• Zveřejněno: 28.06.2019

Datum: 28.06.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Český statistický úřad dnes zveřejní další zpřesněné údaje o vývoji ekonomiky v prvním čtvrtletí. Podle posledních údajů z konce května česká ekonomika v prvním čtvrtletí meziročně stoupla o 2,6 procenta, stejně jako v posledním loňském čtvrtletí. Mezičtvrtletně vzrostl hrubý domácí produkt o 0,6 procenta.

Moskva - Rusko zaplatí Kazachstánu odškodné 15 dolarů za každý znečištěný barel ropy. S odkazem na zdroje z odvětví to ve čtvrtek uvedla agentura Reuters. Celková suma se tak vyšplhá na 76 milionů dolarů (1,7 miliardy Kč). Více zdrojů, na které se agentura odvolává, předběžnou dohodu mezi Kazachstánem a ruským státním provozovatelem ropovodů Transněfť označilo za průlom v krizi kolem kontaminované ruské ropy. Krize zasáhla i Českou republiku.

New York - Americké akcie ve čtvrtek převážně zpevňovaly, z hlavních indexů byl výjimkou jen Dow Jonesův index. Investoři se soustředí na summit skupiny G20, který dnes začíná v Ósace. Jednání v Japonsku by totiž mohlo naznačit, zda lze čekat posun v americko-čínském obchodním sporu. Dolar byl na devizových trzích téměř beze změn.

Datum: 27.06.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Česko bude jedním ze čtyř evropských států, který bude mít na mezinárodním veletrhu dovozu v Šanghaji nejvyšší stupeň partnerství. Na tiskové konferenci po jednání ekonomických diplomatů a ředitelů zahraničních kanceláří CzechTrade to řekl ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). Spolu s ČR toto partnerství bude ze států EU mít jen Itálie, Španělsko a Francie. Veletrh se koná letos začátkem listopadu. Loni na podzim se jeho slavnostního zahájení účastnil prezident Miloš Zeman.

Praha - Letecký dopravce Smartwings převede kvůli problémům s odstavenými Boeingy loňský zisk 81,3 milionu korun do nerozděleného zisku z minulých let a akcionářům nevyplatí dividendy. Návrh představenstva dnes schválila valná hromada firmy, potvrdila dnes ČTK letecká společnost. Nerozdělený zisk firmy z minulých let, který k dnešnímu dni činil 646 milionů korun, firma použije k úhradě půlmiliardové ztráty z předchozích let.

Praha - V Praze loni vzrostl počet cyklistů, automatické sčítače zaznamenaly přes 3,95 milionu průjezdů cyklistů, což je o zhruba 94.000 víc než předloni. Vyplývá to z dopravní ročenky Technické správy komunikací (TSK) za rok 2018, kterou má ČTK k dispozici. Cyklisté v Praze loni zavinili 139 nehod, což je nejvíce od roku 2008. Lehce zraněno jich bylo 82, těžce čtyři a žádný při nehodě nezemřel. Město sčítá cyklisty pomocí automatických sčítačů zabudovaných v cyklotrasách.

Praha - Česká měna dnes poprvé v tomto týdnu oslabila. K euru ztratila dva haléře na 25,45 Kč/EUR, zůstala ale na nejsilnějších úrovních od loňského září. Vůči dolaru oslabila o čtyři haléře na 22,38 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Praha - Pražská burza po předchozích dvou dnech poklesů posílila. Index PX dnes zpevnil o 0,31 procenta na 1037,94 bodu. Vzhůru ho táhly bankovní tituly. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Z hlavních emisí si nejlépe vedla Komerční banka, jejíž akcie zdražily téměř o půl druhého procenta na 899 Kč za kus.

Plzeň - Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) dnes podepsaly úvěrovou smlouvu s Evropskou investiční bankou (EIB). Na modernizaci tramvajové vozovny, která dlouhodobě nevyhovuje kapacitou, technickým stavem, vybavením i zázemím pro zaměstnance, tak mohou čerpat až 50 milionů eur (asi 1,28 miliardy Kč). ČTK to řekl mluvčí městské firmy René Vávro. Výstavba má začít příští rok za plného provozu depa a nová vozovna by měla být otevřená na konci roku 2022.

