• Zveřejněno: 24.04.2019

Datum: 24.04.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Soul - Jihokorejská automobilka Hyundai Motor v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 24 procent na 829 miliard wonů (zhruba 16,5 miliardy Kč). Za růstem stály lepší výsledky na domácím trhu a ve Spojených státech, které kompenzovaly pokles odbytu v Číně. Oznámila to dnes firma, která vyrábí automobily rovněž v České republice.

Tokio - Zakladatel a generální ředitel japonské společnosti SoftBank Masajoši Son prodělal více než 130 milionů dolarů (téměř tři miliardy Kč) na osobních investicích do kryptoměny bitcoin. S odvoláním na informované zdroje to uvedl list Financial Times. Pro miliardáře Sona je uvedená ztráta zanedbatelná. Jmění druhého nejbohatšího Japonce činí asi 21 miliard dolarů (přes 480 miliard Kč).

Datum: 24.04.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Valná hromada Komerční banky bude dnes schvalovat účetní závěrku za loňský rok a rozhodovat o dividendě. Představenstvo navrhlo výplatu dividendy 51 Kč na akcii. Loni banka vyplatila 47 korun na akcii před zdaněním, což bylo celkem 8,9 miliardy korun.

Praha - Řádná valná hromada Moneta Money Bank má dnes na programu mimo jiné schválení roční účetní závěrky či rozdělení zisku dosaženého v uplynulém období. Navržená dividenda za rok 2018 činí v přepočtu na jednu akcii 6,15 Kč před zdaněním. Loni banka vyplatila osm korun na akcii před zdaněním, což bylo celkem více než čtyři miliardy korun.

New York - Akcie ve Spojených státech posílily a indexy S&P 500 a Nasdaq uzavřely na novém rekordu. K růstu přispěla řada výsledků hospodaření firem, které překonaly očekávání a zmírnily obavy z prvního čtvrtletního poklesu firemních zisků za několik let.

Washington - Uherskobrodský výrobce zbraní Česká zbrojovka chce přes dceřinou firmu CZ-USA postavit v Arkansasu továrnu, kde zaměstná 565 lidí. V úterý to na svém webu oznámila Arkansaská komise pro hospodářský rozvoj (AEDC), která uvedla, že hodnota investice dosáhne až 90 milionů dolarů (dvě miliardy korun). Závod vznikne v arkansaské metropoli Little Rock.

Frankfurt/Curych - Německá bankovní společnost Deutsche Bank a největší švýcarská banka UBS už delší dobu jednají o spojení svých divizí správy aktiv. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom v úterý informoval list Financial Times (FT). Pokud by se spojení uskutečnilo, v Evropě vznikne subjekt, který bude konkurovat nynější jedničce, francouzské Amundi. Ta spravuje majetek za 1,4 bilionu eur (asi 36 bilionů Kč).

Datum: 23.04.2019 20:01
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Výdělky ve veřejné správě se v posledních letech zvyšují rychleji než v soukromém sektoru. Rozdíl mezi průměrným platem a mzdou se tak prohlubuje. Zatímco loni si pracovník ve státních a veřejných službách polepšil o 10,8 procenta a měl průměrně 35.400 korun hrubého měsíčně, ve firmách dostával v průměru o 2100 korun méně a mzda se mu zvedla o 7,7 procenta. Vyplývá to z výročních publikací Informačního systému o průměrném výdělku, který spravuje ministerstvo práce. Průměrný plat předstihl průměrnou mzdu v roce 2015.

Praha - Pražská burza dnes oslabila, index PX klesl o 0,29 procenta na 1098,48 bodu. Burzu dolů táhlo hlavně zlevnění akcií energetické firmy ČEZ a bankovní skupiny Erste. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Praha - Koruna dnes oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru si pohoršila o pět haléřů na 25,74 Kč/EUR, vůči dolaru ztratila 12 haléřů a kolem 17:00 se obchodovala v kurzu 22,97 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Praha - Finanční kontroly nově zahrnou dobrovolné svazky obcí a jejich příspěvkové organizace a Správu železniční dopravní cesty (SŽDC). Počítá s tím novela o finanční kontrole ve veřejné správě, kterou dnes opětovně schválila Sněmovna. Přehlasovala Senát, který chtěl v zákoně zachovat působnost krajů při zpracování ročních zpráv o výsledcích finančních kontrol obcí na svém území.

