• Zveřejněno: 24.05.2019
Datum: 24.05.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Washington - Americké ministerstvo obchodu navrhne nový předpis, podle kterého by bylo možné uvalit antisubvenční cla na zboží ze zemí, které podhodnocují svoji měnu vůči dolaru. Návrh ministerstva představuje další možnost, jak zvýšit cla na čínské zboží. Mohl by se však dotknout i dalších zemí, jako Japonska, Jižní Koreje, Indie, Německa a Švýcarska, uvedla agentura Reuters.

Islámábád - Britské aerolinky British Airways obnoví příští týden lety do Pákistánu a stanou se první západní leteckou společností, která začne létat do země. British Airways zastavily lety do Pákistánu po bombovém útoku na hotel Marriot v pákistánském hlavním městě v roce 2008. Vyplývá to ze čtvrtečního prohlášení společnosti.

Datum: 24.05.2019 03:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

New York - Akcie na americké burze ve čtvrtek oslabily. Investory ovládly obavy, že eskalace obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou zbrzdí růst globální ekonomiky a zbavovali se především akcií technologických, průmyslových a energetických firem. Zájem přesunuli na bezpečnější aktiva jako státní dluhopisy. Hlavní indexy ztrácely kolem dvou procent, během dne nicméně část propadu vyrovnaly.

Washington - Cla, která Spojené státy uplatňují na dovoz zboží z Číny, poškozují nezamýšlený cíl. Vybíraná cla totiž téměř celá nesou na svých bedrech američtí dovozci. Vyplývá to z ve čtvrtek zveřejněné studie Mezinárodního měnového fondu (MMF), z níž čerpal server televize CNBC.

Datum: 23.05.2019 20:01

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Banky v Česku budou od léta příštího roku odvádět více peněz do rezerv na ochranu úvěrového trhu. Česká národní banka (ČNB) zvýšila tzv. sazbu proticyklické kapitálové rezervy na dvě procenta. Podle centrální banky je domácí finanční sektor stabilní a má dostatečný prostor pro růst úvěrů i po zvýšení kapitálové rezervy. Limity ukazatelů pro poskytování hypoték nechala ČNB beze změny, ačkoliv se podle centrální banky mírně zvýšilo nadhodnocení cen bytů.

Čestlice (u Prahy) - Na zhoršení podmínek pro podnikání v České republice v posledním roce si na dnešním sněmu Hospodářské komory ČR (HK) postěžoval její prezident Vladimír Dlouhý. Vláda podle něj ustupuje odborům. Předseda ODS Petr Fiala řekl, že ČR se stává stále více sociálním státem a nejde cestou reforem. S poukazem mimo jiné na novou inovační strategii to odmítl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Komora na sněmu spustila systém poskytující podnikatelům na jednom místě přehled jejich povinností.

Praha - Česká měna dnes oslabila vůči euru na 25,85 Kč/EUR a byla tak nejslabší od poloviny února. K dolaru koruna od středečního podvečera oslabila o šest haléřů na 23,18 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Podle analytiků koruně neprospívá strach investorů z dalšího vývoje obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou, ani zhoršení podnikatelské důvěry v Německu.

Praha - Pražská burza pošesté v řadě oslabila. Dnes index PX klesl o 0,44 procenta na 1038,09 bodu. Dolů ho táhly především rakouské emise, technologická společnost Avast či energetická firma ČEZ. Nedařilo se ale ani dalším titulům, ze ziskem zakončily obchodování pouze Komerční banka a Moneta Money Bank. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Pardubice - Společnost ERA, která je od roku 2011 členem zbrojařské skupiny Omnipol, vyvinula bojový simulátor. Operátoři si na něm mohou vyzkoušet bojové situace, třeba vzdušné souboje stíhacích letounů, překročení hranic či provokace v cizím vzdušném prostoru. Simulátor pardubická ERA představí koncem května na výstavě vojenské techniky IDET v Brně. Firma to uvedla v tiskové zprávě.

