• Zveřejněno: 25.06.2019

Datum: 24.06.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - České dráhy dnes začnou hledat nového šéfa podniku. Dozorčí rada by měla vyhlásit výběrové řízení na dva členy představenstva společnosti, přičemž jeden z nich by se měl stát jeho předsedou. Rada na začátku června odvolala z pozice předsedy představenstva i generálního ředitele Miroslava Kupce, společnost nyní dočasně vede místopředseda představenstva Radek Dvořák.

Praha - O prioritách v oblasti ekonomické diplomacie a o novinkách při podpoře exportu budou ode dneška v Praze jednat čeští ekonomičtí diplomaté. V úvodní den jejich každoročního setkání k nim v Černínském paláci promluví premiér Andrej Babiš (ANO), ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Porada ekonomických diplomatů potrvá do pátku.

Neplachov (Českobudějovicko) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes zprovozní část dálnice D3 Bošilec - Ševětín na Českobudějovicku. Úsek je dlouhý 8,1 kilometru, náklady byly 1,24 miliardy korun bez DPH. Řidiči by jím poprvé měli projet dnes kolem 16:00. ČTK to řekl mluvčí ŘSD Jan Studecký. Zatím poslední jihočeský úsek D3 Veselí nad Lužnicí - Bošilec dlouhý 5,1 kilometru otevřelo ŘSD v říjnu 2017.

Datum: 23.06.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - České republice se zatím daří čerpat evropské dotace, často jsou však vynakládány na projekty, které rozvoji příliš nepomáhají. Česko je příliš nevyužívá například na výstavbu dálnic. Uvedli to analytici, které ČTK oslovila. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které za čerpání dotací odpovídá, mělo v programovém prohlášení vlády, že bude klást důraz na projekty s nejvyšší přidanou hodnotou, například při budování veřejné infrastruktury.

Praha - Cena osobních aut na vodíkové palivové články se do deseti let vyrovná ceně hybridních modelů. Očekává to japonská automobilka Toyota, která po světě prodala už 15 milionů hybridů za značky Toyota a Lexus a zároveň je výrobcem prvního sériového vozu na vodík pojmenovaného Mirai. Firma to uvedla v tiskové zprávě.

Chýně (u Prahy) - Vaření piva v nejstarším českém porevolučním minipivovaru v Chýni u Prahy je pozastavené. Podle Jitky Eichlerové z minipivovaru je důvodem nutná rekonstrukce a s obnovou výroby piva se počítá. Nyní už bývalý sládek chýňského minipivovaru Tomáš Mikulica ČTK řekl, že příčinou jsou spory.

Olomouc - Akciové společnosti Moravská vodárenská, která na Olomoucku, Prostějovsku a Zlínsku zásobuje pitnou vodou zhruba 400.000 obyvatel, loni vzrostly tržby meziročně o devět milionů korun na 1,445 miliardy korun. Zisk Moravské vodárenské se v roce 2018 ale snížil o 58 procent na necelých 44 milionů korun ze 107 milionů korun v roce 2017. ČTK dnes informaci získala z účetní závěrky Moravské vodárenské.

Frankfurt nad Mohanem - Nabídka investiční skupiny EP Global Commerce (EPGC) ve výši 5,8 miliardy eur (148,5 miliardy korun) na převzetí německé obchodní skupiny Metro AG je příliš nízká a firmu výrazně podhodnocuje. Uvedlo to dnes představenstvo Metra a doporučilo akcionářům, aby s dalšími kroky vyčkali, než vydá podrobné prohlášení.

Paříž/Peking - Francouzský maloobchodní gigant Carrefour se stahuje z Číny. Čínské firmě Suning.com za 620 milionů eur (bezmála 16 miliard Kč) v hotovosti prodá 80 procent svých čínských aktivit. Se započtením dluhu, který je součástí transakce, za ně čínská společnost zaplatí 1,4 miliardy eur, uvedl dnes největší evropský řetězec maloobchodů. Transakce by měla být uzavřena do konce letošního roku a schválit ji ještě musejí dozorčí orgány.

