• Zveřejněno: 29.03.2019

1. Souhrn ekonomických zpráv ČTK 29. března 08:00

Datum: 29.03.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Dopravnímu podniku hlavního města Prahy (DPP) loni klesl zisk zhruba o 400 milionů korun na 1,5 miliardy. Uvedl to dnes deník E15. Generální ředitel podniku Petr Witowski deníku řekl, že je potřeba snížit náklady například zrušením zdvojených spojů nebo snížením nadbytečné kapacity spojů. Loňské provozní náklady DPP činí podle předchozích informací asi 15,4 miliardy. Provoz podniku dotuje město.

Praha - Přes 5,5 milionu Čechů by mohlo brzy získat univerzální "digitální občanku", která jim zpřístupní možnost elektronické komunikace s úřady i soukromými společnostmi. ČTK to dnes sdělila Česká bankovní asociace. Ta připravuje projekt, který by měl umožnit využívání bankovní identity nejen k přihlašování do internetového bankovnictví, ale nově i pro plošné prokazování totožnosti lidí v digitálním světě. Služba bude zdarma pro občany i úřady.

Hongkong - Čínský výrobce telekomunikačních zařízení Huawei Technologies loni zvýšil čistý zisk o 25 procent na 59,3 miliardy jüanů (asi 202,6 miliardy Kč) díky dobrému výkonu na domácím trhu a rozmachu obchodu s chytrými telefony. Tržby vzrostly o 19,5 procenta na 721,2 miliardy jüanů (asi 2,46 bilionu Kč).

 

2. Souhrn ekonomických zpráv ČTK 29. března 03:00

Datum: 29.03.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Č. Budějovice - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes slavnostně zahájí stavbu úseku dálnice D3 Hodějovice-Třebonín. Úsek dlouhý 12,5 kilometru bude součástí obchvatu Českých Budějovic. Cena s DPH je sedm miliard Kč, stavět bude italsko-slovenské sdružení firem Salini Impregilo a Doprastav. Stavba by měla být hotova v létě 2022.

New York - Akcie na americké burze ve čtvrtek posílily zhruba o třetinu procenta za podpory optimismu ohledně jednání Spojených států a Číny o vzájemném obchodu. Růst ale zbrzdila nepříznivá data o vývoji americké ekonomiky a obavy ze zpomalování hospodářského růstu USA.

Moskva - Ruský producent niklu a palladia Norilsk Nickel investuje v příštích čtyřech letech do dvou velkých projektů v Rusku 90 miliard rublů (32 miliard Kč). Cílem investice je zvýšit produkci kvůli očekávanému růstu poptávky od výrobců elektrických vozů. Vyplývá to ze čtvrtečního prohlášení firmy.

Moskva - Ruský úřad dohlížející na internet pohrozil zablokováním přístupu k virtuálním soukromým sítím (VPN), díky kterým ruští uživatelé mohou mít přístup i k internetovým stránkám, které Moskva zablokovala či zakázala. Za pomoci VPN mohli také obcházet zákaz populární mobilní aplikace Telegram, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters.

 

3. Souhrn ekonomických zpráv ČTK 28. března 20:00

Datum: 28.03.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - České aerolinie (ČSA) propustí 40 až 60 zaměstnanců, hlavně palubních průvodčích. ČTK to dnes řekla Vladimíra Dufková, mluvčí firmy Smartwings, která je většinovým vlastníkem ČSA. Na informaci upozornily server Zdopravy.cz a Česká televize. ČSA zrušily v lednu několik pravidelných linek. Firma dříve oznámila, že kvůli omezování letových kapacit sníží počet zaměstnanců asi o 100. Nabídla jim přechod pod Smartwings, ale někteří to nevyužili. ČSA měly podle poslední výroční zprávy ke konci roku 2017 zaměstnanců 719, z toho 273 letušek a stevardů.