Ostrava - Jedenáctistupňové světlé pivo Skřečoňský žabák nebo speciální uzený bůček od společnosti Machač - malokapacitní jatka jsou mezi osmi výrobky, které letos v Moravskoslezském kraji získají právo používat čtyři roky značku Regionální potravina. Vyplývá to z návrhu hodnotitelské komise, jež dnes vybírala vítěze soutěže. ČTK to oznámila mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková. Soutěž je projektem ministerstva zemědělství. V kraji bylo přihlášeno 89 výrobků od 29 výrobců.

Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko) - Ve Dvoře Králové na Trutnovsku vzniká bez stavebního povolení soukromé zdravotnické zařízení dlouhodobé ošetřovatelské péče. Investorem a stavitelem ústavu s kapacitou 164 lůžek je dvorská Stavební společnost Žižka. V březnu požádala stavební úřad o dostatečné povolení stavby. Stavební úřad následně zahájil dvě správní řízení, a to o vydání dodatečného stavebního povolení a o odstranění stavby. Stavba není v souladu s územním plánem města. ČTK to dnes zjistila na dvorské radnici a u stavební firmy.

Jesenice (u Prahy) - Jesenice u Prahy nesouhlasí s výstavbou dálnice D3 v připravované variantě. Devítitisícové město by se stalo novým Černým Mostem nebo Zličínem, řekl na dnešní debatě o D3 na jesenické radnici starosta Jesenice Pavel Smutný (za STAN). Nesouhlasné stanovisko k projektu podle něj zaujalo městské zastupitelstvo.

New York - Devizový trh dnes zasáhla politická a ekonomická nejistota ve světě. Dolar vůči koši měn krátce stoupl na nejvyšší úroveň za dva roky, zpevnil japonský jen a švýcarský frank, hůře si vedlo euro a čínský jüan.

Londýn - Ceny ropy dnes klesají o zhruba pět procent a americká ropa se dostala nejníže od března. Přispívá k tomu obchodní napětí mezi Čínou a Spojenými státy, které by mohlo snížit globální poptávku po ropě.

Bratislava - Modernizovaný vůz Superb s plug-in hybridním pohonem a automobil Citigo s čistě elektrickým motorem představila dnes v Bratislavě automobilka Škoda Auto. Oba modely, jejichž výroba začne ve druhém letošním pololetí, představují začátek elektromobility mladoboleslavské automobilky.

Moskva - Rusko poprvé od sovětské éry vyvezlo drůbež do Číny. Jeho cílem je vybudovat si pevnější pozici na globálním trhu drůbeže a pomáhá mu v tom skutečnost, že čínský chov prasat ničí africký mor, píše agentura Bloomberg. Čína kvůli němu může přijít až o 30 procent prasat a drůbeží maso je levnější alternativou.

Stuttgart - Německý dodavatel automobilových součástek Bosch zaplatí pokutu 90 milionů eur (2,3 miliardy Kč) kvůli své úloze ve skandálu s falšováním emisí u naftových vozů Volkswagenu. Oznámilo to německé státní zastupitelství ve Stuttgartu. Bosch pokutu přijal a neodvolá se vůči ní.

Moskva/Varšava - Ruský provozovatel ropovodů Transněfť se dohodl s Běloruskem na technickém plánu odstranění kontaminované ropy z ropovodu Družba na běloruském území. Pokud bude plán úspěšný, mohlo by Polsko dostat první dodávky čisté ropy 9. až 10. června. Uvedl to dnes viceprezident Transněfti Sergej Andronov. Podle zdrojů se z ropovodu Družba podařilo celkem dostat již více než třetinu znečištěné ropy.

Mnichov - Německý výrobce luxusních vozů BMW hodlá letos v září uvést na trh elektrickou koloběžku, podobnou těm, které nabízejí firmy sdílené ekonomiky LimeBike a Bird Rides. V souladu se zaměřením na movitou klientelu je cena tohoto dopravního prostředku v porovnání se srovnatelnými modely dvojnásobná. Koloběžka o váze pouhých devíti kilogramů přijde na 799 eur (20.630 Kč), uvedla agentura Bloomberg.

