• Zveřejněno: 20.06.2019

Datum: 20.06.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Pohonné hmoty v uplynulém týdnu dál zlevnily. Cena benzinu klesla od minulé středy o 27 haléřů na 33,28 koruny za litr a nafta zlevnila v průměru o 18 haléřů na 32,35 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Paliva přitom v Česku od poloviny února zdražovala, výraznější růst cen se zastavil na začátku června.

Praha - Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Praze od minulého týdne opět klesly, zlevňování navíc zrychlilo. Benzin Natural 95 nyní stojí v metropoli průměrně 33,74 Kč/l, což je o 21 haléřů méně než minulou středu. Nafta zlevnila o 19 haléřů na průměrných 33,06 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Navzdory zlevnění jsou ceny nafty v hlavním městě nejvyšší v Česku, benzin se prodává dráž pouze Vysočině.

Praha - Ceny pohonných hmot u středočeských čerpacích stanic klesají. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stojí 33,49 koruny, o 24 haléřů méně než před týdnem. Nafta zlevnila o 22 haléřů na 32,53 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Pardubice - V Pardubickém kraji podruhé za sebou zlevnila paliva. Od minulé středy cena benzinu klesla o 27 haléřů na 33,13 koruny za litr a cena nafty o 16 haléřů na 32,15 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Karlovy Vary - Ceny pohonných hmot v Karlovarském kraji dál klesají. Benzin zlevnil za týden o 31 haléřů na 33,07 koruny, nafta o 23 haléřů na 31,87 koruny. Průměrné ceny v Česku klesaly pozvolněji, benzin zlevnil na 33,28 koruny, nafta na 32,35 koruny, vyplývá z aktuálních údajů společnosti CCS.

Hradec Králové - Ceny pohonných hmot v Královéhradeckém kraji v posledním týdnu pokračovaly v poklesu zahájeném na začátku června. Cena benzinu klesla o 28 haléřů na 33,06 koruny za litr. Nafta zlevnila o 20 haléřů na 32,12 koruny za litr. Předtím od konce února do začátku června pohonné hmoty v kraji zdražovaly. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Zlín - Pohonné hmoty ve Zlínském kraji proti minulému týdnu zlevnily. Litr Naturalu 95 nyní stojí průměrně 33,01 koruny, před týdnem to bylo o 30 haléřů více. Nafta zlevnila o 21 haléřů na průměrných 32,02 koruny za litr. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Pohonné hmoty v kraji zlevnily již před týdnem, předtím řadu týdnů ceny stoupaly.

Jihlava - Ceny pohonných hmot na Vysočině v posledním týdnu znovu klesly, přesto jsou vedle Prahy nejvyšší v Česku. Benzin Natural 95 na Vysočině zlevnil v průměru o 20 haléřů na 33,83 koruny, což je nejvyšší cena mezi kraji. Nafta na Vysočině stojí průměrně 32,89 koruny, o 18 haléřů méně. Víc se za ni platí jen v Praze. Vyplývá to z aktuálních údajů společnosti CCS.

Ostrava - Pohonné hmoty v Moravskoslezském kraji během uplynulého týdne mírně zlevnily. Průměrná cena benzinu Natural 95 klesla o 14 haléřů na středečních 33,16 Kč za litr a cena nafty o devět haléřů na 32,29 Kč. Vyplývá to z dnešních údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje.

Brno - Pohonné hmoty na jihu Moravy od minulé středy opět zlevnily. Nejprodávanější Natural 95 zlevnil v průměru o 24 haléřů na 33,42 koruny, cena nafty se snížila o 17 haléřů na 32,55 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která vývoj cen sleduje.

Wellington - Novozélandská vláda dnes zahájila nákladnou akci na odkup poloautomatických zbraní, zakázaných po březnovém útoku ve městě Christchurch, při němž pravicový extremista ve dvou mešitách postřílel 50 lidí. Kabinet podle agentury Reuters na kampaň vyčlenil 208 milionů novozélandských dolarů (3,1 miliardy korun), majitelům zbraní bude kompenzovat až 95 procent jejich pořizovací ceny.

Washington - Cla, která administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zavedla na čínské zboží otevřela dveře do Číny dalším zemím. Peking v reakci na kroky Washingtonu zvýšil cla na americké zboží, současně však zmírnil obchodní bariéry pro vývozce z jiných zemí. Vyplývá to z analýzy Petersonova institutu pro mezinárodní ekonomiku (PIIE), o které informoval server CNBC.

