• Zveřejněno: 21.06.2019

Datum: 21.06.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Londýn - Cena zlata poprvé za téměř šest let překonala hranici 1400 dolarů za troyskou unci. Vzhůru ji tlačí vyhlídky na snížení úrokových sazeb v USA.

Madrid - Všichni milovníci vína rádi občas navštíví vinný sklep, kde mohou ochutnat zrající moky přímo u zdroje, příznivci španělského vinařství Crusoe Treasure by ale k takové návštěvě potřebovali potápěčský oblek a kyslíkovou lahev. Toto vinařství totiž nechává svá vína zrát na mořském dně, 20 metrů pod hladinou Biskajského zálivu, a chlubí se, že díky tomu má jeho produkce výjimečné kvality, napsala agentura Reuters.

Datum: 21.06.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Kolín - Operátor O2 spustil v Kolíně testovací mobilní síť 5G. Jde o první síť páté generace v Česku, která pokrývá celé město. Síť má sloužit pro otestování technologie v reálných podmínkách. Uvedli to ve čtvrtek zástupci společnosti.

Praha - Hlavní město dokončí privatizaci 445 bytů, s jejichž nájemníky začalo jednat. Naopak u 804 bytů, kde sice prodej v roce 2012 schválilo zastupitelstvo, ale jednání zatím nezačala, magistrát od prodeje ustoupí. Ve čtvrtek o tom rozhodlo zastupitelstvo. Proti zastavení části již schválených prodejů na jednání protestovali nájemníci bytů, proti plánu se postavili i opoziční zastupitelé. Kolem privatizací v minulosti vznikl spor v koalici, když Piráti a Praha Sobě chtěly prodeje zastavit úplně, což odmítly Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN).

Dukovany (Třebíčsko) - Stát připravuje smlouvu s firmou ČEZ týkající se stavby nového jaderného zdroje, který by měl nahradit nynější dukovanské bloky po jejich odstavení. Účastníkům čtvrtečního kulatého stolu v Dukovanech to řekl vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl. Stavbu i financování má zajistit dceřiná firma ČEZ a chystané smlouvy by měly obsahovat podmínky zajištění projektu ze strany státu. Důležitá budou podle Míla i jednání v Bruselu. Míl je zmocněncem pro jadernou energetiku od února, nahradil Jána Štullera.

Praha - Praha přispěje Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) 12,5 milionu korun na rozšíření vršovického nádraží v Praze o čtvrté nástupiště, které má sloužit připravované městské lince. Rozhodli o tom ve čtvrtek zastupitelé. Plánovaná linka S61 má vést ze Smíchova přes Vršovice do Běchovic a rozšířit tak městskou železniční síť. SŽDC nyní modernizuje koridor z Hostivaře na hlavní nádraží, na kterém leží i vršovické nádraží. Stavba má být hotova v roce 2021.

Praha - Praha podepíše smlouvu se Státním fondem dopravní infrastruktury (SFDI). Rozhodli o tom ve čtvrtek pražští zastupitelé. Na jejím základě letos dostane hlavní město z fondu 307,89 milionu korun, což je méně než loni. Část financí tvoří převod nevyčerpaných peněz z loňského roku. Nejvíc peněz půjde na údržbu a opravy silnic. Peníze může město použít pouze pro schválené účely, nesmí je využít jinak.

New York - Americké akcie zpevňují, index S&P 500 dosáhl rekordní úrovně. Akcií, pomáhá přesvědčení, že centrální banka USA (Fed) sníží úrokové sazby už v červenci, aby ochránila hospodářský růst před dopadem obchodní války USA a Číny. Dolar proti koši měn zaznamenal největší dvoudenní pokles v tomto roce.

Washington - Americká maloobchodní společnost Walmart se dohodla, že zaplatí celkem 282 milionů dolarů (téměř 6,4 miliardy Kč) v rámci urovnání obvinění, že její brazilská pobočka porušila zákon o korupčních praktikách v zahraničí. Informovala o tom agentura Reuters.

