• Zveřejněno: 20.05.2019

Datum: 20.05.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Paříž - Francie celosvětově zůstává nejoblíbenější turistickou destinací. Loni do země podle vládních údajů přijelo 89,4 milionu návštěvníků, meziročně o tři procenta více, což představuje nový rekord. Kabinet si podle francouzských médií předsevzal, že od nynějška do konce roku 2020 jich země přivítá 100 milionů.

Datum: 19.05.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Česká Lípa - Vlastní vývoj a vysoká kvalita je pro českolipského výrobce svítidel MODUS cestou, jak lze porazit čínskou konkurenci. S dovozem levnější čínské produkce se musí vyrovnávat zejména u stále populárnějších LED svítidel. Zakázky tvoří v MODUSu zákazníkům "na míru". U příležitosti návštěvy premiéra Andreje Babiše to dnes ČTK řekl výrobní ředitel Milan Dolejší. Firma na trhu s osvětlením působí 25 let. Z malého podniku šesti lidí je dnes jeden z největších výrobců LED svítidel v Česku.

Praha - Jedno z letadel, které se v pátek na pražském letišti srazilo s jiným letounem, je již od pátku v provozu. Na opravě druhého stroje společnost Smartwings, které obě letadla patří, pracovala přes víkend. Do provozu by se mělo vrátit po nasazení jednoho náhradního dílu, na jehož dodávku firma čeká. Provoz dopravce to neovlivní. ČTK to dnes řekla mluvčí leteckého dopravce Vlaďka Dufková. Letadla se střetla v pátek při pojíždění po dráze Letiště Václava Havla v Praze. Nikomu z cestujících se nic nestalo.

Datum: 19.05.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Zákaz prodeje potravin v různé kvalitě, ale stejném obalu v ČR a v jiných evropských zemích, probere v pondělí vláda. Za porušení novinky v novele zákona o potravinách by podle návrhu ministerstva zemědělství by měla hrozit pokuta až 50 milionů korun. Novinka by měla také zvětšit pravomoci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) či rozšířít možnost označit potravinu za českou.

Praha - Podíl pěti největších developerů na pražském bytovém trhu na konci prvního čtvrtletí meziročně klesl z loňských 49,1 procenta na 37,3 procenta. Stejně jako loni měl největší podíl na prodaných bytech Central Group s 14,9 procenta. Druhá byla společnost YIT Stavo (6,3 procenta) a třetí Acord Invest (5,5 procenta). Vyplývá to ze společných statistik Trigemy, Skanska Reality a Central Group, které má ČTK k dispozici.

Praha - Zájem o spořicí účty v nabídce bank prudce stoupá, od prosince 2018 do května 2019 se zájem o ně zvýšil o více než 30 procent. Vyplývá to ze statistik internetového srovnávače finančních produktů a služeb Půjčka.co. Jeho analytici očekávají další nárůst spořicích vkladů.

Datum: 19.05.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Vláda v pondělí zřejmě odmítne návrh poslanců Pirátů, kteří chtějí zvýšit základní daňovou slevu na poplatníka a na manželku. Vyplývá to z návrhu stanoviska pro jednání vlády na vládním webu. Měsíční sleva na poplatníka by se podle návrhu Pirátů měla zvýšit z nynějších 2070 korun na 2500 korun. Piráti chtějí také stanovit hranici pro daňové osvobození příjmů z prodeje cenných papírů nebo příjmů připadajících na podílové listy při zrušení podílového fondu.

Brno - Na jihomoravských farmářských trzích udělala loni Státní veterinární správa (SVS) 76 kontrol a zjistila 17 pochybení. Počet pochybení je stejný jako o rok dříve, kdy však bylo kontrol pouze 50. Letos už se však poměr zjištění na počet kontrol znovu zhoršil. Do 11. května se vyskytl problém v sedmi případech ze 17, řekl ČTK ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví jihomoravské SVS Josef Velecký. Nejvíce kazí pověst trhů překupníci.