Trutnov - Letošní vývoz zboží z Česka do zahraničí by mohl klesnout až o desetinu na úroveň čtyř bilionů korun z loňských rekordních 4,38 bilionu Kč. Důvody poklesu exportu jsou především slábnoucí růst německé ekonomiky a nejistota v automobilovém průmyslu. Velkými riziky jsou brexit a možné uvalení cel na evropská auta dovážená do USA. ČTK to na dnešním Exportním fóru v Trutnově řekl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Praha - Společnost Penta Real Estate prodala soubor pěti kancelářských budov z komplexu Waltrovka v pražských Jinonicích jihokorejské firmě Hanwha Investment & Securities. ČTK to řekl mluvčí Penty Ivo Mravinac. Cenu účastníci transakce neuvedli, podle informací ČTK by mělo jít o více než 250 milionů eur, tedy asi 6,3 miliardy Kč. Po prodeji Florentina jde o druhý největší realitní kontrakt Penty a největší realitní obchod letošního roku v ČR.

Praha - Pražská burza dnes oslabila. Index PX klesl o 0,40 procenta na 1072,63 bodu. Za oslabením stály hlavně akcie energetické firmy ČEZ, bankovní skupiny Erste a Komerční banky. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Praha - Koruna na dnešní rozhodnutí rady České národní banky nezvýšit úrokové sazby téměř nereagovala. Vůči euru oslabila proti středečnímu závěru o haléř na 25,80 Kč/EUR. K dolaru pak česká měna klesla o pět haléřů, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 22,98 Kč/USD.

Praha - V Česku by mělo vzniknout dalších 125 dobíjecích stanic pro elektromobily. Stát na jejich výstavbu poskytne zájemcům až 130 milionů korun z evropských fondů. Stanice by měly být hotovy nejpozději do poloviny roku 2022. Dnes o tom informovalo ministerstvo dopravy. V současné době je v Česku přes 400 dobíjecích stanic.

Praha - Rybáři dostanou náhrady za škody, které jim na rybách způsobili kormoráni. Umožní to poslanecká novela o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK o tom informoval jeho mluvčí.

Katovice (Strakonicko) - Starostové měst a obcí, jež jsou na silnici I/22 na trase Klatovy - Horažďovice - Strakonice - Vodňany, dnes podepsali prohlášení, aby stát na trase silnice I/20 nezpoplatňoval úsek silnice E49. Jinak podle starostů hrozí, že kamiony budou jezdit po silnici I/22, stoupne riziko nehod a zhorší se životní prostředí. ČTK to dnes řekl poslanec Lukáš Kolářík (Piráti), který hodlá ve věci interpelovat premiéra Andreje Babiše (ANO).

Ženeva - Spojené státy ignorovaly požadavek na zrušení daňové úlevy pro Boeing ve státě Washington, kde má podnik výrobní závod. Boeing tak nadále dostává nelegální dotace. Uvedl to dnes odvolací orgán Světové obchodní organizace. Daňová úleva je součástí vleklého sporu mezi Evropskou unií a Spojenými státy ohledně subvencování výroby letadel. EU nyní může požádat o odvetná opatření.

Berlín - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu EU v březnu zpomalilo na 1,4 procenta z únorových 1,7 procenta. Přispěly k tomu hlavně potraviny a služby. Vyplývá to z prvního rychlého odhadu, který dnes zveřejnil spolkový statistický úřad. Inflace v největší evropské ekonomice zůstává již čtvrtý měsíc za sebou pod cílem Evropské centrální banky a dále se mu vzdaluje.

Frankfurt n. Mohanem - Německý výrobce automobilových komponentů ZF Friedrichshafen se dohodl na převzetí amerického konkurenta Wabco za více než sedm miliard dolarů (160,5 miliardy Kč). Uvádí to dnešní prohlášení obou firem. Cílem akvizice je posílit rozvoj v oblasti bezpečnostních technologií, na níž je americká firma zaměřena.

New York - Americký dolar navzdory slabším údajům o vývoji hrubého domácího produktu v USA posiluje. Dolar podporují oznámení předních světových centrálních bank z poslední doby, které se stále častěji začínají přiklánět k dalšímu uvolňování měnové politiky.

