• Zveřejněno: 27.03.2019

1. Souhrn ekonomických zpráv ČTK 27. března 08:00

Datum: 27.03.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Energetická společnost ČEZ v příštím roce odstaví uhelné elektrárny o instalovaném výkonu přesahujícím jeden gigawatt. Půjde o největší odstavení uhelných bloků v historii firmy. Nahradit je mají ekologičtější zdroje, řekl deníku E15 ředitel firmy Daniel Beneš. Nyní tuzemská kapacita uhelných elektráren ČEZ činí 4,64 gigawattu. Z celkového množství elektřiny, které ročně vyrobí, přijde ČEZ odstávkou zhruba o pět procent.

Washington - Boeing 737 MAX 8 americké letecké společnosti Southwest Airlines musel v úterý kvůli problému s motory nouzově přistát na mezinárodním letišti v Orlandu na Floridě. Letoun bez pasažérů původně směřoval na letiště Victorville v Kalifornii. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na americký Federální úřad pro letectví (FAA).

Hongkong - Hongkongská letecká společnost Cathay Pacific se dohodla na převzetí nízkonákladového leteckého přepravce Hong Kong Express za 4,93 miliardy hongkongských dolarů (zhruba 14 miliard Kč). Oznámila to dnes firma.

 

 

2. Souhrn ekonomických zpráv ČTK 27. března 03:00

Datum: 27.03.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - ČR o půlnoci ukončila plošné kontroly polského hovězího masa. Příjemci masa tak nemusí ode dneška dokládat jeho vyšetření na přítomnost salmonel, testy dělali na své náklady. Polsko podle státu přijalo dostatečná opatření. Státní správa ale upozorňuje, že i nadále budou veterináři se zvýšenou intenzitou dovozce kontrolovat. Česká mimořádná veterinární opatření platila zhruba měsíc, Polsko ze začátku reagovalo negativně, tamní ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski, zpočátku pohrozil, že pokud bude ČR jeho zemi "vydírat", může začít s kontrolami českého piva. Nakonec se tak nestalo.

Varšava - Inspektoři Evropské komise začali kontrolovat polská jatka. Audit potrvá dva týdny a zaměří se na hovězí a drůbež, oznámila v úterý zástupkyně hlavního veterinárního lékaře Katarzyna Piskorzová. Podle televize Polsat dodala, že jde o rutinní, již dříve naplánovanou kontrolu.

Washington - Správní soud při americké Komisi pro mezinárodní obchod v úterý doporučil uznat žádost výrobce čipů Qualcomm a zakázat dovoz některých chytrých telefonů iPhone, které společnost Apple vyrábí v Číně. Apple podle zjištění soudu porušuje patent Qualcommu. Soud, který řeší dva spory těchto firem, dospěl k závěru, že další dva patenty porušeny nebyly, uvedla agentura Bloomberg.

Frankfurt - Německá automobilka Daimler stojí před uzavřením dohody o prodeji 50 procent divize malých vozů Smart čínské společnosti Geely Automobile Holdings. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací to napsal list Financial Times. Prodej má být potvrzen v dubnu na autosalonu v Šanghaji.

San Francisco - Americká technologická společnost Google ustavila poradní komisi pro etické otázky související s umělou inteligencí. Google to oznámil na svém blogu s tím, že komise se letos sejde čtyřikrát, poprvé v dubnu.

New York - Akcie na burze v USA v úterý zpevnily. Přispěla k tomu zejména stabilizace na trhu dluhopisů a zvýšení cen akcií finančního sektoru, ale také růst cen ropy a následné posílení akcií energetických firem.

 

3. Souhrn ekonomických zpráv ČTK 26. března 20:00

Datum: 26.03.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) na twitteru zkritizoval dokument o reálných cenách mobilních dat, který mu dodala Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS). Obsah šestistránkové prezentace označil za neuvěřitelný, chybí v ní podle něj základní údaje, o které žádal. Asociace v dokumentu odkazuje například na studii z letošního ledna, podle které jsou ceny dat v ČR pod průměrem Evropské unie. Mluvčí APMS Jiří Grund ČTK řekl, že premiér asi zapomněl, že stát financuje Český telekomunikační úřad, který má údaje o cenách k dispozici.

