• Zveřejněno: 26.06.2019

Datum: 26.06.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera v závěru loňského roku prodala stoprocentní podíl v projektu obchodního centra M5 Mall v ruské Rjazani. Transakce, o níž skupina informovala v účetní závěrce za loňský rok, přispěla do jejího hospodaření 2,3 miliardy korun. Napsal to dnes deník E15.

Moravské Budějovice (Třebíčsko) - Společnost Litobal sídlící v Moravských Budějovicích vyrábí papírové sáčky a tašky z poloviny na export. Ročně zpracuje přes 6000 tun papíru, jen různých druhů papírových sáčků, například i na bagety a hamburgery, produkuje stovky milionů. Majitel podniku Zdenek Stojánek začínal počátkem 90. let takřka na koleně dělat obaly z kartonů, podnikání se mu rozrůstalo. Dnes už jeho firma ve dvou provozech zaměstnává 110 lidí a ve svém oboru patří mezi největší tuzemské producenty.

Datum: 26.06.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Bankovní rada České národní banky dnes bude rozhodovat o nastavení měnové politiky, tedy o úrokových sazbách. Podle odhadů ekonomů nechá ČNB úrokové sazby bez změny. Sazby by přitom podle analytiků měla rada nechat na současné úrovní delší dobu. Proti růstu sazeb hovoří především nejistý vývoj v zahraničí, ale i postupné ochlazování české ekonomiky.

Praha - Česká pošta při restrukturalizaci sníží počet zaměstnanců o několik tisíc. Restrukturalizační plán představí dnes na tiskové konferenci. Uvedl to mluvčí státního podniku Matyáš Vitík. Pracovníky chce vedení podniku nahradit moderními technologiemi a automatizací. Pro snižování jejich počtu chce využít dobrovolné odchody. Ročně z podniku odejde až čtvrtina z 30.000 pracovníků, za které pak musí hledat náhradu.

Praha - Valná hromada energetické společnosti ČEZ dnes bude schvalovat dividendu z loňského zisku ve výši 24 korun za akcii. Dividenda navrhovaná vedením ČEZ je nejnižší od roku 2006, kdy bylo akcionářům vyplaceno 20 korun za akcii. Nejvyšší byla za rok 2009, a to 53 korun za akcii, loni ČEZ vyplatil 33 korun za akcii.

New York - Americké akcie v úterý oslabily, dolů je tlačí obavy ohledně obchodních sporů Spojených států s Čínou a dalšími významnými partnery i neuspokojivé údaje o vývoji ekonomiky. Na poklesu akciového trhu se největší měrou podílely technologické společnosti, napsala agentura Reuters. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie 30 předních amerických podniků, ztratil 0,67 procenta a obchodování uzavřel na 26.548,22 bodu.

Tbilisi/Moskva - Kurz gruzínské měny lari rekordně oslabil. Dolar nyní stojí 2,83 lari, což je maximum za celou historii existence gruzínské měny od rozpadu Sovětského svazu. Příčina spočívá v politické krizi a zákazu leteckého spojení s Ruskem, napsal ruský internetový list Gazeta.ru.

Datum: 25.06.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Cestu na dovolenou do zahraničí, zejména k Jadranu, zkomplikuje řidičům řada uzavírek. Práce na silnicích budou přes léto pokračovat v Rakousku, Chorvatsku nebo Itálii. Největší nápor bude na cestách uprostřed prázdnin. ČTK to řekl ředitel Besipu Tomáš Neřold. Možná největší komplikace ovšem lze při cestě k Jadranu očekávat už v Česku.

Praha - Dnes kolem 17:20 byl obnoven provoz tramvají v Korunní ulici na Vinohradech, který v pondělí vpodvečer narušila havárie vodovodu. Výluka se týkala úseku mezi zastávkami Želivského, Flora a Náměstí Míru ve směru do centra. Linky 10, 11 a 16 úsek objížděly přes Strašnice a Vršovice, v opačném směru zůstal provoz bez omezení. Vyplývá to z informací na webu pražského dopravního podniku.

