• Zveřejněno: 26.05.2019
Datum: 26.05.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Holešov (Kroměřížsko) - Holešovská radnice připravuje vybudování bazénu ve sportovním areálu v místní části Všetuly. Nyní si nechává zpracovat projektovou dokumentaci a komunikuje s vodoprávním úřadem. Náklady na stavbu přesáhnou dva miliony korun, práce začnou zřejmě na jaře příštího roku, řekl ČTK starosta Rudolf Seifert. Před zahájením stavby bude nutné zbourat bazén z 50. letech minulého století, který město poslední letní sezony už nenapouštělo.

Praha - Dopravu v hlavním městě v letních měsících opět ovlivní opravy komunikací, rekonstrukce tramvajových tratí či železniční tratě. Ovlivní ji rovněž výstavba protihlukových stěn nebo oprava vodovodu a kanalizace. Vyplývá to z dokumentu, který dostali na vědomí na svém čtvrtečním jednání pražští radní.

Brno - Brno bude v létě stejně jako v předchozích letech rozkopané a řidiči budou muset hledat objízdné trasy. Zatímco některé stavby budou plynule pokračovat přes letní prázdniny z dřívějších měsíců, chystají se i uzavírky směřované pouze na léto. Opravovat se bude i na některých dálničních úsecích na jižní Moravě, největší komplikace bude opět v Brně na dálnici D1. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Pardubice - V létě bude dopravu v Pardubickém kraji komplikovat značné množství oprav silnic a mostů. Řidiči se musí připravit na omezení provozu, místy i na úplné uzavírky a objížďky. Silničáři slibují, že ponechají silnice alespoň zčásti průjezdné tak dlouho, jak jen to bude možné.

České Budějovice - Jihočeský kraj opraví přes léto silnice za 100 milionů korun. Dopravu nejvíc omezí rekonstrukce Mánesovy třídy v Českých Budějovicích, kde práce už začaly, neprůjezdná bude do října. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) opraví v jižních Čechách čtyři mosty za 65,5 milionu korun bez DPH. Kvůli opravám jsou zavřené i silnice I/22 u Strakonic nebo I/19 u Mirovic na Písecku. ČTK to řekly Alena Frdlíková z krajského odboru veřejných zakázek a investic a mluvčí ŘSD Nina Ledvinová a vyplývá to i z mapové aplikace ŘSD.

Hradec Králové - Do oprav a staveb silnic v Královéhradeckém kraji letos půjdou přibližně 2,5 miliardy korun. V celém kraji to představuje zhruba 90 projektů, které přinesou na silnicích různá omezení, nejčastěji v podobě kyvadlového provozu či objížděk. Komplikace v dopravě se nevyhnou žádné části kraje. ČTK to zjistila na hradeckém hejtmanství u hradecké pobočky Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD).

Praha - Dopravu ve Středočeském kraji v létě zkomplikuje řada uzavírek, kraj i Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plánují množství oprav silnic. Pozadu nezůstanou ani města, která chtějí opravovat řadu ulic, zjistila ČTK.

Zlín - Řidiče čekají v létě na mnoha místech Zlínského kraje uzavírky. Motoristé budou muset počítat s omezeními i na některých hlavních tazích. Státní Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) a krajská firma Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK) investují do oprav stovky milionů korun. K opravám se připojí i některá města a obce.

Olomouc - Uzavírky či omezení několika úseků dálnic a také silnic druhé a třetí třídy zkomplikují v létě automobilový provoz v Olomouckém kraji. Silnice budou uzavřeny kvůli opravě vozovek či inženýrských sítí. Komplikovanější je po loňském uzavření důležitého mostu v Komenského ulici nadále rovněž automobilová doprava v centru Olomouce. ČTK informaci získala z databází krajské správy silnic a Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Liberec - Dopravu v Libereckém kraji zkomplikují přes léto desítky oprav komunikací. Zřejmě největší kolony čekají motoristy na hlavním tahu z Liberce na Turnov a také při průjezdu Turnovem směrem na Jičín, ale i na průtahu Libercem ve směru na Děčín. Pracuje se nejen na hlavních tazích, řada uzavírek čeká řidiče na krajských komunikacích, trpělivostí se musí obrnit i v krajském městě Liberci, zjistila ČTK.