Sedlčany (Příbramsko) - Sedlčany na Příbramsku plánují výstavbu akvaparku za 113 milionů korun. Radnice předtím ještě uspořádá anketu, aby si ověřila, že lidé takové zařízení ve městě opravdu chtějí. Novinářům to dnes řekl místostarosta Zdeněk Šimeček (ODS).

Uherský Brod (Uherskohradišťsko) - V Uherském Brodě dnes otevřeli novou lávku pro pěší a cyklisty přes frekventovanou silnici I/50. Lávka pojmenovaná Všudybud zajišťuje s lávkou Všezvěd přes řeku Olšavu, která byla otevřena loni, a navazující cyklostezkou propojení centra města se sídlištěm Olšava. Náklady na obě etapy činily zhruba 47,5 milionu korun, 23 milionů korun pokryla dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury, řekl dnes ČTK starosta Ferdinand Kubáník (KDU-ČSL).

Luhačovice (Zlínsko) - V Luhačovicích na Zlínsku ode dneška funguje Zvuková mapa Luhačovic. Návštěvníci se díky ní mohou vydat do různých míst lázeňského města za doprovodu slov skladatele Leoše Janáčka, architekta Dušana Jurkoviče a dalších historických osobností spojených s Luhačovicemi. Lidé si mohou přehrávač zapůjčit v informačním centru nebo stáhnout audiosoubory a mapu do mobilního telefonu. Historické osobnosti ztvárnili herci Igor Bareš, Valérie Zawadská či Arnošt Goldflam, sdělili dnes ČTK zástupci radnice.

Ósaka (Japonsko) - Čínský prezident Si Ťin-pching hodlá na setkání se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem představit řadu požadavků, které by měly Spojené státy splnit, aby byl Peking ochoten urovnat vzájemné obchodní spory. Jednou z těchto podmínek je odstranění obchodních restrikcí proti čínské společnosti Huawei. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom dnes informoval americký list The Wall Street Journal (WSJ).

Frankfurt - Německý chemický koncern BASF hodlá do konce roku 2021 v celém světě zrušit asi 6000 pracovních míst, z toho 3000 v Německu. Firma, která koncem loňského roku zaměstnávala zhruba 122.000 lidí, chystá reorganizaci. Jejím cílem je podle dnešního sdělení podniku zjednodušit administrativu a zvýšit konkurenceschopnost. Díky změnám by podnik chtěl dosáhnout ročních úspor kolem 300 milionů eur (7,6 miliardy Kč).

Londýn/New York - Americký dolar je před dvoudenním summitem skupiny G20 k ostatním světovým měnám dnes téměř beze změny. Investoři vyčkávají, co přinese jednání mezi Spojené státy a Čínou ohledně jejich obchodního sporu.

Londýn/New York - Ceny ropy se dnes mírně snižují. Na vině jsou podle analytiků obavy, že na víkendovém summitu G20 v Japonsku by se nemuselo podařit dosáhnout průlomu v obchodním sporu mezi Spojenými státy a Čínou.

Berlín - Německá automobilka Volkswagen dnes v Berlíně spustila službu pro sdílení automobilů s názvem WeShare. V příštím roce hodlá službu rozšířit i do Prahy, a to společně se značkou Škoda. Oznámila to dnes firma.

Kuala Lumpur - Asijské společnosti, které mají ve vedení ženy, vykazují lepší hospodářské výsledky než ty, které řídí pouze muži. Vyplývá to ze studie Mezinárodní finanční korporace (IFC), o níž dnes informovala agentura Reuters. IFC, která je součástí Světové banky, zkoumala více než 1000 firem napříč regionem.