Datum: 20.06.2019 20:02
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Česká měna dnes posílila k oběma hlavním světovým měnám. Koruna k 17:00 zpevnila oproti předchozímu závěru k euru o čtyři haléře na 25,61 Kč/EUR a k dolaru o 19 haléřů na 22,68 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Praha - Pražská burza dnes poprvé v tomto týdnu ztratila a index PX oslabil o 0,34 procenta na 1054,01 bodu. Dolů ho táhly některé bankovní tituly či akcie likérky Stock. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Kolín - Operátor O2 spustil v Kolíně testovací mobilní síť 5G. Jde o první síť páté generace v Česku, která pokrývá celé město. Síť má sloužit pro otestování technologie v reálných podmínkách. Uvedli to dnes zástupci společnosti.

Praha - Průběžné analýzy ropy na ukrajinsko-slovenských a slovensko-českých hranicích potvrzují, že do rafinerie v Litvínově a do státních rezerv stále proudí ropovodem Družba kvalitní ropa. ČTK to dnes řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Informace o horší kvalitě suroviny nemá ani společnost Mero, která v Česku provozuje ropovody, ani ministerstvo průmyslu. V části ropovodu vedoucí z Běloruska do Polska byla ve středu zjištěna nová kontaminace ropy organickými chloridy.

Brno - Ministerstva, úřady i firmy vzaly varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před čínskými firmami Huawei a ZTE podle úřadu vážně, přijímají opatření ke snížení rizik. Vyplynulo to z průzkumu NÚKIB, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí úřadu Radek Holý.

Hořice (Jičínsko) - Devítitisícové Hořice na Jičínsku nemají kvůli rekonstrukci jedné ze dvou úpraven vody dostatek pitné vody. V minulých dnech musely vodu dovážet z Lázní Bělohrad. Hořický vodoprávní úřad proto lidem vyhláškou zakázal používání pitné vody na napouštění bazénů, zalévání zahrad a mytí automobilů. Povoleno je používat vodu na pití, vaření a osobní hygienu. Zákaz platí na tři měsíce do 19. září, uvedly město a Vodohospodářská a obchodní společnost Jičín (VOS).

Praha - Energetická skupina ČEZ prodala svá aktiva v Bulharsku tamní firmě Eurohold za 335 milionů eur (8,6 miliardy korun). ČTK o tom dnes informovala mluvčí ČEZ Alice Horáková. ČEZ, jehož většinovým vlastníkem je stát, se tak stahuje z Bulharska. Ze země se rozhodl odejít kvůli přetrvávajícím sporům s tamními úřady, které se táhnou od února 2013. Transakci ještě musí schválit bulharský antimonopolní úřad a bulharský energetický regulační úřad.

Moskva/Praha - V části ropovodu Družba vedoucí z Běloruska do Polska byla ve středu zjištěna nová kontaminace ropy organickými chloridy. Podle zpravodajského serveru RBC to oznámil ruský provozovatel ropovodů Transněfť. Dodávky ropy byly v tomto úseku ve středu večer přerušeny, dnes ráno však byly obnoveny. Do České republiky, kam vede jižní větev ropovodu Družba, podle analýz stále proudí kvalitní ropa, uvedl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr.

Londýn/New York - Dolar dnes proti ostatním měnám výrazně oslabuje a zřejmě vykáže největší dvoudenní propad v letošním roce. Trh reaguje na signály, že americká centrální banka (Fed) je připravena snížit úrokové sazby možná už v příštím měsíci. Na čtvrtečním zasedání měnový výbor Fedu ponechal úrokové sazby beze změny.

Frankfurt - Německé akcie se vyšplhaly na nejvyšší úroveň od loňského září díky očekávání, že americká centrální banka (Fed) by v brzké době mohla snížit své úrokové sazby. Z nadějí na nižší úroky těžily také další akciové trhy v Evropě.

Datum: 20.06.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Do Národního rozvojového fondu by podle vicepremiéra a ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) měli přispívat vedle bank další soukromí investoři. Představa vlády je taková, že by se v prvním roce fungování fondu v něm mohlo sejít pět až deset miliard korun, řekl dnes Havlíček ČTK. Zřízení fondu navrhl premiér Andrej Babiš (ANO) místo sektorového zdanění bank, které navrhovala sociální demokracie. Předběžný model, jak by fond mohl fungovat, představí Babišův kabinet příští týden.

Praha - Průběžné analýzy ropy na ukrajinsko-slovenských a slovensko-českých hranicích potvrzují, že do rafinerie v Litvínově a do státních rezerv stále proudí ropovodem Družba kvalitní ropa. ČTK to dnes řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. V části ropovodu vedoucí z Běloruska do Polska byla ve středu zjištěna nová kontaminace ropy organickými chloridy.

