• Zveřejněno: 25.06.2019

Datum: 25.06.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Düsseldorf - Německá energetická skupina E.ON nabídla, že prodá plynárenské a elektrárenské aktivity německého konkurenta innogy v České republice. Chce tak rozptýlit obavy Evropské komise ze svého plánu na převzetí části majetku innogy. V pondělí to podle agentury Reuters uvedl šéf E.ON Johannes Teyssen. E.ON podle něj v rámci ústupků Evropské komisi nabídla rovněž prodej části svých elektrárenských aktivit v Maďarsku a některá další opatření.

Berlín - Německé ministerstvo dopravy hodlá kvůli zákazu sjíždění z dálnice a omezení kamionové dopravy podat žalobu na Rakousko. V pondělí to oznámil ministr dopravy Andreas Scheuer, podle kterého jsou omezení platící v rakouské spolkové zemi Tyrolsko diskriminační. Žalobu projedná německá vláda, časový rámec ale Scheuer nesdělil, informovala německá agentura DPA.

New York - Americké akcie uzavřely pondělní obchodování smíšeně. Dow Jonesův index nepatrně stoupl, zatímco index S&P 500 stáhly dolů akcie podniků působících ve zdravotnickém sektoru. Pozornost investorů se nyní soustředí na blížící se setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s čínským protějškem Si Tin-Pchingem na summitu skupiny zemí G20 v Japonsku.

Datum: 24.06.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - V jižní části ropovodu Družba, kterou teče ropa i do Česka, byla opět naměřena zvýšená kontaminace. Informaci, kterou ČTK získala od několika zdrojů, potvrdil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Zvýšené hodnoty byly podle něho naměřeny na ukrajinsko-slovenských hranicích. Podotkl, že do Česka zatím proudí čistá ropa a potrvá ještě minimálně dva dny, než do ČR doteče všechna ropa před zjištěným znečištěním. Ve státních rezervách jsou podle něj ještě minimálně dvě třetiny kapacity ropy, což jsou zásoby zhruba na 60 dnů.

Bratislava - Slovenský přepravce ropy Transpetrol popřel dnešní informace o kontaminaci ropy v ropovodu Družba, přeprava suroviny podle něj probíhá ve standardním režimu. Transpetrol to sdělil ČTK. Podle dřívějšího vyjádření českého ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka byla naměřena zvýšená kontaminace na ukrajinsko-slovenských hranicích.

Praha - Představenstvo Českých drah bude kompletní v září, podnik vybere dva jeho nové členy z otevřeného výběrového řízení. Nový šéf skupiny následně vzejde z kompletního pětičlenného představenstva. O podmínkách výběrového řízení dnes rozhodla dozorčí rada Českých drah, informovala společnost. Představenstvo je nyní tříčlenné, vede ho místopředseda Radek Dvořák.

Praha - Předsedu dozorčí rady ČSOB Pavla Kavánka (70) nahradí od 16. října bývalý guvernér centrální banky Zdeněk Tůma (58). Jeho jmenování do rady dostane ke schválení Česká národní banka (ČNB). Kavánek více než 20 let působil jako generální ředitel ČSOB a následně posledních pět let jako předseda dozorčí rady. ČSOB to oznámila v tiskové zprávě. ČSOB patří mezi největší tuzemské banky, loni vykázala čistý zisk 15,8 miliardy Kč.

Praha - Cestovní kancelář Exim tours loni prodala v Česku zájezdy za téměř šest miliard korun, meziročně o 25 procent více. Dohromady na českém a slovenském trhu v roce 2018 činily prodeje Exim tours 7,01 miliardy korun. ČTK to dnes řekl obchodní ředitel Exim tours Petr Kostka. Loňský rok hodnotí jako rekordní. Zisk před zdaněním dosáhl 288 milionů korun. V příštích měsících plánuje Exim tours, která patří mezi první tři největší cestovní kanceláře, rozšířit po celém Česku pobočkové sítě i franšízové partnery.