Datum: 27.06.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Stát zaplatil v dubnu za slevy v dopravě 486 milionů korun. Jde o druhou nejvyšší částku od začátku platnosti slev, více zaplatil pouze loni v říjnu. Nejvíce z kompenzací dostaly České dráhy, mezi autobusovými dopravci Student Agency. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. Za prvních osm měsíců od loňského září stát za slevy dopravcům vyplatil zhruba 3,7 miliardy korun.

Plzeň - Plzeňský Prazdroj vykázal loni čistý zisk 4,5 miliardy korun při tržbách 16,5 miliardy korun. Meziroční srovnání nelze vyčíslit, protože v minulých letech měla firma finanční roky od dubna do konce března a za rok 2017 zveřejnila hospodaření jen od 1. dubna do konce roku. Podnik loni investoval 1,4 miliardy korun, z toho přes půl miliardy do výroby. ČTK to dnes řekla Jitka Němečková, mluvčí největšího českého pivovaru, který 31. března 2017 převzala skupina Asahi.

Praha - Kopřivnická Tatra Trucks letos vyrobí okolo 1100 vozů a prodá jich zhruba o 100 více. Loni vyrobila 790 a prodala 841 aut. Na tiskové konferenci Sdružení automobilového průmyslu to uvedl generální ředitel Petr Karásek.

Praha - Největším textilním podnikem v Česku z pohledu tržeb byla loni společnost Juta ze Dvora Králové nad Labem, která si dlouhodobě drží vedoucí postavení na trhu. Tržby jí vzrostly o 1,4 procenta na téměř 7,6 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Asociace textilního-oděvního-kožedělného průmyslu (ATOK), která je dnes poskytla ČTK.

Praha - Televizní skupina Prima získala licenci pro chystaný zpravodajský kanál CNN Prima News. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání jí celoplošnou licenci udělila na 12 let. Vyplývá to z tiskové zprávy rady. Kanál získal licence pro pozemní vysílání i pro šíření prostřednictvím satelitu. Program má vysílat zpravodajství, publicistiku, magazíny a diskusní pořady, a to nejméně 16 hodin denně.

Brandýs n. Labem - Společnost Continental v Brandýse nad Labem u Prahy začala stavět novou výrobní halu. Budova s celkovou rozlohou 4200 metrů čtverečních má být hotova příští rok a zahájení sériové výroby se zde plánuje na první měsíce roku 2021. Produkce bude zaměřena na interiérové displeje s využitím inovativní technologie, které bude odebírat například značka Audi, uvedl dnes v tiskové zprávě mediální zástupce firmy Petr Kubíček.

Třemošná (Plzeňsko) - Ředitelství silnic a dálnic zahájilo dnes stavbu důležité komunikace na okraji Plzně téměř za 262 milionů korun s DPH. Včetně výkupů pozemků a dalších přípravných prací přijde na 340 milionů Kč. Jde o 1,65 kilometru dlouhou silnici Třemošenský rybník - Orlík na frekventovaném tranzitním tahu I/27 na Most a Teplice. Řidičům by měla být zprovozněna 15. října 2020, řekl dnes v Plzni ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).

Praha - Český plynárenský svaz (ČPS) očekává v příštích letech další navýšení využití zemního plynu v ČR, mimo jiné by zde mělo vyrůst až 14 plnicích stanic na zkapalněný zemní plyn LNG. Svaz to dnes sdělil ČTK u příležitosti svého jubilea - v sobotu uplyne 100 let od založení Plynárenského sdružení československého, na jehož činnost v roce 1992 navázal dnešní ČPS. Zemní plyn odebírá v Česku 2,8 milionu zákazníků a jeho spotřeba loni činila 8,18 miliardy metrů krychlových.

Praha - Česko získalo ve vedení evropského sdružení provozovatelů přenosových sítí ENTSO-E svého zástupce. Viceprezidentem ENTSO-E, které sdružuje provozovatele sítí ze tří desítek evropských zemí, bude k 1. červenci člen představenstva českého provozovatele energetické přenosové soustavy ČEPS Zbyněk Boldiš. Prezidentem sdružení byl zvolen Hervé Laffaye. ČTK to dnes sdělila mluvčí ČEPS Hana Klímová.

