodních cest Lubomír Fojtů.

Liberec - Liberecký kraj chce zachovat provoz meziměstské tramvajové linky 11 z Liberce do Jablonce nad Nisou. V letošním roce na provoz přispěje 18 miliony korun, od příštího roku se příspěvek zvýší na 25 milionů korun. Memorandum o spolufinancování provozu, na němž se dohodli zástupci Libereckého kraje a měst Liberec a Jablonec, dnes bez diskuzí schválili krajští zastupitelé. Už minulý týden mu dali zelenou zastupitelé v Jablonci, v Liberci o něm bude zastupitelstvo jednat ve čtvrtek.

Praha - Koncern Agrofert již zavřel tři ze svých čtyř prémiových Pražských řeznictví. ČTK to dnes sdělil mluvčí koncernu Karel Hanzelka. Projekt podle něj nesplnil očekávání, o dalším osudu provozoven firma jedná. Společnost začala koncept rozvíjet v roce 2016 na pražských Vinohradech, následně otevřela prodejny v Holešovicích, v ulici Na Poříčí a na Ohradě. Nyní zůstává otevřená pouze vinohradská prodejna.

Londýn/New York - Ceny ropy na světových trzích se dnes vyvíjejí smíšeně. Severomořská ropa Brent se vrátila pod hranici 70 dolarů za barel, zatímco americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) mírně zdražuje. Kolem 17:30 SELČ vykazoval Brent pokles o půl procenta na 69,74 dolaru za barel. Ropa WTI si ve stejné době připisovala 0,2 procenta na 58,75 dolaru za barel.

Londýn/New York - Dolar dnes posiluje, přestože se výnos z amerických dluhopisů s delší dobou splatnosti snížil na devatenáctileté minimum. Zájmu o dolar chápanému jako bezpečná měna pomáhá globální obchodní a politické napětí a silný růst důvěry amerických spotřebitelů. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, přidává 0,3 procenta na 97,90 bodu.

Ratiboř (Polsko) - Řeka Odra by podle plánů polského ministerstva námořního hospodářství a vnitrozemské plavby do roku 2030 měla být splavná od přístavu Kędzierzyn-Koźle až po českou hranici. Ministerstvo zpracovává studii proveditelnosti navazující na výsledky české studie týkající se vybudování vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe. Novinářům to dnes řekla zmocněnkyně ministerstva Gabriela Tomiková.

Hongkong - Čína vážně uvažuje o tom, že omezí vývoz vzácných kovů do Spojených států. Uvedl to dnes šéfredaktor čínského státního deníku Global Times Chu Si-ťin. Podle agentury Reuters se již dříve objevily obavy z toho, že Čína využije své pozice dominantního dodavatele vzácných kovů jako zbraně v obchodní válce s USA.

New York - Čínská telekomunikační společnost Huawei si v prvním čtvrtletí před uvalením amerických sankcí udržela pozici dvojky v prodeji smartphonů. V prvních třech měsících roku měla na trhu podíl 15,7 procenta a prodala 58,4 milionu chytrých telefonů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila výzkumná a poradenská firma Gartner.

New York - Bývalá žena šéfa a zakladatele firmy Amazon daruje charitě polovinu svého jmění, jehož hodnota se odhaduje na téměř 37 miliard dolarů (téměř 856 miliard Kč). Píše o tom agentura Reuters a zpravodajský server BBC. MacKenzie Bezosová, která se s Jeffem Bezosem rozvedla letos, tak jde ve šlépějích amerických miliardářů jako jsou Warren Buffett a Bill and Melinda Gatesovi. Ti v rámci kampaně Giving Pledge vyzývají velké boháče, aby se ještě během života vzdali více než poloviny svého majetku.

Datum: 28.05.2019 16:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Nový satelitní mýtný systém je ze dvou třetin hotový. Jeho budoucí provozovatel konsorcium CzechToll/SkyToll v něm využije 49 mýtných bran ze stávajícího systému a dalších 11 nových vybuduje. Používat je bude pro kontrolu výběru mýtného. ČTK to dnes sdělil mluvčí CzechTollu Miroslav Beneš. Firma podle něj do příprav systému dosud investovala několik stovek milionů korun.