Datum: 23.05.2019 16:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Domácí finanční sektor je stabilní a vysoce odolný vůči případným nepříznivým šokům. Bankovní sektor má i nadále dostatečný prostor pro růst úvěrů i po zvýšení kapitálové rezervy, avšak za předpokladu přiměřené dividendové politiky. Vyplývá to ze Zprávy o finanční stabilitě, kterou dnes zveřejnila Česká národní banka.

Praha - Bankovní rada České národní banky nechala limity ukazatelů pro poskytování hypoték beze změny. Na tiskové konferenci o tom dnes informoval guvernér ČNB Jiří Rusnok. Zároveň upozornil, že podle výpočtů ČNB se dále mírně zvýšilo nadhodnocení cen bytů.

Praha - Banky budou od července 2020 odvádět více peněz do rezerv na ochranu úvěrového trhu. Česká národní banka (ČNB) totiž zvýšila tzv. sazbu proticyklické kapitálové rezervy na dvě procenta. Informovala o tom dnes ČNB. Sazbu, která platí pro všechny banky, spořitelní a úvěrní družstva a obchodníky s cennými papíry, stanovuje ČNB pravidelně každé čtvrtletí s účinností za rok. Dnes zveřejněné rozhodnutí je tedy platné od 1. července 2020.

Praha - České dráhy v létě upraví svůj jízdní řád, největší novinkou je prodloužení spoje Railjet do Bratislavy. Dopravce také přidá nové sezónní spoje do Tater a k Baltskému moři. Dnes o tom dráhy informovaly v tiskové zprávě. O spoje na Slovensko je velký zájem, nyní i kvůli hokejovému šampionátu. Soukromí dopravci změny v jízdním řádu neplánují, RegioJet ovšem posílí kapacity vytížených spojů.

Praha - Maso s označením CZ nemusí pocházet z České republiky. Na dnešní tiskové konferenci ke kvalitě vepřového masa to řekl prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. Je to podle něj dáno legislativou a zákazníci jsou tak mateni.

Praha - Železniční dopravci letos plánují vložit do modernizace vozových parků stovky milionů korun. Investice Českých drah (ČD), RegioJetu i Leo Expressu by se měly projevit na dálkových i regionálních linkách. Většina peněz bude mířit do nákupu nových vlaků, část na rekonstrukce. Vyplývá to z informací dopravců pro ČTK. Soukromí dopravci začnou na konci roku poprvé jezdit na lokálních tratích.

Praha - Objem investic do nemovitostí v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 214 procent na 1,08 miliardy eur (27,9 miliardy korun). Ve střední a východní Evropě investice klesly o pětinu na 2,3 miliardy eur (59,3 miliardy korun). Na Česko tak připadala téměř polovina celkového objemu regionu. Vyplývá to z údajů realitní poradenské společnosti Colliers, které má ČTK k dispozici.

Čestlice (u Prahy) - Česká republika se stává stále větším sociálním státem a nejde cestou reforem, řekl na dnešním sněmu Hospodářské komory ČR místopředseda Sněmovny a předseda ODS Petr Fiala. Stát podle něj potřebuje zásadní reformy, nikoli stagnaci. S tím, že Česko stagnuje, ale nesouhlasí vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). V projevu uvedl například novou inovační strategii, která by měla vybudovat z ČR lídra v umělé inteligenci a inovacích.

Čestlice (u Prahy) - Takzvané malé jednotné inkasní místo, které má zjednodušit výběr daní a sociální a zdravotní pojistné, by mělo začít fungovat od poloviny příštího roku. ČTK to dnes na sněmu Hospodářské komory řekl vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). Návrh na sjednocení odvodů a daní do jedné platby pro drobné živnostníky připravuje ministerstvo financí.

Čestlice (u Prahy) - Hospodářská komora (HK ČR) dnes na celostátním sněmu spustila ostrý provoz Právního elektronického systému (PES). Ten podnikatelům umožňuje na jednom místě najít přehled všech povinností, které musejí ze zákona o živnostenském podnikání splnit. Podle prezidenta HK ČR Vladimíra Dlouhého jim novinka pomůže snížit byrokratickou zátěž a ušetřit peníze na pokutách. O novinku se zajímají i úřady a podnikatelské organizace z několika evropských zemí.