Praha - Praha a jí vlastněná Pražská vodohospodářská společnost (PVS) chce letos investovat do oprav a rozšiřování vodohospodářské infrastruktury přibližně 2,36 miliardy korun, více než loni. Zhruba 2,14 miliardy získá město od Pražských vodovodů a kanalizací (PVK), které v Praze distribuují vodu. Vyplývá to z plánu investic, který dnes schválili pražští radní. Pokud město nesežene zbytek peněz z jiných zdrojů, některé akce odloží.

Praha - Vybudování tramvajové trati v horní části Václavského náměstí by mohlo vyjít podle odhadu pražského dopravního podniku (DPP) na 262 milionů korun. Náklady ale nezahrnují opravy v okolí trati. Vyplývá to z dokumentu, který dnes projednal magistrátní výbor pro dopravu. DPP musí v souvislostí s vybudováním trati mimo jiné ještě prozkoumat stropní desky stanice metra C Muzeum nebo vybrat projektanta. Kudy přesně trať povede, není rozhodnuto. Tramvaje přestaly na náměstí jezdit na začátku 80. let minulého století.

Kvasiny (Rychnovsko) - Ředitelem závodu automobilky Škoda Auto v Kvasinách na Rychnovsku bude od 1. července Miloš Halbich, který zatím řídí výrobu modelů Fabia a Scala v hlavním závodě v Mladé Boleslavi. Nynější ředitel závodu Kvasiny Jiří Černý se přesune v rámci koncernu Volkswagen do čínské společnosti SAIC Volkswagen, kde bude mít na starosti závod ve městě Ning-po. ČTK a MF Dnes to dnes řekl Černý.

Praha - Mobilní velkokapacitní baterii Lauru, která umožňuje uložení a zpětné využití elektřiny, lze využít například při zajištění sportovních přenosů nebo koncertů. Na jejím dnešním představení v Praze to uvedli zástupci firmy Nimble Energy, která je výhradním dovozcem tohoto úložiště nizozemské firmy Alfen do Česka, a firmy CE.Energy Czech, jež ho v ČR nabízí. Podle nich jde o první podobné zařízení v Česku. Cenu neuvedli.

Praha - Při opravě pražského Libeňského mostu se nepostaví mostní provizorium a řidiči aut i MHD budou jezdit po objízdných trasách. Důvodem jsou vysoké náklady na stavbu provizoria. Vzniknout by mohla ale lávka pro pěší. ČTK to dnes řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Libeňský most z roku 1928 je v havarijním stavu, dosud nikdy nebyl opravován. Minulé vedení Prahy prosazovalo jeho zbourání, avšak to současné rozhodlo o opravě. Práce, které si vyžádají zastavení dopravy, by mohly začít v roce 2021.

Praha - Vlastníci domů možná nebudou muset při jejich rekonstrukci nebo bourání v některých případech platit až desítky tisíc korun za přeložky elektrického vedení. Předpokládá to senátorská novela energetického zákona, kterou v dnešním úvodním kole podpořila Sněmovna. Nyní zamíří k posouzení do hospodářského výboru.

Mladá Boleslav - Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto v současnosti eviduje přes 4200 závazných klientských objednávek modelu Scala. Oficiálně vstoupí nový model na trh ve středu, objeví se u prodejců značky a zákazníci si ho budou moci prohlédnout, řekl dnes ČTK mluvčí automobilky Vítězslav Pelc. První vozy se k zákazníkům dostanou v květnu.

Praha - Končící ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) považuje za chybu, že si za tiskového mluvčího úřadu vybrala Milana Řepku. Řekla to na dnešní bilanční tiskové konferenci. Už krátce poté, co premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl předminulý týden její odvolání, uvedla, že uznává pochybení v marketingové a PR komunikaci ministerstva. Řepka řekl, že vyjádření Novákové nerozumí.

