• Zveřejněno: 23.06.2019
Datum: 21.06.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Cena roční dálniční známky by se z nynějších 1500 korun neměla zvyšovat nejméně do roku 2021. Vyplývá to z vyjádření ministra dopravy Vladimíra Kremlíka‏ (za ANO) na twitteru. Ministr uvedl, že cena se nezmění, dokud nebude hotová oprava dálnice D1, která má být podle současných plánů dokončena právě v roce 2021. Návrh na zdražení kuponu na 2000 Kč ve čtvrtek předložil poslanec ANO Martin Kolovratník.

Praha - Téměř tři desítky nových maloobchodních značek vstoupily na český trh v loňském roce, ten byl tak podle nových statistik společnosti CBRE druhým nejsilnějším za posledních pět let. Za tu dobu přibylo v ČR více než 120 nových značek a odešly jen dvě desítky. Podle jiného srovnání od společnosti Cushman & Wakefield je Česká republika stále nejpřitažlivější zemí pro vstup maloobchodních značek ve středoevropském regionu. Těsně za ní následuje Polsko.

Praha - Čínská skupina CITIC Group dokončila převzetí akciových podílů v Česku od holdingu CEFC China, když dnes získala přes svoji společnost Rainbow Wisdom 49,92 procenta akcií letecké společnosti Smartwings. CITIC Group o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Praha - Česká měna dnes obrátila směr a vůči euru oslabila o haléř na 25,62 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna dál posílila o šest haléřů na 22,62 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Praha - Pražská burza dnes mírně oslabila po ztrátách většiny hlavních emisí. Index PX klesl o 0,05 procenta na 1053,47 bodu. Mezi oslabujícími byly také akcie Komerční banky a energetické firmy ČEZ, se kterými se obchodovalo v největších objemech.

Praha - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně posílily a index PX stoupl o 0,2 procenta na 1053,5 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se nejlépe vedlo akciím Moneta Money Bank. Naopak nejvíce oslabily opět akcie likérky Stock Spirits. Předcházející týden české akcie posílily rovněž o 0,2 procenta.

Liberec - V Liberci budou přes prázdniny pokračovat opravy tramvajové trati. Už od dubna nejezdí tramvaj z dopravního terminálu ve Fügnerově ulici do Lidových sadů kde je zoologická a botanická zahrada. Od 8. července se úsek ještě prodlouží. Tramvaje 2 a 3 jedoucí z Hanychova budou končit ve stanici Rybníček. Dál přes Fügnerovu ulici směrem do Lidových sadů je nahradí autobusy, zajíždět budou až k nádraží. Novinářům to dnes řekl provozně-technický ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce (DPMLJ) Ludvík Lavička.

Lednice (Břeclavsko) - Ve vinařské soutěži Oenoforum po loňské dominanci zahraniční produkce zabodovala domácí vína. Mezinárodní porota v Lednici na Břeclavsku udělila dvě ze čtyř hlavních cen moravským značkám Zámecké vinařství Bzenec a Vinařství Volařík z Mikulova. Výsledky ČTK oznámila za pořadatele Tereza Melišová.

Le Bourget (Francie) - Letošní mezinárodní aerosalon u Paříže ovládl evropský výrobce letadel Airbus, který získal více než dvojnásobek zakázek než jeho americký rival Boeing. Podle analytické firmy IBA.iQ společnost Airbus od pondělí do čtvrtka podepsala pevné objednávky a předběžné dohody na 595 letounů, zatímco Boeing na 234 strojů, z toho překvapivá zakázka skupiny IAG je na 200 letadel 737 MAX.

Londýn/New York - Kurz dolaru v dnešním obchodování kolísal a mírně oslabuje, za celý týden ale zřejmě vykáže velkou ztrátu. Trh stále reaguje na signály, že americká centrální banka (Fed) je připravena snížit úrokové sazby možná už v příštím měsíci.

Datum: 21.06.2019 16:01
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Společnost Safe Diesel, která zastupuje české spotřebitele poškozené kauzou Dieselgate, rozšířila žalobu o dalších 685 vlastníků dotčených vozidel z koncernu Volkswagen. Celkem tak ve sporu zastupuje už 4005 klientů a pro každého z nich nárokuje odškodné 220.000 Kč. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Praha - Finanční správa v rámci úsporných opatření uvažuje o omezení provozu na 30 až 35 územních pracovištích. Vyplývá to z vyjádření generální ředitelky Generálního finančního ředitelství Tatjany Richterové po dnešním setkání s novináři. Finanční správa následně na dotaz ČTK uvedla, že dosud s konečnou platností neurčila, o jaká pracoviště půjde. Finanční správa má v současnosti zhruba 200 územních pracovišť. Proti omezení provozu pracovišť je Svaz měst a obcí.