Olomouc - Na udržení dlouhodobé bojeschopnosti 210 nových bojových vozidel pěchoty (BVP), které za zhruba 50 miliard korun plánuje pořídit česká armáda, bude mít podle Českého optického klastru významný vliv výběr dodavatele klíčových součástí této obrněné techniky. Pokud technologie dodají tuzemské firmy, tak bude servis bojových vozidel výrazně jednodušší a rychlejší než v případě zahraničních podniků. Na konferenci v Olomouci to dnes řekl Jiří Nuc, předseda Českého optického klastru. U zrodu této organizace stály Meopta-optika, Hella Autotechnik Nova, Zebr, Pramacon HT a Ústav přístrojové techniky Akademie věd ČR.

Brno - Brněnský dopravní podnik vyvolal na pátek nové jednání o tom, jak dočasně vyřešit dopravu v Táborské ulici a jejím okolí. Páteřní tramvajové linky 8 a 12 tam nyní v ranní špičce stojí v kolonách aut. Zpoždění se každý den pohybuje od deseti do 30 minut a lidé raději vystupují a jdou pěšky k tramvajím vpředu. Vedení města minulý týden uvedlo, že cestující mají mít trpělivost a že situace nijak řešit nejde. Podle města nelze auta nikam odklánět a udělat okamžité řešení, napsala ČTK Anna Dudková z tiskového oddělení magistrátu.

Chomutov - Zaměstnancům společností Válcovny trub Chomutov a Ferromet vzroste mzda o 500 korun. Odborový svaz hutních společností proto zrušil stávkovou pohotovost vyhlášenou 9. května. ČTK o tom dnes informovali odboráři.

Londýn - Oživení podnikatelské aktivity v eurozóně je tento měsíc slabší, než se čekalo. Prohlubující se pokles ve zpracovatelském sektoru čím dál víc brzdí aktivitu v podnicích, které poskytují služby. Ukázal to předběžný průzkum mezi nákupními manažery, jehož výsledky dnes zveřejnila konzultační společnost IHS Markit.

Hongkong - Největší výrobce počítačů na světě, čínská společnost Lenovo Group, ve čtvrtém finančním čtvrtletí meziročně více než ztrojnásobil čistý zisk na 118 milionů dolarů (2,7 miliardy Kč). Výrazně tak překonal odhady analytiků. Rekordně se podle dnešního sdělení podniku prodávaly osobní počítače, snížit se však Lenovu podařilo i ztrátu divize mobilních telefonů a ztrátu divize vznikajících datových center.

Londýn - Investiční fond ValueAct Capital tlačí na britskou společnost Merlin Entertainments, která provozuje muzeum voskových figurín Madame Tussauds či zábavní parky Legoland, aby stáhla své akcie z burzy a stala se opět soukromou. Podle fondu, který je druhým největším akcionářem Merlinu, by tato firma jako soukromá měla zhruba o 30 procent vyšší hodnotu, než je její současná hodnota na burze.

Datum: 23.05.2019 12:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Brno - Brněnský Zetor Tractors za loňský rok poprvé po osmi letech v zisku vykázal ztrátu. Firma vyrobila o 685 traktorů méně než o rok dříve a navzdory tržbám ve výši 2,3 miliardy korun se propadla do ztráty 149 milionů korun. Vedení společnosti o tom informovalo v tiskové zprávě.

Praha - Skupině PPF stoupl v roce 2018 čistý zisk o 25 procent na 22,2 miliardy korun (865 milionů eur). O rok dříve firma vydělala 17,7 miliardy Kč (690 milionů eur). Celková aktiva skupiny se loni zvýšila o 18 procent na 1,16 bilionu Kč (45 miliard eur). PPF, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner, to dnes sdělila ČTK.