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil tendr na auditora nového mýtného systému, podle úřadu totiž mohly podmínky soutěže vytvářet konkurenční výhodu pro jednoho z uchazečů. Vyplývá to z rozhodnutí antimonopolního úřadu, které má ČTK k dispozici. Proti rozhodnutí je možné podat rozklad. Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) by spuštění nového mýta nemělo být ohroženo.

Praha - Podezření z podvodu ředitele Jiřího Ježe, který dočasně vede státní podnik Diamo, považuje ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) za spekulaci. Havlíček to dnes řekl na dotaz ČTK. Ježe jmenoval na konci května krátce po svém nástupu na ministerstvo, kdy s okamžitou platností odvolal předchozího ředitele Tomáše Rychtaříka. Jež ještě před ním Diamo vedl 14 let. O podezření z podvodu a vyšetřování policie informoval ve středu Ekonomický deník. Do několika měsíců by MPO mělo na pozici ředitele Diama vypsat výběrové řízení.

Praha - Sněmovna opět nestihla projednat výroční zprávy o činnosti a hospodaření České televize za roky 2016 a 2017, přestože si to naplánovala na dnešek. Stihla pouze částečně pokračovat v debatě ke zprávě za rok 2016, k níž kriticky vystoupil pouze poslanec KSČM Jiří Valenta. Odkládané projednávání zpráv je sledované kvůli tomu, že jejich dvojí neschválení by mohlo vést k odvolání Rady ČT.

Praha - Společnost Pražská energetika (PRE) vyplatí letos svým akcionářům dividendu 437 korun za akcii. Rozhodla o tom dnešní valná hromada firmy. Jde o podobnou výši výplaty ze zisku jako v předešlých letech. Výjimkou byl loňský rok, kdy akcionáři firmy schválili dividendu 885 korun na akcii. Důvodem tehdy bylo neschválení výplaty dividendy na valné hromadě v roce 2017. Celková částka určená k výplatě je asi 1,7 miliardy korun. Rozhodný den pro výplatu dividendy je dnešek, splatná je do 20. července. Poté se nárok promlčuje.

Brno - Ministerstva, úřady i firmy vzaly varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před čínskými firmami Huawei a ZTE podle úřadu vážně, přijímají opatření ke snížení rizik. Vyplynulo to z průzkumu NÚKIB, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí úřadu Radek Holý.

Olomouc - Vegetační období v Česku se kvůli postupnému růstu průměrné roční teploty v příštích 30 letech podle prognóz vědců prodlouží až o měsíc. Dřívější nástup jara ovšem výrazně zvýší riziko letního sucha i poškození úrody zemědělských plodin jarními mrazíky. Na konferenci Klimatická změna a jak na ni můžeme reagovat z pohledu komunálního politika to dnes v Olomouci řekl Zdeněk Žalud z Mendelovy univerzity v Brně. Podle něj budou také přibývat období sucha, extrémní výkyvy počasí i tropické dny.

Větrný Jeníkov (Jihlavsko) - Na ekonomické výsledky zemědělských podniků mají podle Zemědělského svazu ČR dlouhodobě dopad nízké výkupní ceny komodit, jako jsou prasata drůbež či mléko. Jejich letošní hospodářský výsledek mimo jiné ovlivní i rostoucí náklady na zaměstnance, včetně růstu mezd, řekl předseda Martin Pýcha na dnešním zasedání výboru svazu ve Větrném Jeníkově.

Hněvotín (Olomoucko) - Dalších až 300 milionů korun plánuje investovat ve svém výrobním areálu v Hněvotíně u Olomouce společnost Wanzl do nové galvanovny, díky níž bude moci vlastními silami zajistit rostoucí produkci nákupních vozíků, vybavení prodejen a přepravních kontejnerů. V nové provozu vzniknou desítky pracovních míst. ČTK to dnes řekl ředitel společnosti Wanzl Roman Adami.

Brno - Areál společnosti ČKD Blansko Strojírny, která je od roku 2013 v insolvenci, půjde v polovině července do dražby. Odhadovaná cena nemovitého i movitého majetku je 138 milionů korun, což je také vyvolávací cena. ČTK o tom informovala společnost Prokonzulta, která elektronickou dražbu zajišťuje.

