• Zveřejněno: 02.05.2019

Datum: 02.05.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Politickou náměstkyní na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) se stane Silvana Jirotková, jež dosud vedla státní agenturu CzechInvest. ČTK to řekl ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). Jirotková bude podle ministrových slov jeho "pravou rukou" a bude mít na starosti inovace, investice a bude dohlížet na zastřešení a větší provázání státních agentur CzechTrade, CzechInvest a CzechTourism.

Praha - Pohonné hmoty v Česku nadále zdražují. Průměrná cena benzinu stoupla za týden o 24 haléřů na 32,94 koruny za litr. Za naftu platí motoristé 32,26 koruny, o 28 haléřů více než minulou středu. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Londýn - Indický hotelový řetězec Oyo koupil nizozemskou firmu pro krátkodobý pronájem nemovitostí @Leisure od německé firmy Axel Springer za 369,5 milionu eur (téměř 9,5 miliardy Kč) a chystá expanzi po Evropě.

Datum: 02.05.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Washington - Měnový výbor americké centrální banky (Fed) podle očekávání nechal základní úrokovou sazbu beze změny v rozmezí 2,25 až 2,50 procenta. V prohlášení zveřejněném po dvoudenním zasedání zopakoval, že letos bude při rozhodování o změnách nákladů na úvěry trpělivý a že v nejbližších měsících není růst úroků pravděpodobný. Americká ekonomika je podle posledních signálů zdravá, inflace ale zůstává neobvykle nízká.

New York - Americké akcie ve středu smazaly počáteční zisky a oslabily. Index S&P 500 přitom v minulých třech seancích uzavřel na rekordech a na další rekord vystoupil i na začátku dnešního obchodování. Akcie klesly v reakci na výsledek zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed). Na devizových trzích zpevnil dolar.

Datum: 01.05.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Berlín - Společnost Wintershall, která je ropnou a plynárenskou divizí chemického koncernu BASF, dokončila spojení s německým těžařem ropy a plynu DEA, jenž patří ruskému miliardáři Michailovi Fridmanovi. Nová firma nyní plánuje, že by ve druhé polovině příštího roku vstoupila na burzu, uvedl dnes BASF. Ten bude mít v nové firmě většinový podíl a sloučený podnik má být největší nezávislou ropnou a plynárenskou skupinou v Evropě.

Framingham (USA) - Odbyt chytrých telefonů ve světě v prvním čtvrtletí dál klesal, snížil se o 6,6 procenta na 310,8 milionu kusů. Nižší byl už šesté čtvrtletí za sebou. Z velkých prodejců zvýšila odbyt pouze čínská společnost Huawei, a to o více než 50 procent. Huawei se tak z hlediska tržního podílu dostal těsně za jihokorejskou společnost Samsung, která je na prvním místě. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila výzkumná společnost IDC.

Londýn/New York - Americký dolar dnes na devizovém trhu klesá. Přispěly k tomu slabé údaje o aktivitě ve zpracovatelském průmyslu v USA, které obnovily obavy o další růst americké ekonomiky. Obchodníci také s dalšími nákupy dolarů vyčkávali před dnešním koncem dvoudenního zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed). Objem obchodů je navíc nízký kvůli svátku v Evropě.

Londýn/New York - Ceny ropy dnes klesají, jedním z hlavních důvodů jsou zprávy ze Spojených států. Zásoby suroviny v USA totiž stouply více, než se čekalo a jsou nejvyšší od září 2017. Těžba ropy se pak zvýšila na nový rekord. Pokles částečně zbrzdilo přiostření krize ve Venezuele.

Datum: 01.05.2019 16:01
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - V Česku se za využití peněz z evropských fondů postavilo nebo zmodernizovalo více než 975 kilometrů železnic a téměř 495 kilometrů silnic a dálnic. Evropské dotace, které směřovaly do dopravy, se od vstupu země do EU vyšplhaly na takřka 12,2 miliardy eur (cca 325 miliardy korun). ČTK to sdělila mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. Česká republika vstoupila do Evropské unie 1. května 2004.

