• Zveřejněno: 23.04.2019

Datum: 23.04.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Česká exportní banka (ČEB) financuje energetická řešení, která dodávají české firmy do Kyrgyzstánu. Hodnota dodávek je víc než milion eur (25,7 milionu Kč). ČTK to řekl mluvčí ČEB Jan Černý. Minulý týden podle něj například dokončila modernizaci kotelny v kyrgyzské metropoli Biškeku pražská firma Regulus.

Datum: 23.04.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Soul/San Francisco - Jihokorejská společnost Samsung Electronics se po zprávách o problémech s displejem rozhodla, že ohebný smartphone Galaxy Fold zatím na trh neuvede. Firma tak pondělním oznámením potvrdila informace zdrojů. Nový telefon v ceně 1980 dolarů (zhruba 45.000 Kč) se měl už v pátek začít prodávat ve Spojených státech, o týden později se měl objevit i na pultech obchodů v Evropě.

New York - Americké akcie uzavřely pondělní obchodování bez výraznějších změn. Investoři se drží stranou a čekají na čtvrtletní výsledky, které tento týden zveřejní řada předních podniků, včetně firem Boeing, Amazon nebo Facebook.

Datum: 22.04.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Přeštice (Plzeňsko) - Sedmitisícové Přeštice kompletně opraví za zhruba 50 milionů korun známý Modrý dům, bývalé sídlo vedení podniku Prefa u házenkářského hřiště. Město tam chce už od konce letošního roku zrekonstruovat současných 16 malometrážních bytů a vybudovat dalších 16 bytů, řekl ČTK starosta Karel Naxera (TOP 09). Trochu se zmenší plochy nebytových prostor, které tam město také zmodernizuje. Nejvýznamnějším partnerem tam zůstane úřad práce.

Peking - Čínský výrobce telekomunikačních zařízení Huawei v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o 39 procent na 179,7 miliardy jüanů (612 miliard Kč), a to navzdory snaze Spojených států přimět spojence, aby technologie tohoto podniku nevyužívali. Firma dnes poprvé zveřejnila čtvrtletní výsledky, neposkytla však údaje o čistém zisku, informovala agentura Reuters.

Londýn/New York - Ceny ropy se dnes vyšplhaly na nejvyšší úrovně za téměř půl roku, severomořský Brent překročil 74 dolarů za barel. Za růstem cen je především konec výjimek z amerických sankcí na obchodování s íránskou ropou.

Soul/San Francisco - Jihokorejská společnost Samsung Electronics se po zprávách o problémech s displejem rozhodla, že ohebný smartphone Galaxy Fold zatím na trh neuvede. Firma tak dnešním oznámením potvrdila informace zdrojů. Nový telefon v ceně 1980 dolarů (zhruba 45.000 Kč) se měl už v pátek začít prodávat ve Spojených státech, o týden později se měl objevit i na pultech obchodů v Evropě.

Šanghaj - Americký výrobce elektromobilů Tesla vyslal vyšetřovací tým, aby prozkoumal videozáznam sdílený na čínské sociální síti, který zobrazuje explozi zaparkovaného vozu Tesla Model S. Oznámila to dnes firma.

Datum: 22.04.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Desítka lidí dnes a v úterý neodletí z Česka kvůli bezpečnosti na Srí Lanku, oznámil internetový prodejce Dovolena.cz. S cestovními kancelářemi a zákazníky portál dohodl stornování zájezdů, uvedl jeho mluvčí Aleš Ondrůj. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež ČTK řekl, že o rušení zájezdů nemá informace, v nynějších volných dnech se ale cestovní kanceláře často nedaří kontaktovat. Na Srí Lance při nedělních útocích zemřelo asi 290 lidí včetně zahraničních turistů, dalších zhruba 500 lidí bylo zraněno.

Praha - Česká spotřeba biopotravin předloni vzrostla o 30,5 procenta, spotřebitelé si koupili zboží za 3,33 miliardy Kč. Nárůst byl nejvyšší od roku 2008, sdělil dnes ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Ministerstvo tyto údaje zjistilo z dotazníkového šetření mezi výrobci a distributory biopotravin. V Evropě předloni rostla spotřeba biopotravin o 10,5 procenta. Nejvíce biopotravin čeští konzumenti nakupují v supermarketech a hypermarketech, kde za ně předloni utratili 1,4 miliardy korun.

Praha - Developeři chtějí financovat třetinu nákladů na výstavbu navazující infrastruktury u svých projektů. Jde zejména o parkovací místa a parky. Zhruba desetina by podle nich měla připadat na město, o zbytek by se měl postarat stát. Vyplývá to ze studie společnosti CEEC Research mezi 40 developery, kterou má ČTK k dispozici.

Praha - Češi se o nákupu v internetovém obchodě rozhodují zejména s ohledem na skladovou dostupnost zboží a cenu. Naopak je prakticky vůbec nezajímá, zda má e-shop české kořeny, nebo zda má dostupnou kamennou pobočku. Vyplývá to z průzkumu Asociace pro elektronickou komerci.

Plzeň - Ostravská společnost BR Group, kterou vlastní podnikatel a miliardář Rudolf Bochenek, má zájem o koupi firmy Pilsen Steel. Plzeňské hutě a kovárny s téměř 600 zaměstnanci v lednu kvůli nedostatku peněz na provoz zastavily výrobu. Podnik, na který ruští majitelé před téměř čtyřmi měsíci podali návrh na insolvenci, dluží více než stovce věřitelů přes pět miliard korun. V úterý zástupci skupiny navštívili provoz a jednali s managementem firmy, řekl ČTK výkonný ředitel ostravské skupiny Jan Gajda.

