• Zveřejněno: 27.05.2019

Datum: 27.05.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Po zhruba měsíci dnes odpoledne zřejmě do Česka opět přiteče ruská ropa z ropovodu Družba. ČTK to v pátek řekla mluvčí státního provozovatele ropovodů Mero Radomíra Doležalová. Koncem dubna byl odběr ropy z Družby v Česku i dalších zemích zastaven kvůli znečištění. V ropě byla objevena nadměrná hladina organického chloridu, který by mohl při zpracování takto kontaminované ropy poškodit zařízení rafinerií.

Praha - Zástupci vlády i státních organizací budou dnes v Praze jednat o ochraně kritické infrastruktury státu i běžných uživatelů internetu na konferenci Kybernetická bezpečnost. Uvedlo to vydavatelství Mafra, které akci pořádá.

Brno - Jediný civilní exemplář vrtulníku Sikorsky UH-60A Black Hawk, který létá mimo Spojené státy, přistál v neděli odpoledne na brněnském výstavišti. Legendární stroj, který dal jméno filmu režiséra Ridleyho Scotta Černý jestřáb sestřelen, bude součástí expozice European Air Services z holdingu Czechoslovak Group na veletrhu IDET. Veletrh v Brně začne ve středu.

Datum: 26.05.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Zemědělci by měli mít v budoucnu při koupi půdy přednost před spekulanty. Upravit to má novela zákona o půdě, kterou ministerstvo zemědělství chystá nejpozději do roka. V diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce to dnes uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Praha - Prodej drogerie a kosmetiky na internetu loni vzrostl o 20 až 30 procent. Počet nakupujících se zvýšil o desítky procent a rostoucí poptávka přilákala nové obchodníky. Podobný růst se čeká i letos. Vyplývá to z informací firem. Celý internetový trh vzrostl podle Asociace pro elektronickou komerci (APEK) o 17 procent na 135 miliard Kč a drogerie patřila mezi čtyři nejžádanější segmenty.

Paříž - Automobilky Renault a Fiat Chrysler se chystají oznámit, že studují možnost spojit své síly v alianci, která by mohla vyústit až ve fúzi obou skupin. Uvedla to dnes agentura AFP s odvoláním na tři nejmenované zdroje, blízké celé záležitosti. O věci má v pondělí ráno jednat vedení francouzské automobilky.

Datum: 26.05.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Objem daňových nedoplatků na všech druzích daní včetně pojistného na sociální zabezpečení loni klesl zhruba o desetinu na 110,8 miliardy Kč. Nejvyšší podíl nedoplatků, téměř 60 miliard korun, evidovala Česká správa sociálního zabezpečení. Druhý nejvyšší podíl nedoplatků, zhruba 42 miliard korun, evidovala finanční správa. Uvedla to vláda ve státním závěrečném účtu za loňský rok. Počet zajišťovacích příkazů, které vydala finanční správa, loni klesl.

Praha - Objem zadržených nadměrných odpočtů k dani z přidané hodnoty se od poloviny loňského roku pohybuje na nejnižších úrovních od roku 2014. Ke konci letošního dubna činil 1,27 miliardy Kč, zatímco loni v dubnu to bylo přes pět miliard korun. Nejvyšší objem zadržených odpočtů byl v březnu 2014, a to 18,2 miliardy Kč. Vyplývá to z údajů uvedených v návrhu novely daňového řádu, kterou poslalo tento týden ministerstvo financí k připomínkám.

Praha - Zoufalý nedostatek lidí ve stavebnictví se podepsal na extrémním zvýšením ceny stavebních prací. Zatímco od roku 1996 do roku 2016 se průměrná cena stavebních prací na metr čtvereční u kancelářských budov prakticky nezměnila, za poslední dva roky stoupla o 50 procent, u bytových projektů až o 70 procent. ČTK to řekl zakladatel přední developerské společnosti Passerinvest Group Radim Passer.

Praha - Roční příjem z nájemného developerské společnosti Passerinvest Group se za poslední čtyři roky zhruba zdvojnásobil na loňských 30 milionů eur (775 milionů Kč). V rozhovoru s ČTK to řekl majitel firmy Radim Passer. Společnost má podle něj aktiva zhruba za 700 milionů eur (18 miliard Kč). Vedle budov ve stávajících areálech v BB Centru a na Roztylech v Praze 4 chce v příštích letech například opravit tři zanedbané stanice metra.

Praha - Vláda předložila poslancům k posouzení smlouvu s Kyrgyzstánem, která má zamezit dvojímu zdanění, bránit daňovým únikům a vyhýbání se daňovým povinnostem. Mezi oběma zeměmi žádná taková smlouva neplatí a Kyrgyzstán je podle vlády poslední ze zemí bývalého Sovětského svazu, se kterým Česko takovou smlouvu nemá. Pokud smlouvu schválí Sněmovna i Senát, dostane ji k podpisu prezident.

Milevsko (Písecko) - Milevská společnost ZVVZ Machinery ze strojírenského holdingu ZVVZ vyrobila a dodala dva ventilátory spalin do uhelné elektrárny Skawina na jihu Polska patřící Skupině ČEZ. Zakázka je zhruba za 20 milionů korun. Je to referenční zakázka, o dalších v Polsku firma jedná. ČTK to řekl ředitel divize Ventilátory a přepravníky firmy ZVVZ Machinery Petr Koška.

Praha - Sobotní semifinálový zápas na MS v hokeji mezi ČR a Kanadou sledovalo na ČT sport 1,53 milionu lidí, tedy o půl milionu méně než čtvrteční rekordní čtvrtfinále. ČTK to dnes sdělila mluvčí České televize Karolína Blinková.

Náchod - V Náchodě, městské části Běloves, začala dostavba Malých lázní. Lázně předloni na podzim rozestavěla firma, se kterou radnice kvůli neplnění smlouvy ukončila spolupráci. Stavbu dovedla do podoby hrubé stavy, prostavěla přes šest milionů korun bez DPH a staveniště předala městu na konci loňského roku. Dostavbu za 12,3 milionu korun bez DPH (14,95 milionu Kč s DPH) zajišťuje firma Průmstav Náchod, hotovo by mělo být do konce roku. ČTK to řekla mluvčí radnice Nina Adlof. Stavba má oproti původním plánům asi roční zpoždění.

Benešov - V Benešově začne 3. června dlouho připravovaná výstavba dopravního terminálu. Radnice naplánovala rozsáhlá dopravní opatření, která se dotknou řidičů i chodců, uvedla na webu města vedoucí odboru investic Alena Pokorná.

Plzeň - Desítky uzavírek a omezení čekají od května do konce prázdnin řidiče na všech typech silnic v Plzeňském kraji. Nejhorší situace už je podle dopravců i obyvatel v Plzni. Vedení města doporučuje, aby místní, dojíždějící i návštěvníci co nejvíce využívali městskou hromadnou dopravu, zjistila ČTK.