Praha - Česká měna před středečním zasedáním bankovní rady České národní banky pokračovala v posilování k euru i dolaru. Dnešní den zakončila k euru silnější o sedm haléřů na 25,51 Kč/EUR, vůči dolaru si polepšila o pět haléřů na 22,41 Kč/USD. K euru byla koruna tak blízko hranice 25,50 naposledy loni v září. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Praha - Pražská burza dnes ztrácela. Index PX odepsal 1,53 procenta na 1040,05 bodu. Dolů ho táhly především rakouské finanční tituly a akcie banky Moneta. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Mladá Boleslav - Automobilka Škoda Auto představila svůj nový model Scala s pohonem na zemní plyn (CNG). Při pohonu čistě na zemní plyn ujede auto zhruba 410 kilometrů, v kombinaci s benzinem se dojezd zvyšuje na 630 kilometrů. V prodeji bude Scala na zemní plyn v posledním letošním čtvrtletí, uvedla dnes Škoda Auto v tiskové zprávě.

Liberec - Zlepšení služeb i rychlejší odbavení cestujících ve veřejné dopravě je cílem spolupráce, na které se dohodly Praha, Liberecký a Středočeský kraj. Memorandum o spolupráci dnes schválili jako poslední liberečtí krajští zastupitelé. V budoucnu by tak mohli Pražané s lítačkou dojet až do Libereckého kraje a obyvatelé Libereckého kraje s krajskou kartou do hlavního města. Některé linky Pražské integrované dopravy (PID) by mohly jezdit třeba do Nového Boru nebo do Liberce.

Borovno (Plzeňsko) - Plzeňský kraj rozdělí 62 obcím dotace na zachování 69 prodejen v malých vesnicích. Z nich je 64 kamenných a pět pojízdných. Celkem na to vydá téměř 2,1 milionu korun. Většinou dostanou obce 30.000 až 40.000 korun, nejvíce Čížkov 90.000 Kč, řekla ČTK krajská radní Milena Stárková (ČSSD). Podporu musí ještě schválit zastupitelstvo. Cílem je omezit rušení prodejen v malých obcích do 250 obyvatel.

Liberec - Libereckému kraji se podařilo najít kupce pro bývalý ústav pro postižené ženy v Mařenicích na Českolipsku. Zhruba hektarový areál včetně budov a rybníka se kraj pokoušel prodat od roku 2016, kdy se odtud postižené ženy přestěhovaly do moderních domků ve Cvikově a Novém Boru. Za pozemky a budovy chtěl původně osm milionů korun, postupně cenu snižoval. Obchodní korporace Chata Mařenice za něj nakonec zaplatí 3,9 milionu korun. Prodej dnes schválili zastupitelé.

Ostrava - Výrobce reklamního textilu Adler buduje na střeše a plášti budovy svého skladového a logistického centra v Ostravě-Kunčičkách za 15 milionů korun fotovoltaickou elektrárnu spojenou s ukládáním energie do baterií. Sníží díky ní energetickou závislost a zároveň si vytvoří záložní systém pro případ výpadku elektřiny. Předpokládána roční výroba elektřiny je téměř 300.000 kilowatthodin. ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti Marie Logrová.

Londýn/New York - Ceny ropy se dnes zvyšují kvůli předpokládanému poklesu zásob suroviny ve Spojených státech. Severomořská ropa Brent si kolem 16:15 SELČ připisovala 0,7 procenta na 65,30 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala nárůst o 0,4 procenta na 58,14 dolaru za barel.

New York - Euro se během dnešního obchodování vůči americkému dolaru vyšplhalo na tříměsíční maximum nad 1,14 USD. Dolar tlačí dolů očekávání, že americká centrální banka (Fed) začne v brzké době snižovat své úrokové sazby. Jednotná evropská měna dnes vystoupila až na 1,1412 USD, tedy na nejvyšší úroveň od 21. března. Později však o své zisky přišla a vrátila se pod 1,14 USD.

Řím - Veřejnou dopravu v Římě a spoje do přilehlých oblastí dnes narušila 24 hodinová stávka společnosti Atac, která provozuje většinu spojů. Informoval o tom místní tisk. Ze tří linek metra funguje v omezeném provozu jen linka B. Spoje ostatních dopravců jezdí jako obvykle. Na římská letiště i z nich se lze dostat jako obvykle soukromými autobusy, na letiště Fiumicino jezdí vlak Leonardo Express společnosti Trenitalia. Aktuální informace o spojích lze najít na twitteru společnosti Atac a na twiterovém účtu Muoversi a Roma.

