• Zveřejněno: 02.04.2019
 

Souhrn ekonomických zpráv ČTK 2. dubna 2019

Datum: 02.04.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00
Praha - Logistická firma Dachser Czech Republic loni zvýšila obrat o 11 procent na 2,9 miliardy korun. Počet odbavených zásilek v České republice vzrostl o 4,6 procenta na více než 1,1 milionu a jejich tonáž přesáhla 627.000 tun. Na zvýšení obratu se nejvíce podílely exportní přepravy sběrnou službou, celovozové přepravy i nové zakázky. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Praha - Z pozice ředitele velkoobchodního řetězce Makro Cash & Carry ČR odchází Guillaume Chene. Důvodem jsou podle mluvčí skupiny Romany Nýdrle zdravotní potíže. Informoval o tom dnes server E15. Francouzský manažer působil na nejvyšší tuzemské pozici společnosti pět let. Nahradit ho má Belgičan Olivier Langlet, který dosud působil jako generální ředitel skupiny Metro na Ukrajině.

Praha - Koruna dnes navzdory zhoršení údajů o loňském hrubém domácím produktu posílila k euru o čtyři haléře na 25,74 Kč/EUR. Vůči dolaru ale oslabila o dva haléře na rovných 23 korun za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Praha - Pražská burza dnes obrátila směr a klesla. Index PX ztratil 0,31 procenta na 1081,41 bodu. Pokles táhly akcie energetické společnosti ČEZ, proti působily cenné papíry Erste Bank. Akcie likérky Stock ubraly víc než 2,3 procenta. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna k euru zpevnila, vůči dolaru mírně oslabila na 23 Kč/USD.

Plzeň - Zaměstnanci plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel, jež v lednu zastavily výrobu, nedostali celou mzdu za únor. Podnik, na který ruští majitelé před třemi měsíci podali návrh na insolvenci, vyplatil svým asi 600 zaměstnancům ve dvou splátkách zhruba tři čtvrtiny domluvené náhrady mzdy, řekla dnes ČTK předsedkyně odborů Ivanka Smolková. Desítky zaměstnanců už kvůli tomu odešly.

Třinec (Frýdecko-Místecko) - Originální historické tiskopisy včetně razítek, ale třeba také fotbalový míč z 20. let minulého století uvidí návštěvníci ve zrekonstruované stálé expozici věnované historii města a huti, kterou dnes představilo Muzeum Třineckých železáren a města Třince. Pro veřejnost se otevře ve středu. Začaly tak oslavy 180. výročí vzniku Třineckých železáren (TŽ), k nimž rovněž muzeum otevře novou venkovní Galerii Werk. Také muzeum letos slaví, 50 let existence - v září 1969 bylo prvním hutnickým muzeem v tehdejším Československu.

Washington - Růst světové ekonomiky v důsledku obchodních sporů i přísnější měnové politiky ztratil na tempu, Mezinárodní měnový fond (MMF) však v blízkém období neočekává hospodářskou recesi. Uvedla to dnes šéfka MMF Christine Lagardeová v projevu k Obchodní komoře Spojených států ve Washingtonu.

Londýn - Hodnota kybernetické měny bitcoin se dnes na krátkou dobu zvýšila o zhruba 20 procent a poprvé od poloviny loňského listopadu překonala hranici 5000 dolarů (zhruba 115.000 Kč). O příčinách prudkého růstu se spekuluje, někteří analytici například hovoří o velké objednávce anonymního kupce, která spustila vlnu dalších transakcí. Spolu s bitcoinem zpevnily i další digitální měny a ukončily tak tři měsíce stability na trhu, jehož hodnota se pohybuje kolem 160 miliard dolarů, píše server agentury Bloomberg.

Londýn/New York - Ceny ropy se během dnešního obchodování vyšplhaly na nová letošní maxima. Podpořily je mimo jiné vyhlídky na další americké sankce vůči Íránu. Cena severomořské ropy Brent vystoupila až na 69,50 dolaru za barel, tedy na nejvyšší úroveň od poloviny listopadu.

New York - Jednotná evropská měna je vůči dolaru nejslabší za více než tři týdny, oslabily ji hospodářské statistiky z eurozóny. Dolar ale zpevňuje jen mírně, protože údaje z americké ekonomiky nabízejí smíšený obrázek.

Varšava - Polsko zpřísní pravidla pro přepravní firmy typu Uber. Od příštího roku si podle plánu, který dnes schválila vláda, budou muset najímat řidiče s taxikářskou licencí. Záměrem kabinetu je vytvořit férové konkurenční prostředí, napsala agentura Reuters.