Datum: 20.06.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Washington/New York - Měnový výbor americké centrální banky (Fed) ve středu podle očekávání nechal základní úrokovou sazbu beze změny v pásmu 2,25 až 2,50 procenta. V prohlášení zveřejněném na závěr dvoudenního zasedání však naznačil její případné snížení. Reaguje tak na zvýšenou ekonomickou nejistotu a na očekávaný pokles inflace. Většina analytiků sdělení interpretuje tak, že Fed ke snížení základní sazby sáhne ještě v letošním roce.

New York - Akcie ve Spojených státech po zasedání centrální banky USA (Fed) posílily. Měnový výbor Fedu ponechal úrokové sazby beze změny a naznačil možné snížení úroků ještě v letošním roce. Uklidnil tak investory, kteří se obávají, že americko-čínská obchodní válka by mohla zastavit ekonomický růst.

Datum: 19.06.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Pražská burza dnes posílila i navzdory oslabení většiny hlavních emisí. Index PX stoupl o 0,23 procenta na 1057,56 bodu. Nahoru burzu táhly hlavně akcie energetické firmy ČEZ a bankovní skupiny Erste. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Praha - Koruna potřetí v tomto týdnu oslabila k euru, dnes o čtyři haléře na 25,65 Kč/EUR. Vůči dolaru česká měna od úterního podvečera naopak o tři haléře zpevnila na 22,87 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Praha - Povinné přimíchávání biopaliv do benzinu a nafty zrušeno nebude. Sněmovna návrh čtyř desítek poslanců v čele s Piráty odmítla už v prvním kole projednávání v souladu s postojem vlády, byť téměř nejtěsnější většinou. Vládní koalici ANO a ČSSD pomohly až na druhý pokus hlasy části poslanců KSČM.

Praha - Konkurz na ředitele státního podniku Diamo, který dočasně vede Jiří Jež, má být do několika měsíců. ČTK to dnes řekl náměstek ministra průmyslu Jan Dejl. Ježe na konci května jmenoval ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) krátce po svém nástupu do funkce, kdy s okamžitou platností odvolal předchozího ředitele Tomáše Rychtaříka. Nahradil ho Jež, který před ním Diamo vedl 14 let. Ekonomický deník dnes napsal, že je Jež podezřelý z podvodu. Informace o podezření z podvodu ministerstvo nekomentovalo.

Praha - Nárok na odškodnění 636 milionů korun pro majitele vozů koncernu Volkswagen v tzv. kauze Dieselgate uznal zatím nepravomocně Obvodní soud pro Prahu 8. Naftové vozy koncernu byly vybaveny softwarem, který sloužil k manipulaci s emisemi. Volkswagen má jedné části majitelů aut podle březnového verdiktu zaplatit 533 milionů, oznámila dnes ČTK firma Safe Diesel, která tyto poškozené zastupuje. Rozsudek má ČTK k dispozici. Dalších 103 milionů korun dostanou podle verdiktu poškození zastupovaní firmou DieselGate, uvedl server Lidovky.cz. Škody Auto, která v kauze také figuruje, se rozhodnutí netýká. Volkswagen se odvolá.

New York - Mezi nejbohatší lidi světa s majetkem přes 100 miliard USD (2,3 bilionu Kč) se dostal první Evropan. Je jím Francouz Bernard Arnault (70), šéf konglomerátu LVMH, který se specializuje na prodej luxusního zboží. Arnault je třetím členem klubu bohatých s majetkem přes 100 miliard USD spolu se dvěma Američany - zakladatelem internetového obchodu Amazon Jeffem Bezosem a spoluzakladatelem společnosti Microsoft Billem Gatesem, uvedla agentura Bloomberg.

Londýn/New York - Ceny ropy se dnes mírně zvyšují, k růstu přispívají data o vývoji zásob suroviny ve Spojených státech. Pomáhá jim ale také předpoklad, že Spojené státy a Čína vyřeší obchodní spory, které obě země zatěžují od loňska. Příští týden se mají na okraj summitu G20 v Japonsku setkat prezidenti obou zemí.