Londýn/New York - Ceny ropy dnes klesly zhruba o 0,6 procenta. Trh poznamenala jednak nejistota kolem dohody Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců o omezování těžby, ale také apel prezidenta USA Donalda Trumpa na OPEC požadující zvýšení produkce v zájmu nižších cen.

 

4. Souhrn ekonomických zpráv ČTK 28. března 16:00

Datum: 28.03.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Bankovní rada České národní banky dnes ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 1,75 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová.

Praha - Pro dnešní rozhodnutí bankovní rady ČNB ponechat úrokové sazby beze změny hlasovalo pět ze sedmi členů rady. Dva členové hlasovali pro zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu. Na tiskové konferenci po jednání rady to uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok. Rada tak dnes úrokové sazby nezměnila. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, zůstává na 1,75 procenta.

Praha - Obchodní dům Kotva v Praze čeká zhruba roční rekonstrukce, začít má příští rok. Hodnota oprav se bude pohybovat v řádu miliard korun. Po dobu rekonstrukce bude obchodní dům uzavřen. ČTK to dnes sdělil ředitel OD Kotva Marek Vavřina. Jde o největší projekt developera Pražská správa nemovitostí (PSN), který obchodní dům vlastní. Podle Vavřiny má k rekonstrukci povolení od původních architektů. Budovu loni ministerstvo kultury prohlásilo za kulturní památku.

Praha - Česká národní banka loni vykázala zisk 1,79 miliardy korun. O rok dříve banka vykázala ztrátu 249,3 miliardy korun. Vyplývá to z Roční zprávy o výsledku hospodaření, kterou dnes ČNB zveřejnila. Do hospodaření se podle ČNB pozitivně promítlo oslabení kurzu koruny, vyvolané zejména vývojem na zahraničních finančních trzích. V opačném směru působilo zvyšování úrokových úrokových sazeb.

Praha - Guvernér České národní banky Jiří Rusnok si loni ve své funkci vydělal 3,96 milionu korun čistého. V hrubém vyjádření činila jeho mzda 5,52 milionu korun. Nejméně peněz si loni v bankovní radě ČNB vydělali Tomáš Holub a Aleš Michl, kteří se členy rady stali loni v prosinci. Vyplývá to z Roční zprávy o výsledku hospodaření ČNB za rok 2018, kterou dnes banka zveřejnila.

Praha - Pražská Technická správa komunikací (TSK) uskuteční v dubnu diagnostiku na Barrandovském mostě. Práce začnou 1. dubna a jsou součástí připravované projektové dokumentace celkové rekonstrukce mostu. ČTK to sdělila mluvčí TSK Barbora Lišková. Barrandovský most, který je součástí Městského okruhu, je dlouhodobě ve špatném stavu. Denně po něm projede na 140.000 aut. Praha zkoumá stav i dalších mostů.

Ostrava - Krajský soud v Ostravě schválil reorganizační plán společnosti Vítkovice Heavy Machinery (VHM). Vyplývá to z rozhodnutí, které bylo dnes zveřejněno v insolvenčním resjstříku. Firmu tak definitivně může převzít nový investor, společnost SPV VTK zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada, která podnik postupně přebírá už téměř rok.

Karlovy Vary - Karlovarský kraj vyhlásí poslední, třetí vlnu dotací na výměnu kotlů jako první z krajů 1. dubna, příjem žádostí začne 1. července. V kraji se ve třetí vlně rozdělí 66,5 milionu korun z celkových 3,1 miliardy. Lidé v Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji si na výměnu kotle budou nově moci bezúročně půjčit od obcí, kterým peníze na půjčky poskytne ministerstvo životního prostředí, řekl dnes novinářům ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Jihlava - Větším průmyslovým firmám na Vysočině loni klesly tržby o jedno procento na 156,6 miliardy korun. Mezi kraji v ČR se tyto tržby v meziročním porovnání kromě Vysočiny snížily už jen v Praze. Podniky na Vysočině minulý rok zvýšily mzdy o 7,1 procenta a pracovníkům v průměru vyplácely 32.332 korun hrubého měsíčně. Průměrná mzda v Česku byla v těchto firmách vyšší o 2200 korun. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytla jihlavská správa Českého statistického úřadu.