Praha - Sjednocení a zpřístupnění dosud roztříštěných, neúplných a nepřesných dat o veškeré technické infrastruktuře má zprostředkovat digitální technická mapa, jejíž parametry udává poslanecká novela zeměměřického zákona. Návrh povede k zrychlení stavebního řízení, řekli dnes novinářům předkladatelé iniciativy. Vedle poslanců se na ni podíleli experti Českého zeměměřičského a katastrálního úřadu, ministerstva pro místní rozvoj, jednotlivých krajů a také správců sítí.

Praha - Citelné tlaky na další růst ceny zlata, která dnes poprvé za téměř šest let překonala hranici 1400 dolarů za troyskou unci, budou pokračovat i v následujících měsících. Shodli se na tom analytici. Růstu ceny zlata nahrává podle nich vedle signalizovaného poklesu sazeb v USA růst geopolitických rizik či krok Banky pro mezinárodní vypořádání (BIS), která povýšila status zlata v rezervách bank na aktivum s nulovým rizikem.

Praha - Hlavní město zatím nemůže podepsat smlouvy v 11 okrajových částech metropole na provoz autobusů Pražské integrované dopravy. Zakázka stojí kvůli správnímu řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), napsal dnes server Zdopravy.cz. Na antimonopolní úřad se obrátil společnost Toms Transport Services patřící Milanovi Tomsovi, někdejšímu šéfovi společnosti Busline v Ústeckém kraji.

Plzeň - Plzeň začne 1. července, pět let po kompletní rekonstrukci, znovu opravovat 104 let starý kamenný Wilsonův most přes Radbuzu v centru města. Důvodem jsou vytlačené dlažební kostky kvůli extrémnímu dopravní zatížení. Způsobují ho hlavně trolejbusy, které na této technické památce brzdí před semaforem. Začnou zhruba šestitýdenní stavební práce na opravě dlažby, řekl ČTK náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). Wilsonův most bude po dobu rekonstrukce za několik milionů korun zcela uzavřen, i pro MHD.

Brno - V Brně začnou o nadcházejícím víkendu jezdit historické linky MHD. Tramvajová linka H4 bude jezdit jako v minulých letech z Komenského náměstí přes hlavní nádraží na Mendlovo náměstí. Trolejbusová linka H24 pojede z Mendlova náměstí přes Jundrov k Vozovně Komín. Letos poprvé vyjede na trolejbusovou linku vůz 15Tr, který dopravní podnik zrekonstruoval do původní podoby, uvedla v tiskové zprávě mluvčí podniku Hana Tomaštíková.

Břehy (Pardubicko) - V rybníce Buňkov na Pardubicku se znovu objevil herpes virus, který napadá kapry. Rybáři dnes začali rybník vypouštět, chov musí zlikvidovat. Stejný virus nakazil ryby i loni. ČTK to řekl Josef Kratochvíl z rybářského svazu Přelouč. Informaci přinesl Český rozhlas Pardubice.

Ústí nad Labem - Ústí nad Labem chce prodat poslední pozemky v průmyslové zóně Severní Předlice. Zájemci o tři hektary už předložili nabídky, napoprvé zastupitelé prodej neschválili, vedení města předloží návrh znovu. Řekl to primátor Petr Nedvědický (ANO). Město do zóny kvůli stížnostem na nepořádek umístilo kontejnery, koše a řidiči převážející kontejnery budou mít k dispozici toalety.

Brno - Klimatická změna a s ní související charakter počasí ohrožuje české a moravské vinice novými chorobami, které vinařům působí ročně škody až nad 100 milionů korun. Jde především o houbovou chorobu ESCA, která zasahuje kmen révy vinné. Na trhu chybí přípravek, kterým by se rostlina mohla ošetřit, proto vinařům nezbývá než rostlinu ořezat, v některých případech vyklučit celé keře, uvedl v tiskové zprávě Aleš Eichmeier ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Haag - Úřady v desítkách zemí včetně České republiky zabavily v rámci rozsáhlé mezinárodní operace potenciálně nebezpečné potraviny a nápoje v hodnotě přes 100 milionů eur (2,6 miliardy Kč). Během operace bylo zadrženo 672 lidí, v mnoha zemích vyšetřování pokračuje. Informovala o tom dnes evropská policejní agentura Europol, která operaci koordinovala společně s mezinárodní policejní organizací Interpol.