Praha - Internetový obchodník Mall Group ve fiskálním roce končícím letos v březnu zvýšil podle předběžných výsledků obrat o 13 procent na 16,2 miliardy korun. Více než 4,6 milionu zákazníků v sedmi zemích uskutečnilo přes sedm milionů objednávek, což je o 16 procent více než rok před tím. Růst umožnilo posílení infrastruktury v podobě Mall Boxů, vlastní doprava nebo navýšení kapacity distribučního centra v Jirnech u Prahy. Mall o tom dnes informoval ČTK.

Praha - Transformované penzijní fondy loni vydělaly klientům v průměru 0,7 procenta, žádný z nich nepřekonal inflaci, která činila 2,1 procenta. O rok dříve tyto fondy při inflaci 2,5 procenta připsaly klientům v průměru výnos 0,6 procenta. Vyplývá to z ankety ČTK mezi penzijními společnostmi. V transformovaných fondech bylo na konci roku 3,47 milionu účastníků.

Praha - Do kosmického inkubátoru Evropské kosmické agentury ESA BIC Prague, který sídlí v ČR, vstoupilo od založení před třemi lety 21 start-upů. ČTK o tom dnes informovala státní agentura CzechInvest. Inkubátor sídlí v Praze, loni byla založena pobočka v Brně.

Brno - Rakouská skupina Kapsch prodává svou firmu Kapsch CarrierCom skupině S&T AG. Transakci posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), protože se týká i české dceřiné společnosti Kapsch CarrierCom. Úřad to uvádí na svých internetových stránkách.

Mladá Boleslav - Modernizovaná Škoda Superb přijde o základní výbavový stupeň Active, ceny dalších provedení ale budou o desítky tisíc Kč nižší, než tomu bylo u předchůdce. Výjimkou je Laurin&Klement, který o 21.000 korun podražil. Základní model bude Ambition s cenou od 689.900 Kč, což je o 35.000 korun méně než dosud. Škoda to dnes oznámila v tiskové zprávě. Vozy modelového roku 2020 se začnou vyrábět letos v červenci.

Zlín - V pětiminutových Zprávičkách na dětském kanálu České televize ČT :D pomáhají vysvětlovat citlivá témata ilustrované reportáže nebo takzvané nástěnky, které problém a jeho souvislosti graficky znázorní. Důležité je používat jazyk, který je dětem srozumitelný, překládat cizí pojmy a dát dětem možnost, aby se mohly k tématům vyjádřit, řekl dnes ČTK dramaturg pořadu Petr Kopecký, který se ve Zlíně účastnil konference Média dětem, média s dětmi. Na zlínském filmovém festivalu pro děti a mládež ji pořádala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Praha - Investiční skupina Krupa Global Investments (KGI) se sídlem v Praze, která patří slovenskému podnikateli Pavolu Krúpovi, koupila podíl ve španělském obchodním řetězci DIA. Dnes o tom informoval web deníku E15 a ČTK potvrdila mluvčí KGI Barbora Hanáková. Cenu mluvčí nesdělila, uvedla pouze, že cena byla nižší, než je současná na trhu.

Brno - Na brněnském mezinárodním veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET se představí řada novinek, například inovovaný dělostřelecký systém DANA M2, v české premiéře pak obrněné taktické vozidlo Gerlach či nejnovější provedení vozu Tatra Tactic 4x4. Novinářům to řekli pořadatelé z Veletrhů Brno. Veletrh začíná ve středu.

Znojmo - Řidiči Znojemské dopravní společnosti - Psota nakonec ve středu stávkovat nebudou. V úterý se totiž odboráři s vedením společnosti dohodli na zvýšení mezd a členská základna dnes domluvené podmínky přijala, řekl ČTK předseda Základní organizace Odborového svazu dopravy Dopravního podniku města Brna Libor Weinstein. Kompromis považuje za poměrně tvrdý pro obě strany. Kolektivní smlouva se má podepisovat v pátek.