České Budějovice - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začne stavět část obchvatu Českých Budějovic, úsek dálnice D3 Úsilné - Hodějovice, v polovině dubna. ŘSD dnes podepsalo smlouvu se sdružením Hochtief, Colas, M-Silnice. Úsek bude dlouhý 7,2 kilometru, stát bude 5,28 miliardy Kč. Některé přípravné práce již ŘSD udělalo. ČTK to řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Zlín - Městem pro byznys 2018 ve Zlínském kraji se stal Zlín. Krajské město tak obhájilo vítězství z předchozího ročníku srovnávacího výzkumu, který hodnotí podnikatelské prostředí. Na druhém místě skončil Rožnov pod Radhoštěm na Vsetínsku, třetí bylo Uherské Hradiště. Krajské výsledky byly vyhlášeny dnes ve zlínském kongresovém centru.

Prostějov - Zhruba 50 milionů korun bude stát plánovaná regenerace sídliště Moravská v Prostějově. Projekt už projednala městská rada a ještě ho musí chválit zastupitelstvo. Úpravy sídliště budou zřejmě rozděleny do čtyř etap. ČTK to sdělil prostějovský primátor František Jura (ANO).

Washington - Tempo růstu ekonomiky Spojených států ve čtvrtém čtvrtletí výrazně zpomalilo na 2,2 procenta ze 3,4 procenta ve třetím kvartálu. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu. Opravilo tak svůj odhad z konce února, podle kterého růst ve čtvrtém čtvrtletí dosáhl 2,6 procenta.

Stockholm - Swedbank podezřelá z praní špinavých peněz v baltských zemích propustila ředitelku Birgitte Bonnesenovou. Hodinu před dnešním zasedáním valné hromady společnosti to oznámila dozorčí rada této banky, která patří ve Švédsku mezi největší. Její šéfka je již druhou hlavou severského finančního sektoru, která skandálu padla za oběť.

Brusel - Ekonomická nálada v eurozóně v březnu podeváté za sebou klesla. Dostala se tak na nejnižší úroveň od října 2016. Vyplývá to z dnešních údajů Evropské komise. Index ekonomické nálady se snížil na 105,5 bodu z únorových 106,2 bodu. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali o něco mírnější pokles, a to na 105,9 bodu.

Londýn - Británie podrobila čínskou společnost Huawei Technologies kritice kvůli neschopnosti vyřešit dříve zjištěné bezpečnostní nedostatky v jejích zařízeních pro mobilní sítě. Výbor, který má na starosti prověření zařízení Huawei v Británii, v dnešní zprávě rovněž uvedl, že odhalil další významné technické problémy vedoucí k novým rizikům v britských komunikačních sítích.

Vídeň - Rakousko v loňském roce vykázalo první přebytek rozpočtu od roku 1974. Především díky výraznému zvýšení daňových příjmů se rozpočet vyhoupl do aktiva ve výši 426 milionů eur (10,98 miliardy Kč) ze schodku 2,8 miliardy eur v roce 2017. Oznámil to dnes tamní statistický úřad.

 

5. Souhrn ekonomických zpráv ČTK 28. března 12:00

Datum: 28.03.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Pohonné hmoty dál zdražují. Cena benzinu za týden stoupla o 18 haléřů na 30,93 Kč/l. Natural 95 tak vyjde řidiče stejně jako v půlce ledna a o 60 haléřů dráž než v půlce února. Nafta od minulé středy podražila o dva haléře na 31,49 Kč/l a je u pump nadále dražší než benzin. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Paliva zdražují od poloviny února, předtím čtvrt roku vytrvale zlevňovala.