Londýn/New York - Ceny ropy na světových trzích dnes rozšiřují své čtvrteční zisky. Za celý týden by kvůli obavám z možného amerického vojenského útoku na Írán, který by narušil přepravu této suroviny Hormuzským průlivem, kudy se převáží asi pětina na světě vytěžené ropy, mohly přidat pět procent.

Bratislava - V září začne realizace společného česko-slovenského projektu inteligentní energetické soustavy Acon Smart Grids, dokončena by měla být do pěti let. Po podpisu společného prohlášení o podpoře záměru to dnes řekl předseda představenstva slovenské energetické skupiny ZSE Jochen Kley. Cílem projektu je mimo jiné modernizovat distribuční vedení elektřiny v příhraničních oblastech obou zemí.

Londýn - Britský úřad pro regulaci finančního trhu (FCA) vyměřil společnosti Bank of Scotland pokutu 45,5 milionu liber (1,3 miliardy Kč). Podnik v minulosti neupozornil úřady na známky podvodu, kvůli kterému později skončilo ve vězení šest lidí. Informoval o tom dnes server BBC.

Berlín - Firmy, které měly mít na starosti systém mýtného pro osobní auta na německých dálnicích, požadují po vládě v Berlíně kompenzaci 300 milionů eur (téměř 7,7 miliardy korun). Dnes o tom informuje týdeník Der Spiegel. Německo chtělo mýtné spustit od října příštího roku, Soudní dvůr EU ale tento týden dospěl k závěru, že systém diskriminuje majitele motorových vozidel ze zahraničí, a je tak v rozporu s unijním právem.

Datum: 21.06.2019 12:02
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Hradec Králové - Letošní úroda ovoce v sadech bude kvůli jarním mrazům meziročně nižší asi o 21 procent. Ztráta ovocnářů kvůli poklesu produkce a zhoršení kvality ovoce bude přibližně 200 milionů korun. Sklizeň by podle odhadu k polovině června měla klesnout na 140.297 tun z loňských 177.821 tun. V porovnání s průměrem sklizní posledních pěti let bude očekávaný propad na úrovni 11 procent. Vyplývá to z odhadu sklizně provedeného Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ) a z vyjádření Ovocnářské unie ČR.

Praha - Zahraniční dluh České republiky vzrostl v letošním prvním čtvrtletí o 11,5 miliardy korun, a ke konci března činil 4,367 bilionu korun. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku byl vyšší o 67,5 miliardy korun. Dluh Česka vůči cizině odpovídá 81,2 procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Praha - Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) zřejmě bude povinně zveřejňovat informace o dotacích, které poskytl zemědělským podnikům. Sněmovna tak dnes na návrh Pirátů doplnila poslaneckou novelu o zemědělství, která má převádí vyřizování národních dotací českým zemědělcům z ministerstva zemědělství na SZIF. Novelu nyní dostane k projednání Senát.

Praha - Kontroly dovozu dřeva se zřejmě pozmění v návaznosti na unijní předpisy, které se zaměřují hlavně na nezákonnou těžbu dřeva. Změny přinese novela o obchodování se dřevem, kterou dnes Sněmovna schválila. Normu nyní dostane k projednání Senát.

Londýn - Podnikatelská aktivita v eurozóně v červnu zesílila, firmy ale mají obavy ze zpomalování růstu globální ekonomiky a z dopadů obchodních válek. Vyplývá to z průzkumu, který dnes zveřejnila společnost IHS Markit. Údaje podle ní signalizují, že hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny se ve druhém čtvrtletí zvýší pouze o 0,2 procenta. V prvním čtvrtletí přitom HDP podle statistického úřadu Eurostat vzrostl o 0,4 procenta.

Temelín (Českobudějovicko) - Energetici dnes večer zahájí plánovanou odstávku druhého bloku jaderné elektrárny Temelín. Odstávka by měla trvat dva měsíce. Energetici při ní vymění část paliva, zkontrolují bezpečnostní systémy, plánují 59 investičních akcí. I s dodavateli se do odstávky zapojí asi 1000 lidí. ČTK to dnes řekl temelínský mluvčí Marek Sviták. Letos je to v Temelíně druhá plánovaná odstávka, na jaře energetici na dva měsíce odstavili první blok.