Stockholm - Zlínského výrobce turniketů Cominfo koupí za 240 milionů švédských korun (asi 578 milionů Kč) švédská firma Gunnebo, která se zabývá prodejem bezpečnostních technologií a služeb. Převzetí, na němž se firmy písemně dohodly, má být podle dnešního sdělení na webových stránkách Gunnebo dokončeno v letošním třetím čtvrtletí.

Londýn/New York - Ceny ropy na světových trzích se dnes výrazně zvyšují. Zpráva, že íránské revoluční gardy sestřelily americký bezpilotní stroj, totiž posílila obavy z vojenské konfrontace mezi Teheránem a Washingtonem.

Bratislava - Slovenský premiér Peter Pellegrini nařídil zlepšit zabezpečení slovenské vládní datové sítě Govnet. Důvodem jsou výsledky bezpečnostního auditu, který provedlo vojenské zpravodajství. Vyplývá to z oznámení tiskového odboru úřadu vlády. Stavem zabezpečení vládní sítě se dnes mimořádně zabývala bezpečnostní rada státu.

Frankfurt - Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zkoumá, zda největší německá bankovní společnost Deutsche Bank dodržuje zákony namířené proti praní špinavých peněz. Agentuře Reuters to dnes řekl zdroj obeznámený se situací.

Innsbruck (Rakousko) - Úřady v rakouské spolkové zemi Tyrolsko v nejrušnějších časech letní sezony uzavřou trasy, které řidiči směřující na dovolenou používají k tomu, aby se vyhnuli zácpám na dálnici nebo placení dálničního mýta. Podle agentury APA o tom informoval tyrolský hejtman Günther Platter.

Datum: 20.06.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Ministerstvo financí bude pokračovat v prodeji státních dluhopisů určených fyzickým osobám. Další upisovací období pro nákup dluhopisů úřad zahájí 1. července, prodej dluhopisů s názvem Dluhopis Republiky bude pokračovat i poté. Vedle tzv. reinvestičního a protiinflačního dluhopisu MF nabídne také fixní dluhopis s konstantní výší výnosu v každém roce. Na tiskové konferenci o tom dnes informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle ní předchozí prodej dluhopisů při pilotní fázi, která trvala od loňského prosince, byl úspěšný. Splatnost dluhopisů je šest let.

Praha - Cena roční dálniční známky pro osobní automobily by se mohla zvýšit z 1500 na 2000 korun, jak původně chtělo ministerstvo dopravy. Navrhl to dnes poslanec ANO Martin Kolovratník v novele, která má dosavadní papírové kupony nahradit od roku 2021 elektronickými známkami. Sněmovna o tom rozhodne při červencovém schvalování. Řešit má také to, která vozidla by známky pro jízdu na dálnicích mít nemusela.

Praha - Přednímu výrobci chipsů společnosti Intersnack loni meziročně vzrostly tržby o zhruba 28 milionů korun na 1,42 miliardy Kč. Zisk firmě klesl o necelých pět milionů na 46,2 milionu, uvedla společnost ve výroční zprávě umístěné ve Sbírce listin. Firma, která vyrábí bramborové lupínky značky Bohemia, loni podle svého vyjádření investovala do marketingu nebo do vývoje nových výrobků. Výrobce chce také posilovat v zemích bývalé Jugoslávie.

Praha - Zájem o fúze a akvizice je ve světě největší za poslední dekádu. Nejoblíbenější investiční destinací je navzdory nejasnostem ohledně brexitu Británie. Globální nejistota akviziční plány spíš posiluje, než brzdí. Fúzi nebo akvizici plánuje 59 procent oslovených společností, vyplývá z Barometru investiční důvěry, který poradenská firma EY zveřejňuje dvakrát ročně.

Praha - Automobilkám se pomalu daří vyrovnat propad výroby ze začátku roku. Za pět měsíců produkce meziročně klesla už jen o 0,5 procenta na 621.681 osobních aut. V samotném květnu výroba stoupla o 1,7 procenta na 131.929 vozů, zatímco v prvním čtvrtletí produkce o téměř čtyři procenta klesla. Uvedlo to dnes Sdružení automobilového průmyslu.