Bratislava - Slovenské ministerstvo financí snížilo výhled růstu domácí ekonomiky na tento i příští rok. Zhoršení prognózy dnes ministerstvo zdůvodnilo zpomalením v eurozóně, kam patří i Slovensko. Na letošek úřad předpokládá růst hrubého domácího produktu (HDP) o 3,5 procenta proti dosavadnímu odhadu čtyř procent. V příštím roce by se HDP mělo zvýšit o 3,4 procenta, dosud ministerstvo čekalo růst o 3,7 procenta.

Londýn/New York - Americký dolar dnes na devizových trzích mírně oslabuje, i když vůči euru zůstává blízko dvoutýdenního maxima. Investoři čekají na výsledek jednání po dvoudenním zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed). Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 17:15 SELČ odepisoval skoro 0,3 procenta na 97,40 bodu.

Lucemburk/Berlín - Unijní ochranná známka německého výrobce sportovního oblečení a obuvi Adidas sestávající ze tří paralelních pruhů je neplatná. Potvrdil to dnes Tribunál Evropské unie. Společnost Adidas uvedla, že ji výrok soudu zklamal, avšak dodala, že verdikt se týká jen určitého způsobu provedení jejího známého symbolu.

Datum: 19.06.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Obvodní soud pro Prahu 8 zatím nepravomocně uznal nárok na odškodnění českých majitelů vozů koncernu Volkswagen v tzv. kauze Dieselgate. Naftové vozy koncernu byly vybaveny softwarem, který sloužil k manipulaci s emisemi. Volkswagen jim má podle březnového verdiktu zaplatit 533 milionů korun. ČTK to dnes oznámila společnost Safe Diesel, která část poškozených zastupuje, rozsudek má ČTK k dispozici. Škody Auto, která v kauze dieselových motorů také figuruje, se rozhodnutí netýká. Volkswagen se odvolá.

Pardubice/Praha - Pivovary Staropramen se staly majoritním akcionářem Pardubického pivovaru. Drží 89 procent akcií. Staropramen chce posílit vlastní sortiment regionálních značek, uvedli dnes zástupci pivovarů v Pardubicích. S původními většinovými majiteli Pardubického pivovaru už představitelé Staropramenu, na českém pivovarském trhu druhého za Plzeňským Prazdrojem, podepsali smlouvu o koupi. Zbytek pivovaru vlastní drobní akcionáři. Cenu transakce odmítly strany zveřejnit, výkup minoritních akcií zatím neplánují.

Praha - Společnosti, jejichž akcie se veřejně obchodují na burzách, budou muset vypracovat zásady odměňování členů volených orgánů firmy a zveřejňovat zprávy o odměnách jednotlivých členů orgánů společnosti. Předpokládá to vládní předloha měnící zákony v souvislosti s podporou výkonu práv akcionářů, kterou schválila Sněmovna. Nyní ji dostane k posouzení Senát. Předlohu kritizovala opoziční ODS, podle občanských demokratů povede zveřejňování odměn jen k růstu závisti.

Praha - Poplatek z ubytovacích kapacit se zřejmě bude vztahovat od příštího roku i na ubytovatele v soukromí, tedy například na služby typu Airbnb. Sněmovna dnes schválila vládní novelu, která to předpokládá. Největší boj se mezi poslanci strhl o stanovení maximální výše poplatku. Dolní komora nakonec nepřijala návrhy, aby vzrostl razantněji, než jak navrhoval kabinet. Předloha, jejíž schválení vítá Asociace hotelů a restaurací ČR, nyní zamíří k posouzení do Senátu.

Praha - Nové vedení ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) chce, aby Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) poskytovala záruky nejen malým a středním podnikům, ale i větším firmám. Peníze chce najít v evropských a národních fondech a přilákat také více soukromých investic. Banka by podle náměstka ministra Jana Dejla mohla nabídnout bohatší portfolio služeb než dosud. Ministerstvo tak chce navázat na transformaci ČMZRB, která se řeší již několik let, a plánuje zároveň rozšířit její produkty, řekl Dejl ČTK.

Praha - Mobilní operátor Vodafone nabídne od čtvrtka nové tarify s nabídkou neomezených mobilních dat. Podmínkou je objednání pevného připojení a pořízení služby nejméně pro dva členy domácnosti. Rychlost mobilního připojení bude omezená na pět Mbit/s. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl generální ředitel Petr Dvořák.