Praha - Koruna dnes posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od posledního závěru o čtyři haléře na 25,58 Kč/EUR. Na dolar si polepšila o 16 haléřů, takže dnes kolem 17:00 se obchodovala v kurzu 22,46 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Praha - Pražská burza dnes posílila. Index PX stoupl o 0,26 procenta na 1056,18 bodu. K růstu burze pomohly hlavně akcie Komerční banky, bankovní skupiny Erste a energetické firmy ČEZ. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Praha - Letiště u Bystřice na Benešovsku bude mít zpevněné a osvětlené přistávací dráhy. Středočeský kraj za projekt zaplatí 21,3 milionu korun a celkovou částkou půl milionu přispějí také společnost Letiště Benešov a letecké školy F-AIR a BEMO-AIR. O poskytnutí krajského příspěvku dnes rozhodli krajští zastupitelé. S návrhem nesouhlasil opoziční klub STAN. Namítal, že jde o investici do komerčního podniku.

Hradec Králové - Dotovanou autobusovou dopravu v dalších čtyřech oblastech Královéhradeckého kraje zajistí v letech 2020 až 2030 společnosti CDS Náchod, Transdev Morava, Audis Bus a P-Transport. Rozhodla o tom dnes Rada Královéhradeckého kraje. Již minulý týden radní vybrali pro region Dvora Králové nad Labem firmu BusLine KHK. "O dalších třech oblastech (z celkem osmi) bude rada jednat v příštích dnech," řekl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček (ODS).

Lipno nad Vltavou (Českokrumlovsko) - Developerská společnost Realactiva začala stavět v Lipně nad Vltavou Molo Lipno Resort. Investice je přes 1,7 miliardy korun. Vznikne 79 apartmánových bytů, pětihvězdičkový hotel s více než 100 pokoji a kongresovým sálem pro 300 lidí i promenáda s obchodním bulvárem. Zastavěná plocha bude 24.000 metrů čtverečních, kolaudace bytů v první polovině roku 2021, celý komplex bude hotový do roku 2022. ČTK to dnes řekla mluvčí Molo Lipno Resortu Martina Jašková. Starosta Lipna Zdeněk Zídek (Lipno) dnes ČTK řekl, že investor staví ze dvou třetin na vlastních pozemcích a z třetiny na obecních.

Plzeň - Rokycanská nemocnice projde kompletní rekonstrukcí zhruba za 400 milionů korun bez DPH. Ověřovací studie, kterou dal zpracovat management nemocnice, jednoznačně odmítla výstavbu nového menšího zařízení a přenechání více než 60 let starého areálu sociálním službám. Nová nemocnice by byla téměř o 170 milionů korun dražší. Rekonstrukce bude rozložená do pěti etap, řekla ČTK po dnešním jednání rady radní Milena Stárková (ČSSD).

Bruntál - Holding MTX Group podnikatele Petra Otavy buduje na Bruntálsku dva nové provozy, ve kterých vznikne více než 300 pracovních míst. Skupina chce v regionu do roku 2025 investovat více než čtyři miliardy korun. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělila mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.

Brusel/Praha - Problém takzvané dvojí kvality potravin, tedy v různých státech Evropské unie stejně označených výrobků s odlišným složením, se netýká jen zemí ve střední a východní části bloku. Ukázala to studie, kterou si nechala vypracovat Evropská komise (EK). Její výsledky ukázaly, že celkem devět procent z téměř 1400 potravinářských produktů se v různých zemích lišilo svým složením bez toho, že by byly odlišné přední části jejich obalů. Dalších 22 procent výrobků s odlišným složením mělo velmi podobné obaly.

New York - Dolar dnes oslabuje kvůli očekávání, že americká centrální banka (Fed) by v letošním roce mohla více než jednou snížit své úrokové sazby. Euro si vůči dolaru připisuje zhruba čtvrt procenta a pohybuje se těsně pod 1,14 USD.

Londýn/New York - Ceny ropy se dnes snižují kvůli obnoveným obavám ohledně vývoje poptávky. Minulý týden ropa naopak výrazně zdražovala, a to v důsledku napětí mezi Spojenými státy a Íránem. Obavy z bezprostředního konfliktu mezi těmito dvěma zeměmi však začaly polevovat, napsala agentura Reuters.

Amsterodam - Nizozemsko dnes zasáhl velký výpadek telefonních služeb, který postihl mimo jiné linky pro tísňová volání. Policie proto vyslala do ulic všechny své dostupné příslušníky, informují agentury AP a Reuters.