Neckarsulm (Německo) - Německý diskontní řetězec Lidl opět mění šéfa. Čtyřicetiletý Jesper Hojer odchází po necelých dvou letech ve funkci na vlastní žádost. Společnost to uvedla ve svém dnešním sdělení. O jeho nástupci se teprve bude rozhodovat, vedení prozatím převezme Ital Ignazio Paternò (38 let), který byl dosud podle listu Handelsblatt zástupcem ředitele nákupu. Hojer nastoupil v roce 2017 na místo Svena Seidela, který odešel po necelých třech letech kvůli neshodám ohledně řízení.

Datum: 02.04.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00
Praha - Česká ekonomika loni zpomalila růst na 2,9 procenta z předloňských 4,5 procenta. Vyplývá to ze zpřesněných dat Českého statistického úřadu. Příjmy domácností rostly díky dynamickému růstu mezd nejrychleji za posledních 16 let, na druhé straně rychlý růst mezd srazil ziskovost firem na minimální úroveň. Podle analytiků růst ekonomiky v Česku zpomalí i letos, lidé si uvědomují rizika a začínají šetřit. Spotřeba domácností a investice přesto zůstanou hlavními tahouny růstu hrubého domácího produktu.

Praha/Nový Bydžov (Hradecko) - V zásilce více než půl tuny kuřecích řízků z Polska do Česka objevila tuzemská Státní veterinární správa (SVS) bakterii salmonelu. Maso se dostalo hlavně do stravovacích zařízení. ČTK to dnes sdělil mluvčí SVS Petr Vorlíček. Řízky ze zásilky již podle něj dodavatel rozvezl odběratelům a maso bylo zpracováno.

Praha - V Česku od středy vzniknou kvůli boji s kůrovcem dvě zóny s různými stupni opatření. Veškeré síly se zaměří na vyhledávání a likvidaci aktivního kůrovce. Na dnešní tiskové konferenci to dnes oznámili ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) a náměstek ministra pro řízení sekce lesního hospodářství Patrik Mlynář. Na celém území státu bude nově platit možnost odložit těžbu souší, tedy stromů, ze kterých už kůrovec vylétl, do konce roku 2022.

Praha - Finanční správa vybrala do pondělí 1. dubna 2,04 milionu přiznání k dani z příjmu. Odevzdat jich zbývá zhruba pětina. Fyzické osoby podaly 1,76 milionu přiznání a firmy 274.000. Vyplývá to z dnešních údajů Finanční správy. Přiznání bylo třeba letos odevzdat do pondělí, v případě využití služeb daňového poradce do 1. července.

Praha - České akcie posílily v prvním čtvrtletí 2019 pole indexu PX o 8,9 procenta, což je nejdynamičtější tempo růstu od prvního kvartálu 2015. ČTK dnes o tom informovali analytici oslovení ČTK. Loni tuzemské akcie klesly podle indexu PX o devět procent. Nejvíce v prvních třech měsících rostly akcie CME, které přidaly téměř polovinu hodnoty.

Praha - Novým předsedou představenstva státem ovládaného provozovatele ropovodů Mero je Jaroslav Kocián (56). Zvolen byl na dnešním zasedání představenstva. ČTK to řekla mluvčí Mera Radomíra Doležalová. Členem vedení firmy je Kocián od tohoto pondělí. O pozici člena představenstva Mera mělo zájem 16 lidí, Kocián vyhrál výběrové řízení vypsané ministerstvem financí, jehož prostřednictvím je stát jediným vlastníkem firmy.

Praha - Televizní skupina Prima spustí v Česku během 12 měsíců nový zpravodajský kanál CNN Prima News. Kontinuální zpravodajství v terestrickém, kabelovém i satelitním vysílání v českém jazyce bude nabízet na základě partnerství s firmou CNN International Commercial (CNNIC). Obsah bude vytvářet oddělení zpravodajství skupiny Prima. ČTK to řekla mluvčí Primy Gabriela Semová.

Brno - Trolejbus poškozený při po pondělní nehodě v Brně na Křenové městský dopravní podnik sešrotuje. Tramvaj chce opravit, nejprve ji však musí prohlédnout technici, řekla ČTK mluvčí podniku Hana Tomaštíková. Škodu předběžně odhadla Drážní inspekce na dva miliony korun, milion na každém vozidle. Dopravní podnik zatím svůj odhad škody nezveřejnil.

Brno - Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors dal kvůli ekonomickým potížím výpověď 145 lidem, což je o 115 méně, než loni v prosinci avizoval. Vedení firmy se podařilo najít úspory i jinde, řekl dnes ČTK výkonný ředitel společnosti Marián Lipovský. Zetor podle posledního dostupného údaje v roce 2017 zaměstnával 655 lidí.