Praha - Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu opět stouply. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil do středy o 11 haléřů na 33,39 koruny za litr a nafta o osm haléřů na 32,57 koruny. Ceny paliv rostou zhruba od poloviny února. Benzin od té doby zdražil přibližně o tři koruny a nafta téměř o dvě koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Praha - Desetina strojírenských firem v Česku bude letos propouštět, dvě pětiny naopak plánují kapacity zvyšovat. Agenturní zaměstnanci jsou přitom pro firmy ekonomicky méně výhodní než kmenoví. Mzdy chce letos zvyšovat 97 procent firem. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti CEEC Research, které má ČTK k dispozici. V dubnu v něm oslovila 180 firem v oboru.

Praha - Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) by se měla stát 100procentním akcionářem České exportní banky (ČEB). Vyplývá to z návrhu ministerstva financí, který úřad poslal k připomínkám. Cílem je zjednodušit a zefektivnit fungování exportního pojišťování a financování podporovaného státem, uvedlo dnes MF.

Čestlice (u Prahy) - Podmínky pro podnikání v České republice se od posledního sněmu Hospodářské komory ČR (HK), který se konal před rokem, zhoršily. Řekl to na dnešním sněmu HK její prezident Vladimír Dlouhý. Kritizoval odbory, které zvyšují své požadavky a vláda jim podle něj ustupuje ve všem, o co žádají. Jako příklad uvedl každoroční zvyšování minimální mzdy podle přání odborů nebo zrušení karenční doby. Podle šéfa komory na to doplácí zaměstnavatelé i jejich zaměstnanci.

Karlovy Vary - Ceny pohonných hmot v Karlovarském kraji po dlouhém růstu začaly stagnovat. Benzin zdražil o dva haléře na 33,23 koruny za litr, nafta zlevnila o haléř na 32,15 koruny. V Česku pohonné hmoty dál zdražovaly, benzin stojí v průměru 33,39 koruny, nafta 32,57 koruny, vyplývá z aktuálních údajů společnosti CCS.

Ostrava - Ceny pohonných hmot v Moravskoslezském kraji během týdne opět mírně vzrostly. Průměrná cena benzinu Natural 95 se zvedla o pět haléřů na středečních 33,21 Kč za litr a cena nafty o osm haléřů na 32,41 Kč. Vyplývá to z dnešních údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje.

Liberec - Pohonné hmoty v Libereckém kraji dál zdražují. Litr nejprodávanějšího Naturalu 95 už u čerpacích stanic prodávají za 33,26 Kč, před týdnem byl o devět haléřů levnější. O dalších šest haléřů na litru zdražila nafta, aktuálně za litr řidiči dají v průměru 32,51 Kč. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, byla před rokem paliva v Libereckém kraji zhruba o korunu na litru levnější.

Olomouc - Růst cen pohonných hmot v Olomouckém kraji se po několika týdnech výrazného zdražování zastavil. Průměrná cena litru benzinu Natural 95 se za poslední týden nezměnila a ve středu činila 33,38 koruny. Litr nafty podražil v průměru pouze o dva haléře na 32,58 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny dlouhodobě sleduje.

Hradec Králové - Ceny pohonných hmot v Královéhradeckém kraji v uplynulém týdnu pokračovaly v růstu. Benzin i nafta zdražily shodně o 11 haléřů na 33,14 koruny za litr, respektive 32,36 koruny za litr. Ceny paliv trvale rostou od konce února. Benzin od té doby zdražil asi o tři koruny na litru, nafta o dvě koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Plzeň - V Plzeňském kraji už 13 týdnů zdražují pohonné hmoty. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se zvýšila o 21 haléřů na 33,76 koruny za litr, nafta je o deset haléřů dražší než před týdnem a stojí v průměru 32,99 koruny za litr. Řidiči v Plzeňském kraji tak za pohonné hmoty zaplatí více, než je celostátní průměr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Praha - Developerská společnost Central Group přestaví budovu bývalého Telecomu v Praze na Žižkově podle návrhu architektky Evy Jiřičné. Odborná porota vybírala z návrhů 98 architektonických ateliérů ze 30 zemí, do užšího finále jich postoupilo 12. Central Group to dnes ČTK sdělil v tiskové zprávě. Vítězný projekt počítá kromě bytů s veřejným prostorem se zelení, komerčními plochami nebo mateřskou školou. Central Group koupil budovu od společnosti Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN) ze skupiny PPF v roce 2017.