Praha - Česká republika by měla novou směrnici o autorském právu na jednotném digitálním trhu převést do své legislativy do dvou let. Od normy přijaté dnes v Evropském parlamentu se může výrazně lišit. Uvedli to dnes zástupci Unie vydavatelů. Vydavatelé i zástupci internetových firem v Česku se chtějí do tvorby národní normy zapojit.

Praha - Strojírenská skupina Inekon Group může být reorganizována. Dnes o tom rozhodla schůze věřitelů, návrh byl přijat nadpoloviční většinou. Reorganizaci, o kterou společnost požádala v polovině března, věřitelům doporučil insolvenční správce Ivo Šotek. Úpadek Inekon Group vyhlásil na konci loňského roku pražský městský soud. Věřitelé přihlásili pohledávky za 548 milionů korun, z toho pohledávky za 32 milionů insolvenční správce neuznal.

Praha - Pražská burza dnes oslabila. Index PX klesl o 0,18 procenta na 1074,35 bodu. Ztráty burzy mírnilo posílení akcií tabákové firmy Philip Morris ČR, která dnes zveřejnila údaje o růstu svého zisku za minulý rok. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Praha - Koruna dnes znovu stagnovala vůči euru na 25,75 Kč/EUR. Česká měna vyčkává před čtvrtečním zasedáním bankovní rady ČNB. Podle analytiků je zvýšení úrokových sazeb nejisté. K dolaru dnes koruna oslabila o deset haléřů, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 22,82 Kč/USD.

Praha - ČR plánuje převést zemědělského diplomata ze Saudské Arábie do Spojených arabských emirátů. Dnes to na Žofínském fóru řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Stát má aktuálně šest těchto diplomatů, v Číně, Rusku, Srbsku, Libanonu, Srbsku a právě v Saúdské Arábii. Podle Tomana se diplomaté vyplatí, přínosy v podobě vzrůstajícího exportu do těchto zemí převyšují náklady. Ministerstvo ale opustilo myšlenku vyslat diplomaty do Íránu a Mexika.

Praha - Až pětina licencí k softwaru v českých firmách nemá žádné využití. Nadměrný počet licencí drží 75 procent tuzemských podniků. Možnost jejich odprodeje řeší jen malé procento z nich. Vyplývá to z údajů společnosti SoftwarePro.

Liberec - Liberecký kraj zvýší úpisem nových akcií svou majetkovou účast v dopravní společnosti ČSAD Liberec, kde loni na podzim získala krajská společnost Autobusy LK majoritní podíl. Liberecký kraj získal darem 200 akcií podniku, teď svůj podíl zvýší kapitalizací pohledávky v hodnotě 1,664 milionu korun. Dalších 17,787 milionu korun ve formě finančního vkladu a kapitalizace pohledávky vkládá krajská firma Autobusy LK. Základní kapitál společnosti se tak zvýší více než trojnásobně na 28,345 milionu korun, rozhodli dnes krajští zastupitelé.

Oslo - Norský konglomerát Norsk Hydro, který před týdnem napadli hackeři, může kvůli útoku přijít o více než 40 milionů dolarů (913 milionů Kč). Útok paralyzoval část aktivit společnosti a podle jejích odhadů uvedení IT systémů do původního stavu potrvá minimálně týdny.

New York - Dolar dnes vůči koši měn posiluje. Podporuje ho skutečnost, že výnosy amerických desetiletých státních dluhopisů se zvýšily z 15měsíčního minima. Horším datům z ekonomiky USA trh nevěnoval pozornost.

Londýn/New York - Ropa dnes na světových trzích zdražuje. Nižší dodávky Organizace zemí vyvážejících ropu a očekávané snížení amerických ropných zásob převážily nad obavami z nižší poptávky v důsledku globálního ekonomického zpomalování. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) překonala hranici 60 dolarů za barel.