Brno - V Jednotě ve Strážnici na Hodonínsku se prodávaly trubičky s kakaovým krémem původem z Polska, u nichž bylo třistakrát překročeno stopové množství arašídů, než bylo uvedeno na obale. Jde přitom o silný alergen, který může být pro alergiky či lidi s intolerancí vážným zdravotním rizikem, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Radoslav Pospíchal.

Plzeň - Plzeňský Prazdroj loni prodal v Česku 7,2 milionu hektolitrů piva, meziročně o 3,8 procenta víc. V obchodech firma posílila o pět procent, u čepovaného piva o více než dvě procenta. Nejvíce se dařilo nealkoholickým pivům, růst táhly i ležáky a cidery, řekla dnes ČTK mluvčí největšího českého pivovaru Jitka Němečková.

Londýn - Kybernetická měna bitcoin se dnes krátce zvýšila o 20 procent a dotkla se hranice 5000 dolarů (114.778 Kč), což je nejvyšší úroveň od loňského listopadu. Spolu s ní zpevnily i další digitální měny a ukončily tak tři měsíce stability na burze, jejíž hodnota dosahuje 160 miliard dolarů. Později kurz bitcoinu zisk mírně snížil na 4730 dolarů, i tak ale přidával 14 procent, a to je největší denní nárůst od dubna 2018, uvedla agentura Reuters. Nicméně není úplně jasné, co vzestup virtuálních měn způsobilo.

Brusel - Evropská komise dnes mezi 25 velkými infrastrukturními projekty spolufinancovanými z fondů EU potvrdila i dva týkající se České republiky. Oznámila to komisařka pro regionální rozvoj Corina Cretsuová. Prvním je modernizace železničního koridoru mezi Prahou a Plzní s investicí za 76 milionů eur (skoro dvě miliardy Kč), zahrnující nové i rekonstruované tratě mezi Rokycany a Plzní včetně nejdelšího železničního tunelu v Česku. Druhým je investice skoro 75 milionů eur (přes 1,9 milionu Kč) do silnice mezi Nebory a Bystřicí, která je součástí hlavního spojení mezi českou dálnicí D48 a slovenskou dálnicí D3.

San Francisco/Berlín - Facebook uvažuje o vytvoření speciálního produktu v rámci své sociální sítě, který by uživatelům zprostředkoval "vysoce kvalitní zpravodajství". Za materiály by mohla technologická společnost přímo platit vydavatelům, zatímco pro spotřebitele by služba byla bezplatná. Šéf kalifornské společnosti Mark Zuckerberg to řekl v rozhovoru s ředitelem vydavatelství Axel Springer Mathiasem Döpfnerem.

Datum: 02.04.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Česká ekonomika loni meziročně vzrostla o 2,9 procenta. Proti roku 2017, kdy hrubý domácí produkt (HDP) stoupl o 4,5 procenta, tak roční růst zpomalil. V samotném čtvrtém čtvrtletí loňského roku ekonomika meziročně vzrostla o 2,6 procenta a mezičtvrtletně o 0,8 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Úřad tak upřesnil svůj odhad z počátku března, podle kterého loňský růst ekonomiky činil tři procenta a ve čtvrtém čtvrtletí HDP meziročně stoupl o 2,8 procenta a mezičtvrtletně o 0,9 procenta.

Praha - Růst ekonomiky v Česku zpomalí i letos, lidé si uvědomují rizika a začínají šetřit, vyplývá z vyjádření analytiků pro ČTK. Hlavními tahouny růstu HDP přesto zůstanou spotřeba domácností a investice, soudí ekonomové.

Praha - Zahraniční vlastníci českých firem si loni na dividendách rozdělili téměř 294 miliard korun. Jde o druhý nejvyšší údaj, v roce 2016 odteklo do zahraničí ve formě dividend 314 miliard korun. Proti roku 2017 dividendy stouply o 18 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které dnes v rámci sektorových účtů zveřejnil Český statistický úřad. Výše dividend podle statistiků souvisí s vysokou ziskovostí přímých zahraničních investic v ČR.

Praha - Krize vodní dopravy se v Česku dál prohlubuje, loni přepravily lodě na tuzemských řekách 1,37 milionu tun zboží, nejméně za posledních 15 let. Vyplývá to ze statistiky ministerstva dopravy. Důvodem je podle rejdařů zejména dlouhotrvající sucho, které omezilo splavnost Labe, a nedostatečná vodní infrastruktura. Letos by řeky podle předpovědí hydrologů mohly zůstat splavné déle, výrazný nárůst nákladní přepravy ale rejdaři neočekávají.