New York - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech v červnu klesla na nejnižší úroveň za téměř dva roky. Americké domácnosti jsou v době obav z důsledků obchodního konfliktu mezi USA a Čínou pesimističtější ohledně podnikatelských podmínek i situace na trhu práce. Vyplývá to podle agentury Reuters z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnila organizace Conference Board.

Datum: 25.06.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Další testy a rozbory nepotvrdily novou kontaminaci ropy v ropovodu Družba. S odkazem na informace od petrochemického holdingu Unipetrol to dnes ČTK řekl předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Firma podle něj odpoledne obnoví příjem ropy z ropovodu.

Praha - Přímé zahraniční investice v ČR loni klesly o 51 procent. Důvodem je nedostatek pracovníků a rostoucí mzdy. Vyplývá to z průzkumu atraktivnosti Evropy pro zahraniční investory společnosti EY. V celé Evropě loni po šesti letech růstu klely přímé zahraniční investice o čtyři procenta na 6356 investičních projektů.

Praha - Celkový objem peněz umístěných na finančním trhu v Česku loni stoupl o 5,3 procenta na 6,45 bilionu korun. To představuje za posledních pět let mírně podprůměrné tempo růstu. Zhruba 69 procent z toho tvoří vklady v bankách a záložnách, které loni stouply o 6,6 procenta na 4,4 bilionu korun. Nejvíce pak loni vzrostly finanční prostředky v penzijních fondech, a to o osm procent na 447,1 miliardy korun. Vyplývá to ze Zprávy o vývoji finančního trhu v roce 2018, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo financí.

Praha - Středeční valná hromada energetické společnosti ČEZ přinese vášně ze strany minoritních akcionářů a není vůbec vyloučené, že se podobně jako v minulých letech protáhne na mnoho hodin. Shodla se na tom většina analytiků, které oslovila ČTK. K velkým překvapením podle nich ale pravděpodobně nedojde. Vesměs předpokládají, že budou přijaty návrhy představenstva firmy.

Praha - Provoz všech 24 duty free shopů, tedy bezcelních obchodů, na Letišti Václava Havla v Praze asi získá za osm miliard korun na deset let firma Lagardére Travel Retail z pařížské skupiny Lagardére. Letiště to dnes oznámilo v tiskové zprávě. Ostatní účastníci koncesního řízení se ještě mohou v příštích dnech proti výsledku tendru odvolat. Letišti loni meziročně stouply tržby z neleteckého obchodu, do něhož patří duty free i ostatní obchody či parkoviště, skoro o desetinu na 2,5 miliardy. Tvoří asi 30 procent celkových tržeb letiště.

Chicago (USA)/Dublin - Americká farmaceutická společnost AbbVie koupí za zhruba 63 miliard USD (1,4 bilionu Kč) firmu Allergan, která je známá hlavně výrobou botoxu. Jde o jednu z největších transakcí v tomto sektoru. Spojením vznikne společnost s ročními příjmy kolem 48 miliard USD a působností ve 175 zemích, uvedly firmy v dnešním prohlášení.

Berlín - Česko je pro Němce nejlevnější ze sousedních zemí, kde si mohou dopřát dovolenou. Ceny za hotelové ubytování a jídlo v restauracích zde loni byly v průměru o 43 procent nižší než ve spolkové republice. Naopak nejdražší z devíti sousedních zemí je pro Němce Dánsko, kde byly ceny o 38 procent vyšší. Uvedl to dnes německý statistický úřad.

Paříž - Akcie softwarové a konzultační společnosti Capgemini a jejího menšího konkurenta Altran dnes výrazně zpevňují. Reagují tak na oznámení, že Capgemini firmu Altran za 3,6 miliardy eur (92,1 miliardy Kč) převezme. Capgemini doufá, že se jí tak podaří lépe proniknout na rychle rostoucí trh inženýrských outsourcingových služeb a lépe odpovědět na poptávku od svých zákazníků, kteří mají zájem o pronájem inženýrských, ale i výzkumných a rozvojových týmů.