Zlín - Zlínský kraj bude pokračovat ve vážení nákladních vozidel na silnici I/50 ve Starém Hrozenkově na Uherskohradišťsku. Novinářům to dnes řekl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Automatická váha zabudovaná do vozovky na bývalém hraničním přechodu se Slovenskem funguje už více než sedm let. Hejtmanství areál celnice získalo v roce 2009 bezplatně od státu.

Vraňany (Mělnicko) - U plavebního kanálu Vraňany - Hořín na Mělnicku dnes začaly práce na stavbě pěti mostů, pod kterými proplují i moderní vysoké lodě. Dosud byla výška omezena na 4,5 metru, po dokončení komplexu staveb a dalších úprav bude v roce 2021 výška pod mosty až sedm metrů. Tři z mostů budou zdvižné a ovládané dálkově z plavební komory Hořín, která je vzdálená téměř devět kilometrů.

Praha - Rekonstrukce severní lávky pražského železničního mostu mezi Podskalím a Smíchovem bude hotova 29. září. Vyplývá to z harmonogramu prací Technické správy komunikací (TSK), která má lávku ve správě. Lávka je ve špatném stavu, opravena bude konstrukce, schodiště i zábradlí. Jižní lávku město už nechalo opravit, uvedena do provozu byla loni v říjnu. Lávky na mostě byly kvůli havarijnímu stavu uzavřeny v prosinci 2017.

New York - Firma zabývající se platebními technologiemi Global Payments koupí konkurenční společnost Total System Services za zhruba 21,5 miliardy USD (497 miliard Kč) formou výměny akcií. Informovaly o tom dnes společnosti. Je to letos již třetí obří transakce v platebním průmyslu, protože firmy se snaží přizpůsobit růstu bezhotovostních plateb, upozornila CNN.

Pchjongjang - Severní Korea má svou první značku whisky, alkoholický nápoj chce společnost Samilpo na trh uvést ještě letos. S odvoláním na čínskou cestovní agenturu Mladý pionýr (YPT) to napsal zpravodajský server BBC. Destilát se bude prodávat v hranatých lahvích podobných skotské whisky Johnnie Walker, která je podle YPT v Severní Koreji známá.

Plymouth (Británie) - Chvěje se a váhá jako batole, které se snaží jíst polévku, aniž by bryndalo - první robot na světě, který sbírá maliny pracuje s rozvahou. Ovoce sklidí "pažemi" a plody opatrně uloží do připraveného košíku. Utržení jednoho plodu mu trvá asi jednu minutu, píše list The Guardian.

Washington - Zájem čínských turistů o cesty do Spojených států loni poprvé po 15 letech klesl. Podle údajů amerického Národního úřadu pro cestování a turistiku (NTTO) se počet čínských návštěvníků v USA snížil o 5,7 procenta na 2,9 milionu. Pokles přitom následoval po deseti letech výrazného růstu.

Paříž - Miliardář Daniel Křetínský je s pozicí menšinového vlastníka francouzského deníku Le Monde zatím spokojen. List s dlouholetou tradicí chce podporovat a do chodu redakce by nezasahoval, i kdyby v budoucnu převzal většinový podíl. Jeden z nejbohatších Čechů to řekl americkému deníku The New York Times (NYT). Nákup části Le Monde popsal také jako možnost podporovat důraznější regulaci Facebooku nebo Googlu.

Amsterodam - V Nizozemsku dnes stávkují pracovníci ve veřejné dopravě. Jejich čtyřiadvacetihodinový protest proti plánované reformě důchodového systému narušil vlakovou, autobusovou a tramvajovou dopravu, způsobil velké dopravní zácpy a vedl i ke zrušení desítek letů na mezinárodním letišti Schiphol u Amsterodamu. Informují o tom zahraniční tiskové agentury.