Liberec - Více než dvě třetiny elektrické energie vyrobené v Libereckém kraji pochází z alternativních zdrojů, jako jsou solární, vodní nebo větrné elektrárny. V celém Česku se přitom alternativní zdroje podílejí na výrobě elektřiny jen asi z desetiny. Podle statistik Energetického regulačního úřadu (ERÚ) se loni v kraji vyrobilo téměř 417 gigawatthodin (GWh) elektrické energie. Největším zdrojem byly solární panely, které v uplynulém roce do sítě dodaly více než 123,5 GWh.

Praha - Většina Čechů udržuje přes den doma teplotu vzduchu v místnostech 21 až 25 stupňů Celsia. Přes noc ji pak snižují na 15 až 20 stupňů. Vyplývá to z průzkumu portálu Ušetřeno.cz, který se na přelomu dubna a května uskutečnil na vzorku 542 respondentů z celé České republiky.

Praha - Energetické nápoje si kupuje podle spotřebitelského panelu GfK každá třetí domácnost, více pak rodiny s dětmi nad 15 let. Ty si tyto nápoje koupí několikrát ročně ve více než polovině případů. Během sledovaných 12 měsíců průměrně spotřebovala kupující domácnost 11 litrů těchto nápojů.

Praha - Průměrné ceny starších bytů v Praze vzrostly do konce března meziročně o 5,7 procenta na 87.459 korun za metr čtvereční. Byly tak zhruba o 18.700 korun nižší než u novostaveb. Rozdíl v cenách mezi staršími a novými byty se zvýraznil, když před rokem činil 10.000 korun. Nejdražší byla Praha 1 s průměrnou cenou 152.464 korun za metr čtvereční, naopak v Praze 9 byly starší byty zhruba o polovinu levnější. Vyplývá to z údajů developerské společnosti Trigema, které má ČTK k dispozici.

Kuřim (Brněnsko) - Kuřimskému výrobci elektronických součástek pro automobilový průmysl Tyco Electronics Czech za minulý účetní rok vzrostly tržby za prodej vlastních výrobků a služeb o 18 procent na 9,21 miliardy korun. Zároveň se zvýšil čistý zisk o 228 milionů korun na 359,9 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti za loňský rok založené ve Sbírce listin. Fiskální rok firmě skončil 30. září 2018.

Mělník - V mělnické Bezručově ulici navrhuje město stavební uzávěru. Opatření by mělo zajistit, aby stávající železniční přejezd mohl nahradit podjezd. U přejezdu se často tvoří kolony a vznikají dopravní komplikace. Stavba podjezdu má být součástí plánované modernizace železniční vlečky do přístavu. Proti vyhlášení uzávěry jsou někteří majitelé pozemků, které tím ztratí hodnotu. ČTK to řekl místostarosta Mělníka Milan Schweigstill (za STAN).

Frýdek-Místek - Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK) letos investuje 31 milionů korun do čistíren odpadních vod na Frýdecko-Místecku. Ve Frýdku-Místku a Třinci se bude modernizovat především kalové hospodářství, v Jablunkově se kromě rekonstrukce bude čistírna také rozšiřovat. ČTK to sdělil mluvčí SmVaK Marek Síbrt.

Praha - České factoringové společnosti v prvním čtvrtletí financovaly odkup pohledávek za 41,3 miliardy korun, což je meziroční růst o čtyři procenta. Vyplývá to z údajů Asociace factoringových společností, které má ČTK dispozici. Factoring je služba spočívající v odkupu pohledávek před dobou jejich splatnosti. Firmy se tímto způsobem dostanou dříve ke svým penězům, většinou ale ne k celé částce.

Roudnice nad Labem (Litoměřicko) - Ústecký kraj připravuje opravu mostu přes řeku v Roudnici nad Labem na Litoměřicku. Do projektu zahrnul i některé požadavky, které obsahovala petice roudnických obyvatel. Nosnost mostu se nicméně po opravě vrátí na původní hodnotu, proti čemuž se lidé ohrazovali.