Praha - Televizní skupina Prima spustí v Česku během 12 měsíců nový zpravodajský kanál CNN Prima News. Kontinuální zpravodajství v terestrickém, kabelovém i satelitním vysílání v českém jazyce bude nabízet na základě partnerství s firmou CNN International Commercial. Obsah bude vytvářet oddělení zpravodajství skupiny Prima. ČTK to řekla mluvčí Primy Gabriela Semová.

Praha - Italská mezinárodní služba sdílení aut Anytime začne působit v Praze. Ode dneška umožňuje registraci uživatelů prostřednictvím mobilní aplikace a do měsíce začne nabízet sdílení vozidel. Anytime je jedním z největších poskytovatelů carsharingu na světě a prvním nadnárodním hráčem, který přichází do Česka. V České republice plánuje v příštích letech investovat až 30 milionů eur, tedy přes třičtvrtě miliardy Kč. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Brno - Brněnská firma Loko Trans postaví v hlavním městě Severní Makedonie Skopje železniční kontejnerový terminál za 20 milionů eur (515 milionu Kč). Vyhrála tendr na dlouhodobý pronájem pozemku, který vypsala tamější vláda. Součástí terminálu bude celní sklad, opravna vagonů a čerpací stanice, řekl ČTK obchodní ředitel Loko Trans Vít Ryšavý. Stavět by se mělo začít ještě letos a hotovo má být za rok a půl.

Opočno (Rychnovsko) - Královéhradecký kraj dnes zahájil stavbu první etapy obchvatu třítisícového Opočna na Rychnovsku. Silnice by měla být hotová v srpnu 2020. Stavba s celkovými náklady 145 milionů korun je součástí šestimiliardové investice státu a kraje do veřejné infrastruktury v zóně Solnice - Kvasiny, kde působí rostoucí závod automobilky Škoda Auto. Opočno je od Kvasin vzdáleno 12 kilometrů.

Praha - Novým ředitelem finanční divize T-Mobile Czech Republic a Slovak Telekom se od 1. dubna stal dosavadní viceprezident pro Evropu Deutsche Telekomu Pavel Hadrbolec (42). Na pozici vystřídá Stephana Egera, který po čtyřech letech působení odchází na vlastní žádost. Hadrbolec bude mít na starosti veškeré finanční operace společností. Zodpovědný bude za český i slovenský trh. T-Mobile to dnes oznámil v tiskové zprávě.

Praha - Skupina autobazarů AAA Auto letos plánuje zvýšení prodeje na rekordních 100.000 ojetých aut z loňských 83.000 vozů. Má k tomu pomoci expanze na polském trhu. Počet poboček by měl vzrůst z nynějších 49 až na 55 míst ve čtyřech zemích. Uvedli to dnes na tiskové konferenci zástupci společnosti Aures Holdings, která AAA Auto provozuje.

Brusel - Po dnešním souhlasu příslušného výboru europarlamentu je téměř u konce snaha prosadit, aby skončil prodej stejně označených potravin či výrobků s neodůvodněným různým složením v různých zemích EU. Vývoj přivítala Evropská komise, spokojena ale naopak není česká europoslankyně z ČSSD Olga Sehnalová, která se věcí dlouho zabývá.

Londýn - Kybernetická měna bitcoin se dnes krátce zvýšila o 20 procent a dotkla se hranice 5000 dolarů (114.778 Kč), což je nejvyšší úroveň od loňského listopadu. Spolu s ní zpevnily i další digitální měny a ukončily tak tři měsíce stability na burze, jejíž hodnota dosahuje 160 miliard dolarů. Později kurz bitcoinu zisk mírně snížil na 4730 dolarů, i tak ale přidával 14 procent, a to je největší denní nárůst od dubna 2018, uvedla agentura Reuters. Nicméně není úplně jasné, co vzestup virtuálních měn způsobilo.

Moskva - Rusko v březnu snížilo těžbu ropy o 112.000 barelů denně (b/d) na 11,298 milionu b/d, nedosáhlo tak ale redukce, na níž se dohodlo se signatáři dohody Organizace zemí vyvážejících ropu a jejích partnerů. V ní se zavázalo těžbu snížit o 228.000 b/d. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů ruského ministerstva energetiky.

Bratislava - Evropská komise (EK) pozastavila platnost mimořádného odvodu, který Slovensko od ledna letošního roku uvalilo hlavně na velké řetězce prodávající i potraviny. Novinářům to dnes řekla slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná. Zároveň ostře kritizovala EK za její rozhodnutí.

  • Zdroj: ČTK