Datum: 28.05.2019 12:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Expobank CZ loni vykázala zisk po zdanění 201 milionů korun. V roce 2017 měla banka ztrátu 71 milionů Kč. Na výsledku se podílel i prodej podílu v Expobank Srbsko s čistým ziskem 95 milionů korun, informovala dnes banka ČTK. Celkem bankám v Česku loni stoupl podle dat České národní banky čistý zisk meziročně o devět procent na 82,1 miliardy korun.

Praha - Na podporu kultury půjde v příštích třech letech z Fondů Evropského hospodářského prostoru (EHP) a Norska zhruba 870 milionů korun. V částce je zahrnuto spolufinancování ze státního rozpočtu ve výši 15 procent. Celkem bude vyhlášeno šest výzev, které podpoří přibližně stovku projektů. Na tiskové konferenci to dnes uvedli zástupci ministerstva financí, které program zprostředkovává. Jako příklad podpořeného projektu uvedli vybudování památníku obětem romského holokaustu v Letech u Písku.

Praha - Skupina Konica Minolta v ČR loni zvýšila zisk před zdaněním o 17 procent na 174 milionů Kč, obrat stoupl o více než šest procent na 2,34 miliardy Kč. Za růstem stojí rozvoj v segmentu IT služeb a důraz na nové technologie. Ve střednědobém horizontu chce firma v ČR pokračovat v akvizicích. Oznámili to dnes zástupci společnosti na tiskové konferenci.

Praha - Česká národní banka dnes vydala pamětní zlatou minci o nominální hodnotě 5000 korun s motivem hradu Veveří. Ten byl hlavním moravským sídlem knížat, markrabat a králů z rodu Přemyslovců. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Česká národní banka. Vydáno je 2900 mincí v běžném a 6900 ve špičkovém provedení. Výtvarnou podobu mince navrhl Asamat Baltaev.

Praha - Zhruba polovina z více než dvou milionů psů v Česku nemá čip. Uvedli to dnes na tiskové konferenci zástupci Komory veterinárních lékařů ČR. Podle prezidentky komory Radky Vaňousové stojí čip včetně aplikace mezi 300 a 500 korun. Soukromí veterináři podle ní čipování milionu psů za půl rok kapacitně zvládnou, někteří majitelé zejména starších psů ale podle ní čipy odmítají.

Praha - Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) odmítá navrhované zvýšení poplatku z ubytovacích kapacit až na 100 korun za den a osobu. Podle svazu může pětinásobný růst poplatku způsobit odliv turistů, poškození cestovního ruchu a také rychlejší vylidňování venkova kvůli nedostatku pracovních příležitostí. ČTK to dnes sdělila generální ředitelka svazu Irena Vlčková.

Ostrava - Hvězdou koncertu k 90 letům existence ostravského studia Českého rozhlasu (ČRo) bude zpěvačka Marie Rottrová. Koncert se uskuteční 31. října v Multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích. Se zpěvačkou vystoupí i někteří členové její dřívější doprovodné kapely Flamingo. ČTK to řekla mluvčí ČRo Ostrava Zita Šperlínová.

České Budějovice - Firma Viscofan CZ, která vyrábí v Českých Budějovicích umělá střívka pro potravinářský průmysl, dodá v létě na trh vegetariánské střevo. Střevo se vyrábí v Německu, v ČR dokončuje. Skupina Viscofan chce nově dělat i kolagenový prášek jako doplněk stravy a využívat kolagen pro farmaceutické účely. ČTK to řekl jednatel Miloslav Kamiš.

Staré Město (Uherskohradišťsko) - Společnost Colorlak ze Starého Města na Uherskohradišťsku, která je předním tuzemským výrobcem nátěrových hmot, loni vykázala tržby za 625,9 milionu korun. Meziročně je to o 83 milionů korun méně. Zisk firmy přesáhl čtyři miliony korun, byl tak o zhruba 3,7 milionu korun nižší než v roce 2017. Vyplývá to z účetní závěrky a souvisejících dokumentů zveřejněných na webu společnosti.