Teplice - Teplice rozšíří trolejbusovou síť. Město vybuduje 1300 trolejbusové trati v oblasti Trnovan a Sobědruh. Termín dokončení je listopad 2020. Záměr nebudou úředníci posuzovat podle zákona o vlivu stavby na životní prostředí (EIA). ČTK to zjistila z úřední desky krajského úřadu. Lázeňské město chce podporovat elektromobilu, kompletní provoz MHD bude podle rozhodnutí radnice do roku 2023 elektrický.

Brusel - Celkový veřejný dluh zemí eurozóny loni klesl na 85,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z 87,1 procenta o rok dříve. V Itálii a Řecku, dvou nejzadluženějších zemích bloku, se ale zvýšil. Oznámil to dnes evropský statistický úřad Eurostat. Snížil se také úhrnný rozpočtový deficit 19 zemí platících eurem, a to na 0,5 procenta HDP z jednoho procenta předloni.

New York - Americká zbrojovka Lockheed Martin v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 47 procent na 1,7 miliardy USD (39,1 miliardy Kč). Firma v dnešním sdělení také zlepšila výhled zisku na letošní rok, zejména díky vysoké poptávce po svých raketách a stíhacích letadlech. Lockheed Martin je největším dodavatelem zbraní pro Pentagon, vyrábí mimo jiné bojový letoun F-35.

Londýn/New York - Ceny ropy dnes vystoupily na nejvyšší úroveň od loňského listopadu. Reagovaly tak na pondělní oznámení Spojených států, že výjimky ze sankcí vůči Íránu, které vyprší v květnu, nebudou prodlouženy. Krátce před 17:00 SELČ přidávala severomořská ropa Brent asi 0,5 procenta na 74,40 dolaru za barel, kontrakt na americkou WTI k dodání v červnu si připisoval 1,1 procenta na 66,24 dolaru za barel.

Atény - Řecko loni opět zlepšilo své veřejné finance. Přebytek primárního rozpočtu vystoupil na 4,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP), ačkoliv cílem byl přebytek 3,5 procenta HDP, řekl agentuře Reuters úředník ministerstva financí. Přebytek primárního rozpočtu, který nezahrnuje obsluhu dluhu, loni překonal cílový údaj už čtvrtý rok za sebou díky vyšším příjmům z daní a nižším výdajům.

Londýn/New York - Americký dolar dnes posiluje a vůči koši měn vystoupil na nejvyšší hodnotu od června 2017. Obchodníci mají zájem o nákup dolarů před pátečním zveřejněním zprávy o vývoji americké ekonomiky za první čtvrtletí.

Washington/Detroit - Úřady ve Spojených státech budou muset kvůli potenciálně vadným airbagům prověřit až 12,3 milionu aut značek Toyota, Honda, Kia, Hyundai, Mitsubishi a Fiat Chrysler (FCA) z modelových let 2010 až 2019. Podle zahraničních agentur to dnes oznámil americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA). Rozšířil tak vyšetřování, které zahájil už loni.

New York - Americký výrobce veganské stravy Beyond Meat chystá vstup na akciovou burzu. Firma, která se zabývá výrobou proteinů na rostlinném základě a která chce využít zvýšeného zájmu o veganství, hodlá primární veřejnou nabídkou (IPO) akcií získat až 183,8 milionu dolarů (4,2 miliardy Kč). Na trhu Nasdaq nabídne 8,75 milionu akcií za cenu 19 až 21 dolarů, uvedla firma v příslušných dokumentech.

Washington - Americký internetový obchod Amazon vydal v první čtvrtletí na lobbing rekordních 3,9 milionu dolarů (89,3 milionu Kč). Podle portálu The Information to vyplývá z údajů předložených Kongresu. Amazon tak v těchto výdajích poprvé za deset let překonal další americkou firmu Google. The Information upozorňuje, že Amazon usiluje o kontrakt na cloudové služby pro Pentagon v objemu deseti miliard dolarů, který by měl být udělen v letošním roce.

Datum: 23.04.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského prostřednictvím britské dceřiné firmy EP UK Investments kupuje v Severním Irsku plynovou elektrárnu Ballylumford, uhelnou elektrárnu Kilroot a bateriové úložiště elektrické energie. ČTK to dnes sdělil mluvčí EPH Daniel Častvaj. Cenu transakce, kde prodávající je společnost AES Corporation, ale neuvedl. Uzavření obchodu EPH podle mluvčího očekává v létě, musí ho schválit evropské antimonopolní úřady.