Praha - Prioritou pro Prahu ve výstavbě dopravní infrastruktury je především dokončení velkého i městského okruhu, myslí si to 56 procent Pražanů. Následují metro D (22 procent) a oprava stávajících mostů a výstavba nových (deset procent). Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Ipsos pro Sdružení pro architekturu a rozvoj (SAR), které sdružení zveřejnilo na dnešní konferenci. V červnu v něm odpovídalo 1000 obyvatel hlavního města od 18 do 65 let.

Praha - Sněmovna by měla schválit nový zákon o realitním zprostředkování v podobě, v jaké ho předložila vláda. Dnes to doporučil její hospodářský výbor. K předloze nepřijal žádný ze vznesených pozměňovacích návrhů. Zákon stanovuje požadavky na realitní makléře a podmínky jejich činnosti. Nová pravidla mají podle dřívějšího vyjádření ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) ochránit zájemce o pořízení nemovitostí a kultivovat makléřský trh.

Praha - Evropským výrobcům železničního zabezpečovacího zařízení ETCS bude předsedat Vladimír Kampík z české společnosti AŽD Praha, který se stane předsedou Řídícího výboru evropského systému řízení železniční dopravy ERTMS. Jeho dvouletý mandát začne v lednu 2020. Dnes o tom informovala společnost AŽD Praha.

Praha - Na lince metra C nepojede od této do následující soboty metro mezi stanicemi Pražského povstání a Kačerov. Důvodem je výměna dřevěných pražců na kolejích za betonové, kterou pražský dopravní podnik (DPP) provádí od předloňského roku. Podnik o tom informoval v tiskové zprávě. Zavedena bude náhradní autobusová doprava. Letos na podzim je podle dřívějších informací v plánu další výluka mezi stanicemi Pražského povstání a Vyšehrad.

Beroun - V Berouně začne v srpnu rekonstrukce lávky pro pěší přes dálnici D5, stavební práce potrvají pět měsíců. Oprava vyjde na 17,4 milionu korun, z toho 16,4 milionu Kč pokryje dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury, řekl dnes novinářům místostarosta Michal Mišina (za ANO).

Praha - Praha potřebuje byty pro 1,55 milionu obyvatel, kteří v metropoli reálně žijí. Je to zhruba o 250.000 lidí více, než kolik uvádí Český statistický úřad (ČSÚ). Vyplývá to z analýzy společnosti CE-Traffic, kterou zveřejnil pražský magistrát. Podle primátorova náměstka pro územní plánování Petra Hlaváčka (za TOP 09) se město musí zaměřit na rozvoj rozsáhlých brownfieldů, které jsou už léta bez využití.

Rakovník - Rakovník chystá modernizaci areálu městského stadionu pro fotbalisty a pozemní hokejisty. Projekční práce by měly začít v létě. Příprava projektu včetně získání stavebního povolení zvýší šanci na získání dotace, uvedl dnes starosta Rakovníka Luděk Štíbr (ODS). Hodnota samotné investice dosáhne podle odhadů zhruba 75 milionů korun, dodal.

Ostrava - Řidiči směřující do centra Ostravy se musí připravit na výrazné dopravní omezení. Od víkendu začne kvůli modernizaci jedné z hlavních křižovatek Českobratrské ulice a Sokolské třídy platit uzavírka pro automobily, které budou muset až do konce prázdnin využívat objízdné trasy. Novinářům to dnes sdělila mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Liberec - V Liberci je ze tří čtvrtin hotová výměna potrubí na jedné ze tří větví ztrátové teplárenské sítě. Zbývající část se musí dokončit do 31. srpna. Novinářům to dnes sdělil Petr Heincl, místopředseda představenstva Teplárny Liberec, která patří do skupiny MVV Energie CZ. "To se musí stihnout. Od 1. září podle vyhlášky máme topnou sezonu," dodal.

Datum: 25.06.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Přes 40 uzavírek omezí během letních prázdnin provoz na českých dálnicích. Největší komplikace lze čekat tradičně na dálnici D1, kde bude pokračovat modernizace pěti úseků. Tři opravované úseky budou pod dohledem radarů. Další větší omezení budou na dálnicích D8 a D11. Policie proto na začátku prázdnin nasadí větší počet hlídek. Na společné tiskové konferenci to dnes řekli zástupci ministerstva dopravy, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), dopravní policie a Besipu. Silničáři v létě omezí údržbu a odloží malé opravy.