Praha - Po vstupu ČR do EU se české zemědělství dostalo ze ztráty do zisku. Přispěly k tomu dotace a podpory ze strany unie, uvádí Zemědělský svaz ČR. Naopak se prohlubuje schodek agrárního zahraničního obchodu. Podle poradce prezidenta Agrární komory ČR Jana Záhorky měli Češi při vyjednávání o vstupu do EU nízkou základnu i proto, že v zemědělství byly mzdy nižší než před rokem 1989 a odvětví bylo ve ztrátě. Podle tajemníka Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslava Šebka byl vstup do unie jednoznačným přínosem, české vlády ale podle něj nepochopily záměry evropské zemědělské politiky, nedošlo tak k restrukturalizaci zemědělské výroby ve prospěch menších farem a ohleduplnějšímu chování v krajině.

Praha - Pokud se Evropská komise i samotná EU nezmění, budou za dalších 15 let negativa převažovat nad jejími benefity, řekl ČTK ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). Do ministerské funkce nastoupil v úterý. Vstup do EU přinesl podle Havlíčka České republice mnoho pozitiv, zejména ekonomický kapitál a možnost cestovat i studovat kdekoliv po Evropě. Unie by ale měla respektovat nezávislost jednotlivých států a dát jim možnost obhájit svoji politiku, aby měly větší vliv na své hospodářství, uvedl ministr. Česko vstoupilo do EU před 15 lety.

Praha - Zákaz nové výsadby vinic, ale zároveň také přístup na evropský trh přinesl českým vinařům rok 2004, kdy Česká republika vstoupila do Evropské unie. Výkonný ředitel Svazu vinařů ČR Martin Půček ocenil v rozhovoru s ČTK rovněž peníze z unijních fondů, když za posledních 15 let podle něj obor získal zhruba dvě miliardy korun.

Praha - Česko má v Evropě nejvýhodnější podmínky pro rozšiřování výroby, resp. přemístění provozů globálních výrobců. Z těch, které zde mají výrobu, jde například o firmy ABB, Honeywell, Foxconn, Škoda Auto, Kia, Peugeot, Renault nebo Continental Barum. V celosvětovém žebříčku je ČR na pátém místě. Nejlepší podmínky nabízejí Čína, USA a Indie. Vyplývá to z výsledků studie realitní poradenské společnosti Cushman & Wakefield, které má ČTK k dispozici. Hodnotila v něm 48 zemí.

Praha - Nový český startup Carvago založil internetový velkoobchod s ojetými vozy. Auta z celé Evropy nabízí autobazarům a dalším prodejcům. Na rozjezd získali zakladatel Košík.cz Jakub Šulta a bývalý vrcholový manažer koncernu VW Jan Kranát od investiční skupiny Portiva vyšší desítky milionů Kč. Uvedli to v tiskové zprávě.

Česká Lípa - Stále populárnější koloběžku si mohou turisté od čtvrtka půjčit i v České Lípě. Tamní regionální informační centrum na hlavním náměstí jich má k dispozici 19 a pro děti mají k zapůjčení i povinné helmy. Koloběžku si mohou obyvatelé i návštěvníci města půjčit jen na pár hodin, ale také až na tři dny. Vracet ji nemusí do centra v České Lípě, ale také v nedalekém Kamenickém Šenově nebo Novém Oldřichově. ČTK o tom informoval radní Michal Prokop (TOP 09).

Praha - Nejatraktivnější pro výstavbu průmyslových hal a skladů je Plzeňský kraj. Uvedlo to 89 procent developerů, které oslovila společnost CEEC Research. Následují Středočeský kraj (78 procent), Praha a Jihomoravský kraj (po 67 procentech). Průměrná doba od vytvoření projektu do zahájení stavebních prací je u průmyslových nemovitostí podle průzkumu 3,3 roku.

