• Zveřejněno: 24.06.2019

Datum: 23.06.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Na dnešní den připadá podle výpočtů společnosti Deloitte den daňové svobody. Daňoví poplatníci tak v letošním roce pracovali na odvod daní 174 dní, tedy o jeden den méně než loni. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby jeho celý příjem připadá státu.

Praha - Personální agentury zaznamenaly letos nárůst poptávky po dočasných zaměstnancích či brigádnících do administrativy. Kvůli plánovaným dovoleným kmenových zaměstnanců firmy často hledají recepční, asistenty na vyřizování objednávek či do zákaznického servisu, řekla ČTK Lenka Pešková z personální společnosti Hays. Agentury nabízely ale i pozice hotelového fotografa na Kanárských ostrovech, baristy v londýnské kavárně či animátora na Rhodosu.

Plzeň - Téměř 30 milionů hektolitrů nejprodávanějšího českého piva Gambrinus už za 45 let uvařil 63letý Zdeněk Polák, který je nejdéle sloužícím sládkem plzeňského pivovaru. Někdo už spočítal, že jsou to dva Bolevecké rybníky (největší v Plzni); další, že každý na planetě nad 18 let už od něj dostal půllitr, protože je to hodně přes pět miliard půllitrů, řekl Polák ČTK.

Kroměříž - Společnost AEV z Kroměříže vykázala loni tržby za prodej výrobků a služeb ve výši zhruba 316,3 milionu korun. Meziročně je to nárůst o více než 109,4 milionu korun. Zisk firmy, která vyrábí a vyvíjí elektroniku pro automobilový a letecký průmysl, vzrostl ze 449.000 korun v roce 2017 na loňských téměř 27,9 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy a účetní závěrky společnosti zveřejněných ve Sbírce listin.

Český Krumlov - Firma Kámen a písek, která těží a zpracovává kamenivo, měla loni produkci 2,55 milionu tun. Letos plánuje o 100.000 tun méně. Firmě se sídlem v Českém Krumlově pomáhá stavba dálnice D3, dodává tam hlavně z lomu v Ševětíně, loni 600.000 tun materiálu. V roce 2018 utržila firma 450 milionů Kč a provozní zisk byl 78 milionů. Letos investuje 22 milionů a čeká tržby 440 milionů. ČTK to řekl generální ředitel firmy Otakar Veselý.

Opava - Opavská strojírenská společnost Komas dosáhla v roce 2018 obratu 114 milionů korun a ukazatele EBITDA (provozní zisk před odpisy) 6,5 milionu korun. Do zisku se vyhoupla dva roky poté, co ji koupil nový majitel, skupina BR Group ostravského podnikatele Rudolfa Bochenka. V roce 2016 měla firma obrat 60 milionů korun a byla v téměř devítimilionové ztrátě. ČTK to řekl ředitel Komasu Marek Kloupar.

Litvínov (Mostecko) - Litvínov chce napustit Pilařský rybník, který před třemi lety koupil. Jeho dno a svahy už město nechalo vyčistit od náletů a dřevin. Komplexní revitalizaci lokality u rybníka doporučuje radnice odložit. Vyplývá to z informací zveřejněných po zasedání rady města. O pracích na rybníku budou zastupitelé diskutovat na svém zasedání 27. června.

Datum: 22.06.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Velké Meziříčí (Žďársko) - Hlavní uzavírka mostu Vysočina na dálnici D1 ve Velkém Meziříčí potrvá od 29. června do 8. září. Řidiči budou jezdit v režimu dva pruhy jedním směrem a jeden pruh druhým. Uzavírka zkomplikuje dopravu ve městě. Firma Metrostav dokončila hlavní práce na středním dělícím pásu. Modernizace D1 je hotová ze tří čtvrtin. Na setkání s obyvateli města pod mostem to dnes řekli zástupci Metrostavu a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Na akci přišlo přes 100 lidí.

Innsbruck (Rakousko) - Z částí některých dálnic v rakouské spolkové zemi Tyrolsko ode dneška nesmějí sjíždět řidiči, kteří se tak chtěli objet zácpy po jiných silnicích. Podle policie zatím nejsou žádné problémy, motoristé prý většinou reagují klidně. Informovala o tom agentura DPA. Policisté kontrolují auta sjíždějící z dálnice a dál nechávají jet vozidla místních lidí a turisty, kteří míří do blízkého okolí.

Datum: 22.06.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Plzeň - Generální ředitel Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP), pětapadesátiletý Michal Kraus, po 16 letech skončí v čele stoprocentně vlastněné městské firmy. V pátek to projednalo představenstvo firmy. Kraus odchází na vlastní žádost z osobních důvodů k 30. červnu. Od 1. července bude jeho pozici zastávat provozní ředitel dopravních podniků Jiří Ptáček. Píše o tom dnes regionální vydání Mladé fronty Dnes pro Plzeňský kraj.

Sedlec-Prčice (Příbramsko) - Na vrcholu sjezdovky v rekreačním areálu Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku se dnes otevřela roubená poštovna, která dříve stála 150 let na Sněžce a poté provizorně deset let v kempu pod Javorovou skálou. Uvnitř vznikla expozice o historii poštovny a turistické oblasti Toulava. Historická roubenice by navíc měla sloužit i jako poštovní místo a prodejna turistických známek, řekl ČTK ředitel areálu Monínec Jaroslav Krejčí.

Frankfurt nad Mohanem - Investiční skupina EP Global Commerce (EPGC), kterou vlastní český investor Daniel Křetínský se slovenským kolegou Patrikem Tkáčem, předložila veřejnou nabídku na převzetí německé obchodní skupiny Metro AG. EPGC v tiskové zprávě oznámila, že za kmenové akcie nabízí 16 eur a za prioritní 13,8 euro, což všechny akcie Metra ohodnocuje na celkových 5,8 miliardy eur (148,5 miliardy korun), napsala agentura Reuters.

Vídeň - Kouř v Taurském tunelu na frekventované rakouské dálnici A10 mezi Salcburkem a Villachem pod Alpami způsobil v noci na dnešek ve směru na Villach vznik 18kilometrové kolony. Vyvolal jej porouchaný návěs tureckého kamionu, informovala s odkazem na sdělení policie agentura APA. Dálnici využívá při svých cestách na jih Alp a k Jaderskému moři i mnoho českých turistů.