Praha - Zájem malých podniků a podnikatelů o správné zavádění nařízení EU o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupilo v platnost před rokem, poklesl. Malé firmy na něj postupně rezignovaly kvůli příliš složitým, různorodým či nepoužitelným doporučením v médiích nebo na různých vzdělávacích seminářích a akcích. Často také tvrdí, že mají více úkolů k řešení a nemají šanci nařízení vyhovět, sdělila dnes ČTK viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy Milena Jabůrková.

Praha - Hypotéku má každý pátý Čech, deset procent o ní uvažuje. Zájem Čechů o bydlení 've vlastním' přetrvává a pro zhruba tři čtvrtiny úspěšných žadatelů také podle průzkumu SC&C pro Českou bankovní asociaci (ČBA) představoval hlavní důvod, proč si hypotéku vzali.

Praha - Spotřeba elektřiny v Česku v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesla o 1,3 procenta na 20,4 terawatthodiny (TWh), zatímco její výroba stoupla o 3,4 procenta na 23,8 TWh. Údaje dnes zveřejnil Energetický regulační úřad (ERÚ). Podle něj vzhledem k teplému počasí byla ve sledovaném období nižší i spotřeba zemního plynu. Proti lednu až březnu loňského roku se snížila o 6,2 procenta na 3,1 miliardy metrů krychlových.

Hongkong/Praha - Skupina Home Credit chystá vstup na akciovou burzu v Hongkongu. S odkazem na své zdroje to dnes uvedla agentura Reuters. Firma, která se zaměřuje na spotřebitelské úvěry, by z primární veřejné nabídky (IPO) akcií chtěla získat alespoň jednu miliardu amerických dolarů (přes 23 miliard Kč). Home Credit už podle zdrojů vybral banky, které vstup na burzu zorganizují. Akcie by mohly být na trhu ještě letos.

Berlín - Hrubý domácí produkt (HDP) Německa vzrostl v prvním čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,4 procenta. Ve své konečné zprávě to dnes uvedl spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předběžné údaje. Hospodářství největší ekonomiky Evropské unie se tak na začátku roku vrátilo k růstu, pomohly mu především vyšší výdaje domácností a oživení ve stavebnictví.

Sao Paulo - Britskou společnost Avon Products převezme brazilský konkurent Natura. Vznikne tak čtvrtá největší kosmetická firma na světě s obratem přes deset miliard dolarů (232 miliard Kč), uvedly podniky ve svém středečním sdělení. Transakce se uskuteční převodem akcií. Spojení firem ještě musejí schválit brazilské regulační orgány, transakce by měla být dokončena začátkem příštího roku.

New York - Huawei bude mít na podzim v Číně k dispozici vlastní operační systém pro chytré telefony a laptopy. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl šéf spotřebitelské divize tohoto čínského výrobce telekomunikačních zařízení Richard Yu. Huawei se tak zařídí, pokud nebude moci využívat operační systémy Googlu a Microsoftu.

Berlín - Podnikatelská důvěra v Německu se v květnu zhoršila více, než se čekalo. Oslovení manažeři hůře hodnotili především současnou situaci, výrazný propad důvěry pak zaznamenal sektor služeb. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil institut Ifo. Údaje podle analytiků naznačují, že největší ekonomika eurozóny ztrácí po dobrém začátku roku dech.

Bratislava/Praha - Slovenský přepravce ropy Transpetrol ve středu obnovil dodávky ruské ropy ropovodem Družba. ČTK to dnes řekla mediální zástupkyně Transpetrolu Ivana Koláriková Havranová. Dodávky suroviny Slovensko a další země přerušily v dubnu kvůli nadměrnému obsahu organického chloridu v ropě, který může poškodit zařízení rafinerií. Transpetrol zatím neuvedl, zda dodávky byly obnoveny v obvyklém objemu.