• Zveřejněno: 02.04.2019

Datum: 02.04.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Brusel - Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair se loni dostaly mezi deset největších znečišťovatelů ovzduší v Evropě jako první firma, která neprovozuje uhelnou elektrárnu. Vyplývá to z analýzy výzkumné společnosti Transport & Environment, o které informovala agentura Bloomberg. Ryanairu loni stouply emise oxidu uhličitého o 6,9 procenta.

Budapešť - Prodej nových osobních automobilů v Maďarsku se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 8,6 procenta na 34.335 vozů. Vyplývá to z údajů serveru Carinfo.hu. V samotném březnu prodej meziročně stoupl o zhruba pět procent na 13.391 vozů.

Berlín - Lidé cestující v Německu po železnici si od pondělí mohou vybírat vlaky také podle jejich obsazenosti. Tuto možnost nyní nabízí rezervační systém společnosti Deutsche Bahn (DB), která spoje podle očekávané vytíženosti řadí do čtyř kategorií - od nízké až po výjimečně vysokou.

Oslo - V Norsku se minulý měsíc poprvé počet nově prodaných čistě elektrických aut podílel na celkovém prodeji aut více než polovinou. Elektrické vozy měly v březnu na celkovém prodeji aut rekordní podíl 58,4 procenta. Vyplývá to z údajů nezávislého norského silničního svazu NRF. Norsko plánuje ukončit prodej aut se spalovacím motorem do roku 2025.

Datum: 02.04.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Český statistický úřad dnes zveřejní další zpřesněné údaje o vývoji ekonomiky v loňském čtvrtém čtvrtletí a za celý rok 2018. Podle posledních údajů z počátku března česká ekonomika loni zpomalila růst na tři procenta z předloňských 4,5 procenta. V samotném čtvrtém čtvrtletí loni HDP stoupl meziročně o 2,8 procenta a mezičtvrtletně o 0,9 procenta.

Praha - Zástupci Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS), odborového svazu Stavby ČR a Odborového svazu pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy dnes podepíší novou kolektivní smlouvu na období 2019 až 2024. Smlouva bude závazná pro všechny stavební firmy s 20 a více zaměstnanci.

Hradec Králové - Ocenění Zlatý erb za nejlepší webové stránky získala v kategorii měst Jihlava, v kategorii obcí Lovčice z Královéhradecka. Výsledky 21. ročníku soutěže Zlatý erb v pondělí pořadatelé vyhlásili na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS) v Hradci Králové. Do letošního ročníku soutěže se zapojilo 435 přihlášených webových stránek a projektů obcí a měst včetně elektronických služeb a turistických prezentací. Cílem klání je podpořit rozvoj internetových služeb ve městech a obcích.

Hradec Králové - Vítězem 20. ročníku soutěže o nejlepší internetové stránky českých knihoven se stala Městská knihovna Ústí nad Orlicí v Pardubickém kraji. Výsledky soutěže byly vyhlášeny v pondělí na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS) v Hradci Králové.

Washington/Detroit - Americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) vyšetří stížnosti na požáry v automobilech jihokorejských společností Hyundai Motor a Kia Motors. Oznámil to úřad, který v této souvislosti obdržel informace o více než 3100 požárech a 103 zraněních. Vyšetřování se bude týkat téměř tří milionů automobilů, napsala agentura AP.

Londýn - Sociální síť Facebook spouští novou funkci, která vysvětluje, jak její algoritmus rozhoduje o tom, co se zobrazí v informačním kanálu news feed jednotlivých uživatelů. Nová funkce je součástí snahy o větší transparentnost a nabídky větší kontroly uživatelům.

New York - Akcie ve Spojených státech zahájily nový měsíc růstem. Přispěly k tomu nejnovější statistické údaje ze zpracovatelského sektoru USA a Číny, které zmírnily obavy ze zpomalení globálního ekonomického růstu. Index Dow Jones v pondělí stoupl o 1,27 procenta na 26.258,42 bodu.