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) chce svůj návrh stavebního zákona se zapracovanými připomínkami předložit k projednání vládě v polovině dubna. Na dnešní konferenci Sdružení pro architekturu a rozvoj to řekla náměstkyně ministryně Marcela Pavlová. K návrhu přišlo přes 1600 připomínek. Podle hlavního města by například mohla být problematická tzv. fikce rozhodnutí, kdy by po uplynutí lhůty povolení nevydával úředník, ale generoval by ho automaticky počítač. Zákon by měl začít platit v roce 2021.

Znojmo - Český výrobce netkaných textilií PFNonwovens s továrnami ve Znojmě a Bučovicích loni zvýšil výnosy o 5,1 procenta na 6,48 miliardy korun. Čistý zisk se zvýšil téměř čtyřnásobně na 815 milionů korun díky kombinaci několika faktorů. Firma pokračuje také ve výstavbě závodu v Jižní Africe a v přípravě provozu nové linky ve Znojmě, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Jan Židek.

Praha - Internetová jednička Seznam.cz dnes odpoledne spustí testovací verzi nového videoportálu pod názvem Televizeseznam.cz. Ten bude nabízet videa ze všech služeb Seznamu, tedy Televize Seznam, Seznam Zprávy, Stream.cz, Proženy.cz, Garáž.cz a také webů Novinky.cz, Super.cz a Sport.cz. Kromě vlastní tvorby na něm najdou diváci i videa partnerských vydavatelů, kteří za to získají podíl na reklamě. Větší prostor dostane videoobsah i na domovské stránce Seznam.cz. Firma to uvedla v tiskové zprávě.

Praha - Ruská letecká společnost Rossiya Airlines navýší během letního letového řádu počet spojení na lince mezi Prahou a Petrohradem. V období od 24. května do 29. září přidá k dosavadnímu dennímu spojení další tři lety týdně, konkrétně ve středu, v pátek a v neděli ve večerních hodinách. Dnes o tom informovalo Letiště Praha. Rusko patří k nejvytíženějším destinacím letiště.

Praha - Každý pracovní den jde v Česku na oběd 70 procent zaměstnanců, o 14 procentních bodů více než před zhruba desetiletím, ukázal mezinárodní průzkum stravovacích návyků, který iniciovala firma Edenred ve spolupráci s EU. Výsledky dnes představila na tiskové konferenci. Stále je ale tento podíl jeden z nejmenších ve sledovaných evropských státech. Na více než trojnásobek se za poslední desetiletí zvýšil podíl lidí, kteří jedí ve firemních relaxačních místnostech, nyní je jich zhruba třetina. Lidé se také snaží stravovat zdravěji. V průzkumu odpovídalo loni v ČR 1105 respondentů, v zemích EU dohromady 25.428 lidí.

Praha - Praha 15 vypíše výběrové řízení na prodej pozemků s objekty bývalého vodojemu u ulice V Chotejně v průmyslové oblasti v Hostivaři za 28,4 milionu korun. Podmínky řízení schválili zastupitelé městské části na svém středečním zasedání. Opoziční hnutí Patnáctka náš domov (15ND) návrh kritizovala kvůli netransparentnosti a nízké ceně. Prodejem pozemků se zabývali zastupitelé městské části již loni v listopadu na mimořádném zasedání.

Plzeň - Plzeňský Doosan Škoda Power dodá do varšavské elektrárny turbosoustrojí o výkonu 155 MW. Zařízení zvýší současný výkon elektrárny o 80 procent. Kromě turbíny dodá koncern Doosan do Varšavy také generátor a veškeré související zařízení pro provoz nového paroplynového cyklu. ČTK to dnes řekl mediální zástupce Doosanu Ondřej Činčura. Hodnotu zakázky firma nezveřejnila. Nový zdroj bude uvedený do provozu příští rok.

Brno - Klub českých turistů (KČT) na jižní Moravě na rozdíl od kolegů v jiných krajích nemá letos problémy s obnovou značení po kůrovcové těžbě. Podle sekretáře a bývalého dlouholetého vedoucího značkařů na jižní Moravě Milana Pernici nejsou v žádném z okresů hlášené plošné těžby, kvůli nimž by mizely celé části tras, řekl ČTK.

Praha - Spotřeba pěnového polystyrenu (EPS) v Česku loni meziročně vzrostla o 1,5 procenta na 61.000 tun. Je to čtvrtá nejvyšší hodnota od roku 2000. V porovnání s rekordním rokem 2015 byla loni spotřeba EPS o 1,8 procenta nižší. ČTK o tom dnes informovalo Sdružení EPS ČR. Na výsledku se podle něj projevil hlavně růst českého stavebnictví.

Olomouc - Základní stavební výroba v Olomouckém kraji se loni především díky výstavbě bytů a nebytových prostor meziročně zvýšila o 81,4 procenta na 6,025 miliardy korun. Tempo růstu stavební výroby bylo nejvyšší v České republice, jejíž celková stavební produkce se zvýšila o 14,7 procenta na 164,7 miliardy korun. ČTK dnes informaci získala z předběžných údajů Českého statistického úřadu.

Londýn - Evropský úřad pro cenné papíry a trhy (ESMA) vyměřil ratingové agentuře Fitch rekordní pokutu 5,13 milionu eur (zhruba 132 milionů Kč) za porušení pravidel, která mají zabránit střetu zájmů. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Frankfurt/Chang-čou - Německý automobilový koncern Daimler se dohodl s čínskou automobilkou Geely na založení společného podniku, který bude mít na starosti další rozvoj jeho značky malých vozů Smart. Oznámila to dnes firma.

Londýn - Výroba automobilů v Británii se v únoru meziročně propadla o 15 procent na 123.203 vozů kvůli slabší poptávce na klíčových trzích v Evropě a Asii. Pokles tak zaznamenala už devátý měsíc za sebou. Oznámil to dnes britský Svaz výrobců a prodejců automobilů (SMMT). Zároveň znovu varoval před negativními dopady případného odchodu Británie z Evropské unie bez dohody.

New York - Provozovatel alternativní taxislužby Lyft zvýšil před svým vstupem na burzu v New Yorku díky zájmu investorů nabídkovou cenu svých akcií na rozmezí 70 až 72 dolarů z původně plánovaných 62 až 68 USD. Jeho tržní hodnota by se tak blížila téměř 25 miliardám dolarů (zhruba 572 miliard Kč), píší světové agentury. Vstup Lyftu na burzu by se mohl stát největší technologickou nabídkou od primární veřejné nabídky akcií (IPO) čínského internetového prodejce Alibaba v roce 2014.

Peking - Čína chce příští rok snížit dovoz pevného odpadu na nulu, a zmírnit tak tamní znečištění. S odvoláním na vysokého úředníka čínského ministerstva životního prostředí to dnes napsala agentura Reuters. Peking, který od osmdesátých let přebíral stovky milionů tun papíru, plastů a elektronického a kovového odpadu ze zahraničí, začal tento dovoz loni omezovat. Celkově tak v roce 2018 do země přibylo o 46,5 procenta méně pevného odpadu.

Vídeň - Automobilka Opel chce ve výrobním závodě ve Vídni do konce roku zrušit 350 až 400 z tamějších 1200 pracovních míst. Vedení podniku o tom dnes podle webu rakouské televize ORF, na který se odvolává agentura Reuters, informovalo odbory, a potvrdilo tak dřívější zprávu deníku Kleine Zeitung. Francouzská skupina PSA Group, pod niž původně německá automobilka od roku 2017 spadá, potřebuje zvýšit efektivitu a rakouskému závodu brzy vyprší velká externí zakázka na převodovky.

Reykjavík - Islandské nízkonákladové aerolinky Wow Air krachují. Firmě potýkající se s finančními potížemi se nepodařilo najít investora a podle svého webu zrušila veškeré lety a provoz. Tento její krok bude mít podle agentury DPA závažný dopad na turistický ruch na Islandu, který je významným odvětvím místní ekonomiky.

  • Zdroj: ČTK