Praha - Česko vybralo v letošním prvním čtvrtletí na mýtu 2,7 miliardy Kč, což je meziročně o čtyři procenta více. Nejsilnějším měsícem byl zatím březen, kdy se vybralo 963 milionů korun. Vyplývá to z informací správce mýtného systému, společnosti Kapsch. Celkové výběry mýta za uplynulých 12 a čtvrt roku překonaly 101 miliard Kč.

Praha - Končící ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) považuje za chybu, že si za tiskového mluvčího úřadu vybrala Milana Řepku. Řekla to na dnešní bilanční tiskové konferenci. Už krátce poté, co premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl předminulý týden její odvolání, uvedla, že uznává pochybení v marketingové a PR komunikaci ministerstva. Reakci Řepky ČTK shání.

Praha - Přepravní a logistická skupina C.S. Cargo nakoupila v roce 2018 vozidla za téměř 155 milionů Kč. Pořídila za ně 51 kamionů různých značek, 48 přípojných vozů a šest návěsů pro přepravu specifické manipulační techniky. Dnes o tom informovala společnost v tiskové zprávě. Nová vozidla skupina zařadila zejména do své české flotily, část pak směřovala do Polska.

Praha - Společnost AŽD Praha dodá zabezpečovací zařízení na dvě modernizované tratě v Bělorusku. Dvě zakázky vyjdou dohromady na 290 milionů Kč. Dnes o tom společnost informovala v tiskové zprávě. Pro AŽD Praha jde o desátou dodávku zabezpečovacích a řídicích technologií na železnici v Bělorusku.

Praha - Společnost Nordic Telecom spolu s firmou Nokia spustila v Česku LTE síť v pásmu 420 MHz určenou pro kritickou komunikaci. Síť bude možné využít pro mobilní komunikaci složek integrovaného záchranného systému nebo pro komunikaci v kritických průmyslových odvětvích. Firmy to uvedly v tiskové zprávě.

Praha - Skupina Essox, která patří v Česku mezi nejvýznamnější nebankovní poskytovatele finančních služeb, uzavřela na českém a slovenském trhu v roce 2018 přes 84.000 smluv za 8,77 miliardy korun. V meziročním srovnání je to nárůst o 14 procent. Firma, která se zaměřuje na financování nákupu vozidel, o tom dnes informovala ČTK.

Praha - Společnost Hamé letos začala exportovat košer kojenecké výživy do USA. Zatím jde o vývoz v řádu milionů korun, trh má však velký potenciál, řekl dnes ČTK mluvčí společnosti Petr Kopáček. Letos firma plánuje investovat 260 milionů Kč do automatizace výroby. Loňské tržby zatím nezveřejnila. O rok dříve měla tržby 5,13 miliardy Kč, z toho více než polovinu utržila v ČR. Zisk firma dlouhodobě nezveřejňuje.

Praha - Pražští radní dnes schválili návrh odvolat z dozorčí rady Pražské plynárenské Distribuce (PPD) bývalého zastupitele Karla Březinu (ČSSD), předsedu pražského ANO Jana Říčaře a jejího místopředsedu Petra Venhodu. ČTK to sdělil pražský radní Jan Chabr (TOP 09). Členy musí odvolat představenstvo Pražské plynárenské, do jejíhož koncernu PPD patří a kterému město zašle žádost o změny. Odvolané členy nahradí Zuzana Chlupáčová, Jaroslav Vlk a David Procházka.

Sedlec (Břeclavsko) - V rybníku Nesyt v Lednicko-valtickém areálu na Břeclavsku znovu po loňském létě uhynuly ryby. O víkendu jich plavaly břichem vzhůru desítky až stovky. Podle ředitele Rybářství Hodonín Oldřicha Pechy jde o běžný jarní úhyn a vzhledem k množství ryb v osmém největším rybníku republiky jde o zanedbatelné množství, řekl ČTK. Podle serveru iDNES.cz je za úhynem patrně virová nákaza, nyní jsou uhynulé ryby na laboratorních testech.

Opatov (Svitavsko) - Lesy ČR budou investovat do celostátního programu Vracíme vodu lesu více než miliardu korun. Státní podnik buduje 73 nových vodních nádrží, 292 jich obnovuje. Cílem je zadržet vodu v lese i v krajině, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Brno - Město Kladno a městská společnost Sportovní areály města Kladna (SAMK) dostaly od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokuty 85.000 korun a 65.000 korun za chyby při zakázce na systém sdílených elektrokol v Kladně. Úřad to uvedl na svém webu. Pokuta, proti které město i SAMK podaly rozklad, je pravomocná, rozhodnutí potvrdil předseda úřadu Petr Rafaj.

Chicago - Čistý zisk amerického výrobce motocyklů Harley-Davidson v prvním čtvrtletí meziročně klesl o více než čtvrtinu na 127,9 milionu dolarů (zhruba tři miliardy Kč), výrazně však překonal očekávání analytiků. Firma navíc potvrdila odhad celoročních dodávek, a to navzdory obavám z klesající poptávky ve Spojených státech a z evropských cel na dovoz motocyklů.

New York - Tržby amerického výrobce hraček Hasbro povzbudil zájem o robotické postavičky ze série Transformers. Úspěch totiž v kinech slavil její nejnovější díl s názvem BumbleBee (čmelák). Čisté tržby firmy vzrostly podle jejího dnešního sdělení o 2,3 procenta na 732,5 milionu dolarů (16,8 miliardy Kč) a překonaly očekávání.

Atlanta (USA) - Americký výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola v letošním prvním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 23 procent na 1,68 miliardy dolarů (přes 38 miliard Kč). Oznámila to dnes firma. Hospodářské výsledky podniku překonaly očekávání, podpořilo je mimo jiné zavedení nových příchutí.

San Francisco - Provozovatel sociální sítě Twitter v prvním čtvrtletí zvýšil čistý čtvrtletní zisk na 191 milionů dolarů (4,4 miliardy Kč) z 61 milionů před rokem. Počet měsíčních aktivních uživatelů se pak v porovnání s předchozími třemi měsíci překvapivě zvýšil o devět milionů na 330 milionů, uvedla firma. Analytici v anketě společnosti Refinitiv odhadovali, že společnost naopak o 2,2 milionu uživatelů přijde a vykáže jich jen 318,8 milionu.

Datum: 23.04.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Generální finanční ředitelství (GFŘ) při provozu, podpoře i rozšiřování Automatizovaného daňového informačního systému (IS ADIS) porušilo rozpočtovou kázeň za 428 milionů korun. Zároveň prohloubilo závislost na dodavateli systému a pořídilo technologie, které nepotřebovalo. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který se zaměřil na pořizování a využívání informačních systémů pro podporu agendy daňového řízení v ČR v letech 2011 až 2017. Finanční ředitelství se závěry nesouhlasí.

Praha - Finanční skupině AXA v Česku a na Slovensku stoupl v roce 2018 čistý zisk o 29 procent na 725 milionů Kč. Hospodářský výsledek táhl růst v rizikovém životním pojištění a majetkovém pojištění. Výnosy vzrostly meziročně o osm procent na dvacet miliard korun, řekl na tiskové konferenci finanční ředitel AXA v ČR a na Slovensku Laurent Jaumotte.

Praha - Sloučení vládní agentury na podporu exportu CzechTrade a agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest je de facto dokončeno. Na tiskové konferenci to dnes řekla končící ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO). Chybí podle ní formální krok, a tím je spojení obou agentur. To by se mnělo stát po jejich přestěhování, což se podle ministryně plánuje do konce pololetí letošního roku. Úspory zatím činí 70 milionů korun, uvedla.

Praha - Pražští radní dnes schválili návrh odvolat z dozorčí rady Pražské plynárenské Distribuce (PPD) bývalého zastupitele Karla Březinu (ČSSD), předsedu pražského ANO Jana Říčaře a jejího místopředsedu Petra Venhodu. ČTK to sdělil pražský radní Jan Chabr (TOP 09). Členy musí odvolat představenstvo Pražské plynárenské, do jejíhož koncernu PPD patří a kterému město zašle žádost o změny. Odvolané členy nahradí Zuzana Chlupáčová, Jaroslav Vlk a David Procházka.

Praha - Finanční správa podle interního dokumentu podepsaného svou ředitelkou Tatjanou Richterovou nemá firmám vracet nesporné části nadměrného odpočtu daně z přidané hodnoty (DPH) před vyměřením daně. Z dokumentu dnes cituje server iROZHLAS.cz. Ústavní soud přitom na konci února uvedl, že zadržování nadměrného odpočtu DPH, který není sporný, je porušením vlastnického práva. Podle mluvčí finanční správy Kláry Křehlové je interní informace dočasná. Ministerstvo financí uvedlo, že připravuje novelu, která verdikt soudu zohlední.

Mladá Boleslav - Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto v současnosti eviduje již přes 4200 závazných klientských objednávek modelu Scala. Oficiálně vstoupí nový model na trh ve středu, kdy se objeví u prodejců značky a zákazníci si ho budou moci prohlédnout, řekl dnes ČTK mluvčí automobilky Vítězslav Pelc. První vozy se k zákazníkům dostanou v květnu.

Praha - Logistická firma Zásilkovna začne od středy nabízet doručování zásilek mezi fyzickými osobami. Bude tak konkurovat České poště a dalším kurýrním službám. Dosud firma poskytovala logistické služby pro internetové obchody. Nová služba nazvaná Mezi námi bude v první fázi využívat síť podacích a výdejních míst Zásilkovny a bude jí možné ovládat přes mobilní aplikaci. Cena začíná na 65 Kč. Letos firma plánuje prostřednictvím služby doručit milion zásilek. Zástupci Zásilkovny to uvedli na dnešní tiskové konferenci.

Bratislava - Míra nezaměstnanosti na Slovensku letos v březnu klesla na nejnižší úroveň od vzniku státu v roce 1993. Nezaměstnanost dosáhla 5,03 procenta, v únoru byla na úrovni 5,16 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo slovenské ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, jež v zemi řídí úřady práce.

Washington - Herman Cain, kterého Donald Trump označil za svého možného kandidáta na členství ve vedení americké centrální banky, odstoupil. Americký prezident to oznámil v pondělí na svém twitterovém účtu. Nové problémy má podle CNN i Trumpův kandidát na druhé uprázdněné místo v sedmičlenné Radě guvernérů Fedu Stephen Moore. Prezidentova snaha obměnit řídící orgán centrální banky se tak komplikuje, píší světové agentury.

Hongkong - Čínský řetězec kaváren Luckin Coffee, který plánuje vystřídat amerického konkurenta Starbucks v čele čínského trhu, hodlá uvést své akcie na americkou burzu Nasdaq. Podle zdrojů agentury Reuters by firma v rámci této primární nabídky akcií chtěla získat až 800 milionů dolarů (zhruba 18 miliard Kč).

Berlín - Dražba frekvencí pro komunikační síť páté generace (5G) zatím v Německu vynesla 5,4 miliardy eur (139 miliard korun). Výnosy jsou tak vyšší, než se očekávalo. Přesto ale stále častěji zaznívá kritika na zvolený postup. Podle mnohých by totiž bylo lepší získat méně peněz z aukce výměnou za přísnější pravidla pro telekomunikační společnosti.

Tokio - Desetidenní volno při příležitosti nástupu nového japonského císaře na trůn by podle analytiků mělo přinejmenším z krátkodobého hlediska podpořit japonskou ekonomiku. Informuje o tom dnes agentura Reuters.

San Francisco - Tesla chce příští rok přijít s prvními samořízenými taxíky. Uvedl to v pondělí šéf společnosti vyrábějící elektrovozy Elon Musk. Jeho firma by tak mohla začít konkurovat Uberu a dalším provozovatelům alternativních taxislužeb dříve, než se čekalo, napsala agentura DPA.

Londýn - Hodnota kybernetické měny bitcoin se dnes vyšplhala na nejvyšší úroveň za posledních šest měsíců, překročila 5600 dolarů (zhruba 128.000 Kč). Analytici a obchodníci podle agentury Reuters uvedli, že neví o žádných nových zprávách, které by růst opodstatňovaly, a připisují ho blíže nespecifikovaným technickým faktorům.