Praha - Stát bude apelovat na tuzemské provozovatele turistických lodí a dalších vodních atrakcí, jako jsou například šlapadla, aby za každých okolností vybavovali lodě a turisty záchrannými vestami. Chce tak zmírnit rizika spojené s případnými nehodami. Po dnešní návštěvě Státní plavební správy to řekl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Doporučení pro provozovatele reaguje i na květnovou nehodu na Dunaji v Budapešti, kterou nepřežilo 28 lidí z potopeného výletního plavidla. Riziko podobné nehody v Česku je kvůli odlišnému stavu vodních cest malé.

Praha - Kurzy, kurzové riziko i rostoucí ceny dopravy označují české firmy za největší problém exportu. Vyplývá to z výzkumu vládní agentury CzechTrade a ministerstva průmyslu, na kterém spolupracovala Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP). Dnes ho představily na tiskové konferenci. Za další problém pro vývoz považují i nedostatečné výrobní kapacity nebo nutnost sladit se s místními předpisy. Po státu požadují daňovou a administrativní podporu.

Hradec Králové - Společnost Akcenta CZ, která patří mezi největší nebankovní devizové obchodníky v ČR, loni zvýšila zisk o 28 procent na 36 milionů korun. Pro více než 36.000 klientů firma loni udělala obchody v objemu přes 180 miliard korun. Objem zajišťovacích operací firma zvýšila o 19 procent. ČTK to dnes sdělil mluvčí společnosti Jan Vlček. Firma, která sídlí v Hradci Králové, především dělá pro exportéry a importéry zahraniční platební styk a devizové operace.

Praha - Elektronické bankovnictví využívá ke správě svých financí již naprostá většina (95 procent) Čechů. Dvě třetiny z nich si dokonce dokážou představit, že by zcela nahradilo bankéře na pobočkách. Vyplývá to z aktuálního průzkumu, který pro Českou bankovní asociaci uskutečnila agentura SC&C mezi tisícovkou respondentů.

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil prodej firmy Kapsch CarrierCom skupině S&T AG. Český úřad transakci posuzoval, protože se týká i české dceřiné společnosti Kapsch CarrierCom. ÚOHS o povolení transakce informoval na svém webu.

Bratislava - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v květnu klesla na 4,88 procenta, dosáhla tak nového minima od vzniku státu v roce 1993. Proti dubnu, kdy byla nezaměstnanost 4,90 procenta, se situace na slovenském trhu práce zlepšila jen mírně. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo slovenské ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, které v zemi řídí úřady práce. V Česku se míra nezaměstnanosti v květnu snížila na 2,6 procenta.

Brusel - Evropská centrální banka (ECB) zvažuje nová stimulační opatření, starosti jí dělá především napětí ve světovém obchodě. Řekl to dnes člen Rady guvernérů ECB Olli Rehn. Banka podle něj sáhne k nástrojům, které má k dispozici, pokud se stav ekonomiky eurozóny nezlepší.

Londýn - Cena zlata se dnes vyšplhala na více než pětileté maximum nad 1380 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Reaguje tak na slábnoucí dolar a na nižší výnosy státních dluhopisů po středečním náznaku americké centrální banky (Fed), že by případně mohla snížit úroky.

Washington - Americký prezident Donald Trump věří, že má pravomoc odvolat šéfa centrální banky (Fed) Jeromea Powella. Podle agentury Bloomberg se prezident s tímto názorem ve středu svěřil svému nejbližšímu okolí, v současnosti ale takový krok neplánuje. Bloombergu to sdělili lidé obeznámení se situací. Powella do funkce loni jmenoval právě Trump.

Paříž - Dopravní zácpy v okolí Paříže dnes ráno dosahovaly dohromady asi 550 kilometrů a přiblížily se rekordu z loňského června, kdy se kolony v departementu Île-de-France táhly na 588 kilometrech. Informují o tom francouzské servery. Příčinou je podle nich kromě obvyklých dopravních nehod i déšť. Některé silnice totiž zaplavila voda.

Boston (USA) - Finanční majetek je rozdělen čím dál nerovnoměrněji, úzké skupině 22,1 milionu dolarových milionářů (jeden dolar je zhruba 23 Kč) loni patřila více než polovina soukromých světových financí. Uvádí to studie mezinárodní poradenské společnosti Boston Consulting Group (BCG). O druhou polovinu se dělilo zbývajících 7,6 miliardy obyvatel planety. Ještě v roce 2015 vlastnili dolaroví milionáři jen 43 procent celosvětového finančního majetku.