Berlín - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie v červnu zůstalo na květnových 1,3 procenta. Vyplývá to z rychlého odhadu, který dnes zveřejnil spolkový statistický úřad. Inflace v největší evropské ekonomice tak zůstává vzdálena cíli Evropské centrální banky a podporuje rozhodnutí banky nezvyšovat v nadcházejícím roce úrokové sazby.

Washington - Tempo růstu ekonomiky Spojených států v letošním prvním čtvrtletí zrychlilo na 3,1 procenta z 2,2 procenta v závěru loňského roku. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu, které tak potvrdilo svůj odhad z konce května.

Brusel - Ekonomická nálada v eurozóně v červnu sestoupila na nejslabší úroveň za téměř tři roky, a to zejména kvůli výraznému poklesu optimismu v Německu a Itálii. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Evropská komise.

Frankfurt n. Mohanem - Americká automobilka Ford Motor hodlá v Evropě do konce příštího roku zrušit 12.000 pracovních míst. Oznámila to dnes firma, která se tak snaží vrátit své evropské aktivity k zisku. Ford nyní v Evropě zaměstnává kolem 51.000 lidí.

Bratislava - Slovensko po zhoršení výhledu ekonomického růstu země snížilo také odhad výběru daní a povinných odvodů na tento a další tři roky. Negativní dopady by částečně měla tlumit vyšší efektivita výběru daní a odvodů. Vyplývá to z nové daňové prognózy, kterou vypracovali ekonomové slovenského ministerstva financí. Představitelé slovenské vlády zatím obhajují vyrovnaný rozpočet na tento rok, byť například nezávislá rozpočtová rada naposledy odhadla veřejný schodek na úrovni 955 milionů eur (24,3 miliardy Kč).

Datum: 27.06.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Jednání valné hromady energetické společnosti ČEZ trvalo více než 20 hodin, déle nikdy nezasedala. Akcionáři firmy mimo jiné schválili výplatu dividendy z loňského zisku ve výši 24 korun za akcii, nejnižší za 12 let. ČEZ také mění strategii, chce se ještě více soustředit na český trh. Novým členem dozorčí rady se stal šéf výboru pro audit firmy Jan Vaněček. Minoritní akcionáři chtějí kvůli možnému prodeji hnědouhelné elektrárny Počerady iniciovat svolání další valné hromady. Ve středu a dnes v noci vedení ČEZ zodpovědělo více než 400 jejich dotazů. Kvůli prodeji Počerad protestovali ve středu v kongresovém centru Cubex aktivisté ekologické organizace Greenpeace, jednání valné hromady proto bylo na 45 minut přerušeno.

České Budějovice - Pivovar Budějovický Budvar měl loni zisk před zdaněním 327,9 milionu korun. Meziročně se zvýšil o 4,2 procenta. Tržby loni stouply o 6,7 procenta na 2,55 miliardy Kč, byly nejvyšší v historii firmy. V roce 2018 investoval národní podnik 453 milionů, zprovoznil automatizované logistické centrum a nový ležácký sklep. Letos investuje 671 milionů do třetí linky na stáčení lahvového piva a do kapacit pro hlavní kvašení. ČTK to dnes v tiskové zprávě oznámil mluvčí Budvaru Petr Samec.

Praha - Tržby tuzemských automobilek a dodavatelů dílů loni vzrostly o 0,8 procenta na rekordních 1,102 bilionu korun. Z toho finální výrobci utržili 617,5 miliardy Kč, tedy o 0,6 procenta více než v předchozím roce. Oznámili to dnes na tiskové konferenci zástupci Sdružení automobilového průmyslu. Proti předchozímu roku, kdy byl růst sedmiprocentní, tempo výrazně zpomalilo. Letos zástupci odvětví očekávají stagnaci.