Jokohama (Japonsko) - Japonská automobilka Nissan Motor odloží jednání o prohloubení aliance se svým francouzským partnerem Renault. Místo toho se zaměří na vlastní oživení. Na výroční valné hromadě to dnes oznámil generální ředitel Nissanu Hiroto Saikawa. Akcionáři také schválili nový systém výborů, které mají dohlížet na řízení firmy, a potvrdili Saikawovi křeslo ve správní radě.

Bojkovice (Uherskohradišťsko) - Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK) dokončilo přestavbu mostu v Krhově, místní části Bojkovic na Uherskohradišťsku. Zároveň nechalo upravit i navazující části silnice třetí třídy v délce přes čtvrt kilometru. Práce začaly loni v létě, náklady dosáhly 16,4 milionu korun, uvedlo ŘSZK na svých webových stránkách.

Praha - Prioritou pro Prahu ve výstavbě dopravní infrastruktury je především dokončení velkého i městského okruhu, myslí si to 56 procent Pražanů. Následují metro D (22 procent) a oprava stávajících mostů a výstavba nových (deset procent). Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Ipsos pro Sdružení pro architekturu a rozvoj (SAR), které sdružení zveřejnilo na dnešní konferenci. V červnu v něm odpovídalo 1000 obyvatel hlavního města od 18 do 65 let.

Ústí nad Labem - Cestující v Ústeckém kraji si musí vyměnit čipové karty vydané dopravní společností BusLine. Karty přestanou 1. července platit kvůli problémům s dopravcem. Od poloviny července vyplatí kraj v kterékoliv informační dopravní krajské kanceláři lidem zůstatky na elektronických peněženkách nahraných na kartách. Nákup nové karty kraj cestujícím proplatí. Schválili to dnes krajští zastupitelé.

Praha - Kvůli havárii vodovodního řadu v Korunní ulici dnes nejezdí tramvaje po této frekventované vinohradské třídě. Výluka se týká úseku mezi zastávkami Želivského, Flora a Náměstí Míru ve směru do centra. Linky 10, 11 a 16 úsek objíždějí přes Strašnice a Vršovice, v opačném směru je provoz bez omezení. Náhradní autobusová doprava není zavedena. Mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková na dotaz ČTK uvedla, že provoz v Korunní by měl být obnoven kolem 20:00.

Ostrava - Stavba nové chaty Horské služby na Lysé hoře v Beskydech v těchto dnech končí, ve čtvrtek bude kolaudace objektu. Příští týden záchranáře čeká stěhování. První službu v nových prostorách záchranáři absolvují 6. července. ČTK to dnes řekl člen HS Beskydy Radim Pavlica.

Londýn - Letošní rok bude pro Británii prvním, kdy bude do místní sítě proudit více elektřiny z "čistých" zdrojů než z těch, které generují uhlíkové emise. Minulý týden to oznámil provozovatel britské rozvodné sítě National Grid. S jistotou to předpovídá na základě situace z prvních pěti měsíců roku, v nichž ekologicky šetrná výroba poprvé předčila fosilní paliva jakožto hlavní zdroj elektřiny v Británii.

Paříž - Akcie softwarové a konzultační společnosti Capgemini a jejího menšího konkurenta Altran dnes výrazně zpevňují. Reagují tak na oznámení, že Capgemini firmu Altran za 3,6 miliardy eur (92,1 miliardy Kč) převezme. Capgemini doufá, že se jí tak podaří lépe proniknout na rychle rostoucí trh inženýrských outsourcingových služeb a lépe odpovědět na poptávku od svých zákazníků, kteří mají zájem o pronájem inženýrských, ale i výzkumných a rozvojových týmů.

New York - Skupina nejbohatších lidí ve Spojených státech vyzvala kandidáty pro nadcházející prezidentské volby, aby podpořili daň z bohatství pro velmi bohaté jednotlivce. Chtějí tak zmírnit nerovnost a zároveň lépe bojovat se změnami klimatu. Skupina 18 miliardářů tvrdí, že jsou bez politické příslušnosti a nepodporují žádného kandidáta. Uvedl to dnes server BBC.