4. Souhrn ekonomických zpráv ČTK 26. března 16:00

Datum: 26.03.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Náklady nákladních dopravců na mýto a pohonné hmoty v Česku patří k nejnižším v Evropě. Těžké kamiony na tuzemských dálnicích zaplatí za mýto a naftu v průměru 46,50 eur (zhruba 1195 korun) na 100 kilometrů. Například ve všech sousedních státech jsou náklady vyšší. I proto zahraniční dopravci využívají Českou republiku jako tranzitní zemi. Vyplývá to z nejnovější analýzy Centra ekonomických a tržních analýz (CETA), kterou má ČTK k dispozici. Stát by tak měl na spotřební dani z pohonných hmot za loňský rok získat téměř 92 miliard Kč, meziročně o 1,48 procenta více. Výběr z mýta se zvýšil o 3,97 procenta na 10,8 miliardy korun.

Praha - Energetická skupina ČEZ koupila prostřednictvím svého investičního fondu Inven Capital minoritní podíl v izraelské společnosti CyberX, která je dodavatelem komplexních řešení v průmyslové kybernetické bezpečnosti. ČTK to dnes řekl mluvčí ČEZ Martin Schreier. Velikost získaného podílu ani cenu nespecifikoval. Uvedl, že jde o druhou investici Invenu v Izraeli. Firma už letos vstoupila také do společnosti Driivz působící v elektromobilitě.

Praha - Česká republika dnes k půlnoci ukončí povinné kontroly polského hovězího masa. Příjemci masa tak nebudou muset od středy dokládat jeho vyšetření na přítomnost salmonel, testy dělali na své náklady. Polsko poskytlo ČR i Evropské komisi (EK) záruky, že učinilo maximum, aby se na trh nedostávalo maso ze skotu nevhodného pro lidskou spotřebu, sdělili dnes ČTK zástupci ministerstva zemědělství. Polské informace, které ministerstvo v pondělí dostalo, vyhodnotil stát jako dostačující. Nadále budou intenzivní veterinární kontroly dovozu.

Praha - Řidiči v Česku si možná budou pořizovat pro jízdu na dálnicích elektronické známky, nynější papírové dálniční kupony úplně skončí. Poplatky budou motoristé hradit elektronicky, elektronická bude i kontrola. Zavedení elektronických kuponů od roku 2021 předpokládá vládní návrh novely zákona o pozemních komunikacích, který v dnešním úvodním kole podpořila Sněmovna. Nyní jej posoudí hospodářský výbor.

Praha - Více než polovina (54 procent) evropských firem čelila v uplynulých dvou letech kybernetickému útoku. Mezi nejčastější následky takových incidentů patřily výpadky služeb, narušení ochrany dat nebo jejich ztráta. Vyplývá to ze studie antivirové firmy Kaspersky Lab.

Praha - Víkendová změna zimního času na letní zpozdí několik dálkových i regionálních vlakových spojů. Noční vlaky kvůli tomu naberou zpoždění několik desítek minut, informovaly dnes České dráhy. Dopravce se pokusí zpoždění snížit například zkrácením pobytu vlaků ve stanicích, ranní přípoje nebudou čekat. Změna času se dotkne také dvou nočních spojů RegioJetu. V noci na neděli 31. března začne platit letní čas a hodinové ručičky se posunou o hodinu dopředu.

Praha - Pivovary Staropramen, dvojka na českém pivním trhu, letos investují 250 milionů Kč do nových sudů, přepravek, kotle nebo myčky, ale i do mikrofiltrace, aby mohly nabídnout více nepasterizovaného piva. To by se mělo časem podle vrchního sládka Zdeňka Luxe dostat do všech restauračních zařízení, kde se Staropramen čepuje. Dnes to uvedli zástupci pivovaru na tiskové konferenci. Pivovar Staropramen letos slaví 150. výročí od svého vzniku, plánuje tak kampaně a oslavy.