Datum: 24.06.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Dukovany (Třebíčsko) - Jaderná elektrárna Dukovany znovu odstaví druhý blok, který je po plánované odstávce v provozu od neděle. Důvodem je možná závada na jednom ze šesti parogenerátorů, kterou odhalily standardně prováděné zkoušky. Blok zůstane odpojený několik dní, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Třinec (Frýdecko-Místecko) - Třinecké železárny (TŽ) dosáhly v loňském roce zisku 3,33 miliardy korun, což byl oproti roku 2017, kdy zisk činil 1,43 miliardy korun, více než dvojnásobek. Tržby jim meziročně stouply o 4,64 miliardy na 40,5 miliardy korun. ČTK to po dnešní valné hromadě, která uzavřela loňské hospodaření společnosti, řekl za firmu Tomáš Želazko.

Praha - Největší tuzemská internetová firma Seznam.cz loni navýšila meziročně tržby o 8,8 procenta na 4,48 miliardy korun. Provozní zisk se pohyboval kolem předloňské hodnoty 1,6 miliardy Kč. Nejvíce se na nárůstu tržeb podílely příjmy z reklamy v obsahové síti Sklik. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Praha - Stát vybral loni za dálniční známky 5,16 miliardy korun, o rok dříve byly výnosy z prodeje vinět kolem pěti miliard korun. Příjmy z dálničních poplatků rostou i letos, stát za prvních pět měsíců vybral 4,25 miliardy korun, což je asi o dvě procenta meziročně více. Vyplývá to z informací ministerstva dopravy pro ČTK. Ceny známek by v příštím roce měly zůstat stejné jako letos.

Praha - Novým členem rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) bude od července Lukáš Zelený (31), který dosud působil jako vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest. Ve funkci nahradí Josefa Bednáře, kterému skončilo pětileté funkční období. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). O Zeleného jmenování dnes na návrh šéfa resortu Karla Havlíčka (za ANO) rozhodla vláda.

Hradec Králové - Dotovanou autobusovou dopravu v dalších čtyřech oblastech Královéhradeckého kraje zajistí v letech 2020 až 2030 společnosti CDS Náchod, Transdev Morava, Audis Bus a P-Transport. Rozhodla o tom dnes Rada Královéhradeckého kraje. Již minulý týden radní vybrali pro region Dvora Králové nad Labem firmu BusLine KHK. "O dalších třech oblastech (z celkem osmi) bude rada jednat v příštích dnech," řekl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček (ODS).

Brusel - Problém takzvané dvojí kvality potravin, tedy v různých státech Evropské unie stejně označených výrobků s odlišným složením, se netýká jen zemí ve střední a východní části bloku. Ukázala to studie, kterou si nechala vypracovat Evropská komise (EK). Její výsledky ukázaly, že celkem devět procent z téměř 1400 potravinářských produktů se v různých zemích lišilo svým složením bez toho, že by byly odlišné přední části jejich obalů. Dalších 22 procent výrobků s odlišným složením mělo velmi podobné obaly.

Las Vegas (USA) - Americký provozovatel kasin Eldorado Resorts se dohodl na fúzi s konkurenční firmou Caesars Entertainment. Hodnota spojení, do něhož je zahrnut i dluh, činí 17,3 miliardy USD (388,8 miliardy Kč), informovaly dnes podniky. Spojením podle agentury Bloomberg vznikne největší provozovatel hazardních her v USA.

Praha - Nový stavební zákon nenahrává velkým developerům, jak tvrdí někteří jeho kritici. Takzvaná fikce souhlasu, která je v něm obsažena, nedává prostor pro případnou korupci. Vyjádření dotčených orgánů státní správy, jako například hasičů nebo památkářů, nebudou omezena. Na tiskové konferenci Hospodářské komory ČR to dnes řekl její prezident Vladimír Dlouhý. Věcný záměr stavebního zákona, jehož cílem je urychlení a zjednodušení povolování, dnes schválila vláda.

Praha - Obrat firmy Henkel ČR loni meziročně stoupl o 3,6 procenta na 5,55 miliardy korun. Zisk společnosti dalším rokem klesl, loni to bylo meziročně o 36 procent na 158,3 milionů korun, stojí ve výroční zprávě umístěné ve Sbírce listin. O rok dříve firmě zisk klesl o 58,5 procenta. Firma uvádí, že rostoucí obrat zrcadlí úspěch dlouhodobé strategie společnosti navzdory velmi konkurenčnímu prostředí. Společnost prodává prací prášky nebo kosmetiku.

Český Jiřetín (Mostecko) - Na přehradě Fláje na Mostecku otvírá Povodí Ohře informační centrum. Právě toto vodní dílo na vrcholu Krušných hor patří mezi oblíbený cíl turistů i cyklistů. Vodohospodáři chtějí zájemcům poskytnout dostatek informací o dění kolem vody. Novinářům to dnes řekl mluvčí povodí Jan Svejkovský.