Zlín - Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) chce na sklonku letošního roku zahájit výstavbu dálnice D55 v úseku mezi Babicemi a Starým Městem na Uherskohradišťsku. Státní příspěvková organizace před několik dny získala stavební povolení, které však ještě nenabylo právní moci. Do druhé poloviny června se proti jeho vydání může někdo odvolat, řekl dnes ČTK ředitel zlínské pobočky ŘSD Karel Chudárek.

Paříž - Prudký pokles kapacity výroby elektřiny z jádra ohrozí plnění klimatických cílů a bezpečnost dodávek elektřiny. Rozvinuté země by proto měly najít způsoby, jak prodloužit životnost svých jaderných reaktorů. Uvedla to dnes Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Jádro je nyní druhým největším zdrojem nízkouhlíkové elektřiny, za vodními elektrárnami. Do roku 2040 mají být vyřazeny z provozu dvě třetiny jaderné kapacity.

Berlín - Optimismus mezi spotřebiteli v Německu mírně ochladl, lidé jsou méně ochotni nakupovat a na budoucnost největší evropské ekonomiky hledí s větší opatrností. Uvedla to dnes společnost GfK, jejíž index nálady na červen klesl na 10,1 z květnových 10,2 bodu. Ocitl se tak nejníže za více než dva roky.

Stockholm - Skandinávské aerolinky SAS ve druhém fiskálním čtvrtletí zdvojnásobily ztrátu před zdaněním na 1,22 miliardy švédských korun (2,9 miliardy Kč) ze 488 milionů SEK před rokem. Hlavní příčinou tohoto nárůstu je stávka pilotů na přelomu dubna a května, která firmu podle odhadu celkově přišla na 650 milionů SEK, z toho 430 milionů za druhý kvartál.

Berlín - Německá průmyslová a obchodní komora (DIHK) dnes zhoršila výhled ekonomického růstu Německa na letošní rok na 0,6 procenta, zatímco dosud růst odhadovala na 0,9 procenta. Upozornila zvláště na zhoršení podnikatelské nálady ve zpracovatelském sektoru kvůli slabé zahraniční poptávce po průmyslovém zboží.

Tokio - Japonská investiční skupina SoftBank Group připravuje druhý investiční fond, který se zaměří na slibné start-upy podnikající v oblasti umělé inteligence. Fond hodlá během dvou až tří let zprovoznit její podnik Deepcore. Hodnota fondu má přesáhnout šest miliard jenů (1,3 miliardy Kč/55 milionů USD). Informovala o tom dnes agentura Bloomberg.

Peking - Zakladatel čínské společnosti Huawei Žen Čeng-fej by protestoval, pokud by se Peking v reakci na sankce uvalené Spojenými státy na jeho podnik rozhodl zavést odvetná opatření vůči americké firmě Apple. Žen to uvedl v rozhovoru s agenturou Bloomberg. Prohlásil rovněž, že žádné kroky čínské vlády proti Applu neočekává.

New York - Mediální společnost Meredith se dohodla na prodeji práv k časopisu Sports Illustrated. Za 110 milionů dolarů (2,5 miliardy Kč) je získá americká zábavní společnost Authentic Brands Group. Dohoda je součástí plánu firmy Meredith prodat tituly firmy Time, které se nehodí k jejím zbývajícím aktivitám, uvedla agentura Bloomberg.

Bratislava - Slovenská vládní investiční agentura SARIO loni přilákala do země nejméně investic od roku 2014. Vyplývá to z výroční zprávy agentury, která kromě jiného komunikuje se zahraničními investory. Agentura uvedla, že se jí podařilo plnit cíle u získávání projektů s vyšší přidanou hodnotou a do regionů s vyšší nezaměstnaností.

Frankfurt - Růst objemu úvěrů domácnostem byl v dubnu v eurozóně nejrychlejší za deset let, tedy od finanční krize. Růst objemu úvěrů firemnímu sektoru pak dosáhl nejvyššího tempa v letošním roce. Uvedla to dnes Evropská centrální banka (ECB). Zatím se tak nenaplňují obavy, že kvůli vyhlídkám dalšího zpomalení růstu ekonomiky banky nechtějí příliš půjčovat.