Praha - Pražský dopravní podnik (DPP) dnes na Pankráci začal s geologickým průzkumem pro stavbu trasy metra D z Pankráce do Písnice. Průzkum vyjde zhruba na 1,58 miliardy korun. Stavbu se sbíječkami v rukou zahájil primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se svými náměstky a generálním ředitelem DPP Petrem Witowským. Štoly a šachty, které při něm vzniknou, budou součástí nové trasy. DPP musí ještě vyřešit problém s chybějícími pozemky, například v Písnici. Náklady na vybudování prvního úseku metra D mají být předběžně 57 miliard. Praha plánuje v budoucnu trasu prodloužit z Pankráce do stanice Náměstí Míru.

Plzeň - Krajský soud v Plzni dnes začal projednávat konkurz plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel, který prohlásila soudkyně Jiřina Novotná v pátek. Do insolvenčního řízení se přihlásilo 87 věřitelů, kterým podnik údajně dluží 9,4 miliardy korun. Insolvenční správce ale v minulých dnech pohledávky tří největších bankovních věřitelů popřel.

České Budějovice - Největší česká mlékárna Madeta, která od 1. července přijde o dodávky 200.000 litrů mléka denně od Mlékařského a hospodářského družstva JIH, má zatím domluvené náhradní dodávky 50.000 litrů mléka z firmy Interlacto. O dalších jedná se zemědělci na Moravě a ve středních Čechách. Ceny výrobků změna neovlivní, ani investici 700 milionů Kč do sýrárny v Plané nad Lužnicí. Propouštět firma nebude. ČTK to dnes řekl generální ředitel Madety Milan Teplý.

Lucemburk/Berlín - Unijní ochranná známka německého výrobce sportovního oblečení a obuvi Adidas sestávající ze tří paralelních pruhů je neplatná. Potvrdil to dnes Tribunál Evropské unie. Společnost Adidas uvedla, že ji výrok soudu zklamal. Dodala nicméně, že verdikt se týká pouze určitého způsobu provedení jejího známého symbolu.

Peking - Čína začala vyšetřovat podezření z dumpingu při dovozu výrobků ze syntetického kaučuku ze Spojených států, Evropské unie a Jižní Koreje. Ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že k tomuto kroku přistupuje na základě žádosti předních domácích petrochemických společností.

Datum: 19.06.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Pardubice - Pivovary Staropramen se staly majoritním akcionářem Pardubického pivovaru. Drží 89 procent akcií. Staropramen chce posílit vlastní sortiment regionálních značek, uvedli dnes zástupci pivovarů na tiskové konferenci v Pardubicích. S původními většinovými majiteli Pardubického pivovaru už představitelé Staropramenu, jemuž patří na českém pivovarském trhu druhá příčka za Plzeňským Prazdrojem, podepsali smlouvu o koupi. Zbytek pivovaru vlastní drobní akcionáři.

Praha - Objem zahraničního kapitálu v českých firmách klesl v květnu 2019 meziročně o 15 procent, tedy o 153 miliard na 895 miliard korun. To je nejnižší hodnota od roku 2011. ČTK o tom dnes informovala poradenská společnost Bisnode. Zahraniční subjekty tak ovládají necelých 36 procent z celkového základního kapitálu českých firem 2,51 bilionu Kč.Praha -

Praha - Mobilní operátor Vodafone nabídne od čtvrtka nové tarify s nabídkou neomezených mobilních dat. Podmínkou je objednání pevného připojení Na doma a pořízení služby nejméně pro dva členy domácnosti. Rychlost mobilního připojení bude omezená na úroveň HD kvality, tedy na pět Mbit/s. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl generální ředitel Petr Dvořák.

Praha - Společnost Leo Express oslovila výrobce vlaků se zakázkou na výrobu nových vlaků pro regionální tratě na Olomoucku a v Praze. Soukromý dopravce se zde uchází o provoz regionálních tratí, které si objednávají kraje. Leo Express chce až 29 elektrických vlaků. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě. Předpokládané náklady dopravce neuvedl.

Plzeň - Krajský soud v Plzni dnes začal projednávat konkurz plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel, který prohlásila soudkyně Jiřina Novotná v pátek. Do insolvenčního řízení se přihlásilo 87 věřitelů, kterým podnik údajně dluží 9,4 miliardy korun. Insolvenční správce ale v minulých dnech pohledávky tří největších bankovních věřitelů popřel.

Praha - Poplatek z ubytovacích kapacit se zřejmě bude vztahovat od příštího roku i na ubytovatele v soukromí, tedy například na služby typu Airbnb. Sněmovna dnes schválila vládní novelu, která to předpokládá. Největší boj se mezi poslanci strhl o stanovení maximální výše poplatku. Dolní komora nakonec nepřijala návrhy, aby vzrostl razantněji, než jak navrhoval kabinet. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu.