Jihlava - Na Vysočině budou přes léto pokračovat opravy tří úseků dálnice D1. Stavbaři budou i na desítkách úseků dalších silnic. Na hlavním tahu číslo 19 budou do podzimu uzavírky mezi Pohledem na Havlíčkobrodsku a Žďárem nad Sázavou. Mezi Jihlavou a Znojmem budou dělníci spravovat průtah Litohoří a úsek Dlouhá Brtnice - Hladov, kde by měla auta projíždět kyvadlově. Rekonstrukce mostu v Třebíči potrvá do října. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytli správci silnic.

Ostrava - Stavební sezona v Moravskoslezském kraji je v plném proudu, a řidičům tak na mnoha místech komplikují jízdu různé uzávěry a omezení související s opravami silnic. Rekonstrukce důležitých silnic i místních komunikací se potáhnou i přes prázdniny, například přímo v Ostravě se současně opravuje hned několik z nejfrekventovanějších tras.

Karlovy Vary - Řidiče v Karlovarském kraji čekají letos dopravní omezení kvůli plánovaným opravám a investicím na silnicích. Pracovat se bude na krajských silnicích i na silnicích ve správě Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), zjistila ČTK.

Praha - Zahraničních firem, které na Česko rozšiřují účinky svých evropských patentů, v posledních pěti letech přibylo. Zatímco v roce 2015 jich Úřad průmyslového vlastnictví evidoval zhruba 5000, loni jich bylo o 29 procent více - celkem 7054. Zahraniční majitelé patentů vnímají Česko jako zemi příhodnou pro podnikání a technologicky vyspělou, proto zde stojí o ochranu svých nových produktů a technologií, řekl v rozhovoru s ČTK zástupce předsedy úřadu Josef Dvornák. Podle meziměsíčního srovnání odhaduje, že letos bude těchto patentů ještě o tisícovku více.

Ústí nad Labem - Řidiči v Ústeckém kraji musejí počítat s objížďkami a zdržením kvůli opravám silnic a mostů. Krajská správa počítá letos s investicemi do komunikací ve výši 1,255 miliardy korun. S opravami silnic I. třídy pokračuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Datum: 25.05.2019 20:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Jáchymov (Karlovarsko) - Lázně Jáchymov dnes zahájily lázeňskou sezonu představením několika investic, které v posledním roce uskutečnily. Nejvýznamnější je nové saunové centrum, jež se svým vzhledem vrací k hornické historii města, neboť evokuje hlubinný důl.

Třeboň (Jindřichohradecko) - Slatinné lázně Třeboň dnes zahájily sezonu. Rozšíří počet procedur u třítýdenních a měsíčních pobytů. Ceny služeb v nové sezoně stouply o deset procent. ČTK to řekli jednatel lázní Vilém Kahoun a starosta Třeboně Jan Váňa (ODS). Pod Slatinné lázně, jež vlastní město, patří Bertiny lázně a lázně Aurora. Pracuje v nich 480 lidí, ubytovací kapacita je přes 750 lůžek. Lázně hledají fyzioterapeuty i rehabilitační pracovníky.

Petrohrad - V petrohradských loděnicích byl dnes na vodu spuštěn ledoborec Ural na jaderný pohon, poslední ze tří ledoborců nové generace, které chce Rusko využít na takzvané severní mořské cestě, a zhodnotit tak hospodářský potenciál arktické oblasti. Trojici plavidel bude provozovat Rosatomflot, jedna ze společností státní jaderné korporace Rosatom. Trojice největších a nejvýkonnějších ledoborců světa má prorazit led silný tři metry. Informovala o tom agentura Reuters.

Datum: 25.05.2019 12:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Teplice - V Teplicích dnes zahájil pestrý kulturní program 865. lázeňskou sezonu. Tradiční slavnost, při níž vystoupí na pěti pódiích kapely mnoha žánrů, láká tisíce lidí. Lázeňské domy jsou obsazeny ze 75 procent, převažují tuzemští klienti. ČTK to řekla obchodní ředitelka Lázní Teplice Yveta Slišková.

Moskva - Rusko odčerpá znečištěnou ropu z ropovodu Družba v Bělorusku pomocí zpětného chodu ropovodu a uskladní ji na svém území, kde už jsou připraveny skladovací nádrže. V rozhovoru s novináři to v pátek podle agentury TASS oznámil místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak. Tímto způsobem bude z Družby odstraněn zhruba jeden milion tun ropy. Otazník ale stále visí nad kontaminovanou ropou v Polsku a Německu, uvedla agentura Reuters.