Planá (Českobudějovicko) - Jihočeské letiště v Plané u Českých Budějovic má nový terminál pro cestující, světelnou navigaci i radionavigaci. Skončila tak druhá část modernizace, která začala v roce 2015 a stála 646,7 milionu korun. Kraj a město do letiště již investovaly přes miliardu. Letiště je od 26. června ve zkušebním provozu, plný provoz by měl začít koncem roku 2020. Novinářům to dnes řekli zástupci kraje.

Praha - V Česku v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla spotřeba pohonných hmot, a to o 2,5 procenta na 1,84 miliardy litrů. ČTK to dnes řekl Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO). Důvodem podle něj byla mimo jiné rostoucí ekonomika, nízká míra nezaměstnanosti a růst platů.

Praha - ČSOB dnes otevřela nový kancelářský komplex Kampus. Propojením dvou budov tak rozšířila svou centrálu v pražských Radlicích. Do nové budovy se přestěhovaly dceřiné společnosti ČSOB, které předtím sídlily na různých místech v Praze. Sídlo skupiny nyní poskytuje pracovní prostor pro téměř 5000 zaměstnanců. Banka o tom dnes informovala při otevření komplexu.

Praha - Ve společnosti Renomia, která je lídrem mezi pojišťovacími makléři ve střední a východní Evropě, získala formou navýšení základního jmění 30procentní podíl společnost Gallagher. Jde o čtvrtého největšího pojišťovacího makléře na světě s tržbami přes šest miliard dolarů a více než 30.000 zaměstnanci. Renomia o tom informovala ČTK v dnešní tiskové zprávě. Částku, o kterou se navýšil základní kapitál Renomie, firmy nesdělily. Mezi největší konkurenty Renomie v ČR patří například společnosti Marsh/Insia, Aon, Respect či OK Group.

Pardubice - Nejnavštěvovanějším turistickým místem v Pardubickém kraji se loni stala Stezka v oblacích v Dolní Moravě na Orlickoústecku, druhým pak Východočeské muzeum v Pardubicích. Třetí nejčastěji navštěvované místo byl hřebčín v Kladrubech nad Labem na Pardubicku. ČTK o tom informovala agentura CzechTourism.

Prostřední Bečva (Vsetínsko) - Obec Prostřední Bečva na Vsetínsku chystá na září rekonstrukci povrchu parkoviště na turisty vyhledávaných Pustevnách v Beskydech. ČTK to dnes řekl starosta Radim Gálik (nez.). Kapacita parkovací plochy je asi 270 automobilů, parkoviště je často zcela zaplněné, zejména o víkendech.

Praha - Místo bývalého lihovaru na Smíchově by měly vyrůst tři domovní bloky o výšce až 12 nadzemních podlaží se 499 byty a podzemními garážemi. Stavba by mohla začít příští rok a skončit v roce 2024. ČTK to zjistila z databáze EIA. Součástí plánu je zachování komínu a rekonstrukce památkově chráněné bývalé varny. Ředitel developmentu projektu Zlatý lihovar Miroslav Markant ČTK sdělil, že náklady se odhadují na 1,8 miliardy korun.

Valašské Klobouky (Zlínsko) - Valašské Klobouky na Zlínsku chystají opravu domu Jana Horného, ve kterém sídlí městský úřad. V létě se uskuteční výměna střechy, současně se zateplí kanceláře v podkroví a vymění hromosvod, sdělila dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Brusel - Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) zhoršilo výhled prodeje osobních aut v EU pro letošní rok. Nyní očekává, že počet registrací osobních vozů letos klesne o jedno procenta na více než 15 milionů. Předchozí prognóza svazu přitom počítala s jednoprocentním růstem.

Stockholm - Švédskému řetězci s oblečením Hennes & Mauritz (H&M) klesl ve druhém fiskálním čtvrtletí zisk před zdaněním o 1,3 procenta na 5,93 miliardy švédských korun (14,3 miliardy Kč). Výsledky mírně zaostaly za očekáváním analytiků, avšak firma současně v dnešním prohlášení dodala, že prodej její letní kolekce měl dobrý začátek a daří se jí prodat více oděvů za plnou cenu.