Praha - Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce apelovat na české firmy ze stavebního nebo automobilového průmyslu, aby používaly českou ocel. Na dnešním setkání Ocelářské unie to řekl vicepremiér a šéf resortu Karel Havlíček (za ANO). Může to podle něj sice působit netržním dojmem, netržní je však už to, že se do ČR dováží ocel za dumpingové ceny. V této souvislosti zmínil Čínu.

Praha - Nakoupit ovoce a zeleninu do několika hodin od sklizně a od lokálních dodavatelů si žádá podle internetových prodejců stále více zákazníků. E-shop Rohlik.cz kvůli tomu rozšiřuje službu Čerstvě sklizeno, která umožňuje doručit například české jahody, třešně nebo salát zhruba šest hodin od sklizně. Počet zákazníků, kteří řeší informace o původu potravin, patří k těm nejvyhledávanějším i na konkurenčním e-shopu Košík.cz.

Praha - Komunisté kritizují, že stát nezavede nulovou sazbu mýtného na silnicích první třídy. Mýto se od příštího roku rozšíří o 870 kilometrů. Nulovou sazbu na úsecích, o které se mýto v příštím roce rozšíří, slíbil loni krajům bývalý ministr dopravy Dan Ťok. Podle současného ministra Vladimíra Kremlíka (oba za ANO) by však mohlo bezplatné mýto zpochybnit mýtný tendr. Poslankyně Květa Matušovská (KSČM) dnes ve Sněmovně novinářům řekla, že zpoplatnění povede k přesunu nákladní dopravy na silnice nižších tříd. Stejné obavy mají i zástupci krajů a obcí.

Praha - V místě areálu bývalého Telecomu v Praze na Žižkově má vyrůst zhruba 1000 bytů asi za šest miliard korun. Vítězný projekt Centrum Nového Žižkova navrhla architektka Eva Jiřičná. Na tiskové konferenci to dnes uvedl Dušan Kunovský, majitel developerské firmy Central Group, která pozemek vlastní. Podle Jiřičné ani jedna z budov nepřesáhne 100 metrů. Stávající budova Cetinu měří 96 metrů.

Přerov - O přerušení územního řízení na dlouho chystanou stavbu úseku dálnice D1 z Přerova do Říkovic požádala v pondělí stavební úřad v Olomouci organizace Děti Země. Ve spisu podle Dětí Země chybí závazné stanovisko na ochranu krajinného rázu a také okraje lesa. ČTK to dnes sdělil předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Lucemburk - Unijní ochranná známka německého výrobce sportovního oblečení a obuvi Adidas sestávající ze tří paralelních pruhů je neplatná. Potvrdil to dnes Tribunál Evropské unie.

Madrid - Nové pravicové vedení madridské radnice zruší omezení pro vjezd neekologických aut do centra španělské metropole, které je v platnosti teprve od loňského listopadu. Madrid se stane prvním evropským městem, které takové opatření odvolá, uvedl list El País. Evropská komise varovala, že Španělsko může čelit postihu, pokud nesplní normy pro znečištění ovzduší.

Londýn - Podle Commerzbank sníží Evropská centrální banka (ECB) základní úrokovou sazbu už v červenci. Druhá největší německá banka tak upravila svůj odhad, který takový krok původně očekával až v závěrečném čtvrtletí letošního roku. Podle svého dnešního vyjádření banka reaguje na úterní výroky šéfa ECB Maria Draghiho.

Berlín - Německo ruší kontrakty s podniky, které měly mít na starosti systém mýtného pro osobní automobily na německý dálnicích. Oznámil to dnes podle agentury Reuters mluvčí německého ministerstva dopravy. Německo chtělo mýtné spustit od října příštího roku, Soudní dvůr Evropské unie v úterý nicméně dospěl k závěru, že systém mýtného diskriminuje majitele motorových vozidel ze zahraničí, a je tak v rozporu s unijním právem.

Vídeň - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) o zhruba týden odložila plánované zasedání ve Vídni, na kterém bude jednat mimo jiné o možném prodloužení dohody o omezení dodávek ropy na trh. Vyplývá to z nových termínů setkání, které dnes kartel zveřejnil na svých internetových stránkách.