Singapur/Londýn - Cena zlata dnes poprvé za téměř šest let překonala hranici 1400 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Vzhůru ji tlačí mimo jiné vyhlídky na snížení úrokových sazeb ve Spojených státech. Zlato vystoupilo až na zhruba 1411 dolarů (32.000 Kč) za troyskou unci, což je nejvyšší úroveň od začátku září 2013.

Praha - Obchodníci s krmivy i výrobci krmiv budou mít právo žádat o peněžní náhradu za odebrané kontrolní vzorky. Lhůta pro uchovávání těchto vzorků kontrolním ústavem se zkrátí z šesti měsíců na dva. Počítá s tím novela zákona o krmivech, kterou dnes schválila Sněmovna. Poslanci k ní nevznesli žádný pozměňovací návrh a přijali ji v podobě předložené vládou. Novela reaguje na nové nařízení EU. Nyní ji dostane k projednání Senát.

Praha - Ministerstvo financí plánuje spustit první verzi portálu MOJE daně, přes který by bylo možné vyřizovat online daňové záležitosti s finančním úřadem, v prosinci 2020. Portál nabídne například kompletní přehled o daňových povinnostech jednotlivého poplatníka, možnost nastavení notifikací nebo automatické vyplňování daňových formulářů a jejich kontrolu. Na dnešním setkání s novináři to uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Skořice (Rokycansko) - Lesy ČR vybudovaly téměř za šest milionů korun protipovodňová opatření na Skořickém potoku v Brdech, který při přívalových a dlouhotrvajících deštích zaplavoval přilehlé obce. Pozemky sousedící s tokem jsou teď podstatně více chráněné před velkou vodou, řekl dnes ČTK vedoucí správy toků pro povodí Berounky z Lesů ČR František Šampalík.

Praha - Při digitalizaci ve stavebnictví by měl převzít iniciativu stát. Měl by vytvořit určité standardy a následně je vyzkoušet na pilotních projektech. Myslí si to tři čtvrtiny zástupců projektových firem v Česku. Pouze desetina firem by si chtěla tyto standardy vytvořit sama. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti CEEC Research, jehož výsledky zveřejnila na dnešní konferenci. Oslovila v něm přes stovku projektových firem.

Praha - Zvyšuje se podíl lidí, kteří přes dva pravidelné příjmy v domácnosti nestačí hradit své závazky. Jako důvod neplacení uvádějí rostoucí životní náklady. Jejich tvrzení je zdánlivě v rozporu se statistikami, které kontinuálně hlásí narůstající kupní sílu obyvatelstva. Ovšem celonárodní průměry nepostihují skupinu obyvatel, kterým rostoucí výdaje vzhledem k jejich příjmům naopak životní úroveň snižují, vyplývá z pravidelného šetření M.B.A. Finance mezi dlužníky.

Praha - Pražské letiště očekává, že v letošní letní letecké sezoně odbaví o více než pět procent cestujících oproti loňsku navíc. O letních prázdninách by letištěm měly podle odhadů projít až dva miliony cestujících, nejvíce v historii. Letiště proto před letními měsíci provedlo několik úprav, kterými mírně navýšilo své kapacity, díky kterým je nyní schopné odbavit přes 17,5 milionu cestujících ročně. Informovalo o tom Letiště Praha. Loni během letní sezony letiště odbavilo kolem 11,4 milionu cestujících.

Třemošnice (Chrudimsko) - Společnost Dako-CZ loni utržila 927 milionů korun, o 26 procent více než předloni, kdy její tržby dosáhly 738 milionů korun. Jde o dosud nejlepší výsledek podniku, uvedla firma v tiskové zprávě. Zisk firmy před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) loni činil 150 milionů korun.

Zlín - Zlínský kraj uvolní tři miliony korun na obnovu památek v regionu. Římskokatolická farnost v Pohořelicích na Zlínsku získá 1,2 milionu korun na obnovu střechy kostela svatého Jana Nepomuckého v Pohořelicích, Římskokatolická farnost v Hulíně na Kroměřížsku milion na opravu střechy kostela svatého Václava v Hulíně a obec Střílky na Kroměřížsku 800.000 korun na rekonstrukci střechy kaple v areálu barokního hřbitova. Dnes to schválili krajští zastupitelé.