Praha - Česká developerská společnost T.E. koupila areál bývalých bubenečských papíren v Praze 6. Prodávajícím byla společnost Sturgis, developerem projektu měla být původně společnost Linkcity z francouzského koncernu Bouygues. Cena se pohybovala v řádu nižších stovek milionů, sdělila dnes ČTK mluvčí skupiny T.E. Adéla Vaverová. Podle ní chce firma v areálu postavit byty a komerční prostory za 2,8 miliardy korun. Stavět hodlá začít v roce 2021.

Praha - Společnost Mastercard zavádí zvukovou znělku, takže placení její kartou bude doprovázeno charakteristickou melodií. Znělka najde uplatnění také jako zvukové logo, vyzváněcí tón či čekací melodie telefonních ústředen. Firma při vytváření své zvukové identity spolupracovala s řadou hudebníků, umělců a agentur, včetně Mikea Shinody z populární hudební skupiny Linkin Park, uvedla Mastercard v tiskové zprávě.

Praha - Pražský dopravní podnik (DPP) připravuje další rozšíření mobilního signálu v metru. Další dvě desítky stanic by měly být pokryty na začátku příštího roku. ČTK to sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková. Nyní si lidé zavolají nebo připojí k internetu mezi stanicemi Muzeum a Roztyly na lince C a mezi Dejvickou a nemocnicí Motol na trase A. Kompletně má být metro pokryto signálem do roku 2022.

Praha - Agenda spojená s vyřizováním národních dotací tuzemským zemědělcům zřejmě přejde od příštího roku z ministerstva zemědělství plně na Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). Počítá s tím poslanecká novela zákona o zemědělství, kterou dnes podpořila Sněmovna. Pod návrh se podepsalo 19 poslanců ze sedmi sněmovních klubů. Vláda ho již v lednu podpořila. Novelu nyní posoudí sněmovní zemědělský výbor.

Brno/Praha - Obchodní řetězec Lidl prodával dva druhy masných výrobků, u nichž Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila, že jsou falšované. Oba jsou původem z Polska, prodávané pod privátní značkou Pikok. Bylo v nich méně masa, než být mělo, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Mluvčí Lidlu Zuzana Holá v reakci sdělila, že řetězec na základě výsledků kontroly inspekce oba produkty okamžitě stáhl z prodeje.

Brno - Čeští nákladní silniční dopravci loni v prvním pololetí převezli v mezinárodní kamionové dopravě 18,7 milionu tun zboží. Pokles výkonů zaznamenali v tomto časovém období už třetí rok po sobě po dosažení vrcholu v roce 2015. Proti tomuto roku přeprava klesla o 43 procent a je nižší než v roce 2004, kdy Česko vstoupilo do Evropské unie. Pozice přebírají zahraniční dopravci, z velké části Poláci. Za poklesem je kombinace faktorů. Aby se podařilo trend zvrátit či alespoň zmírnit, požadují dopravci pomoc státu, řekl dnes na tiskové konferenci generální tajemník Sdružení dopravců ČESMAD Bohemia Vojtěch Hromíř.

Olomouc - O 21 milionů korun více zaplatí letos Moravská vodárenská olomoucké radnici za pronájem vodohospodářské infrastruktury ve městě. Moravská vodárenská ze skupiny Veolia tak podle uzavřeného dodatku k nájemní smlouvě městu pošle bez započtení DPH městu 156,4 milionu korun a příští rok cena nájemného vzroste na 157,8 milionu korun. "Vyšší nájemné se nijak nedotkne vodného a stočného," řekl dnes novinářům primátorův náměstek Matouš Pelikán (KDU-ČSL).

Zákolany (Kladensko) - Zákolany na Kladensku opraví hasičskou zbrojnici, posílí se tím i akceschopnost sboru. Práce by měly začít v květnu. Cena zřejmě přesáhne pět milionů korun, většinu nákladů má pokrýt evropská dotace. Nyní je vypsaný tendr. ČTK to řekla Lucie Wittlichová, starostka Zákolan, které mají zhruba 500 obyvatel.

Holešov (Kroměřížsko) - Společnost Agema Engineering postaví v Holešově novou halu sloužící k výrobě komponentů pro automobilový průmysl. Stavět se zřejmě začne už na jaře. Výrobu v novém objektu, který nabídne zhruba 30 pracovních míst, chce firma zahájit ještě letos. Zakázku na výstavbu haly získala brněnská společnost JB Stavební ze skupiny Swietelsky. Cenu kontraktu firmy neuvedly. V tiskové zprávě to dnes ČTK sdělil mluvčí Swietelsky stavební Zdeněk Zuntych.

Svitavy - Ředitelství silnic a dálnic přebuduje důležitou křižovatku ulic Sokolovská, T. G. Masaryka a Poličská ve Svitavách na okružní. Ve směru od Poličky se na příjezdu k ní tvořily dlouhé kolony, současná úprava také nebyla bezpečná při vjíždění do křižovatky od městského úřadu, řekl místostarosta Pavel Čížek (ODS). Náklady dosáhnou asi 12 milionů korun.

5. Souhrn ekonomických zpráv ČTK 26. března 12:00

Datum: 26.03.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Výroba surové oceli v Česku se loni zvýšila o desetinu na téměř pět milionů tun. Na setkání s novináři to dnes uvedli zástupci Ocelářské unie. Dařilo se podle nich mimo jiné výrobcům trubek, kteří jich vyrobili přes půl milionu tun. Meziročně vzrostl také vývoz oceli z ČR, rostl však i dovoz, který byl rekordní, uvedli oceláři.

Praha - Češi nejraději podnikají sami bez společníků. Dvě třetiny obchodních společností v ČR mají pouze jednoho vlastníka. Trendem posledních let je rostoucí individualizace a postupný nárůst počtu společností, které mají pouze jednoho majitele. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.

Praha - Důvěra Čechů v banky se i letos mírně zvýšila. V důvěryhodnosti se tak bankovnictví dál drží na prvním místě před dalšími poskytovateli služeb. Současně vzrostla i spokojenost klientů s bankami, což dokládá i fakt, že více než dvě třetiny lidí v posledním roce neuvažovalo o změně své banky. Vyplývá to z průzkumu pro Českou bankovní asociaci od agentury SC&C.

Praha - Základní kapitál nižší než 200.000 korun má 85 procent loni vzniklých společností s ručením omezeným. Podíl firem s nižším kapitálem tak rok od roku roste. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Bisnode. Loni vzniklo 30.385 společností s ručením omezeným. Podnikatelé tak pro novou firmu nejčastěji volili základní kapitál 1000 Kč nebo 10.000 Kč.

Praha - Realitní skupina CPI Property Group, jejímž většinovým akcionářem je podnikatel Radovan Vítek, získala tříletý provozní úvěr na 510 milionů eur (13,1 miliardy korun). Na novém úvěru se podílelo 11 mezinárodních a regionálních bank. Společnost to dnes ČTK oznámila v tiskové zprávě.

Praha - V Maďarsku se otevírají pro české firmy nové příležitosti, zejména ve stavebnictví, uvedla dnes agentura CzechTrade. Tamní vláda nyní spouští podpůrné programy, v nichž se budou města a vesnice moci hlásit o dotace na rozvoj infrastruktury a na modernizaci. Ředitel regionálního centra agentury v Budapešti Tibor Bial poukázal na to, že Maďarsko je pro ČR desátým nejdůležitějším obchodním partnerem, který se na obratu českého zahraničního obchodu podílí třemi procenty.

Praha - Z budov Transgasu na pražské Vinohradské třídě mizí střešní krytina. Začala tak demoliční fáze odstranění objektů ze 70. let, které jsou už zcela prázdné. Demolice má být dokončena na podzim. Na dotaz ČTK to uvedl Jakub Verner ze společnosti HB Reavis, která budovy vlastní. Společnost na začátku února oznámila, že plánuje Transgas nebo už prázdný pozemek prodat.