Olomouc - Firma Nemovitosti nájemního bydlení II ze skupiny Unicapital podnikatele Pavla Hubáčka se už stala novým majitelem rozlehlého areálu bývalých vojenských skladů v sousedství Velkomoravské ulice v Olomouci. Areál na začátku května vydražila v elektronické aukci za 353 milionů korun a poté měla 40 dní na složení peněz na účet konkurzní podstaty zkrachovalé společnosti Net Media Group, což byla podmínka k následnému převodu těchto budov a pozemků. ČTK dnes informaci získala z katastru nemovitostí a inslovenčního rejstříku.

Karlovy Vary - Karlovarskému kraji se nelíbí ústup od záměru propojit dálnici D6 a německou A93. Navrhují to Němci a hrozí, že to zastaví stavební přípravy i na české straně. Krajští zastupitelé s německým záměrem dnes vyslovili nesouhlas. Dálnice D6 teď v Karlovarském kraji končí u Chebu, jen asi 25 kilometrů za hranicemi ale vede německá dálnice A93. Pro Karlovarský kraj, který není napojen na českou dálniční síť, je to tak nejkratší spojení na dálnici.

Zvěrkovice (Třebíčsko) - Rozhodnutí ministerstva dopravy z poloviny června otevřelo cestu k úpravě nebezpečné křižovatky na hlavním tahu mezi Jihlavou a Znojmem. U odbočky na Zvěrkovice na Třebíčsku na silnici I/38 zemřelo v roce 2016 šest lidí. Stavební úpravu, která má zvýšit bezpečnost křižovatky, zdržel návrh na zrušení sousední křižovatky, což požadovala policie. Ministerstvo rozhodlo zachovat ji, řekla ČTK ředitelka jihlavského ŘSD Marie Tesařová.

Bedřichov (Jablonecko) - Bedřichov v Jizerských horách rozšířil nabídku pro turisty o cyklistickou sjezdovou trať s překážkami a zatáčkami. Určená je hlavně pro děti a mládež a není příliš složitá, řekl dnes ČTK při slavnostním zahájení provozu starosta Bedřichova Petr Holub.

Datum: 24.06.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Důvěra v českou ekonomiku dál ztrácí. Po květnovém propadu na nejnižší úroveň za téměř tři roky klesl indikátor důvěry v červnu o 0,5 bodu na 95,2. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Níže byl naposledy v říjnu 2015, kdy důvěra činila 95,1 bodu. Letos v červnu meziměsíčně klesla mezi podnikateli, u spotřebitelů se nezměnila. Meziročně se důvěra v hospodářství snížila mezi podnikateli i spotřebiteli.

Praha - Tendr na stavbu nového jaderného bloku, který by měl nahradit nynější dukovanské bloky po jejich odstavení, se bude vypisovat, až bude jasná smlouva mezi vládou a společností ČEZ. Novinářům to dnes po zahájení Konference ekonomických diplomatů v pražském Černínském paláci řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Cílem je kontrakt uzavřít do konce roku, v příštím roce se začne připravovat vlastní tendr, doplnil. O tom, že stát připravuje smlouvu s ČEZ, hovořil minulý týden v Dukovanech vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl.

Praha - Změny ve vedení Českých drah mohou ohrozit naplňování strategie firmy, varovala ratingová agentura Moody's. Podle ní je řízení skupiny ČD v posledním roce pod politickým vlivem. Vyplývá to z hodnocení Moody's, které má ČTK k dispozici. Podle Českých drah strategie firmy ohrožená není, vyjádření ministerstva dopravy ČTK shání.

Praha - Společnost Penam ze skupiny Agrofertu ke konci září zavře karvinskou pekárnu United Bakeries (UB), všem 57 zaměstnancům firma nabídla práci v Pekárně Ostrava - Martinov. ČTK to dnes sdělil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Změna se podle něj nedotkne odběratelů a zákazníků UB. Penam dokončil fúzi s UB v tomto měsíci, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) mu předtím přikázal prodat několik závodů. Zda se uzavření karvinské pekárny rozhodnutí ÚOHS týká, nechtěl Hanzelka komentovat.