Oslo - Zástupci letecké společnosti Scandinavian Airlines (SAS) a pilotů dnes zahájili jednání, které má ukončit časově neomezenou stávku. Ta začala před šesti dny a měla už dopad na plány více než 300.000 cestujících. Zda se podaří uzavřít dohodu, ale není zatím jasné. Aerolinky oznámily, že ve čtvrtek zruší dalších 280 letů. Dnes bylo zrušeno více než 500 spojů, mezi nimi i ty s Prahou.

Londýn - Britský vrchní soud dnes nevyhověl ekologickým aktivistům, místním úřadům a jednotlivým občanům metropole, kteří vznesli námitky proti výstavbě třetí ranveje na londýnském letišti Heathrow. Odpůrci rozšíření letiště, mezi nimi i londýnský starosta Sadiq Khan, si u soudu stěžovali, že vláda náležitě nezhodnotila dopady, které bude mít nová dráha na kvalitu ovzduší a hlučnost v hlavním městě.

Datum: 01.05.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Žádný zájemce, tudíž ani čínská technologická firma Huawei, by neměl být dopředu vyřazen z tendrů na nejrůznější zakázky v ČR, včetně výběrových řízení souvisejících s mobilními sítěmi takzvané páté generace (5G). ČTK to řekl nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Prezident Miloš Zeman minulý týden při návštěvě Číny podpořil firmu Huawei v kauze, ve které ji některé západní státy obviňují z možné špionáže. Zeman zároveň vyjádřil naději, že se společnost bude v ČR podílet na digitalizaci.

Praha - Česká národní banka zadržela v prvním čtvrtletí 360 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. To je v meziročním srovnání pokles o čtvrtinu, loni ve čtvrtletí ČNB zadržela 479 padělků. Klesl počet padělků v korunách a eurech, naopak u dolarů stoupl. Údaje zveřejnila ČNB na internetu.

Žatec - Chmelaři se obávají dopadů dlouhodobého sucha. Nejvyšší stupeň, tedy extrémní sucho, kopíruje chmelařské oblasti. Pokud bude deficit vláhy pokračovat, může významně ovlivnit počátek vegetace chmele. Nejvíce jsou ohroženy nové porosty. Propad ve výnosech přitom zaznamenali chmelaři kvůli suchu už loni.

Praha - O novou registrační značku pro ekologická vozidla v prvním měsíci jejich vydávání zažádalo v celé České republice 788 motoristů. Největší zájem o speciální značku je v Praze, následují další velká města. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. Podle ministerstva dosud nenastal při vydávání značek žádný problém.

Ostrava - Huť ArcelorMittal Ostrava (AMO) uvedla do provozu novou sušicí pec pro vysoušení svodidel za šest milionů korun. Ušetří díky ní přibližně 15 procent elektrické energie. ČTK to sdělila mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková.

Slaný (Kladensko) - Ve slánské lokalitě Na Hájích bude kolem 70 stavebních parcel. Jde o městské pozemky. Lepší přístup do tohoto místa by mělo zajistit i nové silniční napojení. Nová zástavba má vznikat po etapách, informoval ČTK starosta Slaného Martin Hrabánek (ODS).

Holešov (Kroměřížsko) - Atletické závody mládeže a dospělých dnes otevřely zrekonstruovaný stadion Míru v Holešově na Kroměřížsku. Sportovci mají k dispozici nový tartanový ovál, doskočiště a další sektory. Opravená je tribuna s dřevěnými lavicemi, město pokračuje v budování čtyř šaten a úpravách klubovny, sociálních zařízení a kotelny. Náklady přesáhly 35 milionů korun, přičemž 17,5 milionu korun pomohla uhradit dotace z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, řekl dnes ČTK starosta Rudolf Seifert (TOP 09).

Londýn/Praha - Telekomunikační skupina Vodafone se ohradila proti tvrzení agentury Bloomberg, že bezpečnostní mezery v zařízení čínské společnosti Huawei mohly v roce 2011 této firmě umožnit neoprávněný přístup do pevné sítě mobilního operátora Vodafone v Itálii. Vzápětí se proti takovému tvrzení ohradil i Huawei, informovala agentura Reuters.