• Zveřejněno: 29.04.2019

Datum: 29.04.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Pardubice - Od vstupu České republiky do Evropské unie se v Pardubickém kraji výrazně zlepšila likvidace splaškových vod a komunálního odpadu. S pomocí dotací byly vybudovány nebo modernizovány čistírny odpadních vod a rozšířila se kanalizační síť. Mnohé obce si pořídily kompostárny, kontejnery na tříděný odpad a sběrné dvory.

Berlín/Vídeň - Centrální banky Německa a Rakouska v pátek jako poslední v Evropě přestaly vydávat do oběhu bankovky o nominální hodnotě 500 eur (12.852 Kč). Většina centrálních bank eurozóny emisi ukončila už koncem ledna, Německo a Rakousko ale měly kvůli většímu používání této bankovky výjimku. Pětiseteurové bankovky nadále zůstávají platným platidlem.

Varšava - Až pětileté vězení bude v Polsku hrozit podvodníkům, kteří při prodeji vozu falšují údaje o stavu najetých kilometrů. Příslušnou novelu, přijatou oběma komorami parlamentu, podepsal prezident Andrzej Duda, informoval list Dziennik na svém webu. V Česku od loňského října za stáčení tachometru hrozí až půlmilionová pokuta.

Datum: 28.04.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) připustil zavedení sektorové daně pro banky, kterou prosazuje koaliční sociální demokracie. Daň by se měla týkat i pojišťoven a Babiš uvažuje také o zahrnutí mobilních operátorů. Řekl to České televizi (ČT). Babiš přitom v polovině dubna uvedl, že o zdanění bank s ČSSD jednat nebude. Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček přivítal, že premiér změnil názor.

Brno - Brněnská Údolní ulice se dnes v podvečer po roce oprav znovu otevřela tramvajovému provozu, auta tudy projedou od 1. května. Při této příležitosti vypravil dopravní podnik společně s Hvězdárnou a planetáriem Brno nově opravenou tramvaj typu K3 se speciálním vesmírným interiérem i tramvaj typu Vario s hvězdárenským polepem, linka totiž končí u hvězdárny.

Staré Město (Uherskohradišťsko) - Starosta Josef Bazala (KDU-ČSL) dnes v přístavišti ve Starém Městě na Uherskohradišťsku rozměrným kovovým klíčem symbolicky odemkl plavební sezonu na Baťově kanále. Město s majitelem přístaviště spolupracuje dlouhodobě, slavnostní zahájení sezony se v něm uskutečnilo už posedmé, řekl novinářům Bazala. Na první letošní plavby po kanále se dnes vydaly desítky zájemců.

Datum: 28.04.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Ministerstvo financí plánuje loňský přebytek státního rozpočtu 2,9 miliardy korun využít na snížení vydaných státních dluhopisů o 1,6 miliardy korun a na zvýšení stavu na účtech státních finančních aktiv o 1,3 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu Státního závěrečného účtu za rok 2018, který má ČTK k dispozici. Materiál v pondělí projedná vláda. Schválený rozpočet na loňský rok počítal se schodkem 50 miliard korun.

Praha - Podíl volných kanceláří v Praze ke konci března meziročně klesl o 1,9 procentního bodu na 4,3 procenta. V porovnání s koncem loňského roku se snížil o 0,8 procentního bodu. Celkem bylo v Praze 152.600 metrů čtverečních volných kanceláří. Vyplývá to z údajů sdružení realitních poradenských firem Prague Research Forum (PRF), které má ČTK k dispozici.

Břeclav - Představenstvo společnosti Vodovody a kanalizace (Vak) Břeclav v pátek odvolalo z funkce ředitelku společnosti Pavlínu Vlkovou, která ve funkci působila od poloviny roku 2017. Vedením firmy byla dočasně pověřena dosavadní ekonomická náměstkyně Jana Javorská, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí Břeclavi Jana Pelcová.

Stockholm/Praha - Skandinávská letecká společnost SAS ruší kvůli stávce pilotů dalších více než 1200 letů v pondělí a úterý. Omezení se dotkne i některých spojů mezi Prahou a Oslem, Kodaní a Stockholmem, které byly podle webů příslušných letišť rušeny i dnes. Časově neohraničená stávka pilotů dnes vstoupila do třetího dne.