Jihlava - Technologický park v Jihlavě má dotaci na dvě nové haly v průmyslové zóně Hruškové dvory. Park s kancelářemi a datovým centrem sídlí ve Srázné ulici. Projekt jeho rozšíření vznikl na základě požadavků usídlených firem, sdělila ČTK Jana Urbánková z družstva CGMC, které park provozuje. Na investici s rozpočtem 185 milionů korun má družstvo čerpat 92,7 milionu Kč evropské dotace z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.

Datum: 22.04.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Veterináři zjistili, že 10.500 pstruhů z Itálie mělo ve svalovině zakázanou leukomalachitovou zeleň, povolený limit vzorky přesáhly sedmkrát. Se zbytky této látky se veterináři v posledních letech setkávají spíše sporadicky, sdělil ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Malachitová zeleň se používá jako léčivo proti parazitům a plísním. V EU je její používání zakázané od roku 2000, nesmí se používat ani v USA a Kanadě. U savců včetně člověka může mít konzumace ryb s touto látkou potenciálně karcinogenní účinky, muselo by se jí ale sníst hodně.

Praha - V Česku loni v prvním pololetí výrazně stoupl počet smrtelných pracovních úrazů. V zaměstnání zemřelo 60 lidí, což bylo o 15 více než za stejné období 2017, vyplývá z dat Českého statistického úřadu. Podle odborníků patří dlouhodobě k nejrizikovějším oborům doprava a zejména výškové práce ve stavebnictví, při kterých se přihodí polovina smrtelných úrazů. Celkový počet všech hlášených pracovních úrazů v první polovině roku stoupl na 24.062 případů.

Praha - Každá desátá firma v Česku se potýká s nezvykle vysokou fluktuací. Pro více než tři čtvrtiny z nich to však podle jejich vyjádření není velký problém. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila ČSOB pro ČTK mezi 400 malými a středními podniky a živnostníky. Sedmina z dotázaných podnikatelů jsou samostatní živnostníci, nemají žádné zaměstnance, tudíž fluktuaci také řešit nemusí.

Praha - Praha zatím neplánuje vypsat velkou zakázku na nové lavičky tak, jak o tom v souvislosti se soutěží na jejich novou podobu mluvilo minulé vedení magistrátu. ČTK to řekl radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). O dalším postupu ohledně mobiliáře se podle něj bude v koalici teprve diskutovat. Magistrát nyní připravuje tendr na přístřešky pro MHD, které vlastní a provozuje firma JCDecaux na základě smlouvy, která je podle mnohých nevýhodná a město ji nebude prodlužovat. Vyprší v roce 2021.

Praha - Češi v posledních letech stále častěji létají ve vyšších třídách. Zájem o letenky do prémiové třídy se podle prodejců letenek loni meziročně zvýšil zhruba o pětinu. Nejčastěji je pasažéři žádají na dálkových linkách, vyplývá z informací prodejců pro ČTK. Letenky do vyšší třídy mají podle prodejců podíl na celkových prodejích zhruba pět procent. Průměrná cena letenky v prémiových třídách je okolo 72.000 korun.

Brandýsek (Kladensko) - Středočeské hejtmanství letos chystá opravu silničního mostu přes dálnici D7 u Brandýska na Kladensku. Původní most bude nahrazen novým. Termín zahájení stavby ještě není určený, zatím neskončilo výběrové řízení na zhotovitele, informovala ČTK mluvčí středočeského hejtmanství Barbora Tlučhořová.

Most - V Mostě mohou lidé podepisovat petici, která požaduje, aby peníze z emisních povolenek byly použity na projekty na severozápadě Čech. Petici za záchranu sociální a ekonomické stability Karlovarského a Ústeckého kraje podepsalo několik desítek lidí včetně poslanců a senátorů z obou krajů. ČTK to řekla mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková.

Bor (Tachovsko) - Bor na Tachovsku připravuje osvětlenou cyklostezku z Boru na Novou Hospodu do CTParku, druhé největší průmyslové zóny v Plzeňském kraji. Umožní bezpečnou cestu zaměstnancům zóny i obyvatelům, kteří nyní chodí podél frekventované hlavní silnice druhé třídy, řekl ČTK starosta Petr Myslivec (SNK Borska). Město chce, aby se na stavbě podílely také firmy.

Ratíškovice (Hodonínsko) - Vylepšený a výkonnější dobývací kombajn na těžbu uhlí vyvinula společnost T Machinery z Ratíškovic na Hodonínsku. ČTK to řekl technický ředitel společnosti Jiří Gajdík.

Tokio - Japonská prokuratura dnes vznesla nové obvinění proti bývalému šéfovi automobilky Nissan Motor Carlosi Ghosnovi. Obvinění se očekávalo a znamená, že Ghosn zůstává ve vazbě. Ta současná měla skončit právě dnes, informovala agentura AP. Nové obvinění je čtvrté v pořadí a týká se zneužití důvěry při finančních operacích. Podnět k němu dala automobilka. Ghosnovi právníci znovu požádali, aby mohl být manažer propuštěn na kauci.