Datum: 23.06.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Bankovní rada České národní banky nechá na svém zasedání ve středu 26. června úrokové sazby bez změny. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Sazby přitom nechá na současné úrovní rada podle ekonomů delší dobu. Proti růstu sazeb hovoří především nejistý vývoj v zahraničí, ale i postupné ochlazování české ekonomiky, uvedli analytici.

Praha - Výdaje ze státního rozpočtu na sociální dávky loni vzrostly meziročně téměř o 27 miliard korun na zhruba 557 miliard korun. Tvořily tak téměř dvě pětiny celkových výdajů rozpočtu. Vyplývá to z údajů ve státním závěrečném účtu za loňský rok. Celkové výdaje státního rozpočtu loni meziročně vzrostly o 121 miliard, tedy téměř o desetinu na 1401 miliard korun. Pro příští rok se mají zvýšit až na 1598 miliard.

Praha - Věcný záměr stavebního zákona, jehož hlavním cílem je zrychlení a zjednodušení stavebního řízení, které je v Česku podle údajů Světové banky jedno z nejdelších na světě, projedná v pondělí vláda. Podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které zákon předkládá, by se mělo povolovací řízení u staveb ze současného průměru 5,4 roku zkrátit na jeden rok. Podle kritiků ale zákon nahrává developerům, popírá veřejné zájmy, jako je například ochrana přírody, a otevírá prostor pro korupci.

Praha - Prodej balených zmrzlin ovlivňuje trend zdravého životního stylu a nárůst poptávky po dražších značkách a netradičních příchutích. Přestože nejoblíbenější příchutí je vanilka, Češi rádi zkouší i slaný karamel nebo makadamové ořechy. Vyplývá to z odpovědí prodejců oslovených ČTK. Od března loňského roku do konce letošního března koupili Češi v maloobchodu 41 milionů litrů zmrzliny. Její spotřeba tak meziročně stoupla o 11 procent. Podle agentury Nielsen, která údaje bez započítávání prodejů v Makru zveřejnila, také tržby meziročně vzrostly o 711 milionů na čtyři miliardy korun.

Dukovany (Třebíčsko) - V jaderné elektrárně Dukovany skončila odstávka druhého bloku, která začala 17. května. Energetici při ní vyměnili pětinu paliva i zmodernizovali část zařízení. Blok připojili k přenosové soustavě dnes po 10:00, štěpnou reakci spustili energetici již v pátek 21. června. ČTK to řekl mluvčí jaderné elektrárny Jiří Bezděk.

Brno - Společnost Emil Frey Automobil může koupit firmu Opel Czech, která se zabývá dovozem automobilů Opel a dovozem náhradních dílů značky Opel a Chevrolet. Spojení povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), podle úřadu nebude hospodářská soutěž narušena. ČTK to zjistila z internetových stránek úřadu.

Jablonec nad Nisou - Rekonstrukce inženýrských sítí, které měly v centru Jablonce nad Nisou začít od července, nabraly skluz. Kvůli zpoždění výběru jednoho z dodavatelů se zahájení prací posunulo až na začátek srpna. Práce zkomplikují dopravu kolem křižovatky ulic Budovatelů a Poštovní u konečné tramvaje v Jablonci nad Nisou. Oprava čeká vodovodní řad a plynové potrubí, vyměnit je potřeba kanalizaci a vybudovat samostatnou dešťovou kanalizaci včetně retenčních nádrží. ČTK o tom informovala mluvčí magistrátu Jana Hajná.

Brno - Brněnské textilce Nová Mosilana loni rostly tržby o 200 milionů na 3,75 miliardy korun. Zisk však znovu klesl, tentokrát o dva miliony na 83 milionů korun. Negativně se na výsledku podepsal náročný výrobní mix, který měl dopad na vyrobené objemy i na celkovou efektivitu, vyplývá z výroční zprávy ve Sbírce listin. Výrazně se také zvýšily osobní náklady, částečně mělo vliv zvýšení cen energií. Zvýšila se také cena vstupního materiálu.

Pardubice - Pardubice do podzimu postaví cyklostezku kolem Chrudimky, povede od mostu u Matičního jezera k mostu u nemocnice na Vinici. Je součástí takzvaného Náhrdelníku Chrudimky, který obnoví staré cesty kolem řeky. ČTK to řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková.