• Zveřejněno: 28.04.2019

Datum: 28.04.2019 08:01
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Peking - Společnost Sev.en Energy dnes v Pekingu uzavřela dohodu s čínskou firmou China Huaneng Group, jednou z nejvýznamnějších čínských energetických společností. Za českou firmu smlouvu podepsal generální ředitel skupiny Luboš Pavlas. Její majitel Pavel Tykač se u příležitosti podpisu setkal s prezidentem China Huaneng Group (CHG) Šu Jin-piaoem. ČTK to sdělila mluvčí skupiny Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová. Tykač byl dnes i součástí delegace, která doprovodila prezidenta Miloše Zemana k čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi.

Holovousy (Jičínsko) - České ovocnářství za 15 let od vstupu Česka do Evropské unie snížilo výkon o téměř pětinu. Soběstačnost Česka v produkci ovoce klesla. Pro pěstitele jablek se obrovskou konkurencí stalo Polsko, které za 15 let v EU produkci jablek zdvojnásobilo na pět milionů tun a nyní je s převahou jejich největším pěstitelem v Evropě. Rentabilita českého ovocnářství se po vstupu do EU stala závislou na dotacích. ČTK to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Praha - Kontroly rizikových mostů na dálnicích a silnicích první třídy brzy začnou, silničáři začali vybírat firmy, které kontroly celkem 126 mostů provedou. V současnosti stát uzavřel devět smluv na kontrolu 22 mostů za zhruba 13 milionů korun. ČTK to řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký. Výsledky kontrol by měly být známé do konce listopadu.

Praha - Účast na jednotném evropském trhu bez cel a netarifních bariér je hlavním přínosem vstupu Česka do EU před 15 lety, shodli se zaměstnavatelé i analytici oslovení ČTK. Naopak za nevýhodu členství považují často nadbytečnou regulaci z Bruselu. Česká republika vstoupila do Evropské unie před 15 lety, 1. května 2004.

Plzeň - Po 15 letech od vstupu do EU patří ceny piva v ČR stále k nejnižším ze zemí osmadvacítky, i když se za tu doby zvýšily až o 50 procent. Půllitr renomovaného ležáku plzeňského typu se čepuje v českých restauracích v průměru za necelou padesátikorunu, zatímco v mnoha evropských státech je jeho cena dvoj- až trojnásobná. Na tuto cenu se Česko v nejbližší době určitě nedostane, řekl ČTK pivovarský expert Josef Krýsl, majitel plzeňského minipivovaru Beer Factory a stavitel minipivovarů.

Pardubice - Ani po zániku velkého cukrovaru v Hrochově Týnci na Chrudimsku v minulé dekádě se v Pardubickém kraji nepřestala pěstovat cukrová řepa. Z 5001 hektarů ploch osetých cukrovkou v roce 2005 se výměra snížila na 2393 hektarů v roce 2008 po demolici výrobního závodu, od té doby postupně roste. Vloni se pěstovala na ploše větší než 4000 hektarů, což podle Českého statistického úřadu představovalo meziroční nárůst o dvě procenta, ve srovnání s rokem 2010 se sklizňové plochy cukrovky v regionu rozšířily o 40 procent.

Pohořelice (Brněnsko) - Chráněné označení původu Pohořelický kapr se podle ředitele Rybnikářství Pohořelice Romana Osičky pozitivně podepsalo na vnímání hlavního produktu firmy. Zákazníci podle něj přesně vědí, co mohou očekávat. O označení usilovali pohořeličtí rybáři okamžitě po vstupu do Evropské unie před 15 lety a získali je během tří let, řekl Osička ČTK.

Brno - Před vstupem České republiky do Evropské unie v květnu 2004 byly pro české a moravské vinaře hlavním strašákem limity pro výsadbu nových vinic. Ve výsledku ale vstup Česka do unie přinesl pro pěstitele révy i výrobce vína také řadu výhod. ČTK to řekl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Ostrava - Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK) loni vytvořila čistý zisk 292,8 milionu korun. Zisk byl o necelých šest milionů korun (dvě procenta) nižší než v roce 2017. Tržby za vodné a stočné firmě meziročně vzrostly o 67,3 milionu korun (2,9 procenta) téměř na 2,41 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou společnost zveřejnila na svých internetových stránkách.

Olomouc - Nové rodinné domy a byty postupně zaplňují rozlehlý areál bývalého cukrovaru v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku, který dříve patřil francouzsko-britské cukrovarnické skupině Eastern Sugar a po roce 2006 ukončil výrobu. Pozemky pod bývalým cukrovarem, který byl po uzavření srovnán se zemí, před časem koupilo město a postupně je prodává zájemcům o bytovou výstavbu. Zaplněna je zatím zhruba pětina plochy. ČTK to řekl starosta Němčic nad Hanou Jan Vrána.

Vlašim (Benešovsko) - Vlašim na Benešovsku připravuje výstavbu parkovacího domu. Měl by být v centru města na parkovišti v Prokopově ulici. O tom, zda se radnice do nákladného projektu pustí, ale ještě nebylo definitivně rozhodnuto, řekl ČTK starosta Luděk Jeništa (Volba pro město Vlašim).

Brno - Brněnští pěstitelé ovoce nechávají zájemce každý rok zdarma nahlédnout do rozkvetlých sadů. Mohou se tam volně procházet a pořizovat fotografie. Zájem je značný, snímky pak kolují na sociálních sítích. Pro pěstitele slouží zvýšená návštěvnost jako reklama, řekl ČTK předseda ovocnářského družstva ve Starém Lískovci Vít Blaha.

Seattle - Čtyři mrtvé a tři zraněné si vyžádal sobotní pád jeřábu na staveništi v americkém Seattlu. Na stavbě nového kampusu firmy Google pod sebou pohřbil šest aut. Mezi mrtvými je jedna žena a tři muži. Dva lidé pracovali na místě jako železáři, další dva našli smrt ve dvou rozdrcených vozech, informovala s odkazem na starostku města Jenny Durkanovou agentura AP.

Datum: 27.04.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Peking - Prezident Miloš Zeman dnes v Číně vyjádřil naději, že se společnost Huawei bude v České republice podílet na digitalizaci, včetně sítí páté generace (5G). Po schůzce s výkonným ředitelem firmy Žen Čeng-fejem také zopakoval názor, že obviňování této společnosti není podloženo důkazy. V tiskové zprávě to uvedl prezidentův mluvčí.

Stockholm/Praha - Další stovky letů naplánovaných na neděli ruší kvůli stávce pilotů skandinávská letecká společnost SAS. Po celé Skandinávii tak bude zrušeno 587 letů, což se dotkne zhruba 64.000 cestujících, oznámila dnes letecká společnost. K rušeným spojům patří i ty na trase Praha-Oslo. Časově neohraničená stávka pilotů dnes vstoupila do druhého dne.

Peking - Kontaminací ruské ropy se zřejmě začnou zabývat i státní orgány, včetně těch činných v trestním řízení. Naznačil to dnes ruský prezident Vladimir Putin. Okolnosti znečištění ropy, kvůli kterému teď neteče ropa jižní větví ropovodu Družba ani do České republiky, se zabývá provozovatel ropovodů Transněfť. Dovoz ruské ropy kvůli kontaminaci organickým chloridem pozastavilo tento týden vedle České republiky také Polsko, Německu, Ukrajina a další státy. Moskva uvedla, že dodávky by měly být obnoveny do dvou týdnů.

Peking - Zisky čínských průmyslových firem se po čtyřměsíčním poklesu v březnu zvýšily. Obnovily se tak naděje, že druhá největší ekonomika světa se začíná stabilizovat. Po snížení o 14 procent za první dva měsíce letošního roku se zisky podniků v čínském průmyslu v březnu zvýšily o 13,9 procenta na 589,5 miliardy jüanů (přes dva biliony Kč), uvedl dnes statistický úřad NBS.

Datum: 27.04.2019 12:01
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Cestovní ruch se za posledních 15 let, kdy je Česko součástí Evropské unie, proměnil. Díky tomu, že se v Česku zvýšila životní úroveň a vzrostly mzdy, rozdíly v dovolených podle odborníků mezi Českem a západní a jižní Evropou mizí. Češi jsou náročnější, chtějí kvalitu, zážitky a za dovolenou jsou ochotni utratit více peněz, říkají odborníci. Česká republika vstoupila do Evropské unie 1. května 2004.

Čtyřkoly (Benešovsko) - Bourání mostu u Čtyřkol na Benešovsku uzavře dnes od 17:00 hlavní tah z Prahy na Tábor. Objížďka povede přes Kamenici a dálnici D1. Se zprovozněním silnice I/3 se podle informací na webu Středočeského kraje počítá v neděli v 07:00.

Milešovka (Litoměřicko) - Zdolat kopce v Českém středohoří a Krušných horách pomáhají turistům různé vymoženosti. Letošní novinkou je půjčovna trekových holí pod Milešovkou a půjčovna elektrokol na Cínovci. Obojí je podle informací ČTK hojně využíváno.

Peking - První vlaky, které společnost Leo Express koupila od čínského výrobce CRRC, dorazí do České republiky ve druhé polovině letošního roku. Poté budou testovány na okruhu ve Velimi. O podrobnostech dodávky jednal v Číně v těchto dnech generální ředitel firmy Leo Express Peter Köhler. Dopravce si u čínského výrobce objednal tři elektrické soupravy s opcí na dalších 30, spolupráce bude mít hodnotu přes pět miliard korun. Leo Express se podílel na vývoji designu vlaku, řekl ČTK Köhler.

Washington/New York - Zakladatel a šéf automobily Tesla Elon Musk se dohodl s americkou Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) na pravidlech, jak může na twitteru komentovat finanční situaci firmy. Ujednání ještě musí potvrdit soud, informovala agentura Reuters. Musk svými nepřesnými či nepravdivými tweety o Tesle v minulosti vyvolal na akciových trzích rozruch, čímž podle burzovní komise poškodil investory. Za to už dostal mnohamilionovou pokutu.

Omaha (USA) - Americký miliardář a filantrop Warren Buffett je připraven investovat v Británii, a to bez ohledu na brexit. Osmaosmdesátiletý šéf investiční společnosti Berkshire Hathaway to řekl v obsáhlém rozhovoru, který poskytl britskému ekonomickému listu Financial Times (FT). Znamená to, že po velkých akvizicích se Buffett nepoohlíží už jen ve Spojených státech, ale i jinde.

Londýn - Británie zřejmě nevpustí čínský technologický gigant Huawei v rámci jednání o jeho účasti na budování mobilních sítí páté generace (5G) do strategických oblastí. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací to napsal britský bulvární deník The Sun. Také podíl čínské firmy v jakékoli investici by podle těchto zdrojů mohl být omezen na menšinový.