Praha - Developerská firma CTP získala od tří bank úvěr 1,9 miliardy eur (asi 48,7 miliardy Kč). Z toho 1,6 miliardy eur využije na refinancování stávajících úvěrů na dokončené průmyslové parky, zbylé peníze pak investuje do rozvoje společnosti. Podle CTP jde o největší realitní transakci ve střední a východní Evropě. Firma o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Praha - Nynější prioritou z hlediska sloučení vládních agentur CzechInvest, CzechTrade a CzechTourism je dát je pod jednu střechu. Řekl to dnes novinářům ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) po zahájení Konference ekonomických diplomatů v pražském Černínském paláci. Havlíček ale chce zachovat jednotlivé značky, neboť jsou známé i v zahraničí. Sloučením se podle Havlíčka dá ušetřit 20 až 30 procent fixních nákladů agentur.

Neplachov (Českobudějovicko) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes otevřelo část dálnice D3 Bošilec - Ševětín na Českobudějovicku. Úsekem dlouhým 8,1 kilometru, který stál 1,24 miliardy Kč bez DPH, projedou řidiči poprvé dnes kolem 16:00. ŘSD teď staví dalších 30 kilometrů D3. Novinářům to dnes řekli zástupci ŘSD.

Temelín (Českobudějovicko) - Jaderná elektrárna Temelín absolvovala první část největší mezinárodní prověrky ve své historii. Čtyři experti z pařížsko-moskevské mise WANO (Sdružení provozovatelů jaderných elektráren) se zaměřili na práci operátorů. Pětidenní prověrku zvládli operátoři podle zástupců WANO profesionálně, přesné hodnocení zatím energetici neznají. Hlavní část prověrky absolvuje Temelín v druhé polovině července. Test podobného rozsahu se dělá v elektrárně jednou za čtyři roky. ČTK to dnes řekl temelínský mluvčí Marek Sviták.

Brno - Brněnský strojírenský koncern ZKL v loňském roce zvýšil své tržby o 1,5 procenta na 1,069 miliardy korun. Rostl ji jeho zisk před zdaněním (EBITDA), a to o pět procent na 129 milionů korun. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě.

Praha - Ministerstvo financí dnes varovalo před využíváním tzv. dynamické konverze při výběru z bankomatu nebo platbě kartou v zahraničí. MF o tom dnes informovalo na internetu. Dynamická konverze (DCC) spočívá v okamžitém převodu účtované částky na měnu, ve které je veden bankovní účet klienta. Nabízí tak úhradu transakce přímo v českých korunách, nikoliv v měně dané země. Podle MF je ale výhodnější si nechat transakci vyúčtovat v místní měně.

Olomouc - Olomoucký kraj letos dostane od Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) pouze polovinu z původně plánovaných 241 milionů korun na opravu silnic druhé a třetí třídy, které spadají pod hejtmanství. Kvůli nižší dotaci proto kraj nebude moci udělat všechny plánované opravy silnic. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes projednalo zastupitelstvo Olomouckého kraje.

Berlín/Praha - Podnikatelská nálada v Německu se v červnu třetí měsíc za sebou zhoršila, což posiluje očekávání, že největší evropská ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla. Index podnikatelské nálady sestavovaný mnichovským institutem Ifo se snížil na 97,4 bodu z květnových 97,9 bodu.

New York/Hongkong - Hodnota kybernetické měny bitcoin dnes poprvé za 15 měsíců vystoupila nad 11.000 dolarů (téměř 248.000 Kč). Kybernetické měny dostal zpět na výsluní projekt vlastní digitální měny americké společnosti Facebook, která provozuje největší sociální síť světa, uvedl zpravodajský server CNBC.

Berlín - Investiční skupina EP Global Commerce (EPGC), kterou vlastní český investor Daniel Křetínský se svým slovenským kolegou Patrikem Tkáčem, využila opci na nákup dalších akcií v německé maloobchodní společnosti Metro. Německý prodejce spotřební elektroniky Ceconomy dnes oznámil, že od něj EPGC získala 5,4 procenta akcií. Strany se dohodly, že cenu transakce nezveřejní.

Frankfurt - Německá automobilka Daimler ve druhém čtvrtletí vykáže horší výsledek hospodaření, než se původně domnívala. Firma kvůli problémům s naftovými automobily své značky Mercedes-Benz také v neděli zhoršila výhled zisku na celý letošní rok. Podle nového odhadu má být v letošním roce provozní zisk na zhruba stejné úrovni jako loni, kdy činil 11,1 miliardy eur (284,2 miliardy Kč). Doposud firma čekala mírný růst.