Brusel - Vstup velké skupiny zemí ze středu a východu Evropy do Evropské unie pro ně před 15 lety znamenal významné finanční a ekonomické příležitosti, včetně třeba větší důvěry zahraničních investorů. Zsolt Darvas, analytik bruselského střediska Breugel, ale také upozorňuje, že přes evidentní přínos, kterým pro ně vstup do EU byl, se hospodářství nových členských zemí svým výkonem plně nevyrovnalo ekonomikám původních členů.

Datum: 28.04.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Čistý zisk provozovatele českých plynovodů, skupiny Net4Gas, stoupl loni meziročně o 11,4 procenta na 2,9 miliardy korun. Tržby naopak proti roku 2017 klesly o 0,8 procenta na 7,3 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou společnost zveřejnila na svém webu. Výsledky jsou podle mezinárodních účetních standardů IFRS.

Praha - Bankovní rada České národní banky zřejmě ve čtvrtek 2. května zvýší úrokové sazby. Vyplývá to z odhadů analytiků oslovených ČTK. Podle nich rada zvýší základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na dvě procenta. Důvodem je vývoj inflace a kurzu koruny. Proti růstu naopak hovoří nejistoty ohledně ekonomického vývoje v zahraničí.

Praha - České dráhy (ČD) v pondělí zveřejní hospodářské výsledky za loňský rok. Státnímu dopravci loni vzrostl počet cestujících o téměř 4,5 milionu cestujících na celkových 179,2 milionu pasažérů. Vyšší tržby z jízdného by tak mohly přispět k dalšímu zlepšení hospodaření drah. Dopravce však už v loňském roce avizoval i zvýšené náklady na provoz. Ve vedení společnosti loni nastaly velké změny.

Praha - Počet výrobců v českém automobilovém průmyslu, kterým hrozí neuhrazení pohledávek od odběratelů, se za poslední rok zdvojnásobil. Počet insolvencí v odvětví stoupne až o 30 procent. Vyplývá to z analýzy pojišťovny Atradius, která se zaměřuje na pojištění pohledávek. Riziko neuhrazení pohledávek pro dodavatele zboží a služeb v automobilovém průmyslu Atradius hodnotí jako nejvyšší za posledních deset let, tedy od překonání ekonomické krize.

Praha - Poslanecký návrh na zrychlení a zlevnění vstupu do podnikání vláda před zákonodárci zřejmě nepodpoří. Podle podkladů pro pondělní schůzi se kabinet k předloze postaví záporně, byť její záměr podpoří. Skupina poslanců v čele s Piráty chce, aby si budoucí podnikatelé mohli vyřídit živnostenský list nebo založit společnost s ručením omezeným prostřednictvím internetu za jeden den. Náklady na získání živnostenského listu nebo na vznik firmy by činily 500 korun, poplatek by bylo možné uhradit platební kartou.

Brno - Brněnská ulice Veveří má zůstat kompletně průjezdná od Konečného po Žerotínovo náměstí i po kompletní rekonstrukci, jejíž začátek se plánuje po ukončení stavby velkého městského okruhu na Žabovřeské. Je to požadavek současného vedení Brna i městské části Brna-střed. ČTK to sdělila Anna Dudková z tiskového oddělení brněnského magistrátu a v tiskové zprávě to uvedla mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová. V obou případech se vyměnila po loňských volbách politická reprezentace.

Čtyřkoly (Benešovsko) - Silničáři dnes ráno obnovili provoz na hlavním tahu z Prahy na Tábor u Čtyřkol na Benešovsku. Silnice I/3 byla od sobotního podvečera uzavřena kvůli bourání mostu, objížďka vedla přes Kamenici a dálnici D1. Komunikace byla otevřena podle plánu kolem 07:00, řekl ČTK mluvčí středočeské policie Pavel Truxa.

Olomouc - Nové rodinné domy a byty postupně zaplňují rozlehlý areál bývalého cukrovaru v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku, který dříve patřil francouzsko-britské cukrovarnické skupině Eastern Sugar a po roce 2006 ukončil výrobu. Pozemky pod bývalým cukrovarem, který byl po uzavření srovnán se zemí, před časem koupilo město a postupně je prodává zájemcům o bytovou výstavbu. Zaplněna je zatím zhruba pětina plochy. ČTK to řekl starosta Němčic nad Hanou Jan Vrána.