Kutná Hora - Kutnohorskému výrobci tabáku Philip Morris ČR loni meziročně vzrostl čistý zisk o 10,1 procenta na 3,8 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 15,4 procenta na 14,1 miliardy korun. Firma navrhuje vyplatit hrubou dividendu 1600 korun, včetně zhruba 220 Kč z nerozděleného zisku minulých let, uvedla dnes v pozvánce na valnou hromadu a ve výroční zprávě. Za rok 2017 akcionáři získali 1080 korun.

Ostrava - Odboráři, kteří se obávají o osud hutního podniku ArcelorMittal Ostrava (AMO), poslali další dopis premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Žádají ho o pomoc. Pokud se novým majitelem podniku stane britská společnost Liberty House, hrozí podle nich ostravské huti likvidace. ČTK to dnes řekl předseda Základní organizace OS KOVO ArcelorMittal Petr Slanina. Zástupci Liberty už dříve uvedli, že pro AMO chystají prorůstový strategický plán.

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozhodl o dvou podnětech týkajících se modernizace D1. Společnost Porr neuspěla s návrhem ohledně úseku 19 mezi 141. a 146. kilometrem u Velkého Meziříčí. Druhý podnět podala firma Eurovia CS s Metrostavem a Strabagem a týkal se úseku 23 mezi Devíti kříži a Ostrovačicemi. Zde ÚOHS rozhodl v neprospěch ŘSD. ČTK to řekl mluvčí úřadu Martin Švanda. Žádné z rozhodnutí není pravomocné a může proti němu být podán rozklad.

Albrechtice v Jizerských horách (Jablonecko) - Postavičky populárního Krtečka a jeho přátel, jejichž autorem byl výtvarník Zdeněk Miler, vyrábí tradiční český výrobce dřevěných hraček Detoa Albrechtice v Jizerských horách už bezmála 20 let. Ukončení soudu o licenci její majitel Jaroslav Zeman vítá. Milerovo dílo letité soudní tahanice poškozují, řekl dnes ČTK Zeman, který licenci získal ještě za výtvarníkova života a na tvorbě jednotlivých hraček s ním designéři firmy úzce spolupracovali.

Olomouc - O 21 milionů korun více zaplatí letos Moravská vodárenská olomoucké radnici za pronájem vodohospodářské infrastruktury ve městě. Moravská vodárenská ze skupiny Veolia tak podle uzavřeného dodatku k nájemní smlouvě městu pošle bez započtení DPH městu 156,4 milionu korun a příští rok cena nájemného vzroste na 157,8 milionu korun. "Vyšší nájemné se nijak nedotkne vodného a stočného," řekl dnes novinářům primátorův náměstek Matouš Pelikán (KDU-ČSL).

San Francicso/Dubaj - Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies se dohodl, že zaplatí 3,1 miliardy dolarů (přes 70 miliard Kč) za převzetí konkurenta Careem, který působí na Blízkém východě. Oznámily to dnes firmy. Potvrdily tak dřívější informace médií.

Berlín - Spotřebitelská nálada v Německu se překvapivě zhoršila, což by mohlo signalizovat slabší výdaje domácností ve druhém čtvrtletí. Vyplývá to podle agentury Reuters z výsledků nejnovějšího průzkumu společnosti GfK.

Paříž - Rozpočtový deficit francouzského veřejného sektoru v loňském roce činil 2,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP). To představuje pokles z předloňských 2,8 procenta a nejnižší úroveň od roku 2006. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů francouzského statistického úřadu INSEE.

Tokio - Akcie japonského výrobce videoher Nintendo dnes výrazně posílily díky novinové zprávě o nových verzích jeho herní konzole Switch. Cena akcií podniku se během dnešního obchodování na tokijské burze zvýšila o zhruba pět procent.